Foto Kina Peking

Röd – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Röd är ordet att tolka  i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Jag funderade en liten stund på ordet om  hittade sedan faktiskt en röd tråd.

En röd tråd att följa.En röd tråd att följa och den satte igång en hel del tankar.

En röd tråd

satte i gång funderingarna inför veckas temaord.  Och efter att ha bott och arbetat nästan fyra år i Kina, i Peking så var det där tankarna hamnade. Visserligen har kommunismens färg alltid varit röd och förknippas med det  som har med staten att göra, men det politiska lämnar jag därhän just nu för rött har så många andra betydelser. En glad färg som lyser upp är det förvisso.

En röd rivstart. “Läsdagbok”, en present av bloggvännen BP för flitigt deltagande i Skyltsöndag, samsas med ett rött kinesiskt bokmärke och boken “Mei Wenti” – Inga problem – Om livet i dagens Kina. Boken fick jag av vännen Eva W, den 2/1 -2007, en vecka innan vi reste till Peking. Boken är skriven med mycket humor blandat med fakta. Om en vardag i Peking som var/är fjärran från den svenska.  Många igenkännande skratt har det blivit. Och med stor glädje har jag  läst om den då och då.

Röd är en färg som i KIna har flera olika betydelser men som också är en lyckofärg.Röd är en färg som i Kina ofta står för lycka.

Mitt namn, “Ditte”, skrivet med kinesiska tecken och i en röd ram.

Jodå, jag har också en egen liten bok. Vet att det finns fler i Kina som också har liknande.

Både utanför och innanför murarna till den Förbjudna staden i Peking är röd färgen som gäller. Röd färg, i olika nyanser, dominerar ingången till “Förbjudna staden”. Även innanför murarna är det mycket rött. 

Röd

är också lyckans färg i Kina och används alltid i ett eller flera sammanhang vid bröllop. Vanligt är att man klipper ut röda bokstäver/tecken och klistrar upp dem på de nygiftas dörr. Vanligt är att ett brudpar får pengar i present och då är det röda kuvert som gäller. Rött omslagspapper till presenter är också viktigt. På flera platser i Kina är det också tradition att brudparet klär sig i röda kläder under bröllopsceremonin. Allt för lyckan.

Under det kinesiska nyåret som oftast firas i slutet av januari eller i februari är också den röda färgen viktig och särskilt om det är “ditt år”. I den kinesiska kalendern finns 12 olika djur så vart 12:e år kommer alltså att bli ett  riktigt lyckofullt år. Mer om det kinesiska nyåret har jag skrivit om här.

I vissa delar av KIna är det tradition att brudpar bär röd klädsel.Röd klädsel vid bröllopsceremonin förekommer i delar av Kina. Här ett brudpar vi såg vid Himmelens tempel i Peking.

Rött, oftast inte den helt klarröda färgen, ser man i olika parker på de  både små och större paviljongerna  av trä som finns här.  

Den röda färgen

ser man nästan överallt både i Peking och i på många andra platser i Kina. Röda lyktor, röda portar, röda cykelrickshaw (cykel, oftast en el-cykel med vagn efter,  som används som taxi för kortare sträckor. Rött är alltså inte bara en lyckofärg utan anses också skrämma bort onda andar. I de gamla gränderna, i “hutongområdena”, med sina “pekingfyrkanter” finns oftast röda portar/ dörrar som leder in till gårdarna.  (Tryck på länkarna om du vill eta mer om dessa) En del portar är gjorda av järn och andra av trä. Lite olika beroende på statusen på de som bott här från början. Även “plupparnas” antal ovanför porten vittnar om detta.  Alla dessa “pekingfyrkanter” är idag, om de är till salu, väldigt dyra och åtråvärda. Ofta är de också helt moderniserade eller blir det av de nya köparna.

En röd port med fyra "pluppar" ovanför visar att dte här bott/bor en mer förmögen familjEn röd järnport med fyra “pluppar” ovanför visar att det här bott /bor en mer förmögen familj.

En enklare träport. Två “pluppar” ovanför vittnar om att en mindre bemedlad familj bott här.

Det kanske kan behövas ett rött “skynke” som bringar tur när man är hos den lokala frisören.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans röda tolkningar.

 

47 svar på ”Röd – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Tack! Ja, den röda tråden ledde mig vidare i tankarna.
   Önskar dig en bra start på veckan och en fin fortsatt vecka.

 1. Vilket fantastiskt inlägg du har gjort om ordet röd.
  Här lär man sig alltid mängder av nytt. Milda limpa säger jag.
  Jag är verkligen imponerad över din kunskap om det mesta .
  Att ha en egen Dittes lilla röda är ju extrafint bland allt det fina.
  Ha en fin måndag!

  1. Tack, vad roligt att du tyckte om inlägget. Tankarna hamnade genast i Peking när jag började följa den röda tråden.
   Ja, min “lilla röda” är speciell och har också sin speciella historia.
   Önskar dig också en fin måndag. Idag från ett blåsigt Stockholm.

  1. Tack! Roligt att du tyckte om min röda bildserie. Och dessa lyktor finns överallt och hela året. Än fler förstås till det kinesiska nyåret.

  1. Stort tack! Vad roligt att du tyckte om det. Och när jag hittat den röda tråden så var det nästan givet vart den skulle leda.

 2. Jag gillar verkligen den röda tråden som går genom hela din tolkning. Snygg och kreativt som vanligt!

  Kram och ha en fin måndagskväll!

  1. Tack! Och en röd tråd blev det. Rejält röd dessutom.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram från ett småkyligt Stockholm.

 3. Hej Ditte!
  Sååå fina bilder! Ja du har att ösa ur! Jag älskar rött, speciellt djuprött, rosarött och cerise…
  Rött är ju kärlekens färg och nån undersökning har sagt att män attraheras av kvinnor i rött hahaha…fats det har jag inte märkt 😀 Jag har så få kläder med rött men blir lite gladare när jag sätter på mig min röda skjorta! Och det röda jag har hemma i lyan 🙂 Helt omodern där 🙂
  Kram P ♥♥
  PS. Får inte till röda hjärtan på datorn 🙂 DS

  1. Tack! Ja, en del finns i arkivet. Och när jag fann tråden så spann jag vidare. Jodå, kärlekens och lyckans färg är det ju. Rött piggar ju upp och det finns så många olika nyanser. Du är jättefin i din röda skjorta, har en bild på dig när du har den på-
   Och du. Jag ser ditt röda hjärta till framför mig.
   Kram!

 4. Trevligt inlägg Ditte och härliga bilder. Rött är en verklig “favo-färg”. 🙂
  Kanske lite kul att veta, som jag en gång fått höra, är att följer man den röda tråden så hamnar man hos Brittiska Flottan. Uttrycket kommer från att de vävde in en röd tråd i sina rep. I händelse av stöld skulle man kunna härleda repen till marinen. I Sverige vävdes på motsvarande vis blå tråd in, på den tiden repslagarbanan på Marinbasen i Karlskrona var i bruk.
  Lite om det härligt röda. I övrigt hoppas jag att du njuter av sköna majs allt gröna.
  Varm kram Mia

  1. Stort tack! Kul tanke att man kan hamna hos Brittiska flottan om man följer den röda tråden. Tankemässigt hamnade jag i Kina. Men nu lärde jag mig ett par nya saker angående både den röda och blå tråden. Stort tack! Ny kunskap är viktig att ta till sig även om den funnits ett tag. Men helt ny för mig. Och kunskapen är lätt att bära med sig.
   Jag har det bra hemma nu och njuter av den svenska våren. I Stockholm är det nu i dagarna kyligt men grönskan är så njutbar.
   Stor kram och många tankar.

 5. Du har verkligen ett otroligt “flow” just nu med dina bidrag till olika teman. Helt otroligt! Även det här inlägget är helt fantastiskt med fina bilder. Det var ju nästan given att du skulle välja många bilder tagna i Kina. Kina är ju rött! Är stolt och glad att min lilla present också fick vara med. Tusen tack för den tanken och länken:-)

  PS. Är också impad över att du hittade en röd tråd i sykorgen;-) Var inne på samma spår, men jag hittade ingen;-) DS.

  1. Ibland har man mer tur. Och när jag kom på den röda tråden, helt oförhappandes, för syr gör jag ju inte, så klarnade resten. Rött och Kina fick det bli.
   Och din present är i användning och jag är jätteglad för den. Även bokmärket är i bruk.
   Vad gäller sytråden så hade den räckt till dig också.

 6. For eit spennande og flott innlegg du har.
  Du er ei bereist dame, det er sikkert. Har alltid flotte bilder til
  eit kvart tema.

  1. Tusen takk! Och när jag fann den röda tråden så ledde den mig till Peking. Och just rött är väldigt förknippat med Kina och på olika sätt.
   Ha det gott och jag önskar dig en fin vecka.
   Kram!

 7. Vilka fina röda bilder, och intressant läsning!
  Jag gillar rött, och visst måste Ama gilla denna veckas tema också!
  Spännande är att yngsta sonen ska besöka Kina i sommar, hans flickvän är ju från staden Chengdu. Har inte fattat att många städer i Kina har flera miljoner innevånare, otroligt!!!
  Kram och ha det gott!

  1. Tack! När den röda tråden kom upp i tanken så fick jag en tanke om vart jag var på väg.
   Vad spännande att yngsta sonen åker till Kina i sommar. Landet är ju mer som en kontinent. Chengdu och trakten där i södra Kina är vacker och här har även pandorna sina hemtrakter. Mängder av städer i Kina är verkligen gigantiska och får Stockholm och många andra städer i Europa att förefalla som små.
   Önskar er fortsatt fina dagar.
   Kram!

 8. Den röda tråden var fyndigt och tänk att ha en egen “lilla röda”, Mao blir nog avis här. ättefina röda bilder från Kina.

  1. Tack! När jag tänkte på den röda tråden så förstod jag snabbt vart den skulle ta mig denna gång. Och “Dittes lilla röda” hänger fortfarande med.

  1. Tack! Och visst kan man “fnula” vidare på den röda tråden. Tror man kan hamna lite varstans.

  1. Stort tack! Och den röda tråden hängde med hela vägen. En stark tråd.
   Många tankar till dig och god bättring.

 9. Applåd för röd lång kreativ tråd, som galant slingrar sig från land till länder när det gäller ditt liv Ditte!
  Där fick du till alldeles underbart rött inlägg.
  Stor röd kram!

  1. Tusen tack! Och nog gav sig den röda tråden iväg till fjärran land. Och till ett land och en miljö som betytt väldigt mycket för mig på olika sätt.
   Stor röd kram till dig också.

  1. Tack!Visst gör det! Och när jag fann den röda tråden så tog den mig österut. Kändes bra att blicka tillbaka.

  1. Jag tror att min lilla röda har ett helt annat budskap. Jag har själv skrivit det….

 10. Men kära nån, att offentligt behöva tala om för omvärlden att man är en etta eller en femma som familj, i duglighet, eller möjligen o troligast i världslig rikedom? Går dom efter skattekalendern tro? Skrattar gott, de är ju kommunister, hur kan de då vara förmögna. Ja jo jag fattar att förklaringen inte är så enkel.Påminner på något vis om kastsystemet i Indien, hu så hemskt. Jag menar, man kan ju visst sorteras in i olika kast även här i Sverige, beroende på var du bor och hur du klär dig men ändå…
  Men det var ju rött som var temat, tänk jag kom av mig fast du började med den så viktiga röda tråden! Du har så mycket fina tolkningar i ett och samma inlägg så jag får nöja mig med att säga att det var toppen! Men, nog tycker jag det såg främmande ut med ett brudpar klätt i rött…mest bara ovant, precis som de säkert tycker om våra vita klänningar/Kram

  1. Nja, så hårt är det nog inte. Men i många rejält kommunistiska länder finns ju de största skillnaderna. Och så världen över. Och även i Indien är ju skillnaderna än större. Vad jag såg och upplevde i Kina så finns det fattigdom men inte alls i den utsträckning jag sett i Indien, Sydamerika eller många andra länder.
   En röd tråd hittade jag och den tog mig till Kina där jag upplevt så mycket som också påverkat mig mycket på olika sätt. Ohc just rött är ju där en lyckans färg. Men bäst att tillägga att det inte är alla brudpar som är klädda i rött…
   Vitt förekommer också eller som här ganska vanliga kläder.
   Kram!

 11. Heisann, et helt fantastisk bidrag, Ditte. Du ga meg assosiasjoner… jeg har også en del røde remedier fra Kina etter oppholdet der i 2000, oj som tida flyr. Det tenkte jeg ikke på, men du har jo til fulle gjort opp for oss alle som kjenner dette landets forhold til rødfarven. En rød tråd gjennom det hele, genialt gjort!

  1. Tusen takk! Vad roligt att jag kan ge dig associationer till Kina. Jag bodde där i fyra år och detta har påverkat mig på många olika sätt. Och jag lärde mig så mycket.
   Och en röd tråd blev det här och på olika sätt.

 12. Gillade särskilt alla dina fina böcker och din lilla tavla, förstår att de är kära minnen och gåvor.

  Byggnaderna är så vackra, de är konstverk fyllda med innebörd. Fantastiskt!

  1. Tack! Åren i Kina gav oss mycket och på så många plan. Fantastiska och givande år. Så att den röda tråden skulle leda mig dit förstod jag.

 13. Jag lär mig något nytt om Kina varje gång jag läser din blogg. Det här med plupparna hade jag ingen aning om. Och visst är ju den röda färgen, som du visar med dina många fina bilder, oerhört dominerande i landet. Temat passar ju dig, som är en verklig sinolog perfekt! Önskar dig en skön helg
  Kram från Ingrid

  1. Tack! Vad roligt! Ja, fyra år i Kina, och möjlighet att resa runt, gav så mycket på många olika sätt. Rött betyder mycket och finns överallt.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

  2. Tack! Och vad roligt att du lär dig nytt här hos mig. Jag hann ju med att uppleva mycket under mina år i Peking och på resor runt om i Kina. Erfarenheter och upplevelser som jag bär med mig. Och rött är ju liksom Kinas färg.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 14. Jag som älskar rött blev väldigt glad av ditt inlägg. Alla vackra röda saker som finns i Kina och att rött är lyckans färg och dessutom jagar bort onda andar låter super!! 🙂 Det där brudparet är så vackra och jag hade gärna gift mig i en röd klänning men det hade nog chockat alla svenskar om jag gjorde det och så modig var jag inte.

  1. Tack! Jag blev också glad av att tänka på våra år i Kina som gett oss så mycket på olika sätt. Rött i är en viktig färg på många sätt i Kina och har lite olika betydelser i olika sammanhang. Men rött ser man överallt.
   Nej, här hemma är det nog inte direkt rött som gäller vid bröllop.

 15. Fint inlägg med en kul inledning med röda trådrullen. Det finns mycket som är rött i Kina och det är kanske inte är så dumt att kunna skrämma bort onda andar med en röd dörr. Härligt med “Dittes lilla röda”. 🙂

  1. Tack! Ja, den röda tråden ledde mig tillbaka till Kina och Peking. Och mycket rött finns det ju här och som används i flera olika sammanhang. En gångbar färg. Och “Dittes lilla röda” är ett fint minne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *