Spanien Torrevieja

Rolig och vacker njutflykt med flera ingredienser

Gårdagen blev en ren njutflyktsdag, (Alltså en extra njutbar utflyktsdag.) En rolig sådan. Och vi vidgade vyerna här i Torreviejaområdet tillsammans med vännerna Susan och Jörgen. Färden gick åt nordväst och ett tänkt mål för resan fanns. Ordet flexibilitet var lite av ett passande ledord för dagen.

Under årens lopp har vi gjort en gel del njutflykter, i olika riktningar, både kortare och längre. Här finns mycket att se och uppleva.

En rolig dagstur blev det och en bra start blev Bodegas Vera i den lilla byn San Miguel del Sakinas strax väster om Torrevieja. Bodegas Vera ligger i den lilla byn San Miguel del Salinas, ca 12 km väster om Torrevieja. Vårt första stopp.

En rolig

dagstur blev det och första stoppet, här på Bodegas Vera, blev en bra inledning. Här finns mängder av drycker av alla de slag och i alla prisklasser. Dessutom olika delikatesser från området och presentartiklar. (Jodå, man kan visst köpa och använda dem för eget bruk också.) Vi provsmakade vi olika sorters rött vin och köpte sedan med  av det vin vi tyckte bäst om. (1 liter kostade 2,60 euro/liter av den sort vi valde)

Vinet här på tunnorna är från olika delar av Alicantetrakten.

Gott om presentförpackningar som är populära nu till spanjorernas mer riktiga julfirande, trettondagshelgen.

Vi lämnade bodegan och San Miguel del Salinas och fortsatte vår resa mot nordväst  på små “charmiga” vägar. Och plötsligt är vi i det blå. Ja, det kändes så. Verkligt blått var det. Vi hade kommit fram till “Embalse de la Pedrera”, en konstgjord sjö som är en vattenreservoar.

Vattenreservoaren är betydelsefull

för området i Alicante och Murciatrakten är torrt. Dagens vatten i området kommer från floden Tajo, söder om Madrid och leds i kanaler cirka 40 mil söderut till sjön Embalse la Pedrera i närheten av Torrevieja. (Embalse betyder vattenreservoar.) Och man ser i området, på många ställen, delar av  de stenkanaler som transporterar vattnen.

Vattenreservoaren La Pedrera

Detta vatten räcker inte till alla då många stora städer också ska förses med vatten precis som jordbruket. För att komma tillrätta med vattenbristen beslutade regeringen år 2004 i Madrid att bygga en avsaltningsanläggning i Torrevieja söder om Alicante.som var  färdig 2010. Testdrift gjordes i april 2015. Anläggningen här är den största i Europa och den näst största i världen. Politiskt blev man oense för anläggning blev mycket dyr i drift.

När anläggningen väl var färdig ville inga kommuner köpa vattnet. Det blev mellan fyra och sju gånger dyrare än vatten från norra Spanien. Ingen rolig upptäckt.

I dag produceras bara cirka 30 procent av den dimensionerade kapaciteten i den stora anläggningen utanför Torrevieja.  Det avsaltade vattnet pumpas till sjön- vattenreservoaren, Embalse la Pedrera för att där blandas med flodvatten från norra Spanien. Därefter renas vattnet i Potilazidora la Pedrera, ”Vattenverket Pedrera”, innan det pumpas ut till brukarna.

Även spanjorerna köper ofta vatten på flaska eller så har man installerat vattenfilter trots att det avsaltade vattnet är mycket utspätt. Men sedan är det ju en smaksak vad man vill dricka.

Vackra omgivningar är det runt den vackert blå sjön. Men badförbud råder!

Och när vi sett oss mätta på utsikten här så fortsatte vi mot nästa stopp. Följ med i morgon!

28 svar på ”Rolig och vacker njutflykt med flera ingredienser”

  1. Det var jättetrevligt och väldigt roligt och det vackra vädret bidrog förstås. Dessutom härligt sällskap och en “söt” bil.
   Stor kram!

 1. Vilken härlig utflykt! Att fylla på både sinnena och vinförrådet i samma veva är ju inte alls så dumt 🙂

  Idag har dom hotat med regn, men för att regna är det fortfarande ett väldans fint väder 🙂

  Ha en braig dag!

  1. Det blev en hellyckad dag. Verkligen! Och en bra kombo med påfyllning av olika saker.
   En del droppar kom kände jag och nu när det grå tagit sig friheten att dominera så blir det en god bok i stället för promenad. Hoppas solen är piggare i morgon.
   Ha det bar ni också.

  1. Vad trevligt att du följer med! Och soligt och fint var det och dessutom vackra omgivningar.
   Önskar dig också en fin fortsättning på 2019.
   Såg din vackra bild på Instagram och sol hade du också. Kanske lite svalare…

 2. Vilken härlig början på er njutflykt! Vi har besökt en del platser där vattnet varit drickbart och jag har inte tvekat men jag noterade att den bofaste befolkningen verkade alla föredra flaskvatten. Kanske sitter det djupt rotat…

  Kram och ha en härlig torsdag!

  1. Hela dagen blev verkligen lyckad och varierad. Och dessa vattenreservoarer är mäktiga att se. Vattnet ser ju så blått ut. I olika nyanser. Jag ser här många spanjorer som köpet flaskvatten och man betalar ju här även för kranvattnet via vattenräkningarna. ( De flesta) Smakar då inte vattnet gott så köps flaskvatten att dricka.Fullt förståligt . Önskar dig en trevlig torsdag med förhoppningsvis mindre blåst. Kram!?

 3. Verkligen en njutflykt!!! Spanskt vin är för det mesta gott så ni gjorde nog ett kap.
  Vattenreservoaren är otroligt vacker. Inte bara nytta med den alltså. Ögongodis också! Kram till er

  1. Verkligen och att njutflykta är trevligt. Men ibland har det ju hänt att en njutflykt degraderats till utflykt. Dock sällan.
   Vattenreservoaren gör verklig nytta och vackert är det här omkring. Den blå färgen som skiftar är så läcker att se.
   Kramar från oss.

 4. Hej Ditte!
  För mig kända platser…varit där en gång på bodegan med samma trevliga sällskap 🙂 Ni hade getingfritt i alla fall 🙂 Tänker på baren vi var på 😀 Och denna embalse-sjö är mäktig…
  Ska bli kul att se resten…”vart är ni på väg” 😛
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Jag förstår att detta är väl kända platser för dig och extra roligt med detta trevliga sällskap.Nu var det garanterat getingfritt i alla fall. Både sjön och omgivningarna är väldigt vackra och kommer man hit under våren är det gott om träd som blommar. Resten kommer i morgon.
   kram!

 5. God fortsättning på det nya året! Ni såg ut att ha en fantastisk nyårsafton i Spanien!
  Härligt med en liten njutflykt och med härliga soliga bilder!
  Ha det gott!

  1. Vi hade ett väldigt trevligt nyårsfirande och nu blev det här i Torrevieja i stället för på Birka som var ett av alternativen. Njutflykten var väldans trelvig och tur med vädret hade vi också.
   Ha det gott du också.

 6. Förstår det var en fin njutflykt. Jag antar att vinet inte är lika billigt i butikerna?

  Vattnet, ja, det har jag funderat litet på. Men att koka vattnet och använda till the eller kaffe, känner man skillnad på smaken då mot när man använder vattnet här hemma? Jag suger åt mig all “kunskap” nu inför mina utflykter…

  1. Vi hade en fantastisk dag! Vad gäller vinet så är det nog nästan lika billigt. Du kan hitta billigare men då är kvalitén kanske inte så bra. Lidl har ofta ett bra utbud av vin och för 2,50 euro får man ett riktigt ok vin. Men du kommer att hitta “bodegor” i Malaga och på andra ställen och gå bara in där så kan man få prova olika sorter innan man bestämmer sig. Vi använder kranvatten till kaffe och te. Inga problem och vi känner ingen skillnad på att göra kaffe med flaskvatten eller vårt kranvatten. Men det kan variera. En del lägenheter/hus har installerat filter som tar bort klorsmaken och ev. renar. Vattnet är hos oss full drickbart men smakar inte så gott. Så för vatten att dricka köper vi flaskvatten och det är billigt. Är det något du grunnar på så maila mig.
   Så roligt med din resa.

 7. Så vacker utflykt men samtidigt också en påminnelse om jordens resurser., än en gång, en del länder drabbas av skyfall av värsta slag och andra av torka. Ganska lätt att förstå ändå att en dylik anläggning kan bli mycket dyr i drift. Jag har faktiskt alltid varit sparsam med vatten ur vattenkranen. Låter aldrig vattnet spola under diskning, eller tills det blir kallt om jag vill dricka. Stänger av duschen när jag tvålar in mig. Ja småsaker men jag tror vattnet kommer att öka i pris väldigt mycket i framtiden. Egentligen är det skrattretande billigt idag jämförelsevis med annat.
  Då kanske det blir betydligt billigare att dricka vin än vatten, hihi
  Ser fram emot nästa stopp, kramen

  1. Det var en jättefin och trevlig utflykt och med stor variation. Och visst är det så att en del länder drabbas av torka och andra åfr för mycket av det våta. Ingen balans alls. Jag funderar ofta på att vi i Sverige slösar med vatten och att dusch och dricksvatten tas från i princip samma kranar. Så är det ju bara i vissa länder.Här, där vi har sommarstugan i Spanien är det helt ok att dricka vattnet men det är mycket klor i och smakar inte så gott. Mne till kaffe och te använder vi det. Vatten att dricka köper vi på flaskor och det är billigt.Så gör också många spanjorer. Att sedan vin är billigt är ju bara att konstatera.
   Nästa stopp kommer i morgon.
   Kram!

 8. Hola! Tack för en trevlig njutflykt och ett fint blogginlägg! Vi konstaterade i eftermiddags när vi läste din text och tittade på bilderna att din blogg verkligen adderar ”extra allt” till upplevelsen.

  Ser fram emot del 2!

  Kramar från oss till dig och Mr B! ❤️

  1. Hola! Och god sen kväll! Stort tack ska ni ha som gjorde denna njutflykt möjlig. Och tack för fina ord! De värmer! Del 2 kommer i morgon. Har funderat lite…
   Kramar från oss till er.

 9. Vilket snopet öde för vattenreservoaren La Pedrera, men lite typiskt spanskt kan jag tycka. Kommer osökt tänka på Benidorms Intempo här…
  Jag/vi som inte är vinkännare med älskar vin ändå dreglar en aning när jag ser literpriset på det spanska vinet. Skulle vinet vara lika billigt här, skulle nog alla bli alkoholister. Raka motsatsen i Spanien, där man njuter utan att bli full.

  Men nu kom jag från ämnet totalt;-) Vilken härlig njutflykt! ser redan nu framemot del 2. Kul att ni fick följa med era vänner som har bil. Så smidigt och betydligt snabbare och trevligare än en bussresa, enligt mig alltså.

  1. Snopet var det förstås och mycket pengar som åkte i “sjön”. Men att betala mer för vattnet som enligt många inte smakade bra är ju dumt. Några vinkännare är vi inte men om man får testa några olika sorter så vet man i alla fall vad men köper. Ohc trevligt med dessa bodegor som finns utanför stan också. DE är ju vanligtvis mycket större.
   Njutflykten blev väldigt lyckad och med många skratt som tillbehör. Och att hänga med vänner på en biltur är ju toppen.

  1. Vi gör så gott vi kan för att ha det bra. Och med fina vänner så blir det ibland än lättare att ta del av saker och ting.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 10. Jag tycker om att läsa om dina njututflykter, det lilla extra som du upplever och ser och vidare- befordrar till oss i text och underbart vackra bilder.
  Jag har varit på vinprovningar både i Italien och Frankrike och det är en speciell känsla att få vinet så där “direkt”.
  Det blåa vattnet och den blåa himlen, så fint.
  Trevligt med goda vänner som ressällskap också. Mysig liten bil.
  Varm kram till dig.

  1. Det är alltid lika trevligt när du är med och jag gläds åt dina kommentarer. Jag försöker förmedla det jag ser och upplever och vet att det är fler som gärna reser med men hemifrån. Går bra det också.
   Visst är det en speciell känsla att prova viner direkt på plats och då vet man ju också vad man köper.
   Den blå sjön/vattenreservoaren tillsammans med den blå himmeln var verkligen vackert. Och blått gillar jag ju.
   Vi hade en väldigt fin dag och bilen är liten men helt suverän.
   Varm kram från mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *