Foto

Selfie- veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

“Selfie” är veckans temaord, tillika årets sista, att fritt tolka i Sannas veckoutmaning, Gems Weekly Photo Challenge.  Titta gärna in där för att se andra deltagares tolkningar. Varje vecka under året har ett ord presenterats och sedan har själva utmaningen varit att fritt tolka ordet. Många spännande, intressanta, roliga och kreativa tolkningar har det blivit. Och som extra bonus, för både andra och mig, har även nya vänner i Blogglandia tillkommit.  Utmaningen finns även på Instagram och där  under “gemsweeklyword.” Jag, som många andra, hoppas på att Sanna vill och kan fortsätta med fotoutmaningen även under 2018 och hålller tummarna för det. Stort tack Sanna för årets alla ord att tolka.

För egen del tar jag väldigt få “selfies”- har inte direkt förstått vitsen. Men några har det blivit och veckans ord blev  en utmaning i sig att tolka. En rolig sådan-

En selfie i repris. På stranden i Arromanche, Normandie, Frankrike.En “selfie” i repris. Tagen i Normandie, Frankrike. på stranden i Arromanche. En historisk strand.

Vad är en selfie?

I stort så vet jag vad en selfie är och hur många gånger ser en inte människor i ens närhet som tar foton på sig själva med mobilkameran. Och när armarna inte räcker till fästes kamera på en pinne. För att veta lite mer om just ordet “selfie” anlitade jag Wikipedia och kunde läsa följande. “Selfie är ett fotografiskt självporträtt. Ofta taget med en handhållen digitalkamera eller mobiltelefon.” ( Ofta används  också en “selfie” för att publiceras på olika sociala media.) Ordet kom till redan 2005  i Storbritannien och blev 2013, av Språkrådet, utsett till årets nyord i svenskan. Och i Svenska Akademiens ordlista flyttade ordet “selfie” in 2015.

Bild tagen i Stockholm med kameran. Skärmen går att “vända”

Vad är skillnaden melllan en selfie och ett självporträtt

Något som jag funderat en del på. Återigen fick jag anlita Wikipedia. “En exakt skillnad är inte fastställd men per definition är selfie ett snävare begrepp än självporträtt. Det vill säga att alla selfies är självporträtt, men alla självporträtt behöver inte vara  selfies”.

Det lär finns olika kriterier för om en bild ska räknas som en selfie men ett  är att fotografen själv ska ha hållit i kameran eller i kamerapinnen. Men bilder som är tagen med självutlösare/fjärrkontroll och där  ibland stativ är med räknas till självporträtt. Lite klokare blev jag .

Några selfiebilder har jag tagit och mest som dokumentation. Jag har i många år dragits med solskador och behandlat dessa i olika omgångar och i samband ned de behandlingarna har jag också tagit foton. Ont har jag haft när behandlingarna pågått och tålig har jag varit. Förhoppningsvis har de också hjälpt. Men jag har också anpassat tillvaron och resor till att inte längre ha sol, bad och stränder som viktiga ingredienser.

Bild tagen framför spegeln. Behandling pågår. Och det gör ont…

Keps eller hatt är ofta på när solen visar sig. Även hemma i Stockholm på balkongen.

 

42 svar på ”Selfie- veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Ja, nu tar ju var och varannan människa selfies.
  Men usch, vad det gör ont i mig när jag ser ditt såriga ansikte….jag hoppas så att de ska slippa den behandlingen igen.
  Stor kram och var rädd om dig!

  1. Jadå! Lite väl många ibland i alla fall mitt tycke. Och man måste ju inte riktigt publicera alla man tar, utan det går ju att sovra lite ibland.
   Tyvärr är ju ansiktet numer väldigt skört och jag tycker det har gått bra att undvika solen. Och jag har fina vänner som håller bar koll på mig om jag själv skulle glömma.
   Önskar er en fin kväll.
   Stor kram!

 2. Vilka härliga bilder på dig men kanske inte den på behandlingen. Av egen erfarenhet vet jag att det gör ont. Mycket ont och dessutom så tycker jag att man mår allmänt dåligt. Nästan som att ha lite influensakänningar men nödvändigt ont tyvärr.

  Kram och god onsdag!

  1. Tack! Jag tar ju sällan “selfies” -men ibland händer det. Och egentligen mest för min egen skull och dokumentatione. Men jag tycker att en selfie också kan vara ett foto som inte alltid är så “fint”.
   Du vet ju hur denna behandling är och inte blir en direkt “bildskön”.
   Kram och trevlig onsdag.

 3. Det ser verkligen ut att göra ont det där… Hoppas att dom sista resterna snart är ett minne blott och att det INTE återkommer!

  Tack för att du redde ut begreppen lite mer. Men jag skulle nog ha chansat på det där att när det kommer till en selfie så måste man hålla i kameran själv (eller nån i sällskapet, hos oss blir det oftast Anders som är den med längst armar 😉 ). Sen funderar jag också på det där när man är två eller fler på en selfie, är det verkligen en selfie då, eller blir det en sån där som Samir och Victor sjöng om, en groupie? 😉 Äsch. Jag fortsätter att kalla det selfie oavsett hur många man lyckas klämma in på bilden 😀

  En mycket bra tolkning av dig igen! Jag hoppas också på att Sanna fortsätter 🙂

  1. Tack! Ja, dett temaord blev lite klurigt. Men jag fick till det. Ont gör det kan jag intyga och jag är väldigt smärttålig. (Nja, inte hos tandis, där gäller bedövning av rejäl sort.)
   Jag misstänker att jag får göra om behandlingen under våren, men så länge jag inte vet så oroar jag mig inte.
   Är man fler på en bild och en av de som är med tar den så kallas det “groupie” fick jag lära mig.
   Och visst hoppas vi och önskar att Sanna fortsätter.

 4. Selfie tyder jag som att det är du som tar ett foto på dej själv eller dej själv tillsammans med någon annan, t ex en kändis. Självporträtt är bara av dej själv. Men jag har säkert också blandat ihop det hela.
  Tar inte heller många selfies, mest p g a att de ofta blir väldigt dåliga, men ibland är det roligt att ha ett litet fotominne från någon plats man är på, även om man är där ensam.
  Roligt att läsa och titta på bilderna från ert julfirande. Ser mycket brittiskt ut med era kronor, sådana vi har i Christmas Crackers.
  Ha fina mellandagar!

  1. Nu har jag lärt mig att om jag ocj någon annan är med på en bild jag själv tar med mobil eller kamera och själv håller i den så kallas det gör “groupie”. Och med selfie så är förklaringen att jag håller i kameran/mobilen och det är jag som är med.

   Vårt juldagsfirande var mycket brittiskt och med i huvudsak brittisk mat. (Restaurangägaren är engelsman) Tänkte just på det du skrivit om mat hos er och kände igen en hel del-
   Aha, det är “Christmas Crackers” det heter…
   Önskar dig också fina mellandagar.

 5. God fortsättning!
  Det var intressant att få veta skillnaden mellan selfie och självporträtt. Nu kan jag det. 🙂
  Du ser, det finns en och annan selfie trots allt och det är ju egentligen inget nytt. Folk har ju fotat sig själva med sin egen kamera långt tidigare. De har bara inte haft möjligheten att publicera bilden någonstans, innan Internet fanns.
  Bra att dokumentera behandlingen för då är det lättare att se förändringen. Annars är det lätt att glömma bort hur det var när allt har helat.

  1. Önskar dig också en god fortsättning. Jag grunnade just på skillnaden och min nyfikenhet fick mig att ta reda på lite av skillnaden mellan självporträtt och selfie. Jag visst inte ens att selfie fanns i Akademiens ordlista. Men nu vet jag. Och visst har det sedan länge tagits självporträtt kameror och även länge med mobiler. Men bilderna stannade i kameran.
   Min solskadebehandling med cytotostatikasalva har jag gjort i omgångar, inte bara i ansiktet. Även några operationer och annat “pyssel” har det blivit. Så numer är jag vaksam och solar inte alls. Alltså är inte i solen, men den får gärna skina.

 6. Vackraste fina Ditte, Tack för dina fina selfies, dock skar det i hjärtat att du har ont hoppas det nu känns bättre stor kram till dig och stort TACK att du varit med och lagt dina Tolkningar p veckans ord
  KRAM

  1. Sanna! Jag är så glad att du har orkat med fototemat och jag har verkligen tillsammans med alla andra uppskattat detta . Tack för allt ditt ifna engagemang.
   Selfiesar tar jag väldigt få, kanske har det med åldern att göra. “Du vet ju att det är lite “tantvarning” här.
   Men visst är jag med och tolkar så gott jag kan.

   Ont har jag haft, väldigt ont – men det är ju periodvis under behandlingarna. Och ansiktet är numer väldigt skört.
   Jag tänker ofta på dig och vill så gärna att du ska få vara pigg.

   Stor kram och tack än en gång för allt du gör för “Gems Weekly Photo Challenge” .

 7. Hej Ditte
  Du ser verkligen ut att ha ont på din selfie. Jag tyckte om att fota för länge sen. Vet inte vad det var som gjorde att jag slutade.
  Kram

  1. Hej Annika!
   Ont hade jag verkligen, men ju mer ont och ju större sår, desto bättre resultat. Svårt att tänka så när en är inne i behandlingen.
   Jag har ofta med mig två kameror ut, dock vanligtvis inte systemkaneran som är tung, och tycker det är roligt att fotografera. Kanske kan du pröva på nytt. Vilka häftiga bilder från havet och trakterna runt Ystad du skulle få. Ja, mycket annat också.
   Kram!

 8. Nu har jag lärt mig skillnaden mellan selfie och självporträtt också. Å om det är fler på bilden är det en “groupie”, men den “fotografiska groupien” har inte hamnat där än såg jag, när jag gick i dina “research-fotspår”.
  Du länkade ju till näst sista bilden för ett tag sedan. Så jag har ju sett den förut, men den gör inte mindre ont för det kan jag säga. Dessutom beundrar jag ditt civilkurage att du lägger upp det fotot. Tror jag så det senast redan – jag hade aldrig vågat lägga upp bilden. Jag vågar ju inte ens lägga upp en “riktig” selfie till temat…

  1. Ja, nya ord kommer till och selfie finns ju numer i Akademiens ordlista. Gkömde titta efter om även groupie hamnat där.
   Visst länkade jag till näst sista bilden för ett tag sedan men den fick ändå vara med. Jag har ju mest tagit bilderna för min egen skull, som dokumentation och även min doktor har velat se hur behandlingen tagit. Och tagit har den ju gjort. Känner att jag nu är så gammal att lite skavanker får finnas med. Och att våga är jag oftast inte rädd för. Men jag kan vara det…
   Din tolkning gillade jag verkligen och den hade mycket humor. Min hade ju inte det den här gången. Men vi hoppas att Sanna orkar fortsätta så får det bli mer av den varan.

 9. Fina bilder på dig. J ag har också funderat på den där skillnaden mellan selfie och självporträtt. Inte helt lätt att reda ut.
  Tack för att du delar med dig av även de jobbiga bilderna.
  Kram

  1. Tack! Jag har också grunnat över skillnaden mellan selfie och självporträtt och ville ta reda på det. Och nu vet jag bättre…
   Ja, de jobbiga bilderna är mest en dokumentation för mig men fick ändå vara med. Livet kan se lite olika ut.
   Kram!

 10. Fina bilder, utom den med såren i ansiktet så klart. Men det är en bild som är en viktig dokumentation. Jag tar sällan selfies, tycker överhuvudtaget inte om att hamna på bild. Tror att det är mer ungdomar som vill visa upp sig.
  Kram!

  1. Tack! Ja, du vet ju….Jag har nog också tagit väldigt få selfies men några har jag som dokumentation för min hudläkare och också velat se hur det blivit.
   I övrigt kan jag vara med på foton då och då. Men jag gillar bättre att vara bakom kameran.
   Kram!

 11. Jag har också funderat på skillnaden mellan selfie och självporträtt – nu vet jag … tack Ditte! Fina selfies, men åh så ont det ser ut med de såren i ansiktet!
  Kram

  1. Jag ville veta skillnaden. Trodde jag visste men nu är jag mer säker. Och bra att jag kunde bistå.
   Ja, ansiktet har sett illa ut många gånger. Och ont har det gjort. Men just nu är det helt ok förutom att min huden är väldigt skör och ömtålig. (Många behandlingar har det blivit genom åren och en del operationer, dock bara en i ansiktet – på kinden.)
   Så numer är det skuggan som gäller för mig.
   Kram!

 12. Många fina självprträtt och selfies på dig men när jag fick se dina solskador blev jag förskräckt. Underbara sol som den ställer till det för oss ibland. Men att få stå på stranden i Normandie och ta en selfie i solnedgången ser fantastiskt ut på flera sätt. Tack också för att du reder ut begreppen så blev kunskapen lite större även här.
  Gott slut o Gott Nytt! MAria

  1. Tack! Bilden på stranden i Normandie minns jag så väl och av många anledningar. Mina solskador är gamla och det som kommit på “ålderns höst” är sådant jag orsakat genom att bränna mig genom barn och ungdomsåren och även en bra bit in i vuxen ålder. Jag är ljus och blåögd och ville bli brun…Och visst blev jag det så småningom, men med skador som följd. Just ansiktet är väldigt utsatt.

   Vad gäller selfie och självporträtt ville jag veta skillnaden och nu vet både haf och andra som inte visste.
   Önskar dig också ett Gott slut och ett Gott Nytt År.

 13. Jag har tagit EN ENDA selfie, vad jag minns. Det var när jag var ensam uppe på toppen av Drammens högsta punkt. Landskapet / utsikten var bedårande, DÅ tog jag en selfie. För övrigt tror jag inte det hänt.

  Dina solskador, har de uppstått efter idogt solande, eller har du somnat i solen? Det ser verkligen ut som att det gör förskräckligt ont på bilden. Behandlingen går den ut på att gå på djupet och få fram frisk vävnad? Bara en gissning av mig.

  1. För mig har det kanse blivit ett tiotal selfies under åren och det är få jag publicerat. Några med mina solskador har dock varit med. vad gäller solskadorna så har jag solat mycket och bränt mig sedan jag var liten. Är ljus och blåögd och ville vara vackert brun.Nu, många år senare “sotar” jag för detta. Men förr visste man ju inte om solens skadliga verkan. Idag vet man.
   Cytostatikakrämen går verkligen på djupet och man behandlar ofta varannan dag i en månad. Jag har gjort detta flera gånger…
   Eftersom krämen går på djupet så mår hela kroppen dåligt under tiden behandlingen pågår och ett tag efteråt. Huden blir väldigt skör efteråt och numer har jag svårt att tåla kyla.
   Några svåra solskador har opererats och av plastikkirurg så resultaten, ärren och skadorna är förhoppningsvis borta. Men man vet aldrig…

 14. Jätte fina selfies Ditte 🙂 o roligt i sammanhanget , kul att du kollade upp det för ibland vet man inte helt säkert..dock smärtar det mig där du har dina sår från solen ..stor bamse kram

  1. Tack! Nu är ju såren i ansiktet läkta men hyn är väldigt skör, så hård vind och kyla trivs den inte med. Och givetvis inte sol .
   Önskar dig en trevlig torsdag.
   Kram!

 15. Det tas selfies i parti och minut runt omkring oss. Jag har nog aldrig tagit en selfie. Du är ju riktigt up to date….. Vilken tålig kvinna du är. Jag hoppas verkligen att du slipper fler behandlingar av ditt ansikte! Stor kram

  1. Jag är inte direkt för selfies men foton kan jag vara med på. Har tagit några få och dessa där jag behandlas är tagna mest för dokumentation. Men en selfie behöver ju inte direkt vara “fin”.
   Tålig har jag varit och är nog – men väldigt ont har jag haft.
   Jag hoppas också slippa fler behandlingar, men en dag i taget.
   Stor kram!

  1. Tack! Och tack för fina ocrd. Ja, jag har tagit dessa bilder som dokumentation. Läkaren ville också se…
   Ont gjorde det unde dessa behandlingar, men just nu är ansiktet i ok skick. Huden är tunn och känslig, men värre kunde det ha varit.
   Ber att få önska dig också ett Gott Nytt År.

  1. Tack för vänliga ord! Och visst är kepsen fin. Jag gillar den verkligen.
   Önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År.

 16. Selfie eller självporträtt – det är typiskt sådan vetskap jag gillar att grotta ner mig i.
  Fina selfies på dig! Och berättande självporträtt, klokt av dig att använda solskydd och hatt i fortsättningen med tanke på solskadorna.

  Ha det gott!
  Kram

  1. Jag vill också gärna veta…Och nu blev jag lite klokare inom området.
   Jga tar väldigt få selfies men det händer och särskilt när jag har behandlat ansiktet och då som dokumentation. Du vet “före och efter”.
   Direkt sol undviker jag och hatt/keps skugga och solskyddskräm hjälper en bra bit.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 17. Strongt av dig att också visa bilder där behandling pågår. Ser otrevligt ut och kan förstå att du hade ont!
  Fina bidrag av dig, och jag tycker det är särskilt kul då så många verkligen bjuder på bilder av sig själva här.
  Gott nytt år!

  1. Varmt tack. Dessa bilder när jag tar min behandling tog jag just för dokumentation. Även läkaren ville se hur jag såg ut. Ont hade jag verkligen. Rejält.
   Och jag hade bekymmmer med att våga gå ut när det var som värst. Folk tittade/stirrade verkligen på mig och ansiktet.

   Jag tyckte både denna hång och tidigare att det varit så roligt att se många olika tolkningar av temabidragen. Det har gett mig så mycket.
   Och roligt även att hitta för mig nya bloggar att besöka.
   Vill passa på att önskar dig ett riktigt Gott Nytt År.

 18. Tack för informationen om skillnaden på självporträtt och selfie. Jag har funderat på det själv men inte tagit mig tid att kolla upp det. Fina selfies men jag tycker hemst synd om dig när du har solskadorna. Det ser hemskt plågsamt ut.

  1. Tack! Jag grunnade också på skillnaden och ville veta. Ja, solskadorna har haft mycket “ont” med sig och plågsamt har dte varit. Jag har gjort dessa behandlingar fler gånger men det gör inte mindre ont…
   Jag hade periodvis svårt öfr tat å ut för jag tyckte att alla stirrade. Och jag kan öfrstå det. Så närj jag tog bilderna var dte öfr arr själv vänja mig vid att ansiktet såg ut som det gjorde. Gick inte att komma ifrån. Men just nu är ansiktet i hyfsat skick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *