Resor i Sverige Resor utomlands

Reseåret 2018 fortsätter – juli till december

Reseåret 2018 blev varierat och med en hel del resor. Första halvårets resor, januari t.o.m. juni, kom i text och bild igår och idag reser vi vidare. Nu juli t.o.m. december och en blandning av Sverige och Spanien.

Reseåret 2018 fortsatte i juli itll Höga kusten i ÅngermanlandJobbrelaterad resa till Höga kusten.  Här på väg ut till Ulvön och Ulvöhamn (Förknipppas ofta med surströmming.)

Reseåret 2018

blev varierat och att både se mer av Sverige och likaså att utforska trakterna i och runt den spanska sommar/vinterstugan i Torrevieja.  Sommaren tillbringar jag gärna i Sverige.Här finns så mycket fint att se och uppleva. Att sedan vädret var fantastiskt var förstås ett stort plus i sammanhanget.

I juli

blev det en jobbrelaterad resa till Höga kusten, en kuststräcka i Ångermanland, mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Vi hade vår “bas” i Örnsköldsvik och därifrån gjordes heldagsutflykter både till fiskelägen längs kusten, till Ulvön och in i landet.  Här var Skuleberget och Skuleskogens nationalpark fina “höjdpunkter”.  Detta är ett unikt landområde där inlandsisen verkligen satt sin prägel. (Mer att läsa om detta i länken ovan)

Uppe på Skuleberget 293 meter ö.h. Och nästan hit upp gick vattenytan för 9500 år sedan.

Det blev även en jobbresa till Dalarna och  Dalhalla ,en fantastisk arena, byggd i ett gammal kalkbrott och med otroligt bra akustik. Vi bodde på hotell i Tällberg och kunde där även njuta av fina omgivningar. Ett uppskattat besök på Jobs handtryck i Leksand blev det också under resan.

En upplevelse att vara här. Malena Ernman, Helen Sjöholm, Sarah Dawn Finer och Nisse Landgren bjöd på “all inclusive” i musikväg.

 

Reseåret fortsatte och det blev njutflykter här hemma i Stockholmstrakten. Med fokus på skärgården. Vi kombinerade en tur till Grisslehamn i Roslagen (Buss upp kostnadsfritt, eller till ringa kostnad, med Eckerölinjens buss från Cityterminalen i Stockholm) och tog också en resa över Ålands hav till just Eckerö på Åland.

 

Augusti

– den sista sommarmånaden. Och en fantastiskt fin sommar var det. Här blev det ännu en jobbrelaterad resa och det till Harstena, en väldigt vacker ö i Gryts norra skärgård i Östergötland. Här växer också röda näckrosor, men de är inplanterade för länge sedan från Västergötland och sjön Fagertärn i Västergötland. Det är där originalen finns.

Röda näckrosor på Harstena.

Åland ligger nära och det är lätt att snabbt bestämma sig för att ta en kryssning över. Ett perfekt sätt att ta en tur dit  från Stockholm om man vill se och uppleva Stockholms fina skärgård.

Reseåret bjöd på många resor både i Sverige och utomlands. Här Stockholms skärgård. Reseåret 2018 bjöd på många fina resor. Här Stockholms ytterskärgård

September

bjöd på en blandning av Stockholm, skärgården och Spanien. Minnesvärt var besöket i ytterskärgården, på Sandhamn, där vi  under ett dygn hade vår bokklubb, “The Beijing ladies”. Så mysigt. Och en rundvandring här, på denna lotsarnas ö, blev fylld av fina upplevelser.

Dags för ett morgondopp på Sandhamn. Jodå, jag badade också. Säsongens första  dopp. 

Så blev det dags för ännu en resa till Spanien. Denna gång kryddad med lite av varje. Och ett besök på en vingård var en av de fina kryddorna. Här såg vi druvans hela väg från det att den plockades tills den blev tappat på flaska.

Gott vin och goda tillbehör serverades på vingården, Viña Elena i Jumilla som ligger ca 13 mil väster om Torrevieja. 

I oktober

var vi både hemma i Stockholm och i slutet av månaden reste vi på nytt till Torrevieja/Spanien.Resan dit går smidigt och tar inte egentligen längre tid än vad det gör att per bil ta sig mellan Stockholm och Öland, en sträcka på ca 45 mil. Och då kanske med en paus undre vägs.

Jag hade i september testat att ta en sightseeingtur med en amfibiebuss, en buss som blir en båt och sedan blir buss igen. Nu var det dags för en ny tur och nu tillsammans med dotter Liv och barnbarnen. Väldigt lyckat.

Dags för en sightseeingtur med amfibiebussen.

I slutet av månaden lämnade vi Stockholm och möttes av både sol och värme i Torrevieja. Här varvade vi turer i omgivningarna med att ta långpromenader längs havet och njuta av en förlängd sommar.

En njutflykt till Tabarca, den enda ö som finns i närheten,  (bortsett från några kobbar) är alltid trevligt.

Största delen av november

var vi kvar i Spanien och här pågick fortfarande sensommar. Vi passade också på att “ta en favorit i repris”. En tur upp i bergen, en bit ovanför staden Benidorm, till Jalon Valley och under resans gång blev det stopp i olika små vackra byar som låg längs vägen.

Jalon Vallley. Slutet av november och sensommar pågår.

December

Lagom till första advent var vi tillbaka i Sverige igen. För tredje året i rad väntade en fin jobbrelaterad resa till Värmland. Besök på Säffleoperan där Spelman på taket framfördes, en fantastisk föreställning på alla sätt. Julmarknad på Alsters herrgård (Frödings födelsegård) och på Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall i Karlstad, ingick också i resan. Så även god mat. Och ett fint julbord åt också under resan, i Örebro, på restaurang Svampen.

Tavla från Sandgrund och målad av Lars Lerin.

Ett besök i Arvika, hos min vän Tove, blev det före jul. Mitt första besök. Jag har passerat Arvika många gånger både med bil och tåg men något stopp har det aldrig blivit. Men nu så.  Ett väldigt lyckat och trevligt besök. Och jag kommer tillbaka i sommar. Med glädje.

Vy över Glafsfjorden i Arvika får bli sista bild i sammanfattningen för reseåret.

 

Reseåret 2018, liksom året i övrigt, går mot sitt slut och snart knackar ett nytt år på dörren. Ett år som fortfarande är ganska blankt. Men det finns resor som är planerade och bokade. Och det finns de som är tänkte. Spännande att se vad som sker. Både på resefronten och i övrigt.

30 svar på ”Reseåret 2018 fortsätter – juli till december”

 1. Du har verkligen gjort många intressanta resor i år, både inom landets gränser och utomlands. Fast allt är ju relativt vad man menar med utomlands 😉 Kanske kan man ha två hemländer för det blir det för er del!

  Kram och god fredagskväll!

  1. Extra roligt har det varit med många resor inom Sverige. Finns så mycket fint här att se och uppleva. vill ju helst inte resa utomlands sommartid,till varmare länder, eftersom jag inte ska vara i solen.Och visst är det relativt vad man menar med utomlands. För min del är det Sverige som är hemma och den spanska sommarstugan blir ett bra komplement.Precis som en sommarstuga någon annanstans. Det går ju också ganska smidigt att ta sig dit.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 2. Tack för en jättetrevlig blogg.
  Vilka fina resor! Och väldigt roligt att kunna få följa med så här via din blogg. Du berättar och förklarar så bra så det känns som om man är med på resorna. Dessutom är du en jätteduktig fotograf.
  Passar också på att önska dig ett Gott Nytt År och hoppas du får ett år med många trevliga resor.

  1. Varmt tack! Vad roligt att du uppskattar att resa med mig. Och visst är det bra att kunna resa tillsammans i en blogg. Jag hoppas också på roliga och givande resor nästa år. Och jag vet redan nu att det blir en del resor både inom Sverige, inom Europa och än längre bort. Välkommen att fälja med på dem.
   Vill även önska dig ett Gott Nytt År.

 3. Tack för en fin resebeskrivning av hela ditt 2018, i text och bild, vackert som vanligt, du är duktig.
  Jag önskar ett gott avslut på detta året och ett gott nytt 2019! Förstår att det finns en hel del planer. Och det är roligt.
  Jag tänkte på dig när jag åkte förbi Töreboda i julhelgen och likaså när jag gjorde rent adventljusstaken i smide. Det står Töreboda Smedjan på den också.
  Stor kram!

  1. Jag har ju länge gjort en årssammanfattning och varje månad under året spar jag ett par bilder i en mapp för att ha det samlat. Jag har resor för sig och privata händelser för sig. Lätt att då blicka tillbaka. Och en del rensas förstås.
   Jodå, en hel del planer finns för 2019. En del är bokat och bestämt och annat är i tankestadiet. Jag vill ju också vara spontan i mångt och mycket.
   Ler när jag ser Töreboda här. Och roligt att du tänkte på mig. Min mamma sa alltid att det var “en gudsförgäten håla”. Men Töreboda smide, läget vid Göta kanal och enda stället där västra stambanan korsar Göta kanal lyfter det hela.Att sedan Westerstrands klockor och bröderna Anderssons möbler också finn här verkade inte blidka min mamma. Fniss!
   Stor kram!

  1. Det är ett jätteroligt jobb som jag återupptagit som pensionär. Visst har jag tur! Har jobbat en hel del som reseledare och guide förr. Men sedan många års paus och då med jobb inom skolan. Och så dags igen. Perfekt! Och mycket jobb blir det även i sommar. Ser fram emot det.

 4. Tusen tack för din rundresa 2018, som du har dokumenterat med otroligt fina och talande bilder. Ja, som vanligt hos dig alltså:-)
  Bilden med Dalhalla-scenen är helt otroligt bra! Ska bli skoj att läsa vart du/ni hamnar nästa år.

  PS. Tänk om jag var lika strukturerad som du och samlade några bilder i en mapp för en årskrönika. Perfekt som du gör det. Då blir det ju en dubbel upplevelse för dig. En dagbok under året och en sammanfattning i slutet av året.

  1. Tack! Ja, du har nog hängt med på det mesta under året, men det har tillkommit en hel del läsare som inte har det, så det blev också lite uppdatering. Jag har ju under flera år samlat bilder i mappar, ett par bilder i månaden, bara för att det är roligt att ha dem samlade. Har en mapp per år för resor och en mer privat. Lätt att ta fram att titta på då och då.
   En del jobbresor är tämligen klara inför nästa år och det är planerat fler än det har varit. Så roligt! Men det beror ju förstås på om gäster vill resa. En förutsättning. En del vet man på förhand och andra är mer en liten chansning. Även på privata sidan finns en del klart och annat är planerat. Men spontaniteten är viktigt så den finns med. Helt klart.

 5. Redan tidigare har jag tänkt på att du är en på- resande-fot-människa och nu när du har sammanställt året på det här sättet är det verkligen märkbart. Fina bilder, fina berättelser…
  Morgondoppsbilden gillar jag speciellt mycket, ser den som en målning, nästan av Lerin 🙂 Tabarca ligger nära mitt hjärta, den ön gillar jag mycket och Amfibiebussen måste bara åkas när tillfälle ges.
  God fortsättning på mellandagarna Ditte!

  1. Stort tack för fina ord. Ibland är jag en mer “resande” person men jag trivs också bra här hemma. Jag har under flera år sparat ett par bilder varje månad i en resemapp och en mer privat och åd kan jag genom att klicka på dem se i stort vad som hänt under just det året. Visst är morgondoppsbilden fin! Det var en så speciell känsla att här på Sandhamn, på morgonen, gå ner i badrock för ett morgondopp.Kändes onekligen lite gammeadags. Och för min del blev detta första doppet för säsongen.
   Vet ju att du varit en del på Tabarca och du fanns med här i tankarna. Just i detta sammanhang var vi också i Santa Pola senare på dagen. Även där är du ju hemmastadd.
   Amfibiebussen är rolig och en upplevelse i sig. Får du med dig Wilhelm tror jag han också skulle tycka om det.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar.

 6. Det är så trevlig blandning bland dina resor, njutflykter och sommarstugan. Korta o längre resor, närmare och längre bort. Kul att få följa med dig på ett hörn. Och tack för att du gillar mina bokrecensioner. Kanske har vi rentav lite samma boksmak. Men ofta blir jag besviken över böcker som får väldigt mycket beröm och lovord. Kanske har jag då för höga förväntningar…
  Jag tänker lite som så att jag är glad att man lever i en tid där allt är så nära genom all ny teknik vi har. Vi kan umgås med vänner och släkten via videosamtal och chattar, utbudet av program på tv är enormt oavsett vilken inriktning man tycker om och man behöver inte längre passa tider för att titta, bara att streama när man vill. Fantastiskt för dem som antingen är äldre eller av andra anledningar inte kommer iväg på egna upplevelser. Ibland känns det som att jag har ett helt smörgåsbord att välja bland, o oftast väljer jag helt efter humör och lust vad jag är sugen på, precis som med böcker. Ja nog är livet värt att leva, och jag är glad att jag lärt känna dig fina vänniska. Har stor behållning av din fina personliga blogg! Kram

  1. Stort tack för dina fina ord. Och jag tror vi har en hel del likheter, inte bara vad gäller böcker. Jag har verkligen uppskattat dina bokrecensioner och även om jag inte läser i din takt ill jag gärna ha ett par böcker på gång. Tycker också att jag ibland blivit besviken på böcker som fått fina recensioner och inte alls blivit “fast”. Jag är med i en bokklubb här som träffas varannan månad och ger varandra tips och lånar böcker av varandra.(Väldigt trevlig. God mat och dryck blir det också på träffarna. (Vi träffades alla under åren vi bodde i Peking och där hade bokklubb)
   Visst har tv mycket att erbjuda och fint med “play”. Har nu fastnat för en hel del fina naturprogram och en del historiska program.
   Jag är också glad att jag hittade din blogg och den ger mig så mycket på olika sätt. Stort tack.
   Kram!

 7. Underbart med alla resor och vackra bilder! Måste också göra en sammanfattning, det är ju så kul! Fast fullt så många resor har jag inte gjort!
  Kram och sov gott!

  1. En del resor har det blivit och jag har ju också turen att ha mitt “reserelaterade” jobb som tar mig med på fina resor inom Sverige.Och här finns så mycket att se och uppleva. Jodå, jag har även rest en del privat. Flera resor till den spanska sommarstugan har det också blivit och en del annat. Jag har under årets månader samlat ett par bilder i mappar på datorn där jag har resor i en och mer privat i en annan. Lätt att då få en överblick vad som hänt under olika år. Blir inte så många bilder att gå igenom.
   Du har ju rest och upplevt mycket under året och jag har med glädje hänt med i svängarna. Så roligt!
   Kram och trevlig helg.

 8. Jag har varit med dej på de flesta resorna här vid mitt skrivbord i norra Virginia
  utan att behöva besvära mej ett enda dugg. När man nått en viss ålder, är det skönt
  att få upplevelser levererade, även om det är andrahand. Dina beskrivningar gör det
  nästan verkligt, och dina foton är mästerliga. Hoppas du vet, hur mycket jag uppskattar
  att få vara med.
  Tänkte tillbaka på, hur jag började läsa bloggar; det var när Ama började sina historier om
  den gulliga julbocken, som nu befinner sej i Amis spritskåp 🙂 Sen blev det som det blev.
  Jag har fått uppleva så mycket och blivit bekant med så många, att jag aldrig känner mej ensam.

  Önskar dej och Bosse och hela din familj all väl under det nya året. Själv hoppas jag kunna
  hålla mej med på dina resor ett tag till, även om jag fyller 91 i april.

  1. Tack för fina ord! Jag tycker också nu att det är skönt att vara hemma i Stockholm och att resa i Sverige men det blir en del annat också.
   Det är så roligt Ruth, att du varit med på resorna, och ibland pratar Bosse och jag liksom med dig. Väldigt ofta händer det här i Stockholm när vi är ute och går och ser mycket av det gamla ta bort och det nya växer fram. Nästan dagligen här hemma bläddrar jag i den fina Fogelströmsboken. “Stad i bild”, som jag fått av dig. Och den ger så mycket på olika sätt.
   Och vad gäller fotograferandet lär jag mig mer och mer. Jag tränar på ganska flitigt.
   Ja, julbocken lever nu sitt liv hos Ami och i spritskåpet och jag tror han har det bra där. Har sett honom stå där och han ser ut att trivas.
   Vilken tur att du hittade Amas blogg och att den sedan tagit dig vidare. Vi har ju flera gemensamma bekanta vet jag och en av dem är Veiken i Göteborg. s Jag träffade henne och Lennart i Thailand för många år sedan och då visst vi inte om varandra eller varandras bloggar. Sedan har vi mötts på nytt i Thailand och även i Göteborg. Tänk så luten världen är ibland .
   Bosse och jag önskar dig också ett Gott Nytt År och välkommen att fortsätta resa tillsammans med oss.
   Vi önskar dig det bästa!

 9. Du har verkligen hunnit med mycket! Så roligt att få ta del av alla härliga reseberättelser och fina bilder! Nu börjar snart ett nytt år och det ska bli spännande att få följa med på era kommande resor. Jag vet ju att ni har en långresa inplanerad … och sen blir det säkert en del annat kul 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. En del resor har det blivit och jag är så glad för det jag upplevt och sett hemma i Sverige. Har ju väldigt tur med mitt “reserelaterade” jobb där jag även ser och är med om mycket i jobbet. Visst är det bra med “Blogglandia” där vi kan resa med varandra eller ta del av vardagen. Allt lika roligt. Blir en fin blandning.
   Långresa blir det och säkert en del annat också.
   Önskar dig en fin lördag
   Kram!

 10. Vilket härligt reseår du haft! Både utforskat Sverige och andra länder. Perfekt upplägg att njuta av Sveriges fina sommar och sen åka till Spanien lagom när vår fina höst var slut och njuta av milt väder där.

  1. Jag har ju tur som har ett så roligt reserelaterat jobb (arbetar ju bara ibland) som tar mig med på fina turer i Sverige, men jag reser ju gärna här på egen hand också. Kanske kan jag få till att se mer av Skåne till sommaren. Får ta mig i kragen.
   Till Spanien pendlar vi och det är alltid trevligt att komma dit. Finns mycket att se där också. Fint att förlänga året med resorna dit.
   Och jag har kvar Sydafrika på listan. Har blivit väldigt inspirerad av ert besök där. Har ännu inte varit där…
   Önskar er fortsatt fina dagar.

 11. Ja verkligen ett händelserikt reseår, både hemma i Sverige och hemma i Spanien. Och även andra delar av världen.
  Resandet för vår del blev rätt begränsat i år, och det var ju mitt “fel”. Hoppas att både ni och vi får ett härligt resande 2019!
  Kram och ha en finfin dag!

  1. Ja, en del blev det. Och extra roligt att ha set mer av Sverige. Har ju ett bra och jätteroligt “reserelaterat” jobb mellan varven.
   Du har ju haft det kämpigt och att då resa är ju ingen hit. Önskar nu att du få vara pigg och kanske kan 2019 även bli ett bra reseår.
   Jag hoppas på detsamma.
   Önskar er också en trevlig dag.

 12. Tack för återblicken av reseåret 2018 med vackra bilder.
  Ser fram emot att följa med på reseåret 2019. Lite vet jag ju redan, men det är bara rimligt att få följa dig och Bosse när han är med.
  Många kramar med önskan om ett gott slut samt ett Gott Nytt År??

  1. Vad trevligt att du följt med under detta år och du är så välkommen att följa med oss med under 2019. Och det börjar med en spännande långresa i februari.
   Vi önskar dig också ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År.
   Varma kramar från oss.

 13. Å så roligt att få resa med igen. Du skriver så fint om dina resor så jag blir sugen på att åka jag också.
  Nya äventyr på gång nästa år som jag förstår.
  Kram

  1. Jättetrevligt att du reser med oss. Och det blev ju en viss blandning under 2018 med en del resor i Sverige, både jobbrelaterade och privata.
   Jodå, nya äventyr väntar.
   kram!

 14. Härlig årskrönika här och nedan! Vad mycket du gjort!
  Att skriva en årskrönika är också bar för ens eget minne, tycker jag. Min kommer i början av nästa år.

  1. Jag tycker det är bra att göra en sammanfattning och har under året sparat ett par bilder per månad i en egen mapp. En resemapp och en mer privat. Lätt sedan att titta på bilderna både där och på bloggen.
   Och jag väntar på din årskrönika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *