Kina Peking

Rent på Pekings gator. Förvånande rent!

Det är förvånande rent på Pekings gator. Något som man som beökare i denna gigantiska stad inte allls kanske tänker sig.  Men Pekingborna är måna om att hålla sin stad ren och i princip inget skräp slängs utanför papperskorgarna. Å andra sidan finns det också mängder av rejäla papperskorgar och sopkärl utplacerade och underlättar självklart det hela. Just att Peking är en ren stad har framkommit i tidigare inlägg jag skrivit och jag har även fått fler kommentarer om just detta. Men rent är det. Tar man sedan i beaktning att det bor ca 4 miljoner invånare i Citydelen och ytterligare ett par miljoner  dagligen vistas här så är det verkligen förvånande rent.

Påfallande rent på gator och trottoarer.

Förvånande rent

-är det i denna stora stad och Stockholnm förefaller som rena “slummen” på detta område. Gemene man använder soptunnor och papperskorgar och några lämningar efter hundar syns inte heller till. Och hundar finns och de rastas men inte på trottoarer. Vad gäller hundar så är det så att det i Pekings inre delar finns en gräns för hur höga hundar man få ha, vilket kan vaar fullt förståligt med denna mängd människor som bor och rör sig. Utanför centrum finns inga höjdbegränsningar för hundar.

(Bilderna är tagna från olika delar av Peking och under flera dagar. )

Breda och luftiga trottoarer gör att det inte alls känns trångt. Här just utanför huset där vi bodde i nästan fyra år.

Antalet bilar i Peking är enormt så det har gjorts extra p-platser på många av de breda trottoarerna i city. Men utrymmet räcker väl till även för de gående. Rejäla cykelbanor finns på de flesta gator.

Rent är det oftast på Pekings gator och trottoarer. Något att ta efter för Stockholm.Inget skräp ligger slängt här heller. (Vi såg heller nästan inga cigarettfimpar på trottoarerna.)

Lätt att hålla rent med rejäla sopbehållare.Sopsortering i kärlen som finns på trottoarerna och det är rejäla behållare med tydlig skyltning.

Och skulle skräp ha hamnat “fel” så hamnar det snart i rätt tunna. Renhållningsarbetarna är många.

Rent vare här! Peking ligger i framkant vad gäller rena gator och trottoarer. Rent även på denna trottorar. Observera också alla hyrcyklar. Dessa finns överallt i stan och är väldigt populära. 

För grovsopor och här ställs inget vid sidan om. Är tunnan full så är den. Tänkte här på ett inlägg som bloggvännen BP skrev hur det såg ut hos henne , strax norr om Stockholm, nu när det var sopsortering utomhus som gällde. Ingen rolig syn.

Ordning och reda och skräp som är felplacerat tas om hand. Obserbera även här en ren trotttoar. Jodå, Gatorna är också rena.

Även staketen får sig em rengöringsomgång. vårfint ska det bli.

Och det torkas och putsas med varsam hand.

Utanför Ritanparkens södra ingång finns det heller inget skräp- Och skulle något komma blåsandes plockas det snart upp.

Kanske blev ni förvånade över hur rent det är.

 

(Bloggvännen Gärdsmygens “färgtema” fortsätter även denna vecka och jag tycker mitt inlägg platsar bra )

26 svar på ”Rent på Pekings gator. Förvånande rent!”

 1. Imponerande att det är så rent och fräscht. Tyvärr är det ingen självklarhet i alla länder och många gånger önskar jag att man vore mer rädd om miljön. Hur enkelt är det inte att plocka upp efter sig?

  Kram och god onsdag!

  1. Visst är det! Och Peking är ju en otroligt stor stad men så ren. Man räknar heller inte med att andra ska plocka upp efter sig, TYcker Stockholm ligger väldigt långt efter och så även många andra städer runt om i världen.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Strålande sol i Stockholm och snöfritt i innerstan.
   Kram

 2. Åh vad trevligt att se att det kan fungera att hålla en sån stor stad ren! Här i Torrevieja är det ju – som du ju vet – helt bedrövligt på sina håll. Tog en prommis från sjukhuset upp till duvslagen, och det såg ut som en soptipp på vissa ställen. Jag blir så ledsen över att det ska behöva vara så. Hur svårt kan det vara att slänga i soptunnorna???

  Intressant också med förbud mot stora hundar i city. Det har jag inte hört talas om nån annanstans.

  Ha en fin kväll!

  1. Ja, Stockholm är rent bedrövligt vad gäller skräpighet och även Torre också på sina ställen. Visst är det trist att folk inte bryr sig för det finns ju soptunnor, GRRRR…TRist också att man inte har för vana att alltid ta upp efter sina hundar. Dock tycks dte ha blivit bättre.
   Stora hundar inne i citykärnan i Peking är inte tillåtet och jag kan förstå det. Utrymmet är ju begränsat. Så var dte när vi ko till Peking 2007 och så är det än idag. Ganska praktiskt och oftast är bostäderna inne i stan små dessutom.
   Trevlig kväll!

 3. Så härligt det är när det hålls rent! Och visst är det konstigt att det inte går att slänga allt skräp i papperskorgar! Hur svårt kan det vara???

  1. Visst är det! Minns fortfarande hur rent och fint Singapore är. Peking ligger inte så långt efter här och det är glädjande. Här är dte heller ingen som inte respekterar renhållningsarbetarna utande är värdefulla.
   Tycker att Stockholm är väldigt skräpigt och man bryr sig väldigt lite om att kasta skräp i behållare och hålla rent efter sig. Jättetrist!

 4. Japp, jag tillhörde ju dina läsare som förvånades över hur rent det är i Peking. Det var en stor överraskning för mig. Jag skäms över vår sopsortering här (1 000 tack för länken), men måste medge att HSB har ordnat det på nolltid igen. Ska kanske blogga om det imorgon.
  Det som också förvånade mig är det stora och breda trottoarerna i Peking. Som du säger, det vistas ju miljontals människor där varje dag, men att vara så förutseende att man till och med kan inrätta parkeringsplatser på de breda trottoarerna är verkligen värt en eloge. Renhållningsarbetare ser man ju inte så många av i Stockholm, även om Samhall gör sitt bästa att hålla gatorna rena. Du har så rätt, Stockholm är betydligt skräpigare, och då bor de ju bara en miljon människor här. Tänker bara på busshållplatserna och alla flaskor, fimpar med mera.
  Stor eloge till Peking!

  PS. Hur mår axeln? DS.

  1. Perfekt att HSB ordnat till er sortering men jag ser ju mycket annat bl.a. här på Söder hur det ser ut vid dessa sopstationer. Och folk som letar plastflaskor och slänger ut annat. Men stoppar inte tillbaka.
   Stora och rejäla trottoarer finns på många ställen i stan.Ja, inte i hutongerna, där får man trängas på gränderna men alla tar hänsyn- Och tämligen rent är dte där också- Bilarna är många så det är ju perfekt att försöka ordna p-platser på trottoarerna och dte är ju ändå gott om plats.
   Här i Stockholm/Sverige anses det ju inte fint att ta vilka jobb som helst. Där skiljer det sig åt. I Peking och på måmga ställen i KIna gäller det att ha ett jobb och alla jobb behövs. Även de som kansk einte direkt i vårt tycke är så kvalificerade. Men ack så viktiga. TRor Konfucius har ett finger med här. Respekt är viktigt och på olika sätt. Och man bryr sig. INte behöver man bli rädd för att bli påhoppad eller rånad heller.

   Aceln är bättre och cortisonet har verkat. Äter också inflammationshämmande men har idag kunnat minska på de starka smärtstillande taletterna. Skönt!

 5. Hej Ditte jag vill tacka dig för alla fina bilder från Kina o Peking det är ju så att om man inte har varit där så är det väldigt roligt o se bilder från som du har lagt in även från Stockholm som jag har bott i sedan 1957 nu när jag bor i Spanien .Din blogg uppskattar jag väldigt mycket fast jag inte kommenterar sälla men du skall veta att du är en av mina favoriter .Det har varit 26 grader här i Torre i dag ha en god fortsättning

  1. Hej Erkki! Tack för dina fina ord! Jätteroligt att höra. Och roligt att du följer med. Vi har ju bott i Pekingi nästan fyra år så vi känner väl till staden och då blev det också många resor i KIna och Asien.
   Vad skönt nu med sol och värme i Torre. I Stockholm skiner solen och det har varit blå himmel några dagar men det är minudgrader på natten.
   Vi komme rtill Torre i mitten av april så jag hoppas du håller i det vackra vädret.
   Ha det bra och jag önskar dig en Glad påsk.

 6. Visst är det underbart att vistas i en sån ren miljö! Jag har blivit otroligt känslig för skräp som folk sprider omkring sig, framför allt i naturen. Helt obegripligt. Varje vår plockar jag på en kort sträcka av ca 400 meter en sopsäck med burkar som folk slängt ifrån sina snöskotrar när de susar förbi! Sen kan det kommunistiska systemet kanske ha något med saken att göra vad gäller renligheten i Kina, man betalar kanske samma lön oavsett arbete och då finns det gott om arbetskraft att tillgå till alla sysslor. Bara en egen fundering… Passar på att önska dig en mysig påskhelg ifall vi inte hörs innan helgen

  1. Detta med att ta hand om miljön och ta hand om människor är viktigt i Kina. Man vårdar det man har och det oavsett den ekonomiska situationen man har. Man hjälps åt och delar med sig. Tror att gamle Konfucius har med saken att göra. Respekt är viktigt och gäller imångt och mycket.
   TRist att vi här på många ställen räknar med att andra ska ta hand om saker och ting. Och man vill heller inte här ta vilka arbeten som helst. Går ju bra ändå. KIna är ju stort, men vad gäller peking så finns det inga jobb som anses “dåliga” . Alla jobb behövs även de som inte är så kvalificerade. Nog så viktigt. Lönerna varierar förstås enormt men man vill jobba och är nöjd med det jobb man kan få. DEt finns ju många spekulanter på jobben.

   Önskar dig också en fin påskhelg.
   Kram!

  1. Det är glädjande med en ren stad när så många människor samsas här. Man kastar liksom inte skräp på gatan. Stockholm liggger helt klart långt efter här och förefaller tämligen smutsig.
   Och lite färg har jag allt med.

 7. Fantastiskt med en så ren stadsmiljö. Det handlar nog om uppfostran och att föregå med gott exempel. Hos oss står det en vinflaska i busskuren och en papperskorg alldeles utanför. I bussen låg det godispapper över hela golvet. Hopplöst!
  Kram!

  1. Det är verkligen rent på Pekings gator och människor är måna om att det ska vara så.Tror den gamle Konfucius tankar finns med i det dagliga livet.
   Stockholm är smutsigt vid en jämförelse.
   Man undrar varför änniskor här inte använder papperskorgar. Verkar vara likadant hos er.
   Kram!

  1. Visst ses vi på Blåkulla. SEr ut att vara bra kvastväder.
   Glad Påsk önskar vi er också.
   Kram!

 8. Så skönt att det är så rent. Härligt att slippa titta ner hela tiden och ropa “bajs” till bakomvarande personer 😀
  Önskar er en fin skärtorsdag!
  Stor kram

  1. Nej, liknande “bajsrop” slipper man . Och det är verkligen rent och fint i parker, på trottoarer och gator. Stockholm känns verkligen smutsigt vid en jämförelse.
   Önskar er också en fin skärtorsdag.
   Stor kram

 9. Kul att det är rent och fint i Peking.
  Vårt soprum i Umeå ser hemskt ut ibland.
  Hong Kong kändes rent dock förstås ej Thailand.
  Rena rama soptippen där ibland.
  Fast vi har blå tunnor utanför de större vägarna i Huay Yang.
  Hoppas din axel är bättre.
  GLAD PÅSK.
  Titti numera i Sverigehemmet.

  1. Peking tycker vi är en ren stad och stockholm ligger långt efter. Hong Kong och Singapore är ju också städer som känns väldugt rena.
   Men jag håller med dig om att även våra soprum i vår bostadsrättsförening har mycket att önska i fråga om mycket. Undrar hur folk tänker. Eller snarare inte alls.
   Axeln mår bättre efter cortisonspruta så nu är det inflammationshämmande dom ägller och värktablettet. Men dte lär ta tid.
   Önskar dig ävlkommen hem och en Glad Påsk.

 10. När vi var barn hade vi en helt annan syn på var skräp ska kastas, om inte mitt minne sviker mig. Då kastades det i soptunnor och inte släpptes rakt ned där man gick fram. Inget lämnades i skogarna efter en fika i naturen osv. Det här reagerar jag starkt på idag.

  Vi, en bostadsrättsförening med 24 lgnh, har ett splitter nytt miljöhus. Bedrövligt hur folk tror att andra ska ta hand om deras avfall. Kartonger som inte plattats till läggs i container för avsett papper. Fylls ju direkt, När det är fullt läggs det på golvet. Likaså bredvid kärlet avsett för “hård” plast ställs det kassar när det är fullt osv. Det kommer markeras kraftigt på stämman i april! Vad är det för fel på människors tänkande, tänker jag… 🙂

  Jag vill ha det som på Pekings trottoarer och gator. Rent och snyggt.

  1. Visst var det en annan ordning när vi växte upp och jag kan sakna den. Detta att folk tror och tycker att andra ska plocka upp efter den stör mig så mycket. Jag såg idag en ung man som kastade sin fimp på trottoaren och jag kunde inte vara tyst. Frågade om han inte tappat något viktigt i farten. Han såg frågande ut. Jag pekade då på fimpen och frågade om han tyckte att andra skulle plocka upp den. Han gjorde det inte. Men jag plockade upp fimpen och påpekade detta. Fick applåder av andra….Jag blir så GRRRRR.
   Och det du berättar om er bostadsrättsförening är ofta uppe även i vår. Soprummen. Vad är det för fel på folk.

   Just att det är så rent och snyggt på gator, i parker, på trottoarer i Peking tror jag har med gamle Konfucius att göra.Respekt och vördnad är viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *