Stockholm Utflykter

Rosendal på Djurgården – Slottspark, slott och café

Dags för sista stoppet, del 3, på promenaden ute på  Djurgården, i området Rosendal. I del  1 startade vi vid Blockhusudden och gick längs vattnet  till Villa Parkudden. Här var Villa Parkudden  en helt ny bekantskap för mig. I gårdagens inlägg promenerade vi i långsam takt vidare och följde Djurgårdsbrunnskanalen en bit innan vi lämnade vattnet och vek av mot Rosendalsområdet.

Vi följer Djurgårdsbrunnskanalen en bit västerut, från Djurgårdsbrunnsbron och til nästa bro; Folke Bernadottes bro. 

Dagens runda från Djurgårdsbrunnsbron till Strandvägen. 

Vi är på väg mot Rosendal

slottsparken, slottet och Rosendals trädgård. Men vi stannar till vid Folke Bernadottes bro, en gång och cykelbro över Djurgårdsbrunnsviken. (Djurgårdsbrunnskanalen har här blivit till en vik) Bron är en gång och cykelbro och invigdes i september 2019. Senast jag var här vid bron var i september 2020 och då i samband med att jag såg en utställning av den amerikanska konstnären Alice Aycock. Hon hade en gästutställning här på Djurgården med sex stora verk som var inspirerad av vind och luft. ( I länken ovan finns det blogginlägg som jag skrev efter att ha varit på plats)  Och nu när vi passerade såg jag att ett av dem fanns kvar kvar och inköpta av prinsessan Estelles kulturstiftelse som också initierade utställningen

Stockholm. Djurgården. På värg mot Rosendalm vid Folke Bernadottes bron fanns en av skulpturerna kvar från utställningen av Alice Aycock som fanns på platsen på plats här i området på Djurgården förra höstenPå väg mot Rosendalsområdet stannade vi till vid skulpturen HOOP- LA som är gjord av pulverlackerad aluminium och stål.

Rosendals slottspark

Under 1800-talet utvecklade man landskapet runt Rosendals slott till en fin promenadpark. Och det var Jean Baptiste Bernadotte, den förste Bernadotte kungen, Karl XIV Johan, som såg till att det blev så. (Han och drottning Desirée hade Rosendals slott som sitt sommarslott) Så den park vi idag rör oss i är ett dryga 200-årigt arv. Sedan en tid tillbaka pågår en restaurering av parken och man vill försöka hitta och ta till vara en del av den växtlighet som på olika sätt gått förlorade under 1900-talet. Parken är stor och  innefattar både ängar,grässlätter,  promenadvägar, stigar och skogsområden .

Stockholm. Djurgården. En av de stora grässlätter vi passerar vi en vägen mot slottet Rosendal och Rosendals trädgårdscaféEn av de stora gräsytorna som vi passerar på vägen mot slottet Rosendal och trädgårdscaféet. I bakgrunden reser sig det höga radio och tv-tornet, Kaknästornet, som syns vida omkring i hela Stockholm. (Sedan flera år stängt för besökare)

Här i området ser jag också årets första blåsippor.

Vi passerar Rosendals slott

och stannar till ett tag. Slottetuppfördes på 1820-talet som sommarslott åt kund Karl XIV Johan och drottning Desirée. Och detta passade bra eftersom kungen övade med sina militärer på Gärdet (på andra sidan Djurgårdsbrunnsviken) och genom att bygga en pontonbro kunde han lätt ta sig dit. Slottet är numer ett museum som man under icke pandemitider kan besöka och gå på en guidad visning.

Rosendals slott.

Rosendals trädgårdar

Här hamnar jag ganska ofta under tiden april till oktober. Jag tycker dels om att titta på alla växter och inte bara titta på dem utan en del köper jag med hem. Och om man nu inte har en egen trädgård att plocka blommor i så kan man få plocka här, på angivna platser, när den säsongen är kommen. Blommorna vägs i kassan i växthuset och man betalar efter vikt.

Flera växthus finns och här odlas det för fullt.  Men det fanns också vackra blommor i rabatterna.

Stockholm. Djurgården- Rosendal. Vackra vårblommor i rabatterna. När jag var här på Rosendal i höstas växte vackra dahlior i den här rabatten. Men nu kunde vi glädjas åt vackra vårblommor. 

Även caféet, själva serveringen, är inrymd i ett av växthusen. Man beställer i kassan och får med sig det man beställt på en bricka. På ett långbord finns “visningsexemplar” av smörgåsar, bakverk och kakor.

Dags för oss för paus. Vi var ganska “sena” så utbudet av smörgåsar var litet. Så ingen räksmörgås denna dag.

Gott om platser är det  och detta är en av flera “utomhusavdelningar” och här slog vi oss ner. Skulle vädret vara mindre gynnsamt finns även gott om sittplatser inomhus. Och med avstånd.

Och så småningom var det dags för oss att bege oss hemåt. En riktigt lyckad dag på alla sätt.

34 svar på ”Rosendal på Djurgården – Slottspark, slott och café”

 1. Har fikat och handlat många gånger på Rosendahl Trädgårdscafé men nu var det ett tag sedan.
  Har en fin kokbok/bakbok därifrån kom jag just på.
  Ska titta i den senare idag.
  Trevlig helg.

  1. Vi är ju här ganska ofta när det är säsong och det är alltid trevligt och ofta får något följa med hem också. Vill man äta lunch som vi oftast vill så har de detta pandemiår inte haft så roligt utbud och även kaffebröd och bakverk är i mindre skala. Å andra sidan är det de har bra.
   Kanske är det Monika Ahlberg som skrivit kokboken. Hon drev ju tidigare caféet men driver sedan några är tillbaka sin verksamhet på Thielska galleriet.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 2. Det var växthus i kubik det, och servering utanför, optimalt ju i min världsbild.
  Där hade min fru gillat att gå runt, jag hade med största sannolikhet fått bära hem växter så ryggen hade protesterat högljutt 😉
  Men burit, det hade jag gjort.

  Betalat efter vikt, det lät intressant, har jag aldrig sett någonstans, bra tanke.

  Ha nu en fin kväll och hoppas solen stannar kvar hela helgen.

  1. Här är det gott om växthus och plantor. Miljön är dessutom väldigt trevlig. Här kan man strosa runt och få inspiration. Du hade alldeles säkert fått bära hem plantor. Men man kan få hemleverans också såg jag på en skylt.
   Jag brukar då och då passera och här plocka blommor när det är tid för det och en stor bunt brukar kosta 20-40 kr. Blommor är ju ganska “lätta”.
   Här har det nu mulnat på men jag har varit ute ett bra tag i solen. Lite blåsigt men ändå skönt.
   Önskar dig också en fortsatt fin fredag.
   Ha det bra!

 3. Min mor pratar ofta om Rosendal, ett ställe som hon saknar allra mest under detta år som gott. Nu när vaccinet är klart för hennes del kommer hon säkert försöka ta sig dit ut. Håller med om att det är en vacker plats med alla grönsaker o blommor efter årstiden. Visste inte att man plockar blommor själv där, lite som självplock man ser utmed vägarna på landet.

  1. Rosendal är trevligt och vi tar oss ofta en runda dit när vi är ute och går runt på Djurgården. Hoppas att din mamma nu när hon fått vaccin kan ta sig dit. Man är ju utomhus och jag tycker man var bra på att hålla avstånd- Vad gäller blommorna så är det självplock som gäller och på anvisad plats. Men trevligt är det om man som vi bor i stan. Kolonilotterna har ju mycket blommor men där jan jag ju inte direkt plocka. Men jag har även plockat en del i Nackareservatet som är nära- Så lite har vi tillgång till.

   1. Tack! Fint för oss som inte har trädgård eller nära till att plocka “fritt” att här kunna “självplocka”. Men det är på anvisade områden och inte direkt i pionrabatterna eller annat. Men jag var frestad.
    Önskar dig också en bra kväll.

 4. Det är så fantastiskt bra att man värnar om grönområden i våra stora städer. Det är som balsam för själen. Stockholm har ju både gröna ytor och vatten. Hoppas ingen kommer på att förtäta så det bara blir några strån kvar.
  Jag har aldrig hört eller vetat om att man kan köpa blommor efter vikt. Smart och enkelt!
  Kramar

  1. Visst är det bra! Och Djurgården är tack och lov extra skyddat. Vad gäller förtätning så gör man sina försök men här på Söder är vi väldigt bra på att protestera och ibland har det hjälpt. Ibland inte.
   Just här på Rosendal har man självplock av blommor på anvisade plats och det är trevligt för oss “asföltsbönder” utan trädgård. Jag har ju kolonilotterna helt nära men där är det inte direkt självplock- Kan vara det när det kommer till äpplen om hösten.
   Kramar och vi önskar er en fin helg.

 5. Rosendal har jag aldrig besökt men det verkar vara mysigt och tilltalande. Lite synd på räksmörgåsarna men det går ju att variera sig. Så smidigt att ni kunde sitta ute.
  Tyvärr kunde jag inte se alla bilderna i ditt inlägg men skulpturen såg jag och den tyckte jag om. En väldigt bra placering av den dessutom.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Tror absolut du skulle tycke om ett besök här och kanske kombinera med annat på Djurgården åt det här hållet.
   Trist att du inte kunde se bilderna. Har inte fått signaler om att andra inte sett dem. Tittade nu här hemma på paddor, en annan dator och telefonerna och där syntes bilderna. Skumt! Tack för att du sa till.
   Önskar dig en lugn och behaglig afton.
   Kram

 6. Härliga foton som vanligt, jag tror Stockholms stad snart få ge dig lite ersättning för bra reklam 🙂 Ser härligt ut och vilken rolig idé att sälja blommor i “lösvikt”!

  1. Tack! Vi hade en verkligt fin dag och en bra avslutning blev det här på Rosendal innan vi gick in mot City.
   Blommor i lösvikt är trevligt (Men man kan endast plocka på angiven plats. i och öfr sig ett ganska stort område)

 7. En härlig utflykt i det fina vädret. Skulpturen var ju med i det länkade inlägget, och himla kul att jag får en närbild av Hoop-La. Precis som i min kommentar till förra inlägget kan jag inte bestämma mig om jag gillar konstverken. Men just den här “saken” i närbild börjag “grow on me” som maken skulle säga.
  Rosendals trädgård och caféet har jag besökt ett antal gånger. Dessutom har jag spelat boule på deras boulebana.

  Blommor i lösvikt – ja, varför inte. Det beror ju på vilka blommor man vill ha om man säger så. Idén är rätt rolig.

  1. Verkligen! Jag gillade ju flera av skulpturerna när jag såg dem på utställningen och några av dem såg jag ett par gånger. Och den här “Hoop- La” gillade jag även nu.
   Rosendal är ju ett bra ställe att pausa på dock är utbudet nu i restaurangen begränsat. Men det spm finns är bra. Sedan kan jag nog tycka att de tar “väl bra” betalt. Men man betalar ju även för miljön och namnet.
   Boule har vi också spelat här i “Prins Bertils Boulhall” men det är några år sedan. Men väldigt roligt och minnesvärt. Kul, att vi båda gjort det.
   Självplock av blommor här ger jag mig ett par gånger per sommar/höst mest bara för att. Visst är det en kul idé- De väger ju inte direkt heller så mycket och man betalar efter vikt. Och färska snittblommor gillar jag.

 8. Jo, här kände jag igen mig! Här var jag med dig för något år sedan och både tittade och fikade. En underbar trädgård.
  Så mycket vackert som det finns i Sverige och även i närområdena.
  Jag var på en skön vift idag.
  Stor kvällskram!

  1. Visst känner du igen dig här. Alltid trevligt med ett besök här. Är så glad och för att det finns så mycket fint helt nära så det är ju aldrig brist på platser att besöka om man så vill- Och att variera dem också.
   Trevligt att du varit ute på vift.
   Var också iväg på trevligheter idag men då i mer stadsbetonade kvarter.
   Stor kram!

 9. Hoop-la är riktigt snygg, jag gick runt med guide när uttällningen var komplett.
  Har också varit på guidad visning på Rosendals slott, och det var jättekul – vi hade en superb guide som verkade kunna allt. Rekommenderas!

  1. Kul med utställningen här i somras. Jag hade då en “audioguide! och det fungerade fint. Rosendals slott har jag besökt ett par gånger på guidade turer. Väldigt trevligt. Och en bra guide är viktigt.

 10. Tack för att jag fick följa med på denna trevliga promenad! Gillade konstverket! Luftigt elegant och annorlunda! Själv har jag inte besökt den delen av Djurgården, tänk så mycket man missat, bland annat Rosendals slott.
  Kaknästornet tog jag alla japaner till som besökte företaget jag jobbade på. Det var ett så enkelt val när för dem som aldrig varit i Sverige förut. Det var alltså på den gamla goda tiden…
  Få se vad du hittar på nästa vecka, storstaden brer ut sig, ännu har du okända marker att tassa på! Hänger på, det vet du!
  Kram

  1. Man kan ju inte hinna med allt och inte när man jobbar som du gjorde. Jag har varit på guidad visning ett par gånger på Rosendals slott och det var intressant och väldigt trevligt.
   Synd nu att Kaknästornet är stängd. Fanns med på min besökslista när jag har guidat i Stockholm. Och utsikten är ju magnifik om det är klart väder. Förstår att du tog dit era utländska besökare.
   Ja, nästa vecka är ännu oskriven men jag fyller nog upp och ut den.
   Så kul att du hänger på och jag hänger ju så gärna med dig. Och med dig; är tillsammans med dig.
   Kram

 11. Rosendals trädgård har jag besökt en gång, satt bakpå min mans motorcykel som han hade då, en fin tur kom jag ihåg.
  Underbart med blåsippor, våren är här, trots kylan!
  HA det gott!
  Kram

  1. Kul att komma hit på mc. Klart du minns det. Vi stannar till här när vi passerar men det ätbara har varit ganska begränsat under detta pandemiår men det som finns är bra men väl dyrt kan jag tycka. Men man betalar väl för namn och miljö. “Kändisfaktorn” är hög här-
   Hemma på Söder har jag inte sett blåsippor så fint att jag fick göra det här på Djurgården.
   Ha det gott du också.
   Kram

 12. Ett riktigt häftigt konstverk … och i övrigt ännu en fantastisk promenad! Rosendals trädgård skulle jag gärna besöka, men tyvärr är det väl med den som allt annat att det aldrig blir av. Tur jag får följa med dig istället så här i bloggen 🙂 Jättefina bilder – och kul att du fick se lite blåsippor!
  Kram

  1. Jag tycker också om skulpturen som på ger en känsla av frihet. Såg den i samband med utställningen här förra sommaren/hösten och roligt att den blev kvar. Rosendal är fint och området är ju stort. Och du har ju varit där flera gånger med mig och olika blogginlägg. Visst är det bra att vi tar med varandra runt till olika miljöer. Ett bra sätt att få se och uppleva mer.
   Jag blev så glad att jag här äntligen fick se blåsippor. Och det fanns gott om dem.
   Kram

 13. Verkligen en helt perfekt dag för er utforskning av Djurgården. Vilket underbart vårväder! Gillade den där skulpturen, rätt frän faktiskt 🙂

  Ha en fin stor-lördag!

  1. Absolut! Och våren här hemma i vackert väder är speciell och inte minst den vackra, skira grönskan och de vackra blommorna. Och mer kommer det ju av båda-
   Skulpturen gillar jag också- Roligt att en av dem från utställningen köptes in.
   Önskar er också en trevlig lördag.

  1. Rosendal är ett fint “stopp” när man är i trakterna . Skulpturen såg jag i somras/höstas när den fanns med på utställningen på Djurgården och roligt att den köptes in.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 14. Åh va fint o vilken runda, du är så företagsam Ditte men klart har man tiden så blir det annat. Så fint slott lite udd i stil men fint och kul att se mkt på sin promenad .Ha en fin lördag kram

  1. Jag har tiden och känner att promenaderna ger så mycket energi. Visserligen jobbar jag en del men jag gör det nu hemifrån och bestämmer själv när jag jobbar. Bara jag är klar i tid och helst några dagar innan, så kan jag bestämma mina arbetstider.
   Stockholm har så mycket fint och helt nära där vi bor-
   Kram och trevlig lördag.

 15. Trevlig läsning om Djurgårdsbrunnskanalen nedan. Alltid lär man sig något nytt om historia hos dig.
  Vi Rosendal har jag varit några gånger. Fikat där, men tyvärr aldrig varit inne i slottet. Det har alltid varit stängt när jag varit där. Däremot har jag vandrat runt i parken.
  Trevlig lördag!

  1. Tack! Djurgården är ju stort och det finns mycket att utforska. En hel del har jag sett och upplevt men mycket är kvar. Området runt Rosendal är väldigt fint men jag vet att slottet inte är öppet så ofta. Och nu under det senaste året är det inga visningar där. Har varit här på ett par guidade besök och det var trevligt. Rosendals trädgårdar är ett skönt stopp.
   Önskar dig också en fin lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *