Södermalm Stockholm

Semesterkänsla hemma på Söder i Stockholm

Just nu befinner jag mig på “hemester”. Jag är alltså hemma  på Södermalm i Stockholm och har här plockat fram lite  semesterkänsla i mina hemmatrakter. Och jag är så nöjd just nu med det valet. Jag bor vid vattnet och på kajen och bara att gå ut på balkongen och se vad som händer runt om piggar upp och ger god omväxling och underhållning på olika sätt.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. En fin semesterkänsla sitter kvar en bra bit ut på kvällen. Skymningen sänker sig över Södermalm, Hammarbykanalen och stadsdelen Hammarby sjöstad, på andra sidan kanalen. Och en skön semesterkänsla dröjer sig kvar där vi sitter kvar länge på balkongen.

Visst finns en behaglig semesterkänsla

här hemma. Absolut! Och något som jag nu dagligen konstaterar. Jag är för närvarande alltså på “hemester”. Em lyckad sådan- Under stora delar av juni och juli har jag varit på resande fot i mitt jobb som reseledare och fina resor har det blivit. Men dessa blev också mina sista jobbrelaterade resor. I alla fall som jag nu tänker, men vad framtiden utvisar vet jag ju förstås inte. Jobberbjudande finns av olika slag, vilket är roligt eftersom jag är tämligen åldersrik. Men nu  tränar mig på att säga nej.

Ute och rör på mig är jag i princip dagligen  och via bloggen så vet jag att det är många som hänger med och på. Igår blev det ett besök på trevliga uteserveringen Boule & Berså men sena eftermiddagen och kvällen ägnade vi oss åt balkongen.

Längs kajen i vårt område, Norra Hammarbyhamnen, ligger en hel del husbåtar på kommunala båtplatser. (De betalar hyra och har el och vatten) Ett krav är här att husbåtarna måste vara flyttbara av egen maskin. (Brandrisk)

Båten ovan heter Gratia och har legat här i många år. Och här kan men verkligen tala om ett grönskande skepp.  Mängder av växter finns och inte minst vinbärsbuskar med olika färg på bären- Ja, mycket annat trivs också här.

Stockholm. Norra Hammarbyhamnen- Helt klart semesterkänsla att vistas i denna vackra grönska ombord på husbåten Gratia. Semesterkänsla är det säkert att vistas på denna grönskande båt nu i denna ljuva sommartid. (Har ännu inte varit ombord)

Mängder av vinbärsbuskar och några lila blommor som jag inte kan namnet på.

Inte bara växter trivs ombord på Gratia. Måsarna gör det också. Men jag tror inte de är lika uppskattade som allt det gröna-

Stockholm. Södermalm- Viss semesterkänsla finns hos måsarna vars ungar nu växt till sig och kan skaffa egen mat. Säkert finns nu viss semesterkänsla även hos måsarna. Ungarna har växt till sig och är flygfärdiga och kan till viss del bidra till sin egen försörjning.

Ett par måsungar spenderar gärna sin lediga tid med att spatsera runt och leta efter något ätbart.

Kanske något ätbart. Mamma Mås övervakar.

Då och då flyger mamma mås, eller om det är pappa, upp på ett granntak och observerar från ovan vad som händer med ungarna.

I godan ro

Vi sitter i godan ro och tittar på måsarna nere på husbåten och kombinerar det med att se vad som händer på båtfronten i kanalen. Och plötsligt kommer ett par bogserbåtar och har en jättelång pråm mellan sig. De är på väg in i slussen och ska alltså vidare in i Mälaren. Ombord på pråmen finns en mindre “paviljong” med solgardiner och därutöver en paddelbana och ett litet hus.

Inser här att det nog bara är fantasin och delvis storleken som avgör vad som kan förflyttas med hjälp av två bogserbåtar. Nu får vi klura vidare var slutmålet för transporten kan vara. 

Stockholm. Hemester och skön semesterkänsla hemma på balkongen med god och omväxlande utsikt. För egen del nöjer jag mig så väl med den semesterkänsla jag har här hemma.I alla fall ett tag till. 

24 svar på ”Semesterkänsla hemma på Söder i Stockholm”

 1. Hemester kan vara bättre än att vara någon annanstans på semester. Ni har ju ljuvliga vatten och trakter omkring er hur mycket som helst. Läste ditt tidigare inlägg om extra sommarkänsla, en eftermiddag på “boule & berså, vilket också förmedlar hemester.
  Ja, vad är det som bogseras? Spännande saker händer runt omkring en varje dag.
  Njut av det fina Stockholm, Södern och varandra!
  Tack för två härliga inlägg som jag nyss har läst högt för Uffe och visat bilder på. Han vinkar och tackar!
  Kramar!

  1. Just så tänker jag också nu. För min del blev det mycket resande i juni och juli och nu samlar jag liksom ihop mig själv igen. Jag har ju vattnet helt nära och vackra gröna omgivningar och är nöjd med det.
   Här i kanalen är det en hel del som bogseras, Men detta med en paddelbana, ett lusthus och ett hus var lite unikt. Undrar var slutmålet var.
   Hälsa Uffe och vinka tillbaka.
   Kram

 2. Vilken härlig husbåt men måsarna är inte så roliga.
  Kanske hittar de något ätbart där på båten.
  Kom att tänka på Chao Praya! Där är det många bogserbåtar.
  Ha en trevlig helg.

  1. Husbåten här är så läcker och den är verkligen grönskande. Men inte så kul med måsarna här. Men de är lite bättre är trutarna. Måsarna med ungar kommer ibland och igår var just en sådan dag. Idag har vi inte sett den här.
   Önskar dig också en fin helg

 3. Lika härliga bilder från era hemtrakter som vanligt! Med tanke på att du har varit på arbetsresande fot så passar det väl alldeles utmärkt att semestra på hemmaplan. Det finns ju verkligen ingen brist på aktiviteter i era trakter 😀

  Önskar det samma!

  Kram

  1. Just nu är jag väldigt nöjd med hemester och tycker det är riktigt behagligt. Blev ju gansk ainteb´nsivt med resor i juni och början av juli. Men väldigt roligt.
   Och balkongen erbjuder ju stor variation.
   Kram!

 4. Visst kan man ha semesterkänsla även på altanen. Blickar ut över alla frösådda blommor. Blir så vackert och färgrikt…gult, blått, rött..lite vitt.

  Tänk att man kan ha bärodlingar på en båt! Bara fantasin som sätter stopp för möjligheterna. Måsarna skulle jag helst vara utan. Skitar mest ner. Reagerar på hur tyst det är då här års… Fåglarna har slutat med sina konserter… Ingen idé att kurtisera… hösten är på väg… Lite sorgligt.

  Ha det fint på balkongen! Padelbana på vatten, det var väl att ta i. Men vill man vara med i svängen, i trenden…om än på nedgång… så…
  Kram

  1. Jodå! Och jag är just nu så nöjd med detta. Vi bor ju mitt i stan, men på kajen, vid vattnet.Uppskattar det så. Och husbåten nedanför är så rolig att följa. Så mycket grönska ! Vad gäller måsarna tror jag det var mer tillfälligt för det är inte kul att ha dem helt nära. Än värre är de elaka trutarna men de har vi inte sett så mycket at i vår och sommar. Bra så.
   Undrar vart pråmen med paddelbana, lusthus och liten stuga var på väg. Men kanske var målet i närheten. Får ta mig en titt.
   Kram

 5. Gratia – bara älskar det….oväntat va?
  Kan inte heller se vad det lila är, bilden blir alltför suddig då jag förstorar, någon vädd kanske eller en verbena? Anki kanske sitter inne med rätt svar =)
  Hemster är inte dumt. Ha en skön kväll på balkongen.

  1. Här på husbåten odlas det och den grönskar rejält. Härligt! Så roligt att se hur växterna vattnas och tas om hand. Just nu mängder av vinbär. Ska ta en närmare bild på växterna. Men kanske en verbena det lila.
   Nej, hemester är inte alls dumt nu och jag känner att jag mår bra av att nu vara just hemma.
   Försöker hålla mina passionsblommskott vid liv och får nog ta hem än fler.
   Sitter fortfarande på balkongen i den sköna och sena kvällen.

 6. Vilken semesterkänsla i dina fina bilder:-) Kul att se att Gratia lever än. Hon är i betydligt bättre skick än när min mans chef sålde hennes för så många år sedan. Odlingarna på däcket är ju helt fantastiska. För några år sedan var just ägarna av båten ensamma om att ha typ ett “växthus” med olika plantor på båten. Kul!
  Ja, vad kan det vara som transporterades mellan bogseringsbåtarna? Omöjligt att gissa egentligen, speciellt var padelbanorna kommer att hamna att man transportera dom sjövägen till destinationen. Spännande:-)

  Älskar sista bilden med huskropparna – en höjdare:-)

  1. Tack!Jodå, Gratia lever och är pigg. Tänker ju på dig när jag ser henne. Och hon grönskar. Visst är hon i bra skick och många stannar på kajen för att titta närmare och läsa på skylten om henne.
   Vad gäller pråmen som kom så får jag ta mig en titt i Årstaviken. En paddelbana, lusthus och stuga.
   I övrigt är det skönt med just hemester. Inser det efter alla resor i juni och juli. Är så nöjd med att bara vara.
   Ja, sista bilden- Så ser det ut här nu dessa vackra kvällar.
   Sitter även nu på balkongen och det är så vackert med alla ljus som speglar sig.

 7. Turister kommer från när (Dalarna!) och fjärran för att semestra i vår vackra huvudstad, och det är förstås lätt att bli hemmablind när man bor där. Jag tycker verkligen du lyckas förmedla allt det vackra i staden.
  Kul om du lyckas klura ut vart transporten var på väg…
  Kram

  1. Stockholm är en vacker stad och här finns så mycket. Ser ju dagligen många turister här men tycker de tyvärr missar en del av det bästa- Och mycket av det bästa finns ju inte i guideböckerna.
   Ska klura vidare på vart transporten var på väg. Men den kan ju ha någon av städerna runt Mälaren också som mål. Men jag klurar. Återkommer om jag vet.
   Kram

 8. Inte alls tokigt med hemester för din del som besökt så många ställen i sommar även om det varit jobbrelaterat, din balkong bjuder på en hel del sevärdheter och bo vid vattnet är min dröm , känns så lugnande även mkt roligheter som utanför din balkong, tänk att när jag var liten åkte jag båt genom denna kanal och jag har nog för mig att hammarbysjöstad började byggas ngn stans då, kram

  1. Nej, då! Inte alls. Jag trivs så bra hemma. Har ju rest i jobbet en hel del i juni och juli så nu känns det fint att vara här hemma. Njuter av balkongen och härifrån ser och upplever vi en hel del.
   Säkert är det så att sjöstan började byggas när du passerade kanalen här och idag är den väl utbyggd och riktigt trevlig.
   Kram

 9. Hemsemester kan vara verkligen härligt och givande ,-)
  Ser ni att du satt ut husbåten nr 1 ,-))) Så kul! Härligt, den är fantastisk, ser helt underbar ut! ,-)) Det måste vara en upplevelse att bo på den,-) Att bara se den skulle göra mig glad. ,-) Vilken grönska med allt möjligt, nu blev jag glad ,-)))
  Måsar är söta, även om de kan vara jobbiga! ,-) Vilken lång pråm, allt det där på pråmen och ni ser det! ,-)
  Tack för härliga bilder! Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Så tycker ja också. Jag trivs så bra här hemma. Jadå, husbåten nedanför oss är med och nu har vi just studerat måsarna där som trivs bra.
   Måsarna går an, värre med de stora trutarna som är tämligen aggressiva och även kan ge sig på hundar. Men de tycks ha minskat i antal.
   Mycket finns att titta på och vi gör det med stor glädje.
   Kram

 10. Hemester i de omgivningarna är väl inte fel! Husbåten ”Gratia” kommer jag ihåg sedan vår promenad i höstas. Det var så oväntat att få se denna grönska på en husbåt. Sedan pandemin har vi också utforskat mer av våra omgivningar och stött på så många för oss okända pärlor.

  1. Absolut inte! Känns skönt att nu vara hemma ett tag. Blev en hel del jobbresor i juni och juli och antar att lite trötthet kommer nu ett tag efteråt- Gratia är verkligen speciell med all sin grönska. Har inte sett maken till husbåt vad göller detta.
   Roligt att ni minns henne men just grönskan här är ju speciell.
   Och visst är det fint att se sig om i sin närhet. Finns mycket att upptäcka där också-

 11. Vilken transport, med padelbana och allt, jösses-undrar vart slutstationen är?
  Ni har verkligen parkettplats över vattnet!
  Hemester är inte dumt, vi njuter också!
  Ha det fint!
  KRAM

  1. Vi undrade också var denna transport skulle ta vägen. Men antar att vi kanske kan hitta “innehållet” längs Årstaviken. Får ta en titt där.
   Parkettplats har vi och just i år tycker jag om att ha hemester. Det vlev ju en del resor i juni och i början och mitten av juli så nu känns det här bra-
   Förstår att ni har fina dagar.
   Kram

  1. Nej, då! Just nu är det behagligt och jag har ju rest runt en hel del i sommar. Och snart blir det ju en ny resa.
   Och en hel del fint har vi ju att fästa blicken på.
   Saknar dig.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *