Skyltar Spanien

Santander är platsen för veckans Skyltsöndag

Söndag! Och dags igen för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkningen.  Just nu är jag på resande fot i norra Spanien, längs Atlantkusten, så veckans skyltbidrag kommer från staden Santander där vi bott några nätter.

Stor järnvägsstationer i Santander. Härifrån avgår tågen till de lite större orterna. “Stora” järnvägsstationen i Santander. Härifrån avgår de lite snabbare tågen, RENFE -tågoperatör ungefär som SJ (Dock inga högastighetståg) Och vi var här för att på plats få veta mer om olika tågvarianter.  

Santander

kom att bli vår “bas” för några nätter. Det var tänkt att vi skulle stanna här en natt innan vi reste vidare men det häftiga regnandet när vi kom gjorde att vi förlängde vistelsen. Vi var inte alls utrustade med rejäla regnkläder vilket hade varit en fördel.Men å andra sidan så blev vistelsen här mer än bra. Vi lyckades också i viss mån få info om hur vi skulle ta oss vidare västerut.

Vägg i vägg ligger “pendeltågsstationen”/FEVE och det var med dessa tåg vi hade tänkt att ta oss vidare. Vilket vi också gjorde . Med spänningsförhöjande moment. FEVE tågen går längs en smalspårig järnväg och finns främst i norra Spanien. Denna järnväg förbinder mindre orter som inte har en befintlig RENFE anslutning. Flera andra varianter av tåg finns också och varierar i olika delar av Spanien.

I Santander har FEVE- tågen/pendeltågen, till de mindre orterna har en egen byggnad.FEVE- tågen har en egen  byggnad i Santander och här finns en lucka för information. Och de tidtabeller som gäller finns uppsatta på en vägg. Dessa får man fotografera för några andra finns inte att tillgå.

Mer information ville vi ha så ett besök på turistbyrån blev det. Och ett “pitstop”. Här i norr heter det inte “tapas” utan pinchos (på spanska) och pintxos på baskiska. (Ett språk som talas av ca 1 miljon människor i norra Spanien och sydvästra Frankrike) Pinchos kommer från det spanska ordet pinchar som betyder att genomborra. Och dessa små rätter serveras alltid genomborrad av en lång tandpetare.  Vad gäller skillnaden mellan “tapas,” smårätter av olika slag och  “pinchos,” förutom tandpetaren, har jag ännu inte förstått- Inte mer än att man ofta betalar för pinchos och att atpas kan ingå i en dryckesbeställning. Men även detta är nog lokalt.

"Pitstop" i samband med besöket på turistbyrån i Santander. “Pitstop” i samband med besöket på turistbyrån i Santander.

Regnet drog vidare

och med sol i sinnet fortsatte vi att titta runt i Santander. Och här kom vi också att möta “Don Quijote”i form av målningar som skolelever gjort i en gång och bil tunnel i Santander

Ungefärlig översättning ” Vem är denne Sancho som verkar få mina hjälmar att mjukna eller mina hjärnor att göra det.”

 

Vi vill alltid ha en rejäl papperskarta med oss när vi är ute i för oss “nya” städer som ger en helhet. (Telefonen är ett bra komplement men man ser bara delar. ) Att ha koll på väderstrecken är viktigt och ibland kan det vara bra att det finns skyltar även med dem.

Snygg skylt som visar väderstrecken. Fanns flera liknande i Santander. Snygg skylt som visar väderstrecken. Såg dessa lite varstans i Santander.

Nu var ju tanken att vi skulle testa att ta oss längs Atlantkusten med den smalspåriga järnvägen. Men vi hittade ett litet alternativ. Och detta fordon/mopedbil av märket LiGiER tillhörde sportmodellen. Säljs även i Sverige.

Ett annat alternativ att förflytta sig i kan ju vara båt. Intressant modell.

En gammal hederlig telefonkiosk som fungerar. Bra att sådana finns. Och fint att kunna ringa efter  hjälp om det skulle behövas.

Jodå, telefonen fungerade. Och den var hel!

I morgon gör vi en tågresa. Välkomna med!

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

 

39 svar på ”Santander är platsen för veckans Skyltsöndag”

 1. Många fyndiga bilder i Santander! Spännande resa som ni är på, härligt när inte allt går på räls, bokstavligt talat.
  Nu fick jag lära mig något nytt igen. Pinchos och tapas, att det kan vara samma sak. Pinchos, där tänker jag på restaurangen.
  Tack för svaret i min blogg! Jag skrev nån rad där också.
  God tur till nästa plats medan jag gör ut en sväng. Stor kram!

  1. Tackar! Ja, man får vara flexibel om man reser så här . Och det är vi. Tapas har inte alltid en “ pinne” i dig men det har pinchos. Därav namnet .
   Tack, och snart är vi i Torrevieja igen efter en rolig, flexibel och vacker resa.
   Stor kram

  2. Tack! Ja, det är roligt att resa och se sig om och lite extra att inte veta var målet är.Och på räls har det inte gått.Dessutom har rälsen också lagts om och det har betytt busstransport. Vad gäller pinchos har de alltid en “pinne” i sig men det har inte alltid tapas. Sedan kan spanjorerna diskutera i det oändliga om den övriga skillnaden. Men där hänger jag inte riktigt med. Men goda är båda alternativen.
   Hoppas du haft en fin dag och kväll.Vi har haft det riktigt bra.
   Stor kram

 2. Vilken snygg skyltning från Santander. Kul att få hänga med på er resa så här via bloggen. När det gäller telefonkiosker trodde jag knappt inte att det fanns fungerande sådana längre men man kan kanske inte förvänta sig att alla har mobil. Dessutom kan det ju finnas situationer då en telefonkiosk kan behövas.

  Kram och ha en fin söndagskväll!

  1. Tackar! Vi är väldigt nöjda med resan och det trots att inte så mycket blivit enligt “boken” och planerna. Men mycket annat har det blivit och alltid med vackra omgivningar och lite speciella händelser. Piggar upp!
   Telefonkiosker finns fortfarande i Spanien och dessutom fungerar de flesta. Bra så! Borde finnas även hemma tycker jag och att man kan betala med pengar.
   Önskar dig också en fin kväll- Dock sen önskan om detta.
   Kram

 3. Tack för att du låter oss inte bara se skyltar utan tar oss med på tur där du är. En papperskarta är välsignad ja så till den grad att jag inhandlat en vägkarta till och med. Finfint skyltat tycker jag.

  1. Tack!Vad roligt att du hänger med här bland mina skyltar och resa till norra Spanien.Och resan hit till den spanska Atlantkusten blev mer intressant än vad vi tänkt.Visst är papperskartor bra och där får man ju en helhet. Vill alltid ha sådana. Sedan kan mobilen få var ett litet komplement. Men för oss är det alltid en papperskarta som gäller. Så även när det kommer till vägar.

 4. Ett toppen bidrag till Skyltsöndag ! Feve-tågen i Santander verkar motsvara “mjölktåget” eller tram som den kallas som går från Alicante till Dénia. Dessa tåg tar sin lilla tid, men det är en oerhört pittoresk miljö och man kan njuta av naturen. Det kunde du säkert göra också.
  Det där med tapas och pinchos – trodde att pinchos alltid har en skiva baguette underst med pålägg som hålls fast med en tandpetare. Tapas är alltid utan bröd – tror jag i alla fall.
  Visst är det konstigt att det fortfarande finns “analoga” fungerande telefonhytter i Spanien och andra sydeuropeiska länder. Jag tycker också att det är bra faktiskt.
  Målningarna i tunnel är hur fina som helst! Riktigt proffsiga, speciellt den understa.
  Å precis som du vill jag också ha en gammal hederlig papperskarta när jag besöker en ny stad. För den lilla kartan på mobilen behöver man ju ett förstoringsglas för att se, och ändå får man inte helheten.
  Stort, stort tack för denna fina Skyltsöndag och länken:-)

  1. Stort tack! Ttor du gillat att vara. här i stan. Har inte haft mycket datortid förrän nu så svaret är sent. Ja, dessa tåg är speciella. Kommer mer i morgon. Och “mjölktåget” mellan Alicante och Denia har vi testat. Och de kan jämföras. Men detta är än mer långsamt. Tur att den fina naturen här också är ständigt närvarande. Pinchos har ofta en skiva bröd i botten men det kan variera. Men “pinnen” finns alltid med. Tapas kan ju även serveras med bröd. Har förstått att detta varierar en del i olika delar av Spanien. Mer komplicerat än man kan tro.
   Har både i Torrevieja och andra delar av Spanien, (plus här i Santander) sett och på skoj testat telefonkioskerna som fungerar. TYcker dte vore bra om sådana kunde finnas hemma. Och att man kunde betala med mynt.
   Målningarna räknade jag här i tunneln till 25 stycken och alla gjorda av skolelever mellan 7 och 10 år i Santander.Och de piggade upp och berättade fint historien om Don Quijote. Viktig litteratur för spanska skolelever.
   Och visst är en papperskarta helt överlägsen detaljerna man ser på en mobil Men jag har upplevt att många idag inte kan orientera efter en karta, vilket är trist i sig.

 5. Haha, “båten” kändes väl inte som det bästa färdsättet en oktoberdag. Men den funkade säkert jättebra och självbyggaren är säkert stolt över sitt alster. Det ska man vara!

  Fascinerande med fungerande telefonhytt. Numer är det väl laddningsstationer som gäller i stället.

  1. Nja, men “söt”var den, Och så många kvadratiska små båtar har jag inte sett tidigare. Inte testat heller. Men jag hade gärna gjort det. Tyvärr ingen ägare i närheten.
   Har på olika platser i Spanien sett fungerande telefonkiosker och jag tycker det är jättebra. Alla ha inte mobiler och att kunna ringa är ju viktigt. Testade den här och en fungerade fint med mynt.

 6. Åh, tack! Så roligt att få läsa skyltar i Santander!
  Fantastiskt att det finns en telefonkiosk och som har en hel telefon! Det är ju egentligen inte så längesen vi också hade sådana lite här och där. Den lilla fyrkantiga båten var ju lite speciell. Säkert bara för att kajka lite i..särskilt sjösäker ser den inte ut.
  På sätt och vis så är det bra när vädret ställer till det nu och då. Utan regnvädret så skulle ni säkert ha missat en hel del trevligheter i Santander. Kul att ni tar för er ! Och tack för att du delar med dig också!

  1. Jag har både här i Santander och på andra platser i Spanien sett och testat telefonkiosker där man betalar med mynt. (Finns även i Torrevieja) Och jag tycker det är bra. Alla har inte mobiler. Vad gäller den fyrkantiga båten tycket jag den var just “söt”. Hade gärna testat men såg ingen ägare. Men sjösäker? Icke! Regnet gjorde att dte blev extra tid i Santander men i morgondagens inlägg tar vi tåget. En bit…
   Jättetrevligt att du är med.

 7. Det skulle sannerligen vara ett äventyr att ge sig ut med den skorven på öppet hav! Ni ser ut att ha det jättetrevligt, Don Quijote begrep jag mig aldrig på, jag läste nog den boken på tok för ung. Men speciellt den andra teckningen var jättefin. alltid exotiskt med utrikes skyltar
  Kram

  1. Båtar finns av skilda slag och för egen del väljer jag noga innan det blir en tur. Men den här “skorven” kunde jag testa i närheten av land bar för att den var så charmig. Vad gäller “Don Quijote” begrep jag den inte i gymnasiet men läste om den ett par gånger som vuxen och förstod lite mer. Den är nog i Spanien lite som “Nils Holgersson” i Sverige men vänder sig kanske mer till alla åldrar. Här i tunneln räknade jag till 25 olika målningar som skolelever hade gjort. Och visst blev tunneln mer trevlig av dessa.
   Kram

  1. Jag insåg och fick veta att detta väder är vanligt här denna årstid. Vi var bara dåligt rustade. Tänkte på dig och dina eminenta regnkläder. Men eftersom vi reste med litet handbagage fanns endast plats för en regnponcho.Men regnet gick över till sol,tursamt nog. Vad gäller Santander är det kanske en stad man inte hört talas om och just därför var dte roligt att komma hit. En vacker stad och perfekt utgångsläge för att fortsätta längs den spanska Atlantkusten. Vad gäller telefon kiosken testade jag och den fungerade. Bra så!

 8. Me again: Vet att du måste godkänna kommentarerna först innan de publiceras. Vill bara säga att jag kommenterat såklart. Kolla skräpposten så att jag inte hamnat där;-)

  1. Du finns inte i skräpposten utan här i kommentarsfältet. Men jag har inte hunnit läsa kommentarerna förrän nu, sent i kväll. Är ju på resande fot…

 9. Härlig skyltning! Och härligt att regnet drog vidare, det mesta blir ännu bättre i sol 🙂

  Ska bli kul att följa med på er tågresa också 🙂
  Ha det gott!

  1. Tack! Och Santander är verkligen en trevlig stad. Vi har hunnit ta del av mycket här och det tack vare regnet. Men solen kom. Och med den tågresa. Men inte riktigt som vi planerat. I Spanien får man vara beredd på förändringar. Och flexibel.
   Ha det gott ni också.

 10. En perfekt skyltad skyltsöndag!
  Fick ju förklarat för oss i Barcelona skillnaden mellan tapas och pinchos, och det har jag glömt, men tandpetaren var inblandad, det minns jag!
  Ha en fortsatt trevlig resa!
  Kram

  1. Tackar! En mix från Santander. Vad gäller skillnaden mellan tapas och pinchos finns det fler förklaringar beroende på var i Spanien man ställer frågan. Men pinchos har alltid en tandpetare (lite längre) i sig.
   Kram och trevlig måndag.

  1. Ja, det blev varmare. Men det ösregnade när vi kom till Santander så var långt ifrån värmen då. Men regnet drog vidare ut över Atlanten . Och med bättre väder tog vi tag i tågresan.

  1. Lite roligt med olika skyltar och jag fångade mina i spanska Santander. Är på en liten resa längs den spanska Atlantkusten.
   Önskar dig en bra start på veckan.
   Kram

 11. Ser trevligt ut … och en riktigt fin skyltning blev det också! Ska bli trevligt att fortsätta med en tågresa nu 🙂
  Kram

  1. Trevligt är det och trevligt har vi det. Och idag kommer vi till tåget som får vara med i Sannas tema “kyla”. Fastän kallt var det inte.
   Kram

 12. Tåg är trevligt, maken är en stor tågentusiast.
  Intressant med norra Spanien.
  I min ungdom hade jag en spansk pojkvän från San Sebastian.
  Träffades på Mallorca.
  Hade gärna besökt San S. någon gång, verkar vara en fin stad.
  Här i Huay Yang har vi mulet idag efter 1 vecka med sol och mycket varmt.
  Krånglande ac…..men åtgärdat nu.

  1. Tåg kan vara trevligt men i Spanien är det lite klurigt. Ofta måste man åka över Madrid även och man inte ska dit.Att ta sig från Alicante och söderut innebär att man får ta sig in i landet , till Madrid och sedan åka söderut. Alltså en resa som blir onödigt lång. Å andra sidan gör snabbtågen här att det just går fort. San Sebastian är en fin stad. Har varit där men nu fick den stå över. San Sebastian rekommenderas och likaså Bilbao, ja hela den spanska Atlantkusten är vacker. Säkert kommer solen tillbaka till er snart. Den behöver kanske lite semester.
   Skönt att ac:n nu är i gång. Behövligt. Ha det fortsatt bra.

 13. En liten tvålkopp till båt att guppa runt med, nej tack inget för mig men till den som äger den fungerar den säkert bra.
  Papperskartor och andra sorters kartböcker är något som vi alltid har med oss, bra att ha. Telefonkiosk, det var länge sedan jag såg en sådan. När jag var liten och man betalade med 10-öringar för att ringa. Då kunde man lyfta på gallergolvet i kiosken och hitta småpengar för att sedan springa till fruktaffären och köpa kola. Det var då det hahaha
  Önskar er en fortsatt trevlig resa.

  1. Båten hade jag gärna testat härinne i viken men ingen längre tur. Riktiga papperskartor gillar vi och de ger en bra helhet. Likadant när vi seglade. Då var det rejäla sjökort i papper som gällde. Här i telefon kiosken gick det att ringa men jag hittad einga mynt under trätrallen. Minns att jag också letade efter dem i telefonkiosker och ibland hade en tur.
   Tack och vi reser vidare.
   Ha det fint du också.

 14. Papperskarta, det är inte ofta man ser turister med papperskarta. Men jag såg ett par med en sådan uppe “i högsta hugg” när jag var i Berlin. Jag tänkte just det att det inte är ofta man ser sådant, förmodligen är ni i minoritet.

  Det här med väderstreck och helheten… ja, det tycker jag också är viktigt och det är som du skriver knepigt att få grepp om i telefonen… men i datorn brukar jag hitta någon slags karta så jag får liiitet hum om det!

  1. Vi är ju vana vid sjön och då är det sjökort som gäller om man ska få en helhet. Och jag tycker alltid att en papperskarta är bäst för att få den helheten över en plats/stad /område. Sedan kan telefonen var en hjälp på detaljnivå. Men någon helhet får en ju inte. Jag tittar också på datorn för att orientera mig men den är ju inte med mig ut.
   Skönt nog så har jag bar lokalsinne och det underlättar.

 15. Härlig skyltning! Santander stod det många skyltar vi passerade på vår egen roadtrip i Spanien men vi var aldrig just där.

  Min egen erfarenhet av pinchos är att de ofta via pinnen sitter ihop med en bit bröd (vilket tydligen är det ursprungliga sättet att servera dem). Lite problematiskt för mig som inte äter gluten! 😉

  Angående kartan, så instämmer jag helt i att en rejäl papperskarta ger klart bättre översyn. 🙂

  Kram

  1. Tack! Santander var en trevlig stad och bra utgångsläge för turer söderut. Vi hade ju tänkt tåg men tyvärr var flera indragan på den smalspåriga järnvägen eftersom rälsen skulle läggas om. Men en hel del såg och upplevde vi ändå. San Sebastian, Bilbao och några platser till får vi återvända till. (Jag har varit där men för länge sedan) Resan för vår del blev kortare än vi tänkt. Men det får vi ta igen.)Pinne och ofta bröd på pinchos men vi blev även serverade dem utan bröd. Kan vara en del lokala skillnader fick vi veta.
   Ja, en rejäl papperskarta är värd mycket för att få en överblick. Blir inte så plottrig heller.
   kram

  1. Dessa fungerande telefonkiosker finns lite varstans i Spanien och visst är det bra. Önskar de fanns även hemma. Vet aldrig när den kan behövas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *