Foto Resor i Sverige

Rock- Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Rock är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Och de orden vi får att tolka är homonymer. Alltså ord där stavning och uttal är lika men med  olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. I veckans bidrag är hälften av bilderna från gårdagen och resterande från arkivet.

Burberry. En en rock, en trenchcoat, so är en favorit. Inköpt i Burberrybutikebn i London. En verklig favorit. En rock inköpt i London av min mamma på 1980-talet hos den anrika firman Burberry på Regent Street.  Och  rocken kom senare att  hamna min ägo. 

Rock?

Tankarna for genast iväg. Rock i betydelse av mer  ett ytterplagg som en kappa eller kanske “överrock” som man förr sa om herrarnas ytterplagg.  Men jag hamnade tankemässigt också i städrock, vet att min mamma, farmor och mormor hade sådana. Har dock aldrig själv ägt någon. Däremot har jag ett antal morgonrockar i varierande utförande och även några badrockar i lite tjockare frotté. Vet också att herrar förr i världen kunde bära en rökrock. Säkert finns det de som gör det än idag. (En rökrock är en kortare hemmarock med sidenslag avsedd för herrar  )

En annan rock. En morgonrock i siden inköpt i PekingEn annan rock. En morgonrock i siden inköpt i Peking.  Men jag använder den även annan tid på dygnet. 

Nu är det ju tämligen sällan som jag bada i Sverige men det händer. Här i september 2018, ett besök på Sandhamn i Stockholms ytterskärgård, tillsammans med några från bokklubben “The Beijing” Ladies”. (Vi träffades alla i Peking och har fortsatt att ses hemma både i samband med bokklubb och annars.) Och ett bad blev det. Även för min del. Och en fin rundvandring. Men då utan badrockar,

Sandhamn i september 2018. Perfekt med badrocksavstånd till havet.

Och så bortsett från olika plagg hamnade tankarna på en spinnrock.Vet att det fanns en sådan i min mormors hem och att hon flitigt använde den. Jag minns att jag som barn fick prova men  någon succé blev det inte. Tålamodet tröt och leken utomhus hägrade.

Här i Brynge kulturområde vid Höga kusten fick vi en genomgång av linets väg från växt till färdigt linne.  Väldigt roligt att se spinnrocken i användning.

Annan form av rock

är den i musikväg. Och kanske var Elvis Presley en gång  den förste kungen av rock. Minns på 1950- talet då man ofta var anhängare av antingen Elvis eller Tommy Steele. Kanske är det fler som minns detta.

Rock. I musikväg. Elvis Presley. Kanske var han en gång kungen av rock. Rock. I musikväg. Hittade denna gamla Elvis skiva. Och här är det rock blandat med lugna låtar.

En fisk som kan påminna om ett spöke. En rock-a. Jag har sett sådana i “frihet” när jag snorklat. Och betydligt större varianter. som gjort att det blev alldeles mörkt ovanför. Men denna träffade på i Lysekil och “Havets hus”.

 

Rock betyder klippa på engelska och även på norska. (Kanske på flera språk) Men man kan dricka  en drink “on the rocks” . Alltså en drink, ofta med alkohol, som serveras över isbitar eller krossad is.

“Whisky on the rocks”

 

Och en “rock-ring”! Finns det några som minns dessa ringar av plast som man satte fart runt midjan och sedan stod där länge och “smidigt” rörde på höfterna. Och att räkna  antal varv man kunde få den att snurra var viktigt. Ibland dryga 100.  Kanske lyckades man också  förflytta den till knäna och sedan upp till midjan och med lite tur till halsen.

Man kan också vara kort i rock-en.

Man kan också vara kort i rock-en. Yngsta barnbarnet med sin pappa. Här barnbarnet William, då tre år, med sin pappa. Men idag, som snart 7-åring, är han inte längre lika kort i rock-en. (Foto Liv Viberg)

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

 

32 svar på ”Rock- Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. En alldeles perfekt tolkning av ordet ROCK. Jag har många gånger funderat på att svenskan har så många homonymer. Har andra språk det också på detta vis?
  Jag tror att svenska är ett svårt språk, men ändock ett vackert språk faktiskt. Svenska körklangen är ju berömd, om inte annat.
  Nu brassar solen på här. Vi får göra oss en bra dag 😀 Ha det så trevligt!
  Stor kram!

  1. Många språk har homonymer och det gör det lite extra knepigt. Att leka med ord och deras betydelse tycker jag är roligt. Och även att se andras tolkningar. Och att sedan illustrera det hela med bilder gör det än roligare. Alltid kul att se andra tolkningar och just variationen.
   Sol här också och det har det varit sen i morse.
   Vi ska snart iväg och träffa vänner över lite dryck och sedan blir det restaurangmiddag i kväll. Ett bra upplägg kombinerat med en långpromenad.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Stor kram

 2. Vilken härlig och heltäckande tolkning av ordet “rock”. Fina och personliga bilder som vanligt dessutom 😀
  Rökrock vet jag att min morfar hade så det var nog inte helt ovanligt förr. I vår lilla håla är det vanligt med badrock. Det lustiga är att turister går och handlar iklädda i dem på ICA i tron att det är en tradition att man gör så men nej, det skulle aldrig en “infödd” få för sig 😀

  Kram och god tisdag!

  1. Tackar! Ja, en del kom jag att tänka på- Och så även nu en “rockring”. Kanske hade du också en sådan? Vet att jag försökte sätta rekord över hur många gånger man fick den att snurra. Kul minne.
   Ja, se turister. Vet att det är liknande i Torekov.
   Önskar dig också en fin tisdag-
   Kram

  1. Visst är det! Och min kinesiska morgonrock är jag väldigt förtjust i. Köpte och lät sy upp en hel del kläder i siden och de är så sköna. Särskilt när det är varmt.

 3. Täckande rock- ar du till det Ditte!
  Så roligt du har din mammans fina rock och kan bära den med en sjal till. Morgonrocken är vacker och skön att bära.
  Rockande kram för fint inlägg!

  1. Här rockar vi på. Du också! Och en lite liknande bild såg jag att vi hade. Och mammas rock är “still going strong”-
   Stor kram

 4. Kul med de olika tolkningarna.
  En röd rockring hade jag men minns inte hur “duktig” jag var på att använda den?
  Vilken klenod, Burberry-rocken.
  Ser likadan ut idag, en klassiker.
  För egen del tänkte jag mest på rock-musik. Bruce Springsteen är ju lite rockig!
  Såg och hörde han på Globen för ett antal år sedan. En upplevelse.

  1. Det är roligt att fundera över orden och deras olika betydelse men med samma uttal- Kul att du minns din rockring.
   Burberryrocken ser exakt likadan ut idag. Såg att nypris ligger på 17-18 000 kr. Jag gillar den och dne är ju tidlös.
   Bruce Springsteen gillas väldigt mycket. Och visst svänger det där.
   Jag såg och hörde honom på Ullevi också för ett antal år sedan. Minnsevärt- Det också.
   Kul att du upplevde honom på Globen. Den tittar jag på just nu från balkongen.

 5. En skön blandning av “rock” i alla de former! Du har gått grundligt till väga med fina bilder och trevlig text! När jag ser din kinesiska morgonrock kommer jag att tänka på min som slutade som en mantel åt mitt barnbarn när han skulle skrämma något hemskt monster. Vad gör man inte för barnbarnet!
  Ha det gott!

  1. Tack! Ja, en mix blev det även denna gång. Många tankar dyker upp.
   Ler när jag läser att din slutade som en skrämmande mantel. Säkert fanns en drake även på din. Ja, vad gör man inte för barnbarnen. Instämmer helt.
   Ha det gott du också.

  1. Tackar! Kan förstå det. Och är det rock så är det.
   Vi har haft en härlig em och kväll med vänner och Stockholm bjuder nu på sitt bästa “jag”.
   Trevlig kväll.

 6. Har tänkt i ungefär samma banor som du. Men i motsats till dig hade jag inga bilder. Det hade du! Du har en riktigt bra ordning i ditt fotoarkiv, då du alltid hittar perfekta bilder till dina tankar. Otroligt bra där!
  Rökrock och spinnrock tänkte jag dock inte på. Ska bli spännande om fler visar spinnrockar. Minns att min mormor hade en sådan. Sista bilden med William och hans pappa är sååååå söt. Skrattade lie där också, då pappan hade samma frisyr som Zlatan då. Undrar om pappan nu har en “Zlatan-knut” på huvudet, om han följer “Zlatan-trenden” alltså;-)

  1. Kul! Ska in nu och läsa hos dig. Har varit på vift hela eftermiddagen och kvällen. Några bilder var helt nya men några var arkivbilder. Men jag får fundera lite innan de kommer på plats-
   Vad gäller svansen så finns den nog kvar. Var ett tag sedan vi sågs. Men någon knut tror jag aldrig det varit tal om. William har ju sin pappas lockiga hår men i mörk version.
   Och visst är bilden fin med far och son.

 7. Mamma berättade också om det där med Elvis och Tommy Steele. Mamma var anhängare av den senare på den tiden.

  Rockar är bra. Jag skulle vilja ha en os-rok i köket för fy sjutton vad vissa saker biter sig fast i kläderna när man lagar mat. Helst med tillhörande hatt också, det vill säga hårskydd.

  1. Visst finns det många bra rockar! Och jag älskar men Burberryrock. En klenod.
   Någon os-rock har jag inte men vi har andra sidan en väldigt bra fläkt som hjälper mycket. Ja, håret är ju ett dilemma. Vet sedan jag jobbade i restaurangkök, men där hade vi även rockar och en sorts mössor. Praktiskt. Men det var ju mycket mat som då lagades och hygienen extremt noga.

 8. En hälsning från en “kort-i-rocken” som inte vill förstöra den goda whiskyn med is on the rocks.
  Så mycket fyndigt du har hittat på till temat. Bravo”
  Kram

  1. Tackar! Kul att spåna runt ord och försöka hitta egna bilder till. Några nytagna och några från arkivet. Jag kan berätta att jag inte heller i vanliga fall dricker whisky med is i. (Fin whisky ska drickas ren lärde jag mig även på Mackmyra. Men jag visst det innan. Här kom isen i bara för att jag kom att tänka på is i samband med temat)
   Kram

 9. Det är otroligt så mycket man kan vaska ur ett enda ord. Det gör du med bravur. Så trevligt med personliga infallsvinklar! Snyggt tolkat!
  Hehehe…. när jag skrev tolkat kom jag att tänka på tolka på skidor efter en vagn! 🙂
  Kram

  1. Tackar! Kul tanke detta med att associera till ord. Och att tolka efter en vagn på skidor är riktigt roligt. Men det var ett tag sedan jag gjorde det.
   Visst är det roligt att leka och fundera över ord och bilder.
   Kram

 10. En underbar tolkning av rock ja här är oxå avstånd med rock 🙂 din burberry rock gillas 🙂 tack för cool tolkning o fin onsdag kram

  1. Tack! Ja, min “Burberry” rock är en klenod och jag använder den en del. Och det är ju samma klassiska modell som det alltid har varit.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 11. En härlig tolkning på veckans ord! Ja, rockring hade man ju … och lyssnar på rock det gör jag fortfarande gärna!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Kul, att du också minns rockringen. Och även jag lyssnar fortfarande på rockmusik. Dock inte direkt riktig hårdrock.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 12. Snygg trenchcoat. Varit inne i Burberrys butik på Regent Street. Dom gör dom dyraste rockar som finns, men säkert bra kvalitet också, så var rädd om den och använd den. Häftigt ansikte på rockan.

  1. Välkommen tillbaka! Har saknat dig!
   Den här rocken är köpt just där av min mamma och jag tog över den när hon avled 2002. Har varit inne i Burberrybutiken här efter det några gånger och rocken ser likadan ut idag som när mamma köpte sin i början av 90-talet.
   Jag tycker rockan ser ut som spöket Laban i ansiktet. Men häftigt är det.

  1. Tusen tack! Visst är det roligt att fundera över ord och deras olika betydelser och att även se vilka bilder som kommer upp i huvudet och hur man kan illustrera ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *