Skyltar Södermalm Stockholm

Reklam i blandad form – Skyltsöndag #387

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Så välkommen till Skyltsöndag #387 där det idag blir reklam. Nej då, ingen sponsrad sådan, utan reklam som  jag sett i största allmänhet under veckan.

Reklam

Jag börjar med reklamfilm. Utanför olika biografer runt om i stan gör man reklam för de olika  filmerna man kan se.  Förr var det ofta en stor biosalong till bion. Men sedan många år tillbaka har man byggt om de större salongerna till  flera mindre. Alla filmer drar inte så stor publik och på det här sättet kan en film bli utsåld om den visas i en mindre salong.

Stockholm. Östermalm. Biografen Sture. Utanför finns reklam för olika filmer som bisas på biografen. Passerade i veckan biograf Sture som hör samman med den större kedjan Filmstaden. Här var jag nyligen och såg dokumentärfilmen om författaren Joyce Carol Oates, producerad av Stig Bergman.

Vid Stureplan i Stockholm har Hedengrens anrika bokhandel legat sedan 1897. Men det gör den inte längre. På grund av renoveringsarbeten i byggnaden har den flyttat ett kvarter upp och finns nu på Grevturegatan 13.

Noterade  att man i trakten runt “gamla” Hedengrens bokhandel satt upp skyltar med en hand som visar vägen till den nya lokalen.

Väggarna i tunnelbanan, vid rulltrapporna och vid de olika uppgångarna har man på flera ställen piggat upp med reklam.

Stockholm. Östermalm. T- Jarlen. "Solen under Stureplan" reklam för en privatägd livsmedelbutik. “Solen under Stureplan” -Och visst ser solen ut att vara glad. Reklam för T-Jarlen, en privatägd livsmedelsbutik. 

Ofta när jag är ute och strosar passerar jag olika mindre matbutiker. Och jag går inte bara förbi utan ofta går jag också in.

Stockholm. Östermalm. Nybrogatan. Tydlig reklam för Androuet som är en fransk ostbutikPå Nybrogatan i Stockholm (på Östermalm)  finns den här ostbutiken;Androuet; Fromagerie et Crèmerie och med rejäl reklam på fönsterrutan. 

Som så ofta när jag är här i kvarteren blir det ett besök i Östermalmshallen.

Stockholm. Östermalmshallen. Inslagningspappret berättar om Östermalmshallen och är fin reklam- Handlade en bit kött och fick det inslaget i det här pappret där det finns en hel del info om just Östernalmshallen. Kul reklam och lite annorlunda.

Mer reklam

Jag hade ett ärende in på NK för att leta efter ett par kängor/boots från Birkenstock i modell “Stalon”.  (Det är modell med avlastande korksula som mellansula.) Men icke! Var även in i ett antal andra butiker för att hitta dem. En bristvara.Via “nätet” kan man köpa dem och det skulle aldrig falla mig in. Vill prova i butik och se hur de passar. Knepigt idag när så mycket ska köpas via nätet.

När jag nu ändå var på NK passerade jag på vägen ut deras avdelning med porslin, kaffemaskiner m.m- Fastnade för den här läckra varianten av en MoccaMaster- Priset var väl ganska ok med 2500 kr. En garanti på 10 år ingick ockås- Har haft en liknande förr men kan nog inte säga att jag vid ett blindtest kände skillnaden mot en annan bryggare.

Några snäpp högre i pris låg den här varianten från schweiziska “Jura”.Prislappen var på den här modellen drygt 13 000. Om man översätter det till hotellnätter i Sverige så kunde man kanske bo m1llan 10 och 13 nätter. Eller i resväg, ungefär en charterresa för två personer på en vecka .

NK Stockholm. Reklam för den schweiziska kaffemaskinen av märket "Jura"En betydligt dyrare variant  där flertalet skyltar gjorde reklam för olika varianter av  den schweiziska kaffemaskinen av märket “Jura”.

Betydligt billigare

än kaffemaskinerna är det då att låna en el-cykel av Stockholm eBikes. Dessa är gratis i 90 minuter och vill en ha den längre kostar det lite extra. Men i mitt stilla sinne undrar jag varför det inte också finns vanliga trampcyklar att tillgå. Saknar verkligen valfriheten. Jag och många med mig, vill inte cykla runt på en tung el-cykel i innerstan  utan hade föredragit den vanliga varianten. (Jodå, jag har framfört synpunkterna till Trafikkontoret)

Stockholm. Norrmalmstorg. Reklam för el-cyklar. Reklam för el-cyklar på Norrmalmstorg.

Promenaden i city kändes avklarad och jag drog mig sakta genom stan hemåt och upp på Söders höjder. Stannade till på Fjällgatan innan jag tog “Sista Styverns” trappor upp högre upp på Stigberget.

Söders höjder. Fjällgatan och Sista styverns trappor.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

28 svar på ”Reklam i blandad form – Skyltsöndag #387”

 1. Snyggt skyltat som vanligt, den franska ostbutiken går jag gärna in i!
  Faktiskt är vi på gång, eller ja, främst min man, han vill ha en röd Mocca master, vi har en brun, som nu säkert har minst 10 år på nacken, men den funkar ännu!
  Nån dyrare kaffemaskin hoppar vi över!
  Ha en fortsatt fin söndag.
  KRAM

  1. Tack! Ja, ostbutiken brukar få besök.Och ett härligt sortiment har de.
   Den här röda Mocca mastern var riktigt snygg och visst är den bra. Är ju inte direkt så där förtjust i Nespresso utan hellre då i en kombinerad maski utan kapslar och med riktigt kaffe i. Hade en sådan tidigare av märket Gaggia, italienskt, och som även skummade kaffe. Kan sakna den.
   Den här Juramodellen skippar jag också.
   Önskar dig också en fortsatt skön kväll.
   Kram

 2. Tänk så olika vi är. Jag beställer nästan alltid skor på nätet, håller jag mig till de märkena jag vet att jag trivs i så är det ju oftast inga bekymmer med storleken och de flesta företag idag har ju fria returer – om det nu inte skulle kännas bra.
  Ost så gott =) Ha en fortsatt solig och fin eftermiddag!

  1. Jag har så knepiga fötter och med två krossade tår så utan att prova kan/vill jag inte köpa något i skoväg-
   Och detta med retur. Då ska jag behöva gå och stå i kö för det.Känns kämpigt. Men mest vill jag prova och se att det blir bra.
   Vad gäller kläder vill jag också prova och känna på kvalitén.
   Ostbutiken här är riktigt bra och man får också smaka. Men även Östermalmshallen har ett bra ostsortiment.

 3. Biograf Sture har en snygg entré, gillar takets form och belysningen.
  Det är ju häftigt att Hedengrens bokhandel har varit i lokalerna sedan 1897 och hoppas att de får flytta tillbaka efter renoveringen.
  Håller med om att de glada solarna piggar upp. Gillar skylten “Ost” med belysning i skyltfönstret.
  Trist att skorna inte fanns i butik för man vill ju gärna prova skor.
  Nu blev jag lite glad över el-cyklarna som man kan låna men håller med dig om att det behöver finnas vanliga cyklar också. Bra att du framfört dina synpunkter till Trafikkontoret. En trampcykel som drivs med hjälp av muskelkraft borde vara miljövänlig.
  De där trapporna ger bra motion.

  1. Biografen Sture är gammal och har försökt behålla den gamla stilen och lyckats ganska bra.
   Hedengrens bokhandel har funnits här länge och hoppas också att de ekan flytta tillbaka när renoveringen är klar. Men vet inte hur det blir.
   Skorna hoppas jag hitta men det verkar knepigt. Och med två krossade stortår så måste jag kunna prova.
   Visst är det ett gott initiativ med elcyklar som finns att låna gratis.Men visst borde de kompletteras med vanliga trampcyklar.
   Väntar på svar från Trafikkontoret. Misstänker jag får skicka mailet igen.

 4. Reklam it is! Bra hittat och fångat:-) Har inte varit på bio på år och dag, med andra ord har jag inte ens besökt dagens mini-biosalonger – oooops!
  Att Hedengrens har flyttat visste jag inte heller. Hoppas verkligen att det bara är temporärt och att bokhandeln får flytta tillbaka till Sturegallerian efter ombyggnaden.
  Ostbutiken på Nybrogatan kan jag heller inte minnas. Att den har ett franskt “stuk” går inte ta miste på.
  Ja, dessa kaffemaskiner. Hudlöst dyra är de, inte minst om det säljs hos NK. Då framstår Nespresso nästan som “billigvara” måste jag säga.
  Håller helt med dig om elcyklarna. Gerd har ju en sådan och tycker den är så tung att manövrera. Ingenting vare för dig eller mig med våra dåliga ryggar…

  En toppen Skyltsöndag blev det i alla fall:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Och rklam blev det! Och det är ju tämligen gott om den runt om.
   Att se film på bio gillar jag och det är speciell upplevelse med både ljus och bild. Jag har ju nära till biografer så då blir inte en utflykt om jag ska gå. Har ju fina anrika biografen Victoria helt nära-
   Hedengrens visst jag skulle flytta men hoppas de kan komma tillbaka efter restaureringen. En toppenbra bokhandel-
   Ostbutiken här skulle du nog gilla. Tittar gärna in när jag passerar. Men även Östermalmshallen har bra sortiment.
   Ja, Nespresso förefaller prisvärd här. Hade en gång en jättebra espresso/kaffemaskin från italienska Gaggia och köpte specialmalet kaffe . Fanns inbyggd mjölkskummare så den kan jag sakna. Men en Juramaskin blir det inte.
   En elcykel skulle jag inte köpa men visst är det bra att kunna låna en- Men varför inte en vanlig cykel som komplement. Skulle passa mig bättre.

 5. Snyggt skyltat som vanligt och en varierad skyltning dessutom. En röd MoccaMaster skulle jag kunna tänka mig för den skulle matcha vårt kök 😉 Fast tyvärr lär den inte få plats…
  En delikat ostbutik är en fröjd att besöka!

  Kram

  1. Tack! Visst är den röd/orange MoccaMastern snygg och ändå ganska överkomlig i pris. Bra är den ju också. Men visst tar den plats.
   Ostbutiken här är alltid besöksvärd. En filial finns här i närheten, på Götgatan, vid Medborgarplatsen och den besöker jag också gärna-
   Önskar dig en vilsam kväll.
   Kram

  1. Visst! Men jag saknar de vanliga trampcyklarna som komplement. Varför inte 50% av varje? Gratis motion också.
   Ostbutiken är riktigt bra. Finns en liknade nära Medis på väg upp på Götgatan- Samma ägare.

 6. Roade mig med att fundera på vad jag skulle besöka av allt du skyltar med idag.
  Bio skulle jag gärna gå på och jag minns min barndomsaffischer på Bio Savoy. Som biografvaktmästarens dotter fick jag ofta uppdraget att stå på en stege och stifta fast affischer på söndagkvällar, innan nästa veckas filmer skulle visas. Nästa söndag skulle de tas ner när film pågick och nya skulle lägga upp. Allt skulle skötas snyggt, för affischerna sändes tillbaka med filmerna….Så bio ja; det har jag i blodet!
  Solen under Stureplan skulle också få ett besök bara för att jag är nyfiken. Ostbutiken, absolut och där blev det sedan stopp. En moccamaster har vi ägt i familjen, jättebra var den och sålde den gjorde vi när det blev andra kaffemaskiner av större variant då vi öppnade café. Hoppas du hittar dina stalonboots! Jag håller tummarna för det!
  Kram ! och javisst ja, riktigt bra skyltat!!!

  1. Tack! Ja,bio! Visst är det fina minnen! Kan tänka mig att du har de med dig. Bio i blodet. Jag ser fortfarande gärna en bra film på bio och här har jag ju nära till både Filmstaden Söder och min favorit; gamla Victoria på Götgatan.
   Mycket reklam blev det, men i ganska snällt utförande- Och visst är det ju så att de flesta skyltar på ett eller annat sätt har reklam med sig.
   Solen här vid Stureplan är riktigt bra och roligt med en privatägd butik. De är numer ganska få.
   Förstår att ni behövde större varianter av kaffemaskiner på Pettas men visst är en MoccaMaster bra. Men den tar stor plats.
   Ingen lycka idag vad gäller kängor men du vet ju att jag är envis så hoppas att jag lyckas.
   Kram

 7. Snyggt skyltat! Den röda Moccamaster var ursnygg men som sagt, jag har en redan och den får duga. Kaffet blir väl inte bättre i en röd maskin 😉
  Reklam kan vara kul och där hittar man självklart skyltar.
  Sista styvern låter så härligt gammaldags. Undrar hur mycket en spottstyver var?

  Stor kram denna måndag!

  1. Tackar! Nej kaffet har säkert samma smak helt oavsett. Men jag fastnade för den röda färgen som piggar upp.
   NK har ett stort utbud vad gäller det mesta och kul att titta runt.
   En styver var på 1700-talet ca. 1 öre i silver. Och uttrycket, “sopttstyver” kan komma från att det var en så liten summa att det var ett “hån”.
   Strålande sol här idag så nu en extra kopp kaffe på balkongen.
   Önskar dig en fin dag.
   Stor kram

 8. Håller helt med: fattar inte hur man kan köpa skor på nätet? Kan rimligen funka en gång av hundra!
  Vår Moccamaster börjar bli till åren men funkar utmärkt, så det blir ingen ny!

  1. Nej, skulle aldrig komma på tanken. Men dessa verkar svåra att hitta i butiker. Men jag är envis.
   Och inte behöver en byta ut en kaffebryggare som fungerar. Men vi lär behöva en snart och då kan den ju få pigga upp färgmässigt och det helt oavsett märke.

  1. Är så glad över möjligheterna att både slinka in på bio när andan faller på och likaså att botanisera i dessa små butiker spm både säljer ost och annat. Inte för att jag alltid handlar men som studiebesök i bland. Och ska jag köpa ost gör jag det gärna här.
   Men det är inte direkt så att jag faller för reklamen- Inte mer än att jag kan tycke att en del är mer intressant att titta på än annan.
   Men direkt påverkbar är jag inte.
   För egen del gillade jag skyltarna som jag tog med och på olika sätt-
   Fantastiskt att man här kostnadsfritt kan låna cyklar och ta sig runt, hämta upp på ett ställe och lämna tillbaka på ett annat. Bra reklam för annars skulle ju inte folk veta.Och att cykla främjar ju hälsan på olika sätt och det tycker jag är lovvärt.

 9. Ostbutiken hade skyltat mycket sobert och snyggt, franskt helt enkelt! Log åt solen under Stureplan, kanske inte helt lättippad slogan! Så mycket som kaffepriserna höjs hela tiden får man snart börja koka sitt kaffe igen…o sen kokar man upp sumpen en gång till, o sen får vi gå över på surrogat! Skoja bara, men nog börjar fikat bli dyrt, både att dricka hemma eller fika ute.
  Så det är alltså mycket tyngre att trampa på en elcykel när man inte använder el-stödet? Jag har aldrig testat, min balans blir tyvärr inte bättre av att det blir lättare att cykla uppför en backe. Trehjuling har jag haft men där hade jag behövt hjälp av en elmotor helt klart, mycket tungtrampad.
  Tack för fina skyltar, ha en skön måndag, håll dig på landbacken om det är lika blåsigt som uppe hos mig
  Kram

  1. Just så tyckte jag också. Och när man går in möts man av en känsla av att vara i Frankrike.
   Kul med “Solen” här och just att butiken är privatägd.
   Visst börjar kaffet bli dyrt men man får väl dra in på annat.
   En god idé med lånecyklarna men kanske vore fler varianter, bl.a. trehjuling också bra.
   Ja, jag håller mig på land idag . Såg att ÅLandsfärjorna från Kapellskär och Mariehamn var inställda. Tror mest det beror på att det är svårt lägga till . Blåser gör det i alla fall.
   Kram

 10. Fint skyltat 😍Så fin ostbutiken ser ut och man kan nästan tro du är i Frankrike 😊Att man får låna el cyklar gratis 90 min var ju en bra deal dock aldrig cyklat på en elcykel hur gör man ens 😂fördrar vanlig tre växlad här.kram o fin start på veckan ☀️

  1. Tack! Fastnade vid en del skyltar och funderade sedan över varför det blev just dem- Intressant i sig. Ostbutiken är jättetrevlig och har en hel del godsaker Och man känner sig lite som i Frankrike-
   Visst är det bra med lånecyklarna! Men jag, och många med mig, skulle också önska att det fanns vanliga lånecyklar. Mer motion också. Men elcyklarna är ju bra för en del.
   Önskar dig också en bra start på veckan. Hoppas att din E mår bättre.
   kram

 11. Nu börjar det gå utför, när svenskarna inte kan eller vill koka sitt
  kaffe utan måste använda maskiner.. Har använt min Melitta-tratt
  och hett vatten i decennier, Efter Don blev pensionär, var det hans
  mycket omtyckta jobb att fixa morgonkaffet. Priserna du nämner
  är ju genom himlen höga. Och folk köper?
  Ostaffärer saknar jag här. Mycket!
  Elcykel skulle jag inte veta, hur man kör. Behövs det träning`?
  Bio – sista filmen jag såg var FARGO, många år sen,
  men när jag barn gick jag alltid på matinèe; kostade 35 öre.
  Brukade få 10 öre till en Marabou chocladkaka. 🙂

  1. Jag tror att svenskarna här tagit mycket efter det italienska och med kontinentala sättet att göra kaffe- Den röda MockaMastern är en vanlig bryggare med filter. Men visst fungerar det bra med Melittatratt med filter.
   Ostaffären är väldigt trevlig och jag tittar ofta in. Ibland handlar jag men det är roligt att få veta mer om speciella ostar och hur de tillverkas.
   Jag saknar att det inte också finns vanliga cyklar att låna när man nu ställt ut elcyklar. Men en god tanke att de är gratis.
   Ja, dessa biomatinéer Minns de också så väl. Dokumentären om Joyce Carol Oates var riktigt bra som vi nyligen såg med Promenadklubben och roligt att Stig Bergman, regissören. kom till vår lunch och berättade om den.

 12. En som alltid snygg skyltning. Ostbutiken är nog den som lockar allra mest 🙂
  Fattar inte heller hur man kan köpa skor via nätet … skor måste absolut provas tycker jag.
  Snygga boots!
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Tack! Ostbutiken är trevlig även att titta in i och roligt att få höra mer om sortimentet. Och ibland blir det inköp.
   Skorna är dyra men om de kan bidra till att min rygg och höfter gör mindre ont så får det vara en god investering. Fick tips av BP igår om att maila Birkenstock i Sverige och fråga var jag kan köpa dem-. Märkligt att det ska vara svårt att hitta butiker som säljer skor.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *