Stockholm Trevligheter

Schweizisk ost och vinprovning – ett trevligt event

En stor igloo, gjord av tyg, med uppmaningen “Upgrade your winter”– “uppgradera din vinter”, har under några dagar varit uppställd  Norrrmalmstorg. Och varför inte göra en uppgradering Uppmaningen passsade mig perfekt och tillsammans med några schweiziska vänner blev det ett besök. Även om vintern kanske inte uppgraderades här så blev det en väldigt trevlig schweizisk ost och vinprovning. Så de kunskaperna uppgraderades verkligen under trevliga former. (Just schweiziska viner var det länge sedan jag provade/drack, däremot blir det  då och då en del spanska viner som testas.)

Varför inte uppgradera vintern med en schweizisk ost och vinprovning.ng i en schweizisk igloo.zisk igloo Jag börjar gärna uppgraderar min vinter med en schweizisk ost och vinprovning i en igloo på Norrmalmstorg.

Trevliga tjejer som välkomnade oss.

Trevlig miljö var det också i igloon. Fint att slå sig ner och vänta på att få börja provsmaka.

Schweizisk ost och vinprovning

Ost och vin dukas fram på  borden och vad gäller osten är den levererad från ett företag som heter Terroir+Suisse. Vi kom att få testa tre olika ostar, ja, det blev fler efter hand, och prova fyra olika sorters vin. Och vi fick också en inledande och bra presentation av vinerna av sommeliern (vinexpert) Daniella Lundh Egenäs, “Vine and Culture” som i vanliga fall numer arbetar på restaurang Agrikultur i Stockholm.

Schweizisk ost och vinprovning på Norrmalmstorg i Stockholm

Daniella Lundh Egenäs presenterar de schweiziska  vinerna.

Till vänster två vita viner; Peteit Arvir och Heida och sedan de två röda Diolinoir och Cornalin.

Vin

Schweiz har en stor produktion av vin, men det mesta konsumeras inom landet och bare en liten del går på export. Produktionskostnaden är hög och det påverkar förstås exporten.

Vin odlas i stora dela av landet men det är i kantonen Valais, i västra Schweiz, som är det viktigaste vindistriktet. Just höjderna, alplandskapet, de korta kalla vintrarna och de långa somrarna är bra miljö för vinodling. Inhemska druvsorter blandas med bl.a. druvor från pinot noir, chardonnay, merlot och gamay. Idag är det mest de röda druvorna som odlas.

Här får vi en genomgång av vilka ostar vi ska smaka och vad som är speciellt just för dem.

Ostar

De ostar vi provade var emmentaler, gruyèreost och “tête de moine”- munkhuvudet. Och här räknar vi nästan emmentaler som den klassiska schweizerosten, men emmetaler kan även tillverkas utan för Schweiz för namnet är inte skyddat. Gruyèreosten, liknar emmentaler, men har oftast starkare smak, beroende på hur länge den lagras. Här är märket skyddat men visst tillverkning av den kan även ske i Frankrike. Just namnet gruyère kommer från regionen med samma namn.

Gemensamt för de schweiziska ostarna är att de görs av opastöriserad mjölk, alltså mjölk som inte värmebehandlats och där de goda bakterierna dödar “de onda”.  I Schweizisk osttillverkning är det så att det är 20-30 km mellan mjölkproducenterna och ysterierna, snabba transporter. Och vad som just ger de schweiziska ostarna sin goda kvalité är att korna betar på höga höjder och går ute stora delar av året och har goda betesmarker.

Schweizisk ost och vinprovning i StockholmOstarna på tallriken är “munkhuvudet”, emmentaler och gruyère.

Just “munkhuvudet” eller som den heter tête de moine är speciell och här var det första gången jag provade den. Osten är mycket tunn, är halvhård och ser ut som en ros. Att den nu kan skäras upp och i sin förpackning läggas som rosor beror på ett redskap som heter giroll, en sorts osthyvel. Man kan förstås köpa en hel ost och även skiva mer en vanlig osthyvel. Men denna ost bör avnjutad i tunna skivor. Tête de Moine är en av de äldsta ostsortena i Schweiz, en ost som är dryga 800 år gammal. Alltså inte osten vi provade…

Så efter detta besök drog det på nytt i den schweiziska resetarmen. Schweiz har jag besökt många gånger under årens lopp både för att käsa franska, åka skidor, semestra och mycket annat.  Och det var även hit (till Lausanne) jag reste med tåg i början av 1960- talet som 15 åring för att i fyra veckor plugga franska.  Min första utlandsresa helt på egen hand. Jo, en väninna var med…Minnesvärt!

 

 

 

 

36 svar på ”Schweizisk ost och vinprovning – ett trevligt event”

 1. Så intressant att testa på ostar och vin från Schweiz. Jag vet inte ens om jag har provat på vin därifrån…
  Vilket bra intiativ att servera ost och vin i en igloo. Det gillar jag?
  Trevlig dag/ kram

  1. Det hela var jättetrevligt och vinerna smakade verkligen bra. Ostarna också.
   Kul event från arrangörerna.
   Önskar dig en fin måndag.
   Kram!

 2. Jag vill också gå på ost och vinprovning här i Lidköping! Särskilt då schweizisk 😀
  Utbudet är större i storstäderna, så är det bara. Men det såg så trevligt ut, och just uppgradera vintern, det lät så bra.
  Trevlig och glad måndag!
  Kram

  1. Du kanske vid tillfälle kan vara med och ordna en ost och vinprovning I Lidköping. Jag kommer gärna och bistår. Men säkert är det klurigt med diverse tillstånd…Dock inte omöjligt.

   Detta var väldigt trevligt och fint att komma hit med schweiziska vänner också.

   Önskar dig också en “Glad måndag”.
   Här blir det glatt i kväll med bokcirkel och “The Beijing Ladies”.
   Kram!

 3. Vilket trevligt sätt att uppgradera tillvaron på. Att smaka goda viner och ostar blir man sällan besviken på så det var ett trevligt koncept tycker jag. Lite udda lokal dock man varför inte. Bara fantasin begränsar oss.

  Kram och fortsatt god måndag!

  1. Ja. lite vinterstämning var nog igloon tänkt att skapa. Och varmt var det där inne. Både de schweiziska vinerna var verkligen goda. Extra roligt med vinerna för dessa schweiziska varianter är det ont om på systembolaget.

   Önskar “mormor” också en fin fortsättning på dagen och skickar tankartill er alla.
   Kram!

 4. Så du följde i Freedomtravels fotspår och besökte Igloon. Jättekul!!!
  Schweiz jobbar verkligen hårt för att attrahera svenskar resenärer. Jag menar landet konkurrerar ju i huvudsak med Frankrike, Italien och Österrike speciellt vintertid. Det kan inte vara helt lätt att slå sig fram där. Har också varit i Schweiz många gånger och åkt skidor. Gillar Schweiz, men föredrar Frankrike.
  Att Schweiz tillverkar ostar visste jag, men jag har aldrig hört talas om “tête de moine”. Där har jag lärt mig nå’t nytt. Å osten såg ju lite rolig ut. Så du testade inte Raclette och ostfonduen som Helena och Peter gjorde. Raclette älskar jag, men ostfondue gillar jag inte.
  Att Schweiz producerar vin var också en nyhet för mig. Tänk så mycket man lär sig i blogglandia;-)

  1. Jag var medbjuden av schweiziska vänner och det var extra trevligt. Just i Schweiz har jag varit många gånger från det jag var 15 år och d på språkresa och sedan har det under åren blivit många resor dit både för språkstudier och skidåkning. Tyvärr känns Schweiz idag väl dyrt. DE senaste åren jag åkt skidor där har vi bott i Frankrike, Italien och Österrike men åkt skidor i Schweiz. Frankrike gillar jag också men Verbier har en speciell plats i mitt hjärta. Vad som är så bra med fRankrike är ju att en kommer direkt ut i pisterna utan att sitta i en kabin som ibland inte går när det blåser.
   Jätteroligt att du också gilla Frankrikes skidåkning.
   Jag avstod både raclette och ostfondue efetrsom det är så mäktigt. Men jag har ätit det många gånger förr så att avstå var inga problem.
   Att Schweiz producerade vin visste jag, men inte att det numer var det röda som ökat vad gäller produktionen.

   Och visst är det bra med Blogglandia, mycket som tillförs här.

  1. Du kanske hittar en igkoo i dina nordliga trakter och då är det bara att sätta i gång. Önskar dig all lycka.
   Detta var jättetrevligt.
   Stor kvällskram

 5. Men så mycket spännande du hittar ,-))
  Trevligt.
  Så himla fint det är inne i igloon ,-)))
  Ser hur mysigt ut som helst och gott förstås!
  Ha det fint
  KRAM från mig
  Primrose ,-)

  1. Ibland hittar olika saker mig och dte är också roligt.
   Det blev en trevlig och god vin och ostprovning och jag hade schweiziska vänner med som gjorde det än trevligare.

   Ha det bra du också.
   Kram!

  1. Nej, det är väldigt lite som går på export. Schweizarna behåller gärna sitt vi själva och eftersom produktionskostnaderna är höga blir ju priset därefter. Men vinerna var goda och de var utvalda för att passa ostarna.
   Ett trevligt event var det.
   Kram!

 6. Du är en mästare på att hitta trevligheter! Schweiziska ostar och viner!! En combo jag aldrig provat vad jag vet, och aldrig i en igloo!

  1. Ja, ibland har en tur. Vissserligen var igloon av tyg men känslan var god. Dessutom var de schweiziska vinerna och ostarna väldans goda.

 7. Så trevligt med ost och vinprovning! Roligt att hitta på lite sådant när höst och vinter närmar sig!
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Det var väldigt trevligt och dessutom väldigt gott. Både ostarna och vinerna imponerade.
   Stor kram ochb hoppas ni haft en bra kväll.

  1. Jag har varit där ganska mycket “förr” både på språkresor och skidåkning. Men idag är det dyrt så någon skidåkning lär det inte bli med boende just i Schweiz. Men det finns ju grannläder att bo i och så kan en åka skidor över gränsen.

   Vinet var verkligen gott och ostarna också.

 8. Tänk att jag gick förbi denna igloo i går! Skulle så klart gått in! Visste inte heller att det gjordes vin där! Å är det nåt jag älskar så är det raclette, som jag vet kommer från Schweiz!
  Har bara mellanlandat i Zurich på väg till Marbella en gång, men kan tro att Schweiz är väldigt vackert.
  Kram och sov gott!

  1. Visst kunde du tittat in!
   Vad gäller det schweiziska vinet så var det väldigt gott. Och så fint av/anpassade till ostarna.
   Raclette i liten mängd tycker jag om, men det är lätt att det känns alltför fett.

   Schweiz är väldigt vackert men det blir dyrt att semestra där en längre tid. Men visst blir jag sugen på en ny vända dit.
   Kram!

 9. Vilket härligt event! Jag är dock ingen vindrickare, men ost gillar jag och hade gärna smakat det där munkhuvudet. 🙂
  Ha en trevlig vecka!
  Kram!

  1. Nej, men det gick bra att bara testa osten också. Allt var väldigt gott och så trevligt arrangerat. Och “munkhuvudet” var speciellt. Den osten var helt ny för mig.
   Kram och trevlig tisdag.

 10. Vad fint och mysigt de inrett igloon, ser ju riktigt varmt och ombonat ut.
  Ostar från Schweiz har jag förstås ätit men är osäker på om jag druckit vinet.
  Vi har oftast bara åkt igenom landet, på väg ner till Medelhavet. En väldigt vacker natur är det jag minns bäst.

  1. Det var roligt och gott att både testa ostarna och vinet. Just vinet är ju lite svårt att få tag på här efetrsom så lite går på export. Men jag smakade med “andakt” de goda dropparna.

   Och visst är Schweiz vackert! Gör gärna en resa dit igen.

 11. Ja, nu blev man rejält sugen.
  Trevligt inslag i stadsbilden. Å´ “reslystan” väcktes ganska kvickt förstår jag. 😉
  Varm kram i oktobertisdagen!

  1. Detta var verkigen trevligt och ett uppiggande inslag en fin höstsöndag. Och visst är Schweiz alltid ett trevligt resmål. Men dyrt…
   Stor kram!

  1. Verkligen! Och extra roligt att testa schweiziska viner för det sker ju väldigt sällan.
   Du hade säkert tyckt om ett besök här.

 12. Åh va trevligt, ost & vin är alltid rätt och att få smaka på det i en igloo är ju ett plus 🙂 det är lite sånt där som piggar upp i höst mörkret 🙂 stor kram vännen

  1. Det var verkligen trevligt och väldigt gott. Och just schweiziska viner är ovanliga i Sverige. DEssa var väl utvalda och passade ju perfekt till ostarna.
   Och visst piggar sådana event upp. Helt klart!
   Kram!

 13. Så mycket trevligheter du är ute på . Men bor man i storstan så finns det förvisso många möjligheter.
  Ost och vin. Mums!
  Ska genast skriva upp småostar på inköpslistan. Vin också förresten?.
  Ö ska till Sthlm på fredag . Då får jag passa på att äta lite gott, ska nog lägga till räkor på listan också.
  Kram/A-K

  1. Ja, här händer det lite av varje. Extra roligt att schweiziska vänner bjöd med mig hit. De hade ett finger med i eventet…
   Vinerna var verkligen goda och passade så bra till ostarna.

   Låter som en god idé att både ha med ostar och räkor på inköpslistan. Och att äta gott är alltid trevligt.
   Saknar dig!
   Kram!

  1. Jag var med bjuden av schweiziska vänner och detta var enda dagen jag kunde gå. Men trevligt var det. Och gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *