Resor i Sverige

Resan hem – Besök hos Lars Lerin och på Alsters herrgård

Vår resa i med gruppen i Bohuslän närmade sig sitt slut och det var resan hem som återstod. En resa som, precis som resan hit till Bohuslän, skulle bjuda på ett par  fina och trevliga stopp; ett besök på Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall i Karlstad med tillhörande guidning. Senare skulle det bli lunch i skön herrgårdsmiljö, på Alsters herrgård, skalden Gustav Frödings födelsegård, som ligger strax utanför Karlstad.

Sista kvällen var alltså kommen och även den vacker. Jag satt länge kvar  på balkongen till mitt fina rum på hotell Bohusgården i Uddevalla. Sista kvällen för den här gången var kommen och jag skulle försöka att  göra en sammanfattning av vår resa. En fin resa på alla sätt. Och hela tiden har vi haft solen med oss i det vi gjort och upplevt. Utan att jag var riktigt medveten om det fastnade min blick titt som tätt ut över Byfjorden och den vackra Uddevallabron. Och där dröjde den sig kvar.

Uddevalla. Bohuslän. Hotell Bohusgården. En vacker kväll och fint att sitta här och planera resan hem till Stockholm.En vacker kväll var det och en skön miljö för att dels sammanfatta vår resa i Bohuslän och även att fundera över resan hem till Stockholm.

Klockan är strax före 22 och solen är på väg ner. Njutbart på alla sätt.  

Resan hem

till Stockholm gick från Uddevalla, via Dalsland och den västra och norra delen av Vänern.Vårt första stopp var i Säffle,en bensträckare, innan vi klockan 11 på förmiddagen landade i Karlstad och vid Sandgrund. För egen del var jag på Sandgrund  i maj när jag var till Karlstad och besökte min väninna Tove. Och hit kommer jag både ofta och gärna.

På väg ut ur bussen. Även denna gång blev det ett möte här med väninnan Tove som välkomnade hela vår grupp vid Sandgund. 

Här på Sandgrund började vi med en guidad tur. Här tog vi del både av många nya målningar från Lofoten som Lars Lerin målat under 2021 och 2022. Dessa fanns inte på plats i slutet av maj när jag var här så det ar extra roligt att se dem.

Karlstad och Sandgrund. Lars Lerins permanenta konsthall här. Vi började med en guidad tur. Sandgrund och en guidad tur här blev ett lyckat stopp på resan hem till Stockholm.

Några av de “nya” tavlor som kommit på plats sedan jag var här i slutet av maj. Som vanligt fängslades jag av ljuset och skildringarna av miljöerna och alla detaljer. Håll till godo!

Just tavlorna här på väggen är “nya”, från 2021 och 2022 och Lofoten är fortfarande ett kärt motiv för Lars Lerin. På Sandgrund så jag också, vid besöket i slutet av maj, många tavlor som målats under 2021 och med motiv från Brasilien.

Många av målningarna har inga ramar utan det är motiven som är viktiga.

Många bilder har heller ingen titel utan det är upp till betraktaren. Men den här heter “Fullmåne”.

Väninnan Tove var med oss och även hon gick in i målningen och tittade på detaljer.

Alsterdalen och Alsters herrgård

Efter ett par timmar på Sandgrund men inbyggd kaffe och kaka paus på terrassen där körde vi till Alsterdalen och Alsters herrgård. Detta är skalden Frödings födelsegård och där han tillbringade sina första levnadsår. I denna sköna miljö skulle vi äta lunch. För egen del har jag varit här många gånger men då har det varit vinter och besöken har varit i samband med julmarknaden här. Vackert då och vackert nu.

Värmland. Karlstad. Alsters herrgård blev ett fint stopp på resan hem till Stockholm. Alsters herrgård, strax utanför Karlstad,  blev ett fint lunchstopp på resan hem till Stockholm. God mat och härlig miljö- 

Jodå, visst välkomnade oss Gustav Fröding till till Alsters herrgård. 

En promenad i de vackra omgivningarna blev det också innan vi körde mot Stockholm.

Vackra omgivningar runt Alsters herrgård. Här nedanför skymtar Vänern. Hela Alsterdalen är ett stort friluftsområde ca 5 km från Karlstad och har årligen, alla årstider, många besökare. 

32 svar på ”Resan hem – Besök hos Lars Lerin och på Alsters herrgård”

 1. Alltid är det lika trevligt att besöka Lars Lerin tillsammans med dig Ditte! Härligt också att Tove var med tillsammans med er alla.
  Jag gillar hans sätt att hänga dukarna utan mellanrum, även i målningarna gör han likadant nu och då har jag också sett.
  Ni har så mycket fint i Sverige att uppleva vad gäller konst och kultur överlag. Tack också för Fröding och Alsters.
  Nu får du säkert koppla av ett tag innan du drar iväg på nya äventyrliga resor i Sverige.
  Ha det gott-kram!

  1. Nu blev det tätt mellan besöken här hos Lars Lerin med det är alltid så roligt att komma hit. Jätteroligt att tove nu kunde möta upp här så att vi också kunde ses. Om än bara ett kort tag.
   Det blev en bra kombination att luncha på Alsters herrgård och ta in en dos av Fröding. En av mina diktfavoriter.
   I slutet av juni väntar en jobbresa till Kiruna men dit ärdet ju lite drygt en vecka. Men förberedelserna är i gång- Tror det blir en jättebra resa.
   Ha det fint du också.
   Kram

 2. Vilket härligt inlägg! Man kan inte bli annat än glad…glad och lätt om hjärtat.
  Bohuslän, Karlstad och Lerin, perfekt combo och så roligt att du hann träffa Tove på Sandgrund. Sandgrund var tyvärr stängt när vi var i Karlstad, för ett par år sedan, men jag såg en underbar utställning i Sthlm med LL, tror att det var på Waldemarsudde.
  Alsters herrgård verkar sevärt, får planera in ett besök vid tillfälle.
  Kram till dig och stort tack för titten!

  1. Tack! Och jätteroligt att du var med hit. Och en del av Sandgrund och Lars Lerins målningar fick du ju nu se via mig. Men visst är det annat att se dem i verkligheten.
   Lars Lerin har ställt ut på Liljevalchs för några år sedan och även på Waldemarsudde.
   Minns att jag varit på båda.
   Alsters herrgård och hela Alsterdalen är vackert och väl värd ett besök om man är i Karlstad.
   Ha det gott!
   Många tankar till dig.
   Kram

 3. Sandgrund är vårt “andra hem “som sagt : – och vi går gärn a in i tavlorna-)
  Alster är finfint och god mat i Frödingland. Cykeltur dit är ett nöje.
  Vilken fin resa det blev!
  Stor kram!

  1. Jadå! Visst är det och vi går in och upp i målningarna. Så roligt att vi kunde ses här en stund.
   Besöket på Alster blev också lyckat liksom även resan hem.
   Önskar dig nu det bästa inför utställningen.
   Håller tummarna.
   Stor kram

  1. Jag är väldigt förtjust i Lerins målningar och fascineras också av det sätt han får fram ljuset i dem. Och roligt att besöka Sandgrund där de ofta några byts ut så det finns alltid en del nytt att se. Hoppas kunna se hans sommarutställning på Gotland i sommar.
   Bohusresan blev väldigt lyckad den också.
   Nu laddar jag om för att flyga till Kiruna och fjälltrakterna på jobbresa veckan efter midsommar.

 4. Jag kan mer än väl förstå att du var nöjd med vyerna från ditt fina hotellrum.
  Vilken bra och intressant hemresedag det blev. Lerins konst är tilltalande och ett extra plus att du hann träffa Tove också.

  Nu önskar jag en god tisdagskväll!

  Kram

  1. Hela resan blev väldigt lyckat och extra roligt var att vi alla hade liknande rum med denna ljuvliga utsikt. Och fint väder gjorde sitt till-
   Att avsluta med Karlstad, Lars Lerin och Alsters herrgård blev också bra. Och visst var det väldigt roligt att träffa Tove, även om det bara blev en kort stund.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Solig kram från Stockholm.

 5. Ett extra plus på resan gav ju Tove! Klart, ett andra hem!
  Jag har barn och barnbarn som besöker Karlstad, men de har andra ärenden 😉 jo, det hör kanske till åldrarna.

  Tre lyckade resor har du gjort på kort tid, vad jag förstår. En privat och två jobb. Så fint att du hinner och orkar.

  Trevlig kväll! Stor kram!

  1. Visst gav Tove ett extra plus Ett stort sådant-
   Jag har haft fina resor och några till kommer. Och jag blir ju inte vare sig bättre eller sämre av dessa. Men jag vilar mig däremellan och går på behandling.
   Och att ha roligt och göra saker ger mig så mycket så det onda får jag ta och det finns ju hela tiden närvarande.
   Önskar dig också en fin kväll från en solig balkong.
   Stor kram

  1. Hela resan blev så lyckad på alla sätt . Perfekt att avsluta på Sandgrund och i Alsterdalen.
   Vad gäller Lars Lerins målningar så finns ibland text som inte alls betyder något utan är mer utfyllnad. Det kan vara lösryckta meningar, tankar och annat som inte har något direkt sammanhang.

 6. Så många vackra Lerin-målningar du visar. Tack! Bra att kunna gå tillbaka och betrakta. Han är ju så fantastisk med alla detaljer….
  Alster känner jag också igen, även om jag inte blivit guidad där. Men visst är där vackert. En fin resa i fint väder. TAck för att du visat alla vackra bilder! Kram

  1. Att komma till Sandgrund uppskattar jag alltid och nu var det extra roligt med alla dessa “nya” målningar från 2021 och 2022 som är från Lofoten. Och Lofoten förekommer fortfarande mycket och på olika sätt i Lars Lerins målningar. Och på de tavlor jag sett tidigare,som är kvar på Sandgrund och inte på turné, ser jag nya detaljer på. Så de blir också nya på sitt sätt.
   Alsters herrgård och hela Alsterdalen är en väldigt fin miljö att nuta av året om.
   Hemresan blev också väldigt lyckad och så hela resan till Bohuslän-
   Roligt att du varit med.
   Kram

 7. Vad ska man säga om Lars Lerins fantastiska akvareller. Han är ju lika produktiv som han alltid varit och han kommer alltid på nya motiv och inte minst “färgsammansättningar”. Reagerade på den knallröda och blåa båten i en av hans tavlor. Å så förstås målningen med det blåa vattnet och den blåa himlen som är ett på något sätt. Han är verkligen en fantastisk konstnär.
  Säljer han tavlor som han “hänger” i Sandgrund? Inte att man skulle ha råd direkt, men ändå.
  Kul att Tove fick hänga med också. Lars Lerin måste ju vara en stor inspirationskälla för henne. Okej, de har inte samma stil och Tove målar inga akvareller, men man kan ju alltid komma på nya idéer när man ser hans verk.

  1. Visst är Lars Lerin produktiv. Och från det jag var här i slutet av maj hade det hängts upp många “nya ” tavlor, målade 2021 och 2022 med motiv från Loften. Och Lofoten ligger ju Lars Lerin varmt om hjärtat.Såg också detta nu med mer färg i målningarna och även mer av det blå.
   I målningarna från Brasilien som jag såg i slutet av maj är det ju mycket starka färger som gäller.
   Lars Lerin säljer inga tavlor utan vad jag förstått är hans gallerist,Boman och Knäpper och auktionsbolag som säljer hans målningar.
   Jättekul att Tove kom förbi och att vi kunde ses en stund.

 8. Jösses vilken utsikt du hade från balkongen. Jag hade haft svårt att slita mig därifrån. Fast tanken på att Lars Lerins målningar väntade hade nog fått mig in i bussen till slut. Vilka fina tavlor och underbara motiv du visar i dina bilder. Tack så mycket för titten.

  1. Visst är den fin! Och det bästa var att alla gäster som reste med oss hade liknande utsikt. Att vädret sen var med oss var ju väldigt fint.
   Hela resan blev väldigt lyckat och som vanligt väldigt roligt och givande med ett stopp på Sandgrund och att se Lars Lerins målningar.
   Även Alsterdalen och Alsters herrgård blev ett lyckat besök.

 9. Förstår att du njöt av din utsikt från hotellrummet, så vackert! Du har fått mej att få upp ögonen för Lars Lerin, blir till och med nyfiken på att besöka Sandgrund, liksom Alsters herrgård!
  Så kul att du träffade Tove också i Karlstad!
  Ha det fint!
  Kram

  1. Vi bodde verkligen bra och roligt att hela gruppen hade liknande rum med denna utsikt. Bohusgården har även ett väldigt fint SPA men det hann jag inte testa.
   Vad roligt att jag fått dig att bli intresserad av Lars Lerin. Och kanske blir det en biltur åt det hållet. Även Alsters herrgård och Alsterdalen r vackert och inte minst även Karlstad i sig.
   Extra bonus var det att träffa Tove .
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Vilken härlig hemresa med mysiga stopp. Tänk säffle där bodde jag i 8år med sonens pappa innan han dog i cancer. Hade dock hela tiden kvar min lägenhet i Stockholm men när han dog så flytta jag hem med sonen eftersom jag är härifrån.
  Stor kram till dig

  1. Hela resan till Bohuslän blev väldigt lyckad och hemresan också.
   Förstår att du flyttade tillbaka till Stockholm och inte minst när du har dina rötter här.
   Sen kan man alltid ta sig en tur till Värmland om andan faller på.
   Varm kram och trevlig onsdag.

 11. Så fina målningar! Håller med om att ljuset verkligen är makalöst i flera av dem. Förälskade mig i den första efter dina ord “håll till godo” med fiskebåtarna och byn. Hoppas du sovit gott i egen säng nu!

  1. Hela Bohuslänsresan blev väldigt lyckad och hemresan likaså. Sandgrund brukar jag besöka ett par gånger varje år i jobbet och någon gång privat. Målningarna byts då och då så ofta finns det något nytt att se men det är också så att det i målningar man sett tidigare ser saker man inte noterat tidigare.
   Jag gillar verkligen mitt resejobb och vi bor alltid bra och då är sängarna viktiga. Men visst är det skönt att komma hem igen och ha sin egen säng.
   Laddar nu inför en spännande resa nästa vecka till Kiruna och midnattssolen. (Då flyger vi)
   Önskar dig en trevlig onsdag.

 12. Hej Ditte!
  Vilken fin resa ni gjort! Fantastisk och så kronan på verket geniet Lars Lerin.
  Vilka vackra tavlor!! Man blir alldeles betagen!
  Kram och hälsa Bosse! ♥♥

  1. Hej P!
   Ja, resan till Bohuslän blev väldans bra på alla sätt och fint avslut med både Lars Lerin och Fröding i Värmland, på vägen hem.
   Veckan innan var det en fin jobbresa till Öland så jag håller mig i god resande form.
   Kram! Och Bosse hälsar.

 13. Jag tror Lerin tycker det är ganska skönt att gå undan till sin atelje för att jobba medan den växande familjen stojar lite längre bort, “ler”. Han är oerhört produktiv, o kan verkligen inte sakna motivation eller lust att måla. Helt fantastiska även dessa nya alster. Vilken gudabenådad konstnär han är…
  kram

  1. Lika roligt att besöka Sandgrund som vanligt och extra roligt nu att se en hans helt nya tavlor med motiv från Lofoten. En trakt han fortfarande är väldigt förtjust i. Är väldigt förtjust i Lars Lerin och hans målningar. Även en hel del nya målningar från Brasilien är på plats och de såg jag i slutet av maj när jag hälsade på hos Tove.
   Och nu hann Tove och jag ses här igen en kort stund. Jättetrevligt.
   Kram

 14. Wow vilken härlig resa du gjorde, till spännande och vackra platser. Det är så kul att få komma ut på utflykter.
  Nu när dottern lämnat Göteborg för att bo i ett hus mellan Kristinehamn och Karlstad ska jag verkligen ta ett besök och se Lars Lerins fantastiska tavlor. Det finns mycket fint att se och besöka i dom trakterna.
  Härligt att läsa och se att allt är bra med dig!
  Önskar dig Allt gott och en fin Midsommarhelg!

  1. Det blev verkligen en lyckad resa i allt. Och att ha stopp på Sandgrund och Alsters herrgård är en fin upplevelse i resan.
   Så tar du dig en tur hit så passa på med besök både på Sandgrund och i Alsterdalen.
   Det mesta är bra och men ryggbesvären tär på mig. Men att vara i gång betyder mycket.
   Hoppas det är bra med dig också
   Önskar dig också det bästa och en fin midsommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *