Spanien Torrevieja

Räkor i Torrevieja? Kan det vara en bristvara?

I går eftermiddag var jag på räkjakt i Torrevieja. Ibland köper jag de större spanska räkorna som brukar finns både frysta och färska i matvarubutikernas fiskdiskar. Men nu hade jag tänkt mig att köpa frysta norska räkor som har en hel annan smak än de spanska.  Och dessa kommer just frysta direkt från Norge och brukar finnas  finns en norsk butik som heter Scandigo.   När jag i går, mitt på dagen, kom till butiken fanns det inte en endaste fryst räka kvar. Nähä! Tänkte om och tänkte mig då möjligen räkor i lake på burk. En nödlösning. Icke! Inte en burk kvar.

Tänkte snabbt om och insåg att jag fick skippa tanken på de norska räkorna och inrikta mig på de spanska varianterna. Så nu tog jag mig an jakten på räkor och det rejält. Jag tog mig an de större butikerna i centrum av Torrevieja, alla har manuella fiskdiskar men inga räkor fanns kvar. Insåg att jag hade dålig framförhållning men tänkte inte ge upp. Så i dag var jag på nytt på jakt efter räkor och vidgade vyerna lite utanför centrum.

Spanien. Torrevieja. Jakten på räkor började hemma. På väg en långfredag för att försöka hitta räkor. Och trots denna helgdag, långfredag, så hade många butiker öppet en bit in på eftermiddagen.

Räkor? Skulle jag hitta några

Och varför var det nu så viktigt med räkor. En bra fråga. Det korta svaret är att jag tycker om dem och dessutom skulle jag ha med några till vår gemensamma knytismiddag denna kväll. Helt i närheten finns “Rio” en bra butki med manuell köttdisk och som också har ett bra urval av produkter från olika europeiska länder. Väl värt att titta in. Visserligen ingen manuell fiskdisk men kanske kunde jag hitta en burk med räkor.

Spanien. Torrevieja. Hoppades på tur att butiken Rio skulle ha räkor i lake på burk- “Slaktare” – Men kanske kunde jag ha tur och hitta en burk med räkor i lake. Vi tog oss en titt. 

Verkligt gott om skinkor av allehanda slag och det mesta i köttväg finns. Men inga räkor. Inte ens skalade i lake.

Inget napp här alltså. Fredag och marknadsdag. Men tveksamt om det skulle finnas räkor där även om det finns mycket av det mesta. Inte minst frukt och grönt vad gäller det ätbara. Kom på att det stora varuhuset Carrefour, drygt 1.5 km bort, kanske kunde bistå oss.

Lite ögonfröjd på vägen

Välkomna var vi också till Carrefour.  Lovande i sig.

Carrefour har i stort sett allt. Förutom allt ät och drickbart i stor variation så finns kläder, heminredning, hemelektronik m.m. Och de manuella diskarna för oliver, ost,  bröd, delikatesser, kött och fisk/skaldjur är populära. Vill man hellre köpa färdigförpackat går det lika bra.

Jag blev nästan lyrisk över både priser och utbudet på frukt. Ett kg apelsiner runt 6-7 svenska kronor och inköp blev det. 

På väg till fiskavdelningen för att leta räkor passerade vi den färska gröna sparrisen. På skylten stod det “Oslagbara priser” . Färsk och närodlad sparris kostar 1,75 euro för 250 gram. Jodå, visst blev det en knippa i korgen.

 Fisk och skaldjursavdelningen

är stor. En hel del finns färdigpackat men många väljer att handla vid den manuella disken. Jag spanade först in att det fanns räkor innan jag tog en nummerlapp och ställde in mig i kön. Att här hitta norska räkor kändes tveksamt ,men jag kunde ju alltid fråga.

Fisk och skaldjursavdelningen har ett stort utbud och många väljer att handla “över disk”.

Några norska räkor fanns inte men däremot olika varianter av de spanska. Lite knepigt var det att välja men efter att ha fått provsmaka slog jag till på den mellanstora varianten. Nu blir nästa utmaning att få dem att tycka om att befinna sig både i en skagenröra och på ägghalvor- Å andra sidan trägen spanska så det kanske kan fungera. Återkommer med resultatet.

Spanien . Torrevieja. Varuhuset Carefour kunde bistå med spanska räkor. Bra så, Just norska räkor var nu i påsktid en bristvara och likaså verkade de spanska räkorna haft en strykande åtgång till påsk.Men jag blev inte lottlös utan Carrrefour kunde bistå. 

24 svar på ”Räkor i Torrevieja? Kan det vara en bristvara?”

 1. Hörde att det kommer bli brist på räkor hör hemma också. Yrkesfiskarna anser det inte lönsamt att lämna hamnen och fiska räkor med dagens bränslepriser.
  Jag tror nog att dina räkor kommer att funka bra till dina rätter =) Ha en fortsatt bra påskhelg!

  1. Kan förstå yrkesfiskarna. Om de ska fiska måste det ju vara lönsamt.
   Det blev helt ok med de inhemska räkorna men att äta dem rakt av som vi gör hemma är inte det bästa. Men tillagade blir det något annat.
   Önskar dig också fortsatt fina påskdagar.

 2. Maken säger sig ha hört något om räkbrist??
  Kommer dock inte ihåg “när var hur”!!
  Hoppas det går bra med den spanska varianten.
  Carrefour gillas, finns en stor sådan butik i shoppingcentrat Las Arenas i LP.

  1. Läste just en kommentar om räkbrist och att de höga bensin och dieselpriserna påverkar det hela.
   De spanska räkorna smakar i mitt tycke bäst om de tillagas och inte äts “rakt av”. Men det blev helt ok.
   Carrefour har ett bra utbud och mycket av det mesta.

 3. Oj, vilket jobb med att hitta räkor. Vi hade kunnat vara utan på äggen.
  Här blev det en liten miss med Jansson. Hoppas innerligt att den går att äta.

  1. Men du vet att jag är envis. Och skulle jag skaffa räkor till äggen så skulle jag. Att det sedan blev den spanska varianten fick fungera det också. Dem tycker jag oftast är bäst tillagade. Men nu blev de i alla fall lite uppfiffade.
   Din Janson blev supergod och hade helt klart strykande åtgång.
   Tack för en jättegod och trevlig kväll.
   Kram

 4. Det var ett lyckat letande då till sist i alla fall. Hoppas att maten smakade/smakar bra. Härliga bilder du bjuder på. Jag önskar dig en trevlig påsk. Kram.

  1. Till sist lyckades jag. Bra så! Men de spanska räkorna gör sig, i mitt tycke, bäst tillagade. Men e fungerade helt ok på äggen där de hamnade.
   Önskar dig också en riktigt fin påsk.
   Kramar

 5. Grattis till halva succén med räkor! Håller med dig om räkorna. Jag är ju allergisk, men min man har testat de spanska räkorna och tycker att de inte smakar någonting och har en konsistens som inte har det minsta gemensamt med norska/svenska räkor. Åt andra sidan spelar det nog mindre roll i ditt fall, då räkorna ska användas i Skagenröra. Å på ägghalvor lägger man ju bara några få exemplar.

  Vad gäller fiskdisken på Carrefour så måste den nog vara världens vassaste, om man inte har en lokal, permanent Mercado att tillgå.

  1. Tackar! Och jag kämpade på bra för att lyckas. Instämmer helt med din make- Men tillagade kan de spanska räkorna vara helt ok-
   Tyvärr var de norska räkorna slut och det borde jag begripit och kunde varit ute i bättre tid.Men det var jag inte.
   Nu blev det räkor och ingen klagade…. (Jo, jag…)
   Fiskdisken på Carre tycker jag är outstanding. Svårt att konkurrera med den. Ja, gäller allt utbud som Carre har.

 6. Läste att det kunde blic räkbrist…p.g.a bränslepriserna. Lantisen här köper ju mest räkor i lake. Och sådana finns i kyldiskarna.
  Så lyxigt att köpa så friska och fräscha frukter!
  Ha en fin påskafton! Hoppas att ryggen bättrat sig! Kram

  1. Har förstått att det kan bli så. Här hittade jag inte heller räkor i lake trots intensivt letande. De var slut. De spanska räkorna tycker jag smakar bäst om de tillagas och så var det inte tänkt. Men de fungerade bra på äggen och jag hade piffat till dem med salt och citron.
   Gläds åt fruktutbudet och allt är ju verkligen närodlat och därför också bra priser.
   Önskar dig också fina påskdagar.
   Kram

 7. Ja, det är verkligen stor skillnad i smak på de norska räkorna och de räkor man finner söderut i Europa. De kan bli goda de sydliga räkorna också beroende på hur man tillagar dem. Att lägga dem i marinad kan hjälpa och på sätt och vis så blir det ju så när du gör en skagenröra. Det blir säkert gott, gissar jag.
  Trevlig fortsättning på dagen!
  Kram

  1. Visst är det! Framför allt om man tänkt äta dem “rakt av”. Räkorna i sydligare trakter tycker jag blir bäst om man tillagar dem.
   Nu skulle de vara till ägg och att ätas just “rakt av” . Till äggen fick jag till det men i övrigt fick det bli ändrat koncept . Men fanstasin fick hjälpa till.
   Jag hade lovat räkor och det blev räkor.
   Önskar dig fortsatt fina dagar.
   Kram

 8. Jag har förstått att du är förtjust i havets läckerheter och gärna vill ha räkor exempelvis. Vilken tur att du hittade!
  Jag förknippar inte alls påsk med räkor men visst äter jag gärna en räksallad, en räkmacka osv. Jag önskar dig en superhärlig påsk i Torrevieja och den goda värmen där!

  Varm långfredagskram och glad påsk!

  1. Skaldjur är en favorit hos mig. Och just till i kväll hade jag lovat ägg med räkor och lite annat där räkor ingick.
   Vad gäller påsk i sig har jag inget speciellt i matväg som jag tycker passar in.Tycker oftast att man i Sverige vid jul, påsk och midsommar äter i princip liknande saker.
   Här i Spanien äter man gärna skaldjur till påsk, så det var nog en av anledningarna att räkorna var slut även i de större spanska butikerna.
   Vi har det bra här på alla sätt och solen och värmen tackar vi för.
   Önskar dig också en riktigt fin påsk.
   Kram

 9. Men oj, var det så svårt att få tag i räkor! Hade ingen aning att det var brist på dem. Så fint att du fick tag i dem till sist! Maten här hemma har verkligen gått upp i pris, jösses så dyra kassar jag kom ut med från Ica Maxi igår! Härligt med billiga apelsiner, här kostar de ju runt 30kr /kg!
  Ha en fortsatt fin påskhelg!
  KRAM!

  1. Nu till påsk var det verkligen knepigt att få tag även i spanska räkor. Och de tycker jag gör sig bäst tillagade för annars smakar de inte mycket.
   De norska räkorna kan man ju äta “rakt av”. Nu lyckades jag hitta spanska räkor till sist och det blev helt ok.
   Har förstått att matpriserna gått upp hemma. Här finns mycket vad gäller frukt och grönsaker närodlat och är ganska billigt. Euron är dyrare men tycker ändå att prishöjningarna här på restauranger och i butiker inte märks så mycket.
   Stor skillnad på här 1 kg apelsiner för 6 kr och i Sverige runt 30 kr.
   Men de ska ju resa också…
   Varm kram

 10. Dom färska räkorna från västkusten i Sverige är oslagbara! Men jag förstår att du hade svårt att hinna dit för att handla 😉
  Vi brukar köpa små, skalade räkor i djupfrysta paket på Aldi (även Carrefour), dom är helt ok och perfekta att ha i frysen när man vill ha räkor till nåt, bara att bryta loss en bit och tinar dom. Anders brukar använda saltat, varmt vatten – då får dom extra smak.

  Ha en finfin Påskafton!

  1. Köper med fördel här de norska räkorna på Scandigo so också är prismässigt bra. Men färska “smögenräkor” som vi. i alla fall tidigare, haft god till gång till hemma, hade jag inte väntat mig. Hann ju inte hem heller.
   Dessa räkor från Carre var ok. efter bad i varmt vatten och med extra salt. Men bäst är de, i mitt tycke, tillagade. Nu hittade jag dem och var glad för det.
   Önskar er också en fin påskafton. Vädermässigt ser det lovande ut.

 11. Ibland får man kämpa! Du kom halvvägs i din ambition, men det tycker jag var bra jobbat under de omständigheterna! Vi kommer nog att få vänja oss vid brist på vissa varor framöver, av olika anledningar,,,,
  Vart sparrisen tog vägen i inlägget vet jag inte, men det blev fler bilder på räkorna i stället. Ingen skada skedd, köpte du gröna eller vita. Nu har ni säkert redan haft er knytis, ska se om du hunnit skriva något om det
  god fortsättning på påsken!Kram

  1. Jadå! Och jag är envis. Visst kommer det att bli brist på en del varor i framtiden, bara att räkna med. Undrar också över sparrisen. Men ska se om jag inte kan hitta den. Den måtte helt ha ramlar bort. Sparrisen hade fallit bort och räkor ersatt. Men nu finns sparrisen på plats. vet inte vad som hände. Men tack för att du påpekade det. kommentaren fanns ju under bilden som blivit ersatt av räkor i repris. Pust. Ibland lever datorn sitt eget liv. Det är här grön sparris som gäller.
   Och de smakade riktigt bra.
   Önskar dig också en god fortsättning på påsken.
   Kram

 12. Vilken köttdisk! Mycket att välja på och flera av alla sorter ser det ut som. Oj så mycket frukt och vilka priser förstår att du blev lyrisk ,-) Räkorna ser goda ut hoppas det smakade bra ,-) Mycket räkor.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Roligt att se allt utbud och priserna är för oss väldigt förmånliga. Och mycket är närproducerat.
   DE spanska räkorna tycker jag gör sig bäst tillagade men det fungerade helt ok. Norska frysta räkor brukar vi köpa och de är så goda men nu var de slut. Fullt förståeligt.
   Ha det fint du också.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *