Stockholm

Sandhamn – Lotsarnas ö i Stockholms ytterskärgård

Jag har just kommit hem från Sandhamn – lotsarnas ö i Stockholms yttersta skärgård.  Sandhamn eller Sandön har alltid varit den sista skyddade hamnen för fartyg som ska vidare ut över Östersjön och även den första hamnen inför en resa in mot Stockholm. Välkomna med hit.

Sandhamn ligger i Stockholms  yttersta havsband.

Till Sandhamn

tar vi oss med buss från Slussen i Stockholm, rakt österut, de fyra milen till Stavsnäs, i Värmdö kommun. En resa på ca en timme och här kliver vi på Waxholmsbolagets båt, Söderarm, som tar oss genom en vacker skärgård ut till ön. . En fin resa på en timme och med några stopp under vägs.

båten Söderarm ska ta oss från bryggan i Stavsnäs och ut till Sandhamn. I Stavsnäs. På väg mot båten som ska ta oss till Sandhamn.

Vi närmar oss Sandhamn –

– men ska först passera det smala “Sandhamnshålet”. Här kan man skymta en orange båt där det står “Pilot”är en av lotsbåtarna som används. Men lotsarna behöver numer inte bo här ute.

Vår värdinna, Marita, möter oss på kajen med kärra. Perfekt att dra bagaget på. 

Fritidsbåtarna är många och Sandhamn i sig är ju känt som ett seglarparadis och även centrum för KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet, ett av de äldsta i världen. Nu var det glest i gästhamnen men sommartid är det rejält trångt här.

 

 

Varför lotsarnas ö?

Marita, som är född och uppvuxen på Sandhamn, kan sin ö och berättar om vad vi passerar, öns historia och om naturen. Här känner alla som bor på ön varandra och alla hälsar vänligt.

Sandhamn kom att bli “lotsarnas ö”  och det behovet uppstod tidigt.Under 1600-talet var det endast kronans fartyg som fick trafikera  Sandhamnsleden,  med undantag av fartyg till och från Estland och Livland. Och det blev skärgårdsbönder på närbelägna Eknö, som fick uppdraget att lotsa dem. Under 1700-talet öppnades leden för alla fartyg och den syssla som tidigare varit en bisyssla för bönderna blev nu huvudnäringen. Yngre lotsar flyttade hit från Eknö för att bo närmare där de jobbade

Vi strosar långsamt genom vackra Sandhamn. En verklig idyll. Och så lugnt när alla sommargäster är borta. Vi går vidare. Tittar och lyssnar allteftersom Marita berättar.

Byn har

bevarat sin karaktär med smala grusgångar, spjälstaket och husen oregelbundet placerade. Sommarhus i “schweizerstil” finns också. Dessa större hus kom till under 1800-talet när Sandhamn blev en populär sommarort. Och man ville hänga med i husmodesvängarna.

Sandhamns Gustav Adolfs torg. Byns festplats. Och här blir flaggstången till midsommarstång.

 

Vi är i utkanten av Sandhamn, framme vid huset där vi ska bo. Strax ovanför, vid foten av lotsutkiken, ligger kapellet som invigdes 1935. Så enkelt och vackert.

 

Jag står alldeles stilla. Har kapellet bakom mig. Känner doft av hav och tallskog och just här i denna stund upplever jag en känsla av lycka.  Och det skulle bli många sådana ögonblick och stunder under dygnet här ute på ön.

Utsikt från kapellet och här i det fina röda huset ska vi bo. 

 

Förslag på olika saker att se och göra samt mer om få veta mer ön kan man få här.

På fredag ska jag ta er med på en tur runt hela ön. Och då passerar vi också huset som är centralt i . Viveca Stens böcker om “Sandhamnsmorden”. Passar bra för anledningen till att vi är här är just böcker.

 

22 svar på ”Sandhamn – Lotsarnas ö i Stockholms ytterskärgård”

 1. Sandhamn verkar vara en alldeles fantastisk ö som är väl värd ett besök. Något säger mig dock att det kan vara ganska så skönt att besöka ön nu när inte den mest intensiva sommarsäsongen är i gång. Så smidigt med en vagn att transportera bagaget på. Jag hänger på kommande inlägg för för mig som inte varit där är Sandhamn väldigt synonymt med “Sandhamnsmorden”.

  Kram och ha en fortsatt härlig onsdag önskar jag från ett soligt Skåne! (Även vi har ju egna mord här nere numera!)

  1. Du har helt rätt att det är skönast nu. Ja, du vet ju hur det ser ut i dina trakter under hektiska sommarveckor. Här är det liknande men på en liten ö.Vi hade ett jättefint dygn och nu är de flesta turisterna inte kvar. Ön i sig har ca 100 bofasta- Visst tänker man på “Sandhamnsmorden” och Viveca Sten. Huset som figurerar där i serien passerar i fredagens inlägg.
   Ja, vad gäller morden så ligger Skåne nu väl framme i verkligheten. Jodå, i en del böcker också.
   Strålande sensommar har vi här också. Men tyvärr inget bad för mig idag. Är hemma igen…
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

  1. God afton!
   Ja, jag har en väldig tur och är glas över allt jag får vara med om. Är nu hemma igen och har fina minnen med mig. Delar gärna med mig.
   Kram!

 2. Vilken fantastisk idyll det är där på Sandhamn! Otroligt att det har hållit sig så fint trots det stora trycket från turister på sommaren.
  Ser fram emot rundturen 😀

  Ha en fin kväll!

  1. Mycket jobb är det för de som bor på ön att få det hela att fungera och det gäller ju med vatten, sopor, gästhamnar och mycket annat. Just nu är det en väldigt fin tid att komma hit ut när turiststormen mojnat. Och rundtur kommer på fredag.
   Önskar er också en fin kväll-

 3. Sandhamn är en idyll nu när alla turister försvunnit. Det roliga är att bilderna du visar är precis så som jag förställt mig ön efter att ha läst Viveca Stens böcker och sett tv-serien. Hur kul som helst att du visar upp miljöer ur boken på fredag. Det är ju liksom inte riktigt samma sak att läsa boken, se tv-serien och sedan se “verkligheten”. Undrar om du även fick se det lokala bageriet och restaurangen?
  Helt underbar med en guide som bor därute. Ovärderligt:-)

  1. Jodå, vi såg bageriet men det är nu stängt på vardagar. Turistsäsongen är slut. Och restaurangen passerade vi. Vi hade ju egen restaurang och bar hos vår värdinna. Toppen att ha Marita som är född och uppvuxen på ön som guide. Ger så mycket att få veta det som inte står någonstans. Men vad gäller “Sandhamnsmorden” så är det ju välkända miljöer. Det ser ut som i böckerna och i filmerna. Miljön är så fin. På fredag kommer fortsättningen och mer av turen runt ön.

 4. Fina Sandhamn! Där har jag varit en gång och firat en av mina svågrars födelsedag, då sov vi över på hotellet , hur mysigt som helst, men det var några år sedan!
  En av mina svägerskors bror med familj bor på Sandhamn, din väninna på Sandhamn måste känna honom! Han heter Ulf Ullén, och hans fru tror jag heter Eva, vi har setts vid några tillfällen ;-D Undrar om inte Uffe jobbar som lots?

  1. Vi hade ett jättefint dygn här. Så mysigt! Och nu har ju alla “turister” rest hem. Hotellet här har vi bott på några gånger, men det är några år sedan. Under åren vi hade båt var vi här då och då, men utanför säsongen. Lugnare då. Ska absolut fråga min väninna om hon känner er vän och ön är liten så här känner alla varandra. Kul sammanträffande.
   Kram!

 5. Vilken idyll det är, jag kom aldrig längre än till gästbryggan när vi lade till med segelbåten, tjejerna och jag, för typ hundra år sen, under regattan. Vad du hinner med! Jag har fullt sjå att hänga med i svängarna, men försöker så gott jag hinner.
  Kram

  1. Men du har varit på Sandhamn och ni seglade in så fint. Fina minnen. Vår vän har ett hus här och det var så roligt att gå runt ön med henne för hon kan “varenda sten”. Men nu har du varit här med oss och mer kommer härifrån i morgon. Att vara här ute var en “lisa för kropp och själ”. Så fint.
   Kram!

 6. Vilken underbar ö Sandhamn verkar vara…och ni hade verkligen tur med vädret. Kan tänka mig att du kände flera lyckoil under vistelsen där.
  Kram!

  1. Sanfhamn är verklgen fint och jag gillar ju verkligen både hav och skärgård. Visst hade vi tur med vädret. Fantastiskt sensommarväder. Ddt var en riktig njutflykt.
   kram!

  1. Vi hade ett jättefint dygn här och en riktig iduýll är det. Och än ner nu när turistsäsongen är över.
   Stor kram och trevlig torsdag.

 7. Gomidda Ditte! Oj, va ‘fint det ser ut att vara! Jag tror att vi med ålderns rätt gärna drar oss tillbaka till det lugna och fina. Där verkar du ha lyckats till 100%

 8. Vilken vacker ö, Sandhamn! Jag ser båten Söderarm och då tänker jag på väderleksrapporterna, mest sjörapporten, tänker jag. Ja, Stockholms skärgård är vacker.
  Bilderna får mig också att tänka på de bilfria öarna på västkusten.
  Ett idylliskt besök, helt i min smak, din njutflykt där!
  Stor kram!

  1. Jag är så förtjust i både skärgård och hav och här ute i yttersta havsbandet är det extra fint. Inga bilar här heller. Och även Västkusten och dess öar ligger mig varmt om hjärtat. En riktig njutflykt blev det. Kram!

 9. Det är nog minst 15 år sedan jag var på Sandhamn men jag minns att det var väldigt fint och idylliskt. Intressant att läsa lite mer om ön. Har inte läst Viveca Stens böcker men däremot sett några avsnitt av Morden i Sandhamn på TV.

  1. Sandhamn är väldigt fint och nu när turisterna i stort sett lämnat så är det än lugnare. Jag har varit här då och då under årens lopp och även seglat hit några gånger. Jag tror att Sanhamn idag är ganska likt det Sandhamn du besökte för länge sen. Miljön står sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *