Skyltar Stockholm

Sett i veckan – Skyltsöndag med gott och blandat

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag” – ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Förra veckan bjöd jag på ett julinspirerat bidrag från Gamla stan men i dagens skyltning  stannar jag hemma på Södermalm i Stockholm. Välkomna till “sett i veckan”.

Stockholm. Sett i veckan. Lussesemla. Semla av saffransdeg. Sett i veckan. På Gunnarssons konditori på Götgatan passade man på att så här i adventstider att även skänka en tanke till fastetiden och har tillverkat en “Lussesemla”. Semla av saffransdeg.  Kanske vill  också köpa pepparkaksdeg.  Jodå, värt att notera är att färdigbakande pepparkakor finns också. I alla varianter.

Sett i veckan

Stockholm. Södermalm. Gunnarssons konditori. Sett i veckan en skylt jag tidigare inte noterat. Man behöver inte gå in i butiken för att handla. Mer från Gunnarssons konditori. Här finns verkligt gott matbröd att köpa och varianterna är många. Sett i veckan var också den  nya skylten om att man kan handla utan att gå in i butiken. I varje fall var den ny för mig.

“Handla med hänsyn” noterade jag hos vår lokala ICA i Ringens köpcentrum. Men inte tycker jag att det är så många besökare där mellan 10-19. Beror kanske på vad man tycker är många.

I mina hemmakvarter, längs kajen, finns vid Barnängsbryggan “Kajsas kiosk”. Ja, från början var det en ganska lite kiosk som sålde korv, glass, olika varma drycker och en del till. Men kiosken är omtyckt, har många besökare och har expanderat. Idag är det en kombinerad kiosk och servering. Och antalet besökare ökar stadigt.

Tydliga instruktioner om vad som gäller finns.

Söderhallarna besökte jag i fredags och regnet det bara öste ner.

Stockholm. Södermalm. Sett i veckan i Söderhallarna en "spritmaskin" där man får fram spriten genom att trampa på en pedal. Sett i veckan i Söderhallarna. “Här får du rena händerna”  En spritmaskin med en fotpedal  för att kunna “sprita” händerna.

På Lokes, vår “kvarterskrog”, som nästan ligger i våra hemmakvarter (1.5 km bort) har man julskyltat en del i fönstren. Detta är en hundvänlig restaurang men hundarna kan inte gå runt och socialisera utan får ligga vid eller under sina ägares bord. Och inget skällande..( Skulle någon ha en katt med så går det nog också bra.)

I ett av Lokes fönster

-och i det andra.

Några skyltar till

I veckan passerade jag också vi Slussen i Stockholm. Och det är inte bara Slussen som byggs om.

Stockholm. Sett i veckan vid Slussen. Kul med att en buss är framtiden på spåer, Sett i veckan vid Slussen. Buss nummer 2 med skylten  från Trafikverket. “Vi är framtiden på spåren”. Och med mindre stil står det “Hela landet gynnas när vi bygger bort flaskhalsarna i Stockholm. Sveriges nya järnväg. Undrar om bussarna ska bli spårburna (Kanske tror man  på en överspridningseffekt) 

Båt har jag inte åkt i veckan. Men jag ska göra det idag. Däremot var jag vid kajen i Saltsjökvarn när jag mötte en väninna som kom med “Sjövägen”. Och en  fin runda längs vattnet i Hammarby sjöstad blev det.

 

Så ett par bonusskyltar från “vår kaj” här hemma i Norra Hammarbyhamnen. Så vackert upplyst och Inte minst från restaurang Thaiboat.

Södermalm. Restaurang Thaiboat. Deras vackra belysning har jag dagligen sett i veckan. Restaurang Thaiboats vackra belysning har jag också sett i veckan. Varje dag. 

Visst är det vackert här på kajen i Norra Hammarbyhamnen.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

38 svar på ”Sett i veckan – Skyltsöndag med gott och blandat”

 1. Kul se bilder från Gunnarssons skyltfönster.
  Saffranssemlan ser god ut men för mig skulle en halv räcka!
  Här har det regnat både igår och idag.
  Grått, grått, grått!!
  Kanske är det bättre hos er.

  1. Gunnarssons brukar ha fin skyltning och även gott mat och kaffebröd. Men jag är inte förtjust i deras servering som jag tycker är alltför dyr och inte håller måttet i förhållande till priset.
   Inget regn här idag men ganska rått och grått Har varit in till City och sett mycket vacker belysning inför Nobelveckan.En del folk ute men absolut ingen trängsel-
   Önskar dig en trevlig kväll.

 2. Gunnarssons är bra men dyrt. Köpte du saffranssemla?
  “Vi är framtiden på spåren” står det på bussen du plåtat på Skeppsbron. Jojo. Detta samtidigt som “vår” buss, 55-an, får ny och idiotisk sträckning och väldigt mycket glesare trafik dessuom.

  1. Det tycker jag också.Nej, ingen saffranssemla men lite valnötsbröd blev det. Ja, detta med bussarna…Men det här var reklam för tåg men jag har inte hört att de ska sätta in några hos oss. Troligen inte hos dig heller. Hör oss tänkte man ta bort buss 76 som avgår från Ljusterögatan/Vinterullstorget och går genom stan och till Ropsten. Men det blev sådana protester att den är tillbaka. Visserkligen hemlig och utan tidtabell så man kan inte söka på den hos SL. Men det ska komma en tidtabell vid Lucia. Kanske kan ni protestera mot omläggningen av buss 55.

  1. Tack! Ja, Gunnarssons brukar ha fin skyltning så jag stannar gärna till. Och ibland blir det också inköp av lite matbröd.
   Önskar dig också en fin 2:a advent.
   Bosse hälsar tillbaka.
   Stor kram!

 3. Det var en hel del som du sett i veckan. Mycket handlar om öppettider, trängselinformation och komma ut med varorna. Så har det blivit överallt. Konstigt år 2020.
  Men allt upplyst är fint och piggar upp. Eran kaj är ju grann och särskilt med Thaibåten och de upplysta bubblorna.
  Spritmaskinen var häftig och praktisk. Tänk, spritning hör till affärernas inredning numera.
  Trevlig adventskväll.
  Stor kram!

  1. Mycket har hänt i veckan så det fick bli ett axplock. Egentligen är det ju självklarheter som står på många skyltar men en del verkar behöva påminnas många gånger. Här tycker jag överlag allt fungerar bra. Har just varit nere i City för att se på en del ljusinstallationer som är gjorda inför Nobelveckan. En hel del människor ute men det är ingen trängsel och man är bra på att hålla avstånd. Så inga problem alls att röra mig. Bara trevligt. Vår kaj är jag så förtjust i och inte minst Thaiboats belysning.Men hela kajen är vackert upplyst och så även på Sjöstadssidan.
   Och att ta sprit i en flaska där jag själv ska trycka gör jag inte. Känns ganska ohygieniskt. Här finns i en del butiker en apparat där man inte trycker utan bara håller händerna under.
   Önskar dig också en fin 2:a advent.
   Stor kram

 4. Gunnarssons skyltfönster är alltid en favorit, speciellt så här i adventstider. Har smakat den där lussesemlan en gång för några år sedan och den var god, men riktiga semlor är ändå alltid godast.

  1. Jag stannar gärna till här och jag tycker alltid de har fin skyltning. Nej, semlor nu är inte min grej. Och ska ja äta en så ska den vara i rätt säsong, med rätt smak och modell mindre. Är inte så mycket för kaffebröd. Men ibland så. Nu blev det ett valnötsbröd som fick komma med. Egentligen tycker jag att Gunnarssons överlag är dyra men ibland så blir det köp.

 5. Lussesemlan ser ut att vara lagom att dela på två =)
  Smart med pedalen till handspriten.
  God service på bageriet som levererar ut till kunden.
  Jag handlar nästan alltid vid klockan sju på morgonen.
  Du ha en bra andra adventskväll!

  1. just så tyckte jag också. Men varför kalla det semla. Och semlor nu? Jag har aldrig använt mig av den offentliga handspriten som många butiker har där jag ska ta i en “pump” som andra tagit i /tryckt på. Pedalapparaten är bra och så även de apparater där man håller fram händerna så kommer en dos “sprit”. Vi handlar lite nu och då men det är aldrig mycket folk. Vi har flera butiker helt nära så jag tror folk sprider ut sig-
   Önskar dig också en fin 2:a adventskväll.

 6. Säger bara Gunnarssons! De är verkligen Stockholms bästa bageri/konditori och jag gissar att de är ensamma om i hela världen att erbjuda en lussesemla. Dessutom har de skickat en anställd på en kurs att texta också. Skyltarna är otroligt proffsiga. Eloge!
  Himla läcker bild på Söderhallarna. En spritmaskin med fotpedal är ju himla smart, man slipper ta i “kranen”. Täby C har också tänkt rätt här och styr spritandet via sensorer.
  Lokes skyltar är kanooooon. Älskar den att barn ska hållas i koppel – love it:-)
  Thaibåtens och iglonars belysning kan jag inte se mig matt på. Den är så himla fin och varm.
  Tusen tack för en toppen skyltning och länken:-)

  1. Jag gillar verkligen Gunnarssons skyltning. Den är alltid proffsig. Och de har bra bröd i butiken men också tämligen höga priser. Men jag brukar köpa deras valnötsbröd som vi gillar men även en del annat matbröd. (Annars är det maken som bakar här hemma) Men lussesemla? De kunde ju kallat den annat än semla.Tänkte också på de textade skyltarna som passade fint in i skyltningen. Och du har ju sinne för detta med layout och textning.
   Jag tycker det är ohygieniskt att ta i en spritflaska som finns i butikerna där mängder av andra petat och tryckt innan mig. Så det gör jag inte. PÅ några ställen finns en “spritmaskin” där man håller händerna och handspriten doseras per automatik/sensor. Bra att Täby C också har det.
   Thaiboats belysning är så fin och jag var idag in till dem med några bilder jag tagit och tackade.Gissa om de blev glada.

 7. Lika snyggt skyltat som vanligt! Gunnarsons konditori har vansinnigt goda kakor. Där åt jag en citron- och marängpaj som var den godaste jag har ätit! Lussesemlan hade fått följa med mig hem 😀

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Gunnarssons har en hel del bra men jag köper mest matbröd här- Om maken inte bakar. Och mycket att välja på finns det. Är väldigt förtjust i deras skyltningar. Tycker dock att de är i dyraste laget ibland. Men är det god kvalitet så är det ju värt pengarna.Semla förknippar jag med den man äter i fastan men det är ju en vetebulle så egentligen går det ju bra med semlor hela året.
   Önskar fig en fin kväll och en bra start på veckan.
   Kram

 8. Liksom levande bilder du bjuder upp med. Mitt i hos dig. Vackra mörkerbilder. Det såg ut som att Saluhallen låg vid kanalen ett tag med allt vatten… Vad bra att sätta ut en spritmaskin med fotpedal också… Vi sköter om oss.

  1. Lite levande har allt veckan varit och på olika sätt. Vad gäller Saluhallen ligger den på ett torg, Medborgarplatsen. Men det var mycket vatten och asfalten och pölarna speglade ljusen.
   Gillad spritmaskinen med fotpump. Vill inte ta i de andra där man trycker. Känns inte direkt så fräscht. Vissa butiker har en sensor och det är genast bättre.
   Och visst sköter vi oss.

 9. Idel ädel adel vad gäller din skyltning idag! Saffranssemlan ser god ut,. Brödet ger mig hemkänsla, lite grann mitt bord det där. Eller rätt mycket faktiskt.
  Tack för härlig skyltning (som vanligt)

  1. Tack! Och brödet härifrån är riktigt bra- gott. Så om inte Bosse bakar “sitt åländska bröd” så kan jag köpa här. Men det är ganska dyrt. Är det å andra sidan bra och ekologiskt så tycker jag det är bra. Nu fick ett valnötsbröd komma med hem.
   Önskar dig en bra start på veckan.

 10. Åhhhh så vackert där omkring dig, Ditte! Gunnarssons konditori skulle jag bra gärna vilja besöka, wow vilka bröd och lussesemlorna ser jättegoda ut! Sen fnissade jag gott åt ena skylten på Lokes, pets welcome, children must be on leash! 😀 😀 😀
  Ha det så gott Ditte, kram på’re

  1. Vi var en sväng till Lokes igår kväll med vänner.Både gott och trevligt. Här blir hundar bjudna på kycklingfilé. Alltså om de får äta det för sina ägare.Här inne kan det ibland finnas 5-6 hundar och man märker dem inte ens.Och ägaren och personal är verkligen hundvänner. Gunnarssons har så fin skyltning och väldigt gott bröd. Oftast bakar maken vårt matbröd men om vi köper så blir det här.
   Många tankar till dig och kram

 11. Gunnarssons känner jag också igen, tror minsann att jag har fikat där en gång i tiden. Mums med valnötsbröd.
  Utsikten över Thaiboat är ju magisk!
  Fint skyltat som vanligt!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Gunnarssons är ju lite av en klassiker men ofta köper jag med något hem därifrån. Och både deras matbröd och kaffebröd är så gott. Men jag har testat deras räkmacka på plats och den var ingen hit. Tyvärr. Och verkligen alltför dyr i förhållande till allt. Synd!Men det jag köpt med hem har alltid varit bra.
   Visst är det fint med all belysning på Thaiboat. De lägger verkligen ner omsorg här.
   Ha det funt du också
   Kram

 12. Lussesemlan har jag sett i flera bloggar, den kanske har blivit poppis i storstaden? Många tycker nog det är en styggelse med semla så här års. Mig stör det inte, jag äter den varken nu eller då…Skylten med beställning på telefon o hämtning utanför det har vi faktiskt också både i matbutiken och på bageriet. Med ringklocka. Danskt rågbröd är okej, men innehåller ofta sirap och är lite för kompakt för min smak. Men som ett smörrebröd, ja tack, alla dagar i veckan..
  Gillar förstås extra mycket skylten där man välkomnar hundar, och barn i koppel, hahahaha
  Thaibåten har väl kommit till efter det att ni flyttade in? Vilken höjdare det blev, så dekorativ och vacker i alla väder och årstider! Härlig skyltning som vanligt. Kram

  1. Saffranssemlan tycker jag inte är en styggelse men jag vill inte äta “semla” före jul. Hade den haft ett annat namn så kanske jag testat . Men den kändes mäktig. Och semlor överlag brukar jag äta en i miniformat. Alltför mäktigt för mig.
   Här hade nog den här “komma ut med varorna” skylten nyligen kommit upp.
   Tack, Paula! Jag köpte valnötsbröd som är verkligt gott och utan sirap. Det danska rågbrödet köper jag ibland just till att skiva tunt och göra danska “smörrebröd” av. Så gott! Vi var en tur till Lokes igår och då var det nog fyra hundar där från den minsta till en stor och inga problem alls. De ligger vid eller under husse/mattes bord.Ofta erbjuds också hundarna kycklingfilé. (Om de får för sina ägare)
   Thaiboat har legat här ganska länge men nog kom den hit efter 2004 då vi flyttade hit. Och den har byggts ut och om i många omgångar. Belysningen har under åren också blivit mer och mer “avancerad”. Och i år kom dessa igloon till. Passade bra i Coronatider.
   Kram och ha en bra start på veckan.

 13. Så smakfullt och snyggt att kombinera “Sett i veckan” och Skyltsöndag! En härlig blandning av godsaker, miljöbilder och skyltar! Kanonbilder som alltid!
  Önskar dig en bra start på veckan!
  Kram

  1. Tack! Lite gott och blandat från “sett i veckan” passade fint denna andra advent.
   Önskar dig också en trevlig vecka. Och det är ju dessutom Nobelvecka-
   Kram

 14. Lussesemlor? Nja… Inget jag har längtat efter direkt. Men en lussebulle vore gott 🙂

  Trevligt att Lokes är hundvänligt, men jag undrar vad som händer om nån kommer in med en katt. Kan nog bli livat då 😀

  Snyggt skyltat igen!

  Ha en fin start på veckan 🙂

  1. Tack!Jag är inte så förtjust i semlor och brukar äta en i miniformat när det närmar sig den tiden. Men semla nu till jul – NJa. Jag tror att någon haft med sig katt till Lokes men reglerna är desamma. Lugna och stillsamma och vid matte/husses bord. Inget socialiserande här inte. De hundar som är med vet vad som gäller och är ofta stamgäster.
   Önskar dig också en bra vecka. Och Nobelvecka är det ju också.

 15. Lussekatter med grädde! Det har jag aldrig testat men det ser delikat och lockande ut.
  Nybakta bröd ser ännu godare ut. Blir riktigt hungrig av de här fina bilderna.

  Hoppas att du får en fin andra adventsvecka!
  Kram Christina

  1. Skyltfönstret hos Gunnarssons specialkonditori har alltid “fin” skyltning och så även nu i adventsider. För min del skulle nag denna saffranssemla med grädde bli alltför mäktig- Men man kan ju ta en bit. Att jag dessutom inte tycker att den ska kallas för semla är en annan sak. Jag köpte med mig ett gott valnötsbröd hem och de har verkligen mycket att välja på. God kvalité dessutom och i den översta prisklassen. Men kvalité kostar.
   Tack, önskar dig också en fin vecka och det är ju även Nobelvecka.
   Kram

 16. Vilken lycka! Jag älskar lussekatter och jag älskar semlor…två flugor i en smäll. Jag blir helt salig när jag ser alla nybakta bröd. Jag har aldrig besökt någon krog i Sverige där man fått ta hundar med sig, men när jag åker till min dotter i Luxemburg är det tillåtet nästan överallt och det fungerar jättebra. Kram

  1. Så bra att jag kunde bjuda på lite gott. Vad gäller hundar finns flera krogar i Stockholm där det går bra. Lokes är en kvarterskrog och ägaren själv har haft hundar och är mycket hundvänlig- Och att ha hundar med här fungerar väldigt bra. (Ja, de får inte gå runt….)
   Jag tycker det är jättebra att hundar kan komma med och man ser att det utomlands är väldigt vanligt.
   Kram och trevlig måndag.

 17. Fantastiska mörkerbilder, måste åka in med kameran och titta. Många skyltar för att hålla ordning på oss, men och andra sidan är vi ju rätt fria nu jämfört med andra länder.

  1. Tack! Du kan ju det här med mörkerfoton och jag “kvackar” bara in lite lätt. Känner också att vi är fria här och kan röra oss men en del påminnelser verkar både gammal och ung behöva

 18. Lussesemlor, tänk vad man kan hitta på! Älskar semlor och gillar lussekatter, men tror jag väntar på de riktiga semlorna och börjar med lussekatterna snart.
  Härligt mörkt bröd, sådant ser man inte så mycket av här.
  Vackert upplyst utanför dig!

  1. Jag väntar också tills de riktiga semlorna kommer. Men jag brukar bara orka äta en minisemla och det räcker gott. Vad gäller lussekatter så tycker jag om en del men ibland blir de alltför torra. Var länge sedan jag nu bakade dem dock.
   Gunnarssons har mycket gott matbröd och vi köper här ibland. Men oftast bakar maken.
   Njuter av att det är så fint här på kajen och blir alltid extra glad när jag kommer hem och ser den belyst.
   Önskar dig en så bra vecka som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *