Skyltar Stockholm

Sett i veckan – I samarbete med Skyltsöndag #351

Redan söndag! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag”, ett tema som bloggvännen BP  förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckan har varit trevlig och omväxlande och en hel del har hamnat på mitt konto för nöjen och annat på mitt Skyltsöndagskonto. Å andra sidan räknar jag också in Skyltsöndagarna och att fotografera “skyltar” på mitt nöjeskonto. Så välkomna till lite av det jag sett  i veckan.

Stockholm. Södermalm. Tanto. Sett i veckan. En hammarbymålvakt i trä vid koloniområdet. Sett i veckan. Under en av veckans promenader passerade jag Tanto koloniområde. Och vid staketet, utanför en av kolonilotterna fanns denna Hammarby målvakt. Tänkte osökt här  på bloggvännen BP.  (Jodå, det är en giraff  i bakgrunden) 

Hänt i veckan

Förra söndagen gav jag mig ut här hemma på Södermalm för att titta på en av Årstavikens nya attraktioner, ett par mandarinänder. För egen del hade jag inte  tidigare  hört talas om dem och än mindre sett dem. Men nu så har jag det. Även i veckan blev det en promenad för att se om de var kvar och det var de.

Stockholm. Södermalm. Sett i veckan. En giraff i trä inne i en koloniträdgård. Exotiskt och lite kul. På kontot för sett i veckan händelser, snarare sett i veckan, får jag nog också räkna in denna mer exotiska giraff  so står bland buskar och träd inne på kolonilotten.

En del resor inom stan har det blivit både med tunnelbana, buss och spårvagn.

Skanstulls tunnelbanestation och jag är på väg till  T-centralen, Kulturhuset/Stadsteatern.Ingen trängsel vare sig på perrongen eller tåget.

Kulturhuset/Stadsteatern. Här skulle det bli “soppteater”. Årets första. Trevligt och underhållande i en timme och med god soppa som serveras till.

Stockholm. Kulturhuset/Stadsteatern. Sett i veckan- "Soppteater". Tydligt vad som gäller. Mer sett i veckan. Sopptetater. Men innan man kom in i salongen var det tydligt vad som gällde. (Kan man inte vaccinera sig av hälsoskäl gick det bra med ett läkarintyg på det)

 Repris

I förra veckans skyltning hade jag med olika skyltfönster och bl.a. från varuhuset NK. Då såg jag en skylt/reklam för Positano, en ort på Amalfikusten i Italien. Här på NK förstod jag det som om det var en mötesplats, restaurang, med en känsla av Italien. Nu i veckan tittade jag upp här för att se efter. Jodå, det var en restaurang men om den kändes så italiensk låter jag vara osagt.Menyn var det i också i för sig. Men i övrigt. Jag vet inte riktigt…

När man kommer upp med rulltrappan så står det  Positano. 

En halvcirkelformad bardisk och runt den finns  loungemöbler för bargästre. Och restaurangen/mötesplatsen  är rejält tilltagen ochsträcker sig runt “ljusgården” där  bord är utplacerade för matgäster. Så utsikten ner i varuhuset är helt klart godkänd.

En vända till Gamla stan blev det i onsdags. En trevlig repris. Hit går jag ju ofta. Men tyvärr kändes det ganska öde. Många butiker och restauranger har nu p.g.a. de nya restriktionerna mer begränsade öppettider. I höstas var det mer liv och rörelse här. Inte minst under december månad. Hoppas och önskar att pandemieländet snart är över för denna gång. Hur som helst har Gamla stan alltid sin historia som ärså värd att bevara.

Västerlånggatan i Gamla stan var i onsdags tämligen öde. Noterade också att många av de  gamla butikerna slagit igen. 

Resten av veckan; torsdag och fredag

I torsdags hade jag en tandäkartid på Östermalm och passade då också  på att besöka det gamla anrika apoteket Storken. Apoteket i sig är gammalt och inrymt i en byggnad från slutet av 1800-talet då också apoteksverksamheten här kom i gång.Apoteket Storken bedöms av Riksantikvarieämbetet att  kulturhistoriskt vara det mest värdefulla i landet.Nu hade jag ingen tid att spendera på att ta bilder inifrån apoteket men jag kan lugnt påstå att inredningen är gammaldags med vågar, flaskor och annat i skåp och hyllor längs väggarna. Även ett spännande glastak finns med målningar som berättar om liv, död och sjukdom.

Stockholm. Östermalm. Apoteket Storken som jag både sett i veckan och besöktSett i veckan och besökt i veckan; apoteket Storken. Och en förgylld stork finns ovanför entrén.

Fredagen kom och medförde ett strålande väder.Inte ett moln i sikte. Antar att den vassa vinden höll dem borta. För vår del blev det en solskenspromenad i hemmatrakterna med fokus på att hålla oss i solen.  Något som gick galant.  Och vad gällde att promenera i det vackra vädret och också ta en paus var det fler än vi som gjord det.

“Kajsas på kajen” eller Café Kajsa här vid Barnägsbryggans kajkant är omtyckt med många kunder. Perfekt söderläge och gott om bord och stolar utsatta. Och med avstånd.  Här finns två luckor. En för beställning och betalning och en för upphämtning.

Utbudet är stort och allt lagas efter det man beställt.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

28 svar på ”Sett i veckan – I samarbete med Skyltsöndag #351”

  1. Apoteket Storken är helt klart värt ett besök. Finns mycket här i kvarteren där man kan stanna till och titta in. Inte minst Östermalmshallen också.
   Här blåser det rejält så idag går jag inte ut.
   Önskar dig en trevlig söndag.

  1. Tackar! Veckan var omväxlande och så blev också dagens skyltning.Vad gäller att gå ut idag är jag kraftigt “indisponerad”.
   Önkskar dig en fin dag inomhus.

 1. Gamla apoteksskyltar har något speciellt över sig. apoteket Kronan fanns i Borås i det längsta. Nu är det borta. Apoteket Lejonet i Malmö, det finns sannolikt kvar, även om jag inte varit i närheten sedan pandemin började. Riktiga kulturhus, de gamla apoteken.
  Målvakten gillade jag! Hoppas att han inte blåser bort idag! Kram

  1. Det här apoteket har jag tidigare bara passerat men nu hade jag ett ärende hit och gick in. Det kommer jag att göra flera gånger och då ha mer tid så jag kan dokumentera. Roligt att i alla fall några gamla apotek finns kvar och med sin gamla inredning. Kunde här när jag sökte fakta om gamla apotek se att även detta i Malmö fanns med där.
   Visst är målvakten bra” Får nog ta en titt i veckan och se om den finns kvar.
   Hoppas att blåsten inte förstört alltför mycket hos dig.
   Kram

 2. Vilken snygg och trevlig skyltning! Apoteket storken bodde vi mitt emot i många år men då i Malmö. Här är apoteket Lejonet känt för sin vackra interiör som man valt att bevara tacksamt nog. Numera finns det så många olika kedjor men ärligt talat så tyckte jag nog det var bättre förr! Så tråkigt att flera butiker slagit igen men tiderna är bistra.

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Lite gott och blandat från det jag sett i veckan. Vad roligt att du också känner till ett apotek vid namn Storken. Hörde av Anna Lena att det också i Malmö finns ett gammalt apotek, Lejonet. Hittade det också när jag sökte på gamla svenska apotek. Roligt att dessa är bevarade.
   Hit till Storken ska jag återkomma vid annat tillfälle när jag kan ta bilder.
   Önskar dig en bra söndag och hoppas att blåsten lagt sig något hos er.
   Kram

 3. Rejält och bra skyltat här, bra jobbat Ditte.

  En tunnelbana utan trängsel är ju att föredra, även utan pandemi, tyckte det var ganska ok när jag var i huvudstaden senast också men det där var ju den ultimata trängselfria hållplatsen..bara att gratulera.

  Café Cajsa där föll mig i smaken också, helt i min inriktning. 😉

  Ha en fin söndag Ditte.

  1. Tackar! Lite gott och blandat från veckan som varit. Och en del trevligheter har det blivit. Jag rör mig gärna ute men med avstånd och undviker trängsel. Brukar fungera bra.
   Vid Café Kajsa stannar vi gärna till och tar något ätbart. Jag gillar korv och där finns mycket gott att välja bland. Kul att många söker sig hit.
   Önskar dig en bra söndag och hoppas du inte blåst bort.

 4. Va kul med målvakten, passar ju BP perfekt, och minsann är hon väl en Bajare också, snyggt jobbat med skyltarna som vanligt denna vecka!
  Kajsas på kajen verkar vara ett populärt ställe.
  Ja, idag är det inte nåt vidare väder, men jag ser ett litet ljus i tunneln, smärtan släpper mer och mer, så jag sitter inne med et tleende på läpparna! Hoppas att du också har det bra!
  Stor Kram!

  1. Tänkte genast på BP när jag såg målvaktsskylten. Och “Hammarby passade ju perfekt. Veckan har varit riktigt bra och det blev en del på nöjeskontot och en del skyltar.
   Kajsas på Kajen är populärt och läget är ju perfekt. Söderläge och vid Barnängsbryggan.
   Skönt att din smärta släppet lite. Har lidit med dig. Skönt med lite ljus i “örontunneln” och likaså med ett leende på läpparna- Gläds med dig gär jag.
   Här är det mesta ok
   Stor kram

 5. Apoteket Storken ser riktigt gammaldags ut. Härligt med sådana byggnader som bevaras. Så tjusigt med den förgyllda storken. Du hittade ju andra djur med och alla verkar väldigt stillsamma. Fantasin är det tydligen inget fel på i det koloniområdet. Kram

  1. Det är ett riktigt gammaldags apotek och nu hann jag inte ta några bilder. Vet att det i Malmö också finns ett gammal apotek, Lejonet, men har inte vart där.
   Mandarinänderna var kvar och det är roligt. Tyckte det var kul med zebran här i koloniträdgården och Hammarbymålvakten utanför. Södermalm är ju “Hammarbyland” när det både kommer till fotboll och bandy. Kanske fler sporter…
   Önskar dig en fin kväll utan så mycket blåst.
   Kram

 6. Jag gillar målvakten på staketet och giraffen i trädgården. 🙂
  Apoteket Storken har jag varit in på för länge sedan.
  Vi har aldrig köpt något från Kajsas på kajen men nästa gång vi passerar så ska vi göra ett stopp där.

  1. Här fastnade jag också. Kul tanke vid kolonilotten både med målvakten och giraffen.
   Vad roligt att du känner till och besökt apoteket Storken. Jag hann bara med en snabbtitt men ska komma tillbaka och titta mer noga och ta bilder.
   Vi köper då och då en korv här och sommartid glass. Och det är populärt med bra södeläge vid kajen och Barnängsbryggan.

 7. Ett perfekt bidrag till Skyltsöndag med en toppen vandring genom Stockholm. Dessutom ett perfekt avslut med två “somriga” bilder från Kajsas. Väl behövligt med tanke på att Malik håller på som bäst utanför fönstrn.
  Älskade den hemsnickrade målvakten. Tänkte inte bara på mig själv som också var målvakt, utan även på landslagsmålvakten Ronnie Hellström som spelade för Hammarby. Du som bodde i Bollstanäs borde ha träffat på honom och hans familj någon gång. Han bodde ju där ett tag.
  Giraffen gillar jag också. Håller med dig – Positano ser absolut inte italienskt ut. Allt för opersonlig inredning för att vara en italienare.
  Apoteket Storken på Östermalm har jag besökt en gång för många år sedan. Hade en kompis som bodde granne med apoteket. Ja, det var som att komma in i en halt annan värld, eller rättare sagt ett annat sekel.
  Tusen tack för en härlig skyltning och länken:-)

  1. Tackar! Så himla kul att vara på skyltjakt. Ja, jakt behövs inte utan skyltarna bara finns. Och himla tur att jag tog bilderna innan ovädret drog in. För vare sig igår eller idag har jag satt mina fötter utanför dörren.
   Dotter Helen berättade att i Nacka för olika saker från hustak omkring. Visst är den snickrade målvakten rolig! Jag tänkte faktiskt först på dig här men men visst nu också på Ronnie Hellström. Han bodde mycket riktigt i Bollstanäs och jag hade båda barnen Erland och Christell som elever i skolan. Så honom och frun har jag träffat många gånger. (Dessutom tränande min pappa hela gänget från Hammarby i styrka och kondttion under ett par år och då i Folksams lokaler här på Söder.)
   Tror det finns flera trädjur här i kolonilotten.
   Jag blev besviken när jag kom upp till Positano på NK. Kändes lite småtrist.
   Detta var mitt första besök på apoteket Storken men ska gå hit igen och då ha mer tid. (För övrigt bor Zlatan i huset tvärs över gatan. Men såg honom inte)

 8. BP på fläcken 🙂 Alvik har vi också här på ön men tillika som mitt Nacka saknar vi spårlinje. Omtänksamt för alla i publiken som skulle gå in där på soppateatern. Jag tycker mig själv känna igen apoteket Storken sedan någon vistelse i stora staden. Trevlig vandring bland dina skyltar.

  1. Visst är det/ Var det. Men kanske det här var tänkt en Ronnie Hellström. Vi är på Söder så det är “Hammarbyland” som gäller- Ja, inte för mig då. Me n det är en annan sak. Ganska skönt att sakna spårlinje. Här kommer vi att få en t-bana i närheten om en sådär 10 år och den kommer att gå just till Nacka.
   Bra här med Covidpass plus leg på teatern. Smittad kan ma ju bli ändå i och för sig.
   Apoteket Storken ska få ett nytt besök när jag hinner ta bilder. Roligt är att Zlatans hus ligger mitt emot. Men av honom såg jag inget. Kul att du också kanske varit inom apoteket.
   Ha det gott.

 9. Härliga vimmelbilder i soligt Stockholm. Det är alltså där den lurar, solen!
  Storken skulle jag gärna besöka, de gamla miljöerna är så andäktigt vackra.
  Bäst i klassen hos dig idag var dock Målis, han var så lång att han kunde täcka minst två mål!
  Kram

  1. Vi har haft lite sol i veckan och visst piggar den upp även om vinden är vass.
   Ska nästa gång jag besöker Storken ta god tid på mig så att jag hinner ta bilder. Verkligen en spännande miljö.
   Visst är målisen här bra. Jag tänkte på BP men det kunde ju även varit Ronnie Hellström. Båda aktiva i Hammarby.
   Antar att du också såg handbollen. Så häftigt.
   Men nu laddar vi om för OS.
   Kram

 10. En fin skyltvecka 🙂 Målvakten var ju hur kul som helst 🙂

  När vi käkade på La Ola igår fick vi visa våra covidpass, men dom krävde inget leg, så då är det ju ganska meningslöst kan jag tycka. Nu hade vi i och för sig våra egna pass, men ändå.

  Ha en fin start på veckan och ett fint avslut på månaden 🙂

  1. Tack! Det var en bra vecka överlag.
   Visst är målvakten kul här vid kolonilotten.
   Här är man noga med att begära leg + covidpass, nog så viktigt. För covidpassen i sig visar ju ingenting om man inte ser vem de tillhör. Alltså helt meningslöst. Här på teatern var det några som inte hade leg. med sig och de kom inte in. Bra så!
   Idag har helgens blåst lämnat oss och det ser mer lovande ut igen.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 11. Gillade verkligen målvakten och giraffen.
  Vad kul att ni fått besök av mandarinänder och att du fick syn på dom. Minns för många år sedan att det var åtminstone en mandarinand här i stan och simmade runt bland änderna i Tidan, och jag hade turen att få se den. Riktigt färgglad och fin fågel.

  1. Visst är de fina! Kul idé!
   Mandarinändrena är så fina och de verkar ja anpassat sig fint till att vara här. De verkar ha blivit väl mottagna av gräsätarna också.
   Kul att du också sett dem i Mariestad.

  1. Inte jag heller egentligen. Men när jag växter upp i Solna så var det nog en del AIK. Här på Söder är det ju liksom “Bajenland”.
   Och flera fina rundor blev det i veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *