Foto

Repa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Repa är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Ord vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika, men med olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. Jag funderade på ordet och betydelserna som dök upp var väldigt olika.

Att repa vinbär - Man drar den av stjälkarna i ställer för att plocka dem ett och ett. Att repa av vinbär brukar man säga .  Man drar av bärnen från stjälken i stället för att plocka dem ett och ett.

Att repa, en repa eller flera repor

Olika betydelser i olika sammanhang. Man kan också repa upp. Här hamnade tankarna genast på handarbete. Så jag nuddade bara flyktigt vid dem. Handarbete är inte min bästa gren. För att vara ärlig är det nog den absolut sämsta. Jag har aldrig haft intresse av handarbete  utan det räckte så bra med att min mamma och mormor hade det. Men jag har försökt men det blev många upprepningar. Slöseri med tid tyckte jag och ägnade mig åt bl.a. idrott, vänner och böcker i stället. (Jag har dock broderat ett par enkla dukar, stickat en kofta och sytt byxor till döttrarna när de var små. Tyvärr sprack dem för jag hade missat sömsmån…) Tur att vi är olika. Och jag är verkligen imponerad av alla som får till handarbeten och tycker det är trevligt.

Höga kusten. En repa i form av en rispa som jag fick vid Skuleberget.An annan repa. Ett sår på benet som jag fick förra året under en jobbresa till Höga kusten. Synnerligen svårläkt dessutom. Men jag repade mig så småningom. 

Vemdalen. Att dra en repa på skido. Alltså ta en sväng eller runda. Man kan också “dra en repa”- Alltså ta en sväng eller runda. Här är det barnbarnet Max och hans moster Helen som är på gång med det i Vemdalen i vintras.

Att “repa”

används i varje fall i Stockholmstrakten som förkortning till ordet repetera. En upprepning, att ta om. Och det kan man göra i många sammanhang. Ofta när man pluggar in någonting.  Bilden nedan är  gammal, från 2007. Elever jag hade i min klass  när jag arbetade på  på Svenska Skolan i Peking hade repeterat och tränat in en episod från Emil i Lönneberga och en från Pippi Långstrump. Och dessa skulle de spela upp inför kinesiska studenter som läste svenska på ett av Pekings större universitet. (Intresset för svenska som språk var stort och de kombinerade det ofta med ekonomi och engelska. Många svenska företag etablerade sig i Kina och behovet av svensk- kinesiska tolkar var stort. Så även engelsk- kinesiska tolkar.

Här är “Emil och soppskålen” på gång. Året var 2007 . Och kära ni fina elever, idag är ni en bit över 20. Åren har gått men jag minns er alla så väl. Med namn. (Resterande var med i “Pippi”.)

Fler repor

Och jag stannar kvar i Kina. Nu i en liten by på landet, en bra bit utanför Peking.

Gammalt blandas med nytt. Med repor och utan

Repor ger karaktär och visar att något är använt.

Kinesik by utanför Peking. Vad gör väl en repa eller två...Vad gör väl en och annan repa?

 

Här kinesiska muren där man på en del platser lagat några av reporna som blivit under årens lopp.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

 

30 svar på ”Repa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Härlig, uttömmande och personlig tolkning! Repa upp en stickning är det värsta som finns. Då börjar jag hellre om. Bra bilder som verklige passar in. Själv tänker jag mest på repa i betydelsen av öva eller en repa i lacken.

  Fortsatt trevlig tisdag!

  Kram

  1. Tackar!Eftersom jag inte direkt är en handarbetande person har det inte blivit så många gånger jag repat upp. Men det har hänt. Även när det gäller att brodera har jag fått repa upp.
   Jodå, repa i fråga om öva är ju något som vi är många som gjort på olika sätt. En repa i lacken fanns med i tankarna men kom inte med. (Bild saknades)
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 2. Intressant med alla gamla föremål! Konstigt nog är de vackra trots att de är illa medfarna. Tur att de lagar en del repor i Kinesiska muren så att den inte riskerar att rasa ihop!
  Ha det gott!

  1. Visst är mycket av det gamla vackert trots att det är slitet och har repor.
   Man har jobbat på att laga en hel del sprickor i muren men den är lång så man har mest satsat på de delar där turisterna ofta kommer. Men det är också en rejäl sträcka.

 3. Heisann, på norsk heter det å rekke opp maskene på strikketøyet. Ingen logisk forklaring på hvorfor det heter det samme som å rekke opp handa for å svare på et eller annet.
  Jeg er også merka for livstid, men såret har heldigvis grodd sammen så nå er det bare en repa eller et arr.
  Ellers som du skriver, er riper med på å skape en karakter ;:OD) på gamle gjenstander vel å merke!

  1. Jag, jag minns uttrycket “att rekke opp maskene”. Språk är roligt och våra länders likheter och skillnader också
   Vad skönt att ditt sår också läkt. Jag fick ett nytt när jag opererades i juli och det läker men var långt och djupt så det tar tid. Där lär jag också bli märkt för livet.
   Och visst skapar repor en karaktär. Även hos oss människor.
   Ha det gott.

 4. Åh, nu kunde jag nästan känna smaken av röda vinbär.
  Min Mormor had en STOR vinbärsbuske vid hörnet på huset.
  Där kunde man repa bär “i evighet” – Tyckets aldrig ta slut.
  Tyvärr växer dom inte i vårt klimat.

  1. Vad roligt att jag kunde locka med vinbär idag. Och fina minnen har du. Minns att jag tillsammans med mormor också repat vinbär. Både röda, vita och svarta.
   Kan förstå att det är alltför varmt hos dig för vinbär.

  1. Tack! Ja, en viss variation blev det. Och fler har jag men det är svårt att hitta bilder till det som är mer abstrakt.

 5. Kul läsa dina tolkningar på ordet repa.
  Min mamma , moster och mor-mor var också suveräna på handarbeten.
  Själv har jag väl alltid varit “halvbra” i den grenen!
  Man kan också “repa sig” från sjukdom kom jag att tänka på.

  1. Jag tycker det är roligt att fundera på ord och deras betydlse och även att hitta bilder till. Jag är också uppvuxen med idel handarbetande personer nära mig men mig har det aldrig intresserat. Är imponerad av alla som får till det.Mitt intresse ligger inom andra områden. Men tur att vi alla är olika.
   Jadå, visst kan man repa sig från en sjukdom . Hade det i åtanke men det var knepigare att illustrera.Hade inga bilder till det. För det är ett fototema.

 6. Fin tolkning på ordet repa.
  Jag brukar ta mig en repa ner på stan. Kolla läget, liksom. Repetera något. Det är ju positivt.
  Annars så är väl repa många gånger något tråkigt. Repa upp, repa bestick och glas.
  Bra tolkat!
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, ordet har ju flera olika betydelser. Och “att ta sig en repa” är ju gångbart i olika sammanhang. Kul att fundera på ord och att illustrera betydelsen.
   Stor kram!

 7. Du kom på betydligt fler repor än vad jag gjorde. Men en sak har vi gemensam, nämligen handarbete är då verkligen ingenting för dig och mig. Vi har så många andra talanger om man säger så;-)
  Jättekul att du visade upp några av dina elever. Undrar om du fortfarande har kontakt med dom och om de läser din blogg.
  Sedan var kulturkrocken mellan den sprillans nya parabolen och rucklet en ögonöppnare, liksom det primitiva köket. Där lagades säkert godare mat än i många restauranger.
  Suveränt jobbat som vanligt:-)

  1. Har inte varit hos dig ännu. Men är på väg. Nej, handarbetet är inte vår bästa gren men å andra sidan har vi andra i stället.
   Tackar! Jadå! Jag har kontakt med både elever och föräldrar från åren i Peking. Och en del läser bloggen.Jättekul! (Och föräldrarna har sagt ja för länge sen att deras barn får vara med på bild. Skriver ju aldrig namn. )
   Visst är den där kulturkrocken rolig och tänkvärd. Jag mötte många sådana och det berikade på olika sätt- En parabol här på gården mitt bland alla repor av olika slag.
   Minns så väl besöket här i byn. Och jag hade förmånen att besöka flera. Alltid lika givande.

  1. Nej, en och annan repa ger ofta en karaktär.Undantaget då en bil. Men egentligen gör det ju inget för köregenskaperna. Och en bil är ju till för transporter. Förargligt är det ju, men går ju att ordna till…

 8. Där är vi lika också, handarbete är inget för mej, men vi är ju bra på så mycket annat! Snyggt tolkat på temat. Att repa av vinbär har jag aldrig hört, men minns de soliga sommardagarna i Hedemora-trakten då jag hjälpte farmor att just repa av vinbär!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tackar! Och Visst har vi mycket annat än handarbete att ägna oss åt. Men tur att vi alla är olika.
   Mindes uttrycket att “repa vinbär” för man tar dem liksom i grupp på som kvist.
   Och du har ju gjort det.
   Kram

 9. Fint inlägg till temat och jag gillar också de gamla sakerna, inklusive reporna. Vilken otur du hade som repade upp benet när du var här i fjol men så skönt att du repade dig.

  1. Tack! Ja, dessa gamla bruksföremål har ju sin historia och reporna vittnar ju om att de varit i bruk.
   Tack, jag repade mig efter repan jag fick i dina trakter. Men det tig tid och blev en kraftig infektion.

 10. Du är fenomenal på att få ihop mångsidiga tolkningar och imponerar som alltid på mig! Härliga bilder!
  Jag är totalt värdelös på allt handarbete! Har visserligen broderat en duk och en tavla i korsstygn för evigheter sedan – med stor envishet kan jag tillägga! Alla kvinnor i familjen var duktiga med allt, men inget av detta kom med generna till mig … eller så har jag bara varit totalt ointresserad efter en syslöjdslärarinnas åsikter att jag var obildningsbar i ämnet 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Tack! Orden värmer! Jag tycker det är roligt att fundera över ord och deras betydelse och även att försöka illustrera dem. Vad roligt att höra att vi är fler i gruppen som inte just har handarbetet som vår starkaste gren. Både mamma och mormor fick till det så bra men det gick inte i arv. Är imponerad av alla som kan och tycker det är roligt. Jag fick inte ens vara med på syslöjden utan fick jobba i biblioteket i klass 5 och 6. Passade mig bättre. Då är vi i alla fall två som är obildbara i ämnet. Men hade vi varit intresserade så…
   Kram och trevlig onsdag.

 11. Repa bär var fyndigt, tänkte inte alls på det. Tråkigt med benet men du fick in två tolkningar på det, kreativt. Undrar vad den där kinesiska apparaten används till, troligtvis en kvarn.

  1. Det är kul att fundera över ord. Och repat vinbär har jag gjort i mina dagar. Jodå, detta är en kvarn som var i bruk. Ute på kinesiska landsbygden sker mycket fortfarande på “gammalt sätt”. Moderniteter saknas ofta.Och benets repa blev repat. Men det tog tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *