Resor i Sverige Skyltar

” Så långt man kan minnas”

I “mannaminne” – så långt tillbaka i tiden man kan minnas eller på år och dag är definitionen på mannaminne, men det finns även en plats, ett museum i Häggvik, i Kramfors kommun, Ångermanland/Höga Kusten, som heter Mannaminne. ( Har skrivit om det museet här.)

Söndag är det,  tillika “skyltsöndag,” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar och där ni kan se fler skyltare och skyltar. Mitt bidrag denna vecka är hämtat från Höga Kusten som jag nyligen besökt och just från  “Mannaminne”.

Vackra och varierande vyer är det längs hela Höga Kusten och utsikten från Mannaminne är inget undantag.  

Konstnären Anders Åberg som anlade Mannaminne 1980 ställer också ut runt om i landet.  Här på Mannaminne finns ett frmtiotal olika byggnader av skilda slag, både de som är byggda på plats och hittransporterade, gamla och mer moderna. 

Att få bra vägvisning kan vara en fördel men också svårt att välja vilken väg en ska följa.

Byggnaderna/föremålen är skiftande och jag blir extra nyfiken när jag ser ett landat/strandat “drakenplan”.

Planet är bara ett skal men jag ser en skylt och blir nyfiken.

Hur ska  skylten tolkas? Lite tvetydig. – 

-Lättare med denna. En oxe är en oxe och det även med kunesisk skrift. Och dessutom är jag född i oxens år.

Apropå tydligheter/otydligheter. Vad är det som gäller? Bra när en får tänka själv och ta det som passar.

 

20 svar på ”” Så långt man kan minnas””

 1. Oj, vilken fantastisk utsikt där vid Mannaminne, roligt namn förresten :-). Och vilken härlig blandning av skyltar! Roligast var nog den om öppettiderna,haha!
  Å ett helt flygplan som bara ligger där, wow-fast det bara är ett skal.
  Ha en skön Söndag! Varm Kram ♥

  1. Utsikten är vacker på många platser runt Höga Kusten och så även här i Mannaminne. Och visst är det ett lustigt namn på ett museum, men det passar för det mesta här är speciellt och roligt att se.
   Öppettiderna gillade jag också och där har någon verkligen fått till det.
   Njuter av söndagen och fint väder.
   Stor kram och tankar till er.

 2. Det var sannerligen skyltar av alla de slag och som sagt, en del är lite kluriga i tolkningen. 😉 Vilken fantastisk resa till Höga kusten Ditte. Ni har verkligen njutit av storslagen natur och intressanta möten och som alltid är det lika härligt att få följa med på era resor genom din kameralins och ord. Du inspirerar oerhört ska du veta och ständigt öppnar du mina ögon för nya resmål och upplevelser. Både i Sverige och utomlands och listan på allt som jag vill se och göra börjar bli lång nu. Tack kära du för allt du delar med dig av här på din fina blogg. Det är som alltid ren och skär glädje att kika in hos dig och jag är så tacksam och glad över att vi fann varandra den där gången. Bloggvärlden är stor och då är det rätt fantastiskt att jag hade turen att få möta just dig. Du är en fantastisk kvinna kära Ditte och du inspirerar på många sätt. Med din livslust och nyfikenhet, både på livet och människor. Dessutom har du ett stort varmt hjärta och en stor öppen famn. All värme du har spridit i mina kommentarfält genom åren har inte bara skänkt mig oerhörd glädje utan också många andra. Tack för att du finns där ute och för din ständiga omtanke och uppmuntran. Du är fantastisk Ditte.♥
  Även om jag nu lämnar bloggvärlden kommer jag självfallet fortsätta kika in här hos dig och se hur du har det och fortsätta bli inspirerad.

  Sköt om dig vännen, allt gott för framtiden och ha en riktigt fin sommar. Och du, håll hårt i den där härliga nyfikenheten du har.♥

  Kram Lotta

  1. Bästa Lotta! Jag blir tårögd och varm inombords när jag läser din väldigt fina kommentar. Jag är också väldigt glad att vi funnit varandra i Blogglandia och jag har en känsla av att våra vägar kommer att korsas på ett eller annat sätt. Du har gett mig så mycket och på skilda plan, upplevelser och tankar jag kommer att ha med mig vidare. Jag är också glad över att jag har bidragit till att inspirera och att jag gjort dig nyfiken. Och nyfiken är jag och livslust har jag.
   Jag kommer att sakna dig och det blir ett timrum utan dig här i Blogglandia, men du finns kvar hos mig och det på olika sätt. Jag önskar dig det allra bästa och är så glad över de möten vi fått under årens lopp.
   Och du, jag kommer att hålla hårt i min nyfikenhet. Jag lovar.
   Stor kram!

 3. Första bilden är ju alldeles betagande! Känns som om jag tittar genom ett fönster med utsikt.
  Alla de andra skyltarna, där har du lyckats perfekt.
  Sista skylten är rolig, den har jag sett i olika variationer. Då har man garderat sig 😉

  Skyltsöndagskram och ha det gott!

  1. Höga kusten har mycket vackert att erbjuda och man fastnar lätt med blicken. Och tillgången på skyltar var god.
   Sista skylten passade verkligen in just på museet “Mannaminne”. Hra sett de tidigare i andra sammanhang men här var det helt klockren, vad gäller allt.
   Skyltsöndagskram och trevlig kväll.

 4. Alltså det här var ett av dina allra bästa bidrag till Skytsöndagen tycker jag!
  Otroligt annorlunda och helt oväntade skyltar i Manaminne på Höga kusten . Skyltningen med kristendom och islam samt den Med en Keller, Andersen och Ali. Den skyltningen är den mest kreativa i mannaminnet om man säger så;-)

  Å sista skylten – den är helt underbar! Älskar folk med humor och som besökare/läsare här på bloggen så läser man ju texten från början til slut – åtminstone gjorde jag det.

  Helt underbar skyltning. 1 000 tack för den och länken:-)

  1. Stort tack! Ja, skyltarna denna vecka från Mannaminne kändes klara att ha med. Detta museum är unikt och så värt ett besök. Helt annorlunda mot annat man sett. Instämmer helt i dina tankar om det kreativa i vägvisarskyltninge. Och det är ju en konstnär som skapat Mannaminne,vilket märks överallt där. Du skulle verkligen gilla stället.

 5. Du är ju enastående att ordna fram skyltar. Vackra vyer till mycket roliga information med. Din text är så otroligt sakligt tillagd. En verklig toppenskyltning, jag fick titta igenom två gånger innan jag ens kunde börja kommentera! Tack för att du lägger med sådan tid för oss andra 🙂

  1. Tacl, Åke för fina ord! Blir glad över dem! Och det är ju nästan i dina trakter jag hämtak slyltarna. Nåja, lite längre norrut.
   Men vet du…Jag har fått kontakt med turistbyrån i Sundsvall (träffade en representant fär dem på Svartviks herrgård) och kanske kan det bli ett samarbete på något sätt med den resebyrå jag ibland arbetar för.
   Du har gett så många fina tips så dina trakter lockar väldigt mycket. Och om inte annat ska jag titta närmare på dem.Inspirationen har både du och “Tant Glad” gett mig.

   1. Ja ungefär 10 mil… Ja det finns lite “guldkorn” i Tant Glads och mina hemtrakter 😉 Jag håller på att leta efter en gammal bild där jag ligger på huven/spetsen fram på det där planet… men det stod någon annan stans för 40 år sedan 😉 Känner igen siffran 🙂

    1. Vad roligt om du hittar den bilden. Hoppas du kan visa den på din blogg eller maila den.
     Vet att det finns många guldkorn i era trakter och hoppas verkligen på att få se dem.

 6. Höga Kusten är utan tvekan ett av mina drömresmål inom Sveriges gränser. Tycker det verkar heeelt fantastskt, och bockar gärna av fler platser på min Unesco-Bucket-List 🙂 kram till dig!

  1. Jag tror verkligen du skulle uppskatta en tur här till Höga Kusten och ett vackert “Världsarv” är det sannerligen.
   Kram!

 7. Öppettiderna är superbra, underbar om den finns på engelska och spanska också. Den passar ju rätt bra här, om man säger så.

  Kul med religionerna och kändisarna. Tyvärr måste de dock uppdatera Muhammad Alis.

  1. Vad gäller öppettiderna så kan de nog översättas och tillämpas på fler platser. Vad gäller uppdateringar så tror jag inte de görs här på Mannaminne, det är nog en del av det hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *