Foto

Rulla – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Rulla är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Och vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns orden ordnade veckovis för hela året. I årets tolkningar är det olika verb som gäller.) Bilderna är från arkivet, med undantag av den sista bilden som är gårdagsfärsk.

Spanien.Torrevieja. Vackert att i solnedgången se vågorna rulla in mot stranden. Torrevieja, Spanien. Vackert att i solnedgången se vågorna rulla in mot stranden,

Rulla

Och oj, så många olika betydelser det finns av ordet. Men hys ingen oro för ett långt inlägg. Jag har begränsat mig.

Här nedan på bilden är vi på Stilla havet och på en kryssning i Sydamerika och vi är på  väg mot Kap Horn. Det blåste  storm, här 28 m/se. Storm är när det blåser mellan 24.5 m/sek och upp till 32.6 m/sek. Därefter övergår det till orkan.

Vad gäller Stilla havet måtte ha fått helt fel namn För  ”stilla” är det sällan.Det engelska namnet the Pacific betyder också stilla  så man har väl kommit överens om namnet.

Trots att fartyget är stort  och har stabilisatorer så är det inte utan att det ”rullar” en del när det är storm. Men är det öppet hav så är det oftast i rörelse på olika sätt. 

Det blev även översvämning i poolerna när båten rullade i den hårda blåsten. 

Förutom att fartyget då och då rullade så kunde vi också ”rulla hatt”. Ett uttryck som betyder att roa sig, ha en festkväll- Uttrycket kommer troligen från början av 1900-talet då herrarna ofta hade frack och hög hatt när de roade sig och ibland snurrade sin hatt runt pekfingret. En annan förklaring kan vara att en del herrar roade sig så kraftigt att hatten  rullade iväg. Så i själva uttrycket är det inte damer det handlar om…

Kryssningsfartyget Star Princess. "Att rulla hatt" - ha en trevlig festkväll.  ”Att rulla hatt” –  Jodå, det var flera trevliga festkvällar ombord. Men jag såg inga hattar som rullades annat än i showerna. 

Argentina. Buenos Aires. Rulla på kan man kanske säga att trafiken gjorde. I långsam takt. ”Att rulla på” kan man säja att trafiken gjorde i mångmiljonstaden Buenos Aires. Dock ofta i långsam takt. 

Uppsala. Att rulla fram på en sparkcykel var en rolig upplevelse. Här har jag lånat barnbarnet Williams sparkcykel och försöker att rulla fram. Han övervakar och vi konstaterade att det gick riktigt bra.   

Även en boll kan vara i rullning. Äldsta barnbarnet Max hindrar fotbollen från att rulla in i mål. 

Så till sist gårdagens bakning. En rulltårta fylld med blåbärssylt.

Rulla en rulltårta. Var riktigt stolt över att jag för en gångs skull lyckades rulla ihop en rulltårta utan påtagliga sprickor. 

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

 

44 svar på ”Rulla – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Här rulla det på ordentlig och som vanligt härliga och varierade bilder! Du rullade i alla fall inte tummarna 😉

  Kram och god tisdag!

  1. Nej, att ”rulla tummarna” hade nog varit lite falsk marknadsföring. Det är sällan jag gör det. Men det kan hända. Snarare är det ofta full rulle på olika sätt.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 2. Härliga tolkningar.
  Innan jag läste inlägget tänkte jag spontant på rulla rulltårta!
  Ett tag sedan sådan bakades, kanske framöver när jag känner för det.
  Din ser fin och god ut.
  Oj nu snöar det!!!
  Hade tänkt cykla lite….hoppas det slutar snart….

  1. Tack! Jag brukar ha otur med mina rulltårtor så att de spricker när jag rullar. Men nu gick det helt ok. Den blev riktigt god med blåbärssylt i.
   Oj, hagel! Hoppas det blev kortvarigt.
   Här har vi haft en tisdag med strålande sol och en utedag blev för min del.

 3. Torrevieja har jag och frugan som mål att resa till så småningom, har ju sett så mycket bilder därifrån hos ”Ama”, fint ställe.

  Sparkcykel har jag provat en gång på jobbet, en sådan där eldriven sak utan batteri, kidzen på skolan släpar in dem på skolan och några ggr per år rullar vi ner dem och slänger dem i något dike en bit bort, vi har försökt få dem hämtade utan att lyckas.

  Bra jobbat där, jag stod nästan på öronen när jag rullade iväg.
  Och rulltårtan….gott gott.

  Ha en fin fortsättning på dagen.

  1. Vi har ju vår ”sommarstuga” där och kanske bor vi ca. 800 meter från Ama. Vi trivs bra men jag uppskattar ju också att vara här hemma. Vi brukar i mer vanliga fall alternera och pendla fram och tillbaka men så har det ju inte blivit sedan pandemin dök upp. Men med vaccination och mindre begränsningar så kanske det snart kan bli ett besök.
   Här testade jag barnbarnets där man får sparka men jag har testat de eldrivna också. Men känns lite utsatt i Stockholms innerstadstrafik.
   Rulltårtan blev riktigt lyckad. Och den höll ihop.
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Många rullavarianter! Rulla hatt skulle vi kanske behöva lite till mans men det skulle nog inte Folkhälsomyndigheten gilla så vi festar på rulltårta i stället!
  Heltäckande och fin tolkning!
  Ha det gott!

  1. Tack! Vi får nog vänta med att ”rulla hatt” och se tillbaka på de hattar vi rullat. Men rulla rulltårta måtte väl ändå vara tillåtet- Kanske rentav rekommenderat. Jag var ju ändå hemma.
   Ha det gott du också.

 5. Jag blir helt matt när jag ser bilderna från er kryssning. Jag hoppas att pandemin snart har rullat färdigt så vi kan gå ombord igen. Vi har två kryssningar bokade – får se hur det blir med dom.
  Språk är fantastiskt. Ett ord – många betydelser vilket du skildrar helt galant!
  Kram

  1. Visst hoppas vi att pamdemin rullar iväg, men tyvärr lär det not dröja. Men med vaccin är vi ändå en bra bit på väg känns det som. En kryssning till Alaska som du inspirerade till är på listan och sen får vi se. Men fina minnen har vi av den här resan att ha med oss vidare. Tyvärr kom vi ju inte helt runt Kap Horn och jag har förstått nu att det är det mindre fartygen på väg till Antarktis som kan runda för de är inte så höga och tas av vinden. Men ganska nära var vi.
   Hoppas nu att ni kommer iväg på era kryssningar. Håller tummarna.
   Visst är språk spännande! Ett ord och så många betydelser.
   kram

 6. Vilken häftig bild på poolen. Tycker det är en mäktig känsla att befinna sig på ett fartyg när det blåser kraftigt, även fast jag knappt vågar resa mig upp då det gungar så.
  Nu ska jag titta på ditt inlägg om Buenos Aires och drömma mig tillbaka. Apropå blåst så blåste det så mycket en dag när jag var i Uruguay att färjan till Buenos Aires höll på att ställas in, det där med stilla hav verkar inte vara Sydamerikas grej.

  1. Det var verkligen översvämning i poolen och det blåste rejält- Än mer när vi närmade oss Kap Horn och där möts ju Stilla havet och Atlanten. Men det var inte alla dagar det blåste så mycket men det är ju heller inga små innanhav det är frågan om. Kan tänka Vi tog oss också med fartyget från Mpntevideo och till Buenos Aires men det var då en lugn resa. Kul att du också tagit dig en bit runt i Sydamerika.

 7. Alltså den sista bilden – det var totalt otippat, att du bakar alltså. Och att det blev så lyckat! Du hör väl min applåd hela vägen från Täby till Söder:-)

  Kul att du kunde bidra med många rullande saker från er kryssning. Et perfekt sätt att återuppleva och njuta av resan på nytt. Nog så viktigt, då man inte ska resa ”på riktigt” just nu.

  Älskar Max i målet där! Han har rätt ”pose”. Hoppas han fortsätter spela och kanske vill bli målvakt även i vuxen ålder.

  1. Ja, jag har en del dolda talanger. Tackar! Jag här dina applåder och uppskattar dem. Tyvärr brukar de rulltårtor jag då och då gjort spricka och få märkliga utseenden men den här höll ihop.
   Nu när vi inte varit på resande fot på långe känns det bra att resa genom bilder och spännande och roliga upplevelser. Men vi hoppas väl att det ska komma andra tider.
   Visst gör sig Max i målet! Roligt att du också tycker det. Du har ju verkligen erfarenhet av målvaktsjobbet. Ja, mycket annat också förstås. bde det som har med med fotboll att göra och mycket annat. Kul!

 8. Rulla hatt, det var det länge sedan man gjorde. Kanske dags när covidtiden är över?
  Vågor som rullar in mot strand är ljuvligt…mindre ljuvligt att ligga på redden på rullande vågor.
  Mest tänkte jag dock på rullande bollar…Kram!

  1. Ja, visst var det ett tag sedan det var tid för ”att rulla hatt”.
   Här kom det till att rulla åt olika håll fast jag nu haft fast mark under fötterna ganska länge. Men rullande minnen finns kvar. Inte minst på kryssningen i Sydamerika när t.o.m. vattnet i poolen rullade över kanten.
   Kram

 9. Vilka härliga rullningar!
  Rulla in en boll och låt den rulla, med Gösta Linderholm, säger jag!
  Kul ord att tolka, vilket du gjorde snyggt.
  Rulltårta har aldrig varit min grej, mera då sockerkaka, chokladkaka, brun pepparkaka, men äldste sonen och farmodern, var ena hejare på rulltårta.
  God kväll och stor kram!

  1. Mycket är det som kan rulla och rullas. Och vad gäller rulltårta var nog den här den enda jag lyckats få att hålla ihop. Har gjort många öfrsök genom åren. Och god var den också. Mjuk pepparkaka brukar jag lyckas med och den är ju i sin form och behöver inte rullas.
   Stor kram.

  1. Ja, när t.o.m. poolen på kryssningsfartyget svämmar över rullar det rejält- Och det gjorde det. Full storm.
   Nej, ingen fuktig handduk men det lyckades ändå. Riktigt god var rulltårtan också.

 10. Rulltårta var jag inte ens i närheten av när jag rullade runt ordet på tungan. Vilken miss, får skylla på att det nog är en miljon år sedan jag åt rulltårta och minst två sedan jag bakade en. Jag minns att den alltid sprack och fick avnjutas smulvis. Men nu när du väckt den björn som sov blev jag riktigt sugen på ett nytt försök 🙂 Man vet aldrig riktigt vad man råkar in i i bloggvärlden 🙂
  Minnen ja, måste vara kul att återuppleva dessa äventyrliga kryssningar. Lockar min nyfikenhet.

  1. Nu var det länge sedan jag bakade en rulltårta och oftast förr har den spruckit men nu gick det bra att få ihop den. God var den också.
   Nu när resandet legat i träda och ordet rulla var med som kom ”intressanta” kryssningsminnen upp från denna tur i delar av Sydameriaks kuster. Och vi kom nästan runt Kap Horn.

  1. Jadå! Det gör jag gärna.
   Rulltårta gjorde jag också den del förr och ofta på landet. Men jag lyckades sällan få den att hålla ihop. God var den ändå. Nu höll den ihop och det var ju roligt i sig.

 11. Det första jag tänkte på var rulla tummarna … och det har du ju verkligen inte gjort här! Rulltårta är både enkelt och gott . och snabbt fixat om man får för sig att ha något sött till kaffet 🙂
  Många bra bilder som visar hur det rullar på med både det ena och det andra 🙂
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Tack! Ja, det är mycket som kan rulla.
   Rulla tummarna funderade jag på men det är något jag sällan gör. Kanske ska testa med lite inslag av det i vardagen. Förr gjorde jag ganska ofta rulltårta men nu var det ett tag sedan. Men jag minns att den ofta sprack när jag rullade ihop den. God var den ändå. Nu gick det att rulla utan sprickor så den ”höll ihop”-
   Önskar dig också en trevlig onsdag.
   Kram

 12. Åh vad jag längtar efter att få rulla runt ute på havet igen (dock inte alltför vilt), men det lär ju dröja…

  Snygg tolkning med väldigt passande bilder!

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Vi också! I lugn rullning, men inser att det kommer att dröja ett bra tag till.
   Önskar er också en trevlig onsdag.

 13. Härliga tolkningar och bilder men jag kunde snabbt konstatera att vara på havet under rullning är något jag helst undviker. Blir sjösjuk för minsta lilla så det är inget för mig. Blir nästan sjösjuk av att se bilderna 🙂
  Så ditt barnbarn är målvakt. Min yngsta son (21 år) är också fotbollsmålvakt och hoppas på en karriär. Vem vet…
  Förresten så såg den där rulltårtan riktigt god ut.

  1. Vi har ju seglat en del men inte i dessa vatten direkt. Här på fartyget var det tack och lov inte alla dagar det var sådan blåst. Men Stilla havet verkar ha svårt för att vara stilla. I ärlighetens namn får jag säja att fartyget hade bra stabilisatorer så sjögången var inte så märkbar. Men blir man lätt sjösjuk så räcker det ju ändå
   Barnbarnet var målvakt i omgångar men nu tror jag de växlar en del. DE är bara 10 år så bra att testa olika positioner i laget.
   Hoppas din som lyckas med det han vill.
   Jodå, rulltårtan blev riktigt god. Och den ”höll ihop ”.

  1. Även detta är ett ord med många olika betydelser. Nu har det väl det senaste året inte direkt blivit att rulla hatt men kanske kommer dessa tider igen. I varje fall blev det rulltårta.
   Ha det fint du också

 14. Jag gör ett ”inrull” i detta inlägg och kommer att tänka på alla gånger vi ”rullat loss” på festliga familjemåltider, samlade runt bordet, arm i arm och pappa stämde upp: ”Vi rullar, vi rullar … ”. Då, för länge sen nu, tyckte jag att det var väldans kul. Och lite så har livet fortsatt; det rullar på. 🙂
  Hoppas du har sköna vårdagar.
  Kram Mia

  1. Vad roligt! Och du är alltid välkommen.Ja, denna sång minns jag också. Länge sen här också men ändå med bland fina minnen. Roligt att du också har dessa minnen med dig.
   Här är dagarna lite upp och ner vädermässigt men så är det ju i april. Men jag har det bra.
   Hoppas du också har det fint.
   Kram

 15. Grattis till den fina rulltårtan, jag skulle aldrig gett mig på ens att försöka! Resultatet så g gott och proffsigt ut, liksom du såg proffsig ut på Max sparkcykel! Ja nog har jag rullat hatt, speciellt på nattklubben Chapeau Claque som var mitt favoritställe.
  När vågorna rullar kan man bli sjösjuk, det har jag upplevt på Finlandsfärjan på 70-talet, De hade väl inte så bra stabilisatorer på den tiden. Fint komponerat tema-inlägg! Kram

  1. Tack! Förr gjorde jag rulltårta då och då men fick den aldrig att ”hålla ihop”. Nu lyckades jag med det och den var riktigt god. Kul att du rullat hatt på Chapeau Claque. Jag också och namnet passar ju vad gäller saken.
   Och sjösjuka har jag också upplevt på resor över till Helsingfors och Baltikum. Nej, gamla fartyg hade nog inte direkt några bra stabilisatorer så det är skönt att de är bättre utrustade numer.
   Kram och trevlig torsdag.

 16. Rulla hatt tror jag jag hört i någon låt, men som du sa uttrycket är så gammalt att det används väl knappast längre. Bilden på poolen var jättehäftig. Tur att barnbarnet håller uppsikt så det inte blir fel.

  1. ”Rulla hatt” är ju ett gammalt uttryck men lite kul. Men inte används det idag. Detta var första gången jag sett en pool svämma över men det gungade rejält här i stormen.
   Max jobbade på bra här i målet och några räddningar blev det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *