Resor i Sverige

Resan till Höga kusten – Några stopp längs vägen

God morgon fredag! Så är jag då på plats igen här i Örnsköldsvik på Höga kusten.Och här kommer vi nu att ha vår “bas”och göra heldagsturer i omgivningarna. En del av årets program är återkommande från tidigare år och en del är nytt. Resesegruppen är till största delen  “ny”  för mig men några gäster som varit med på tidigare resor finns också med. Av erfarenhet vet jag att upplevelserna kommer att variera och helt oavsett väder kommer det att bli innehållsrika och roliga dagar.

På Svartviks herrgård/Industriområde blev det ett trevligt lunchstopp op resan till Höga kusten. På resan till Höga kusten blev det ett trevligt lunchstopp strax söder om Sundsvall vid  Svartviks herrgård/industriområde. 

Resan till Höga Kusten

Vi lämnade Stockholm i går morse med solsken i blick och körde norrut. Men solen övergav oss strax efter Gävle och återkom sedan endast sporadiskt. Vädret kan en ju inte påverka så trots att solen i stort lyste med sin frånvaro blev det en fin resa. Idag bjuder jag på några av gårdagens bilder från resan hit upp  och från de pauser vi gjorde; Svartviks herrgård söder om Sundsvall, Ådalen- Lunde och Ytterlännäs gamla kyrka. Och i inlägget; Från Stockholm till Örnsköldsvik, som jag skrev  i samband med resan hit förra året i juli, berättar jag mer om de olika stoppen. Så idag bjuder jag på gårdagstagna bilder från resan.

Uppiggande blommor i en del av köksträdgården i parken vid Svartviks herrgård.

Vi har kommit in i landskapet Ångermanland dit Höga kusten hör. Och här stannar vi till vid minnesmonumentet  i Lunde i Ådalen. Ett minnesmonument över de som här blev ihjälskjutna i samband med en strejk 1931

Lunde i Ådalen. Här blev det också ett stopp på resan till Höga kusten. Ett stopp blev det också här i Lunde för att se monumentet. Ett monument med stor symbolik.

Från monumentet  ner mot hamnen i Ångermanälven.

Ett stopp till blev det innan vi var framme i Örnsköldsvik; Ett besök med guidning i Ytterlännäs gamla kyrka. En kyrka som är från 1200-talet och med sin speciella historia. (Ytterlännäs har även en nyare kyrka)

Vår guide, tillika kantor i kyrkan berättade och sjöng för oss.

Fantastiska takmålningar i denna gamla kyrka som vi besökte.

Grönskande omgivningar. Här utsikt från Ytterlännäs gamla kyrka ner mot Ångermanälven.

Örnsköldsvik. Vi är på plats och det på hotell Elite Plaza. Ett perfekt läge vid vattnet.

Utsikt från mitt hotellfönster. Hoppbacken och till höger kommunhuset som innehåller mycket av det mesta.

En lång dag blev det. Och skönt att dra sig tillbaka till ett trevligt hotellrum och sammanfatta dagen innan sömnen tar vid.

36 svar på ”Resan till Höga kusten – Några stopp längs vägen”

 1. Vilken bra och intressant första resdag ni fick. Vädret rår vi inte över men så länge man slipper ösregn så brukar jag vara tacksam. Ni ser ut att bo bra och jag kan tänka mig att det var skönt att dra sig tillbaka efter en lång dag.

  Önskar en fin fredag nu!

  Kram

  1. Det blev en riktigt lyckad start och fina stopp på resan hit upp. Viktigt med trevliga avbrott-
   Vi bor väldigt bra och det är ju viktigt. Tyst och lugnt och fräscha rum.
   Tyvärr lite regn idag också men i övrigt en riktigt bra dag.
   Nu håller vi tummarna för sol i morgon för då blir det bl.a. en tur till Ulvön. Så fint där men helst i sol.
   Trevlig kväll.
   kram

 2. Inte alls illa. Du har ju varit där många gånger. Jag skulle vilja bo på översta våningen med utsikt mot havet. Häftig kyrka och vilka takmålningar. Dessutom fick du lyssna på sång.
  Ha det så gött.
  Kram, Bosse

  1. Nej! Riktigt bra. Vad gäller hotellet så är våning 14 mot havet bastu och gym- Men våning 13 går ju också bra. Visst?
   Kyrkan här från 1200-talet är speciell och lika intressant att få höra kantorn här berätta den för “vilken gång i ordningen vet jag inte.”. Men alltid snappar jag upp detaljer. Bra så.
   kram

 3. Men så fint att få följa med! ,-)) Hoppas vädret blir bra, även om det inte påverkar, här är det riktigt kyligt och gråttidag. Nu så ska jag läsa….
  Vilket monument, det måste jag visa mannen, intressant att få se det. Helt fruktansvärt var det som skedde!
  Vackert med blommor och köksträdgård, bara namnet låter härligt, bara gå ut och plocka till middan . Ytterlännäs kyrka, vacker på utsidan, fint att de bevarar kyrkor, den här var ju helt otroligt vacker som sagt på utsidan , insidan jag brukar alltid säga att just den här målningen var det finaste, Men nu har jag nog hittat den som är makalöst vacker. Kul att fåbli underhållen också, trevlig guide. intressant vy. Mycket nytt. Rummet är fint och sängen ser skön ut. Kul att få följa med ,-)
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Du är varmt välkommen med. Och det blev en så lyckad första dag- Mycket att se och uppleva och i lagom takt.
   Monumentet i Ådalen är mäktigt och en fin markering över det som hände-
   Ytterlännäs gamla kyrka är så speciell och trots att jag varit här många gånger så känns det ändå som ett nybesök varje gång-
   Kram!

 4. Jag gick in på nätet och kollade kyrkan igen, om man nu inte var så intresserad av predikan på den tiden man var tvungen att gå. Så fanns det så mycket vackert att njuta av. Otroligt! KRAM igen Primrose ,-)

  1. Kyrkan här är väldigt speciell och vacker i sin enkelhet- Mycket historia finns ju också. Kul att du ville se mer av den.
   Ja, tänk så det var förr men skönt att det fanns målningar som kunde hålla en vaken.
   Jätteroligt att du är med.
   kram

 5. Så fina stopp ni gjort, en trevlig resa.
  Hoppas ni inte möter snön som tydligen ska falla i norr, nej det är väl ingen risk men lite svalt kan ni nog få det.

  1. Just stoppen på en resa är ju viktiga och det fick vi.
   Ingen snö här utan den faller nog längre norr ut. Men det har kommit lite regn.
   Och vad gäller temperaturen har den idag varit runt +14.
   Hoppas på regnfritt i morgon för då ska bi med båt till Utö.

 6. Gillar dina bilder och bildtexter, blir en tydlig känsla av hur din dag varit. Blommorna mot allt det gröna är vackra kontraster. Hoppas natten varit bra, hotellet ser fint ut.

  1. Tack! Resan är så bra och mycket roligt att se och uppleva även för mig som leder den. Har denna gång hela 34 glada och positiva resenärer med mig. Så roligt-
   Just kontrasterna har jag fastnat för även i dagens upplevelser.
   En bra natt i sköna sängar blev det. Hotellet är riktigt bra och lugna och tysta rum.

 7. Där är ju så vackert att man nästan måste sätta sig ner, om jag nu inte redan satt alltså. 😉
  Sådana där turer är nog min grej även om jag aldrig åkt iväg så här i fosterlandet utan bara utomlands.

  Tillönskar dig en fin fredagskväll Ditte, ha det bäst.

  1. Tack! Och nu åker du ju med mig. Fungerar ju fint. Detta är en trakt jag är väldigt förtjust i och delar gärna med mig av den.
   Önskar dig också en fin kväll. ‘
   Ha det gott-

  1. Vi har en toppenresa men solen har tyvärr inte varit med annat än i små delar-
   Hotellet är riktigt fint och med riktigt bra mat för vår del.
   Tack! I morgon blir det Ulvön och hoppas på lite sol. Också den en favorit i repris och med härlig lunch på värdshuset.

 8. A room with a view. En utsikt jag gillar skarpt. Tyckte även om monumentet och den vackra blomsterutsmyckningen. Hoppas du kommer ha roliga och givande dagar i Ö-vik utan alltför många mygg den här gången;-)

  1. Vi har det jättebra och inte en mygga synlig. Men tyvärr har solen lyst med sin frånvaro å andra sidan har vi haft en härlig och omväxlande dag på alla sätt- Långa och intensiva dagar blir det helt klart men också så roliga och givande och fyllda med fina upplevelser.
   I morgon satsar vi på Ulvön.
   Har idag testat “surisar”. Nästan gott!

 9. Monumentet vid Ådalen känner jag nu igen, det var ju förra året som jag och maken gjorde kryssningen upp till Höga kusten, och vi bokade in en guidad tur till Höga kusten bron ( där jag fick min älskande surströmming!) och då ingick även ett besök vid Ådalen.
  Örnsköldsvik ligger ju så vackert, minns när jag var där i mörka februari på Mello att arenan låg nära vattnet? Hotellet ser fantastiskt ut, liksom kyrkan ni var till ! Ha det fortsatt fint!
  Stor Kram

  1. Tänkte just att du kände igen dig lite här från er resa förra året till Höga kusten. Och så var det ju.
   Ö-Vik ligger fint och vi bor så bra här på Elite Plaza vid vattnet Perfekt läge.
   Kul också att du har fina minnen från mellon här.
   Håll nu tummarna för lite sol i morgon när vi ska till Ulvön-
   Stor kram

 10. Ett så makalöst fint monument, symboliskt och skönhetsmässigt. Skickligt gjort av skulptören.
  Kyrkan är också en pärla bland kyrkor med sin historia och alla målningar. Fantastiskt så mycket fint det finns att njuta av.
  Jag förstår att du sover som en liten gris när du har lagt huvudet på kudden. Vilka dagar du gör!
  Ha en skön lördag!
  Kram

  1. Monumentet här i Lunde är väldigt mäktigt och symboliken likaså.
   Vi hade en fin resa upp och trevliga och “goda” stopp ger ju också mycket.
   Intressanta dagar och långa. Men också väldigt roliga.
   Kram

 11. Nämen så kul att se lilla övik och skönt resan gick bra även om solen lyser med sin frånvaro ,Ser skönt ut detta hotellrum har några vänner som arbetar med både bokning och städning där 🌸bodde i övik närmare 8 år 🥰kram

  1. Vad roligt att du bott här i så många år. Vi kom i går och bor så bra på Elite Plaza.
   Nej, solen hade rast igår och har haft det idag också då vi varit i väg hela dagen; bl.a. till Skeppsmalen., Skags udde, Skuleberget, Skuleskogen och en sväng upp på Varvsberget. Jag har resejobbat hit under sju somrar och det är alltid roligt att komma hit.
   I morgon blir det Ulvön och vi hoppas på lite sol-
   Kram

  1. Jag är så glad att vara tillbaka. Höga kusten är verkligen an favorit som erbjuder så mycket varierat. Älskar grönskan och naturen här liksom fiskelägena och skärgården-

 12. Dramatiskt monument över en dramatisk händelse. Tack för att du visar det.
  Vackra sommarblommor vid monumentet och en vacker vy.

  Det är häftigt med hoppbacken “mitt i stan”, blir lika fascinerad varje gång vi passerar Örnsköldsvik och här hade du en fin utsikt över den och fint hotellrum också.

  1. Resan upp innehöll fina och givande stopp. Och monumentet i Lunde är mäktigt. Och en så mäktig och stark symbol. Väldigt välgjort. Monumentet är ju helt rätt placerat vid den plats där dessa unga personer mejades ner.
   Hoppbacken ser jag ju från hotellrummet och i går var vi upp till Varvsberget med bussen för att se utsikten. Och utsikt var det verkligen.

  1. Höga kusten är absolut en favorit. Här finns så mycket av det mesta och vad gäller allt. Inte minst en otroligt vacker natur. Så en tur hit tror jag helt klart ni skulle gilla. Finns inget man kan jämföra detta med i Sverige. Sedan är ju skärgården här också väldigt spännande.

 13. Det där monumentet tar nästan knäcken på mig! Vilken symbolik!
  Köksträdgårdens vilda blommor gillas av mig som gillar det mesta vilda…asfaltskillarna hos oss sådde ängsblommor istället för gräs när det jobbat färdigt. Nu har vi en egen liten sommaräng med massor av olika blomster!
  Kyrkobesök verkar vara “inne”, trevligt med en guide som berättar. Jag fick fota och titta på min kyrka, o sen gå hem och googla. Gick förstås det också..
  Jag tror att du somnar ovaggad under resan, nattikram

  1. Jag tycker monumentet är väldigt mäktigt och våra resenärer likaså. Mycket symbolik här och lite David mot Goliat.
   Vi hade en riktigt fin resa hit och trevliga stopp ger ju en hel del. Och god mat också.
   Det blir långa dagar som är intensiva och väldigt roliga och en hel del även kvällar och sedan förberedelser för nästa dag. Men jag tycker det är så roligt. Och så mycket fint jag få förmånen att se och uppleva.
   Många intryck!
   Kram i sena timmen

  1. Det blev en bra start på resan och det är en helt fantastisk resa på alla sätt. Visserligen inte i solsken men vi har heller inte haft så mycket regn. Bra så!
   Kram

 14. Jättefint och mäktigt tak i kyrkan, men jag uppskattar även dom moderna husen vid kajen. Skotten i Ådalen skedde 1931, usch nu blev jag besserwisser igen. 🙂

  1. Visst var det 1931. Tack! Skrev bara fel. Det var Sandöbron, som ligger helt bredvid som rasade 1939 när också ett antalmänniskor fick sätta livet till.
   Stoppen under resan är viktiga i sig och trevligt med en bensträckare i fin miljö.
   Kyrkan är speciell och intressant att få höra hela historien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *