Spanien Torrevieja

Provsmakning av några spanska rätter

Maten på en resa, vare sig man reser inom Sverige eller utomlands, tycker jag är viktig  och det är roligt att prova olika lokala specialiteter. Eftersom vi har vår  spanska sommarstuga i Torrevieja, på  Costa Blanca, (mellan Barcelona och Malaga) och pendlar hit i stort sett året om har vi hunnit med en hel del smakprov vad gäller den lokala spanska maten. Och vid provsmakning av några rätter har det stannat  just där och andra provsmakningar har i stället blivit riktiga favoriter.

Spansk frukost kan se ut så här.  Om den är “förstärkt”. Kaffe, en bit bröd med olivolja och krossad tomat och ev. skinka.

Den spanska maten

har kommit att präglas av de olika folkslag som kommit till den Iberiska halvön och vad dessa haft med sig “i bagaget”. Fenicierna som kom från sydöstra Medelhavet tog med sig vindruvor och anlade vingårda. Kelterna kom från nordvästra Europa  och Balkan födde upp grisar och sedan dess har traditionen att föda upp grisar stannat kvar. Spanien har stark tradition av att laga till skinkor och göra olika typer av korvar. Greker och romare introducerade oliver, vete och fler sorters vinrankor. Och morerna, som ockuperade Iberiska halvön från 700- talet till 13-1400-talet, är de som haft störst inflytande över matkulturen. Morerna kom från norra Afrika och härifrån kom ris, socker, mängder av kryddor, olika frukter och grönsaker. Även sötsaker introducerades av morerna.  Apelsinen kom ursprungligen från Södra Kina och kom till Spanien via Portugal.

Tapas av olika slag, smårätter, serveras många gånger tillsammans med den dryck man beställer. Här är det kyld sangria i glaset. (Rött och kallt rött vin, olika frukter, sodavatten och is)

Mattider och matvanor

skiljer sig från de svenska. Den spanska frukosten består oftast baar av en kopp kaffe på stående fot. En mer förstärkt frukost kan bestå av en bit färskt bröd med olivolja och korssad tomat, “pane con tomate”. Något som kan ätas som mellanmål under hela dagen också. Lunchen är ett kraftigare mål mat som äts mellan ca.  13.30 och 16. Många spanska restauranger har bra  trerättersmenyer för dryga 10 euro och då ingår oftast bröd  och dryck. Oftast kan man välja på olika soppor, paella, sallader och lättare förrätter. Fisk eller kött till varmrätt och kanske frukt, glass, en tårtbit eller “flan” (brylépuding) till dessert .  Många äter givetvis sin lunch hemma. Vad gäller middag äter spanjorerna sent ofta runt 21-tiden.

I Torrevieja

har många butiker och andra arbetsplatser  “siesta”/lunchuppehåll mellan 14 och 16.30 och så även en hel del skolor. Barnen ska då hem för att äta och sedan är det fortsatt skoldag som gäller. (Vid en del skolor serveras lunch men i Torrevieja ska de flesta skolbarn hem för lunchuppehåll och sedan tillbaka för lektioner ytterligare ett par timmar. Vanligt är att eftermiddagspasset är från 15.30 -17 även för de yngre eleverna. SEda är det många läxor som väntar.

 

Paella, ordet kommer från den panna som rätten tillagas i-

Provsmakning av några av mina favoriter

Men det finns många fler. Paella, en rätt som består av ris med saffran, grönsaker, kyckling/ annat kött och numer oftast skaldjur. Och recepten på paella varierar efter regionern och personer.Vid kusten är det vanligt med mycket fisk och skaldjur och utbudet är stort.

Provsmakning av läckra spanska skaldjur. Läckert fat med skaldjur av skilda slag. Gott för en skaldjursfantast. 

Här är det middag beståendes av revben/costillas och ett räk och kycklingspett. Spanskt vin därtill. 

Den kylda soppan “gazpacho” gjord på mixade tomater, gurka, paprika, lök, vitlök  lite bröd och olivolja smakar bra och särskilt en het dag. Är grönsakerna i soppan mindre finfördelade kallas den “salmojero”.

 

Väldans god förrättstallrik med serranoskinka, getost, avokado och pinjenötter.

Serranoskinka finns det gott om och jag har här skrivit mer om dem och vad som skiljer dem åt i kvalité. Att botanisera på olika marknader och köpa och provsmaka oliver och annat gör jag gärna. Utbudet av spanska ostar är stort och en av mina favoriter, manchegoosten, som förekommer i mängder av varianter. Vill någon läsa mer om  spanska ostar (klicka på länken) så finns ett inlägg om dem.

Casa Juani, en spansk liten restaurang dit vi ofta återvänder både för tapas, lunch eller en middag

Mer provsmakning

Tortilla de patatas, en tjock omelett med lök och potatis äts ofta både som tapas rätt och när som helst.  Och det ursprungliga receptet kommer från början av 1800-talet. På potatissidan finns också “patatas brava” – friterade potatistärningar som serveras med en stark sås, en vanlig tapasrätt.  Olika sorters korvar, “chorizo” gjorda av griskött och där några är lite starkare och smaksatta med vitlök, paprika och chili. De finns också i en “sötare” variant utan chili. (Sedan är spannet mellan dessa sorter stort)

Calamares, bläckfisk tillredd på olika sätt finns att beställa överallt. Och en specialité är när den är inlagd i vinäger eller “calamares en su tinto”. Alltså bläckfisk som är tillagad och serveras med sitt eget bläck. Räkor, får inte glömmas bort och rätter med dessa förekommer väldigt ofta både som tapas (då i mindre portioner) och som “racion” – en större portion.  Matlistan med provsmakning  kan göras betydligt längre. Men ett smakprov blev det.

Tortilla de patatas är gott både som tapa och när som helst man så önskar.

Räkor är en av mina favoriter. Här stora räkor i het vitlöskssås.  Dock inte starka för gommen.

41 svar på ”Provsmakning av några spanska rätter”

 1. Hej Ditte!
  Finns mycket gott att äta om man tål spanska tapas tex. Casa Juani är jag nyfiken på 🙂
  Förr åt vi alltid tostada con tomate på Genaro…supergoda…Ignacio öste på olivolja med vitlök…ja alla spanskar vräker på olivolja och salt…men inte numera. Tortilla gör dom ju väldigt god på Torreoro…barer som är enkla…
  Ja det där vet du 🙂 Hälsa Bosse!
  Kram P ♥♥

  1. God afton! Visst är det så. Nu har jag turen med en mage som är väldigt förtjust i och uppskattar all den mat jag äter i olika länder. bra så länge det är så. Men precis som många restauranger kan Casa Juani ha bättre eller sämre dagar. Vi har nog bara varit där de dagar som varit väldigt bra. Torreoros tortilla är jättegod och just de enklare barerna har ett utbud av olika tapas som oftast smakar väldigt bra.
   Bosse hälsar tillbaka.
   Stor kram!

 2. Oh, så många godsaker! Här väljer jag gärna serranoskinkan, mums. Omeletter kan vara riktigt läckra, gott. Bläckfisk också. Paellan såg också fin ut, det är väl egentligen som en pytt i panna? Man tager vad man haver. Soppa, mums.
  Tack för den måltiden! Men jag får nog laga lite middag senare ändå. Stekt lax.
  Ha det så gott och god läkning!
  Stor kram!

  1. DEt blev ett litet smakprov men det mesta här tycker jag är gott eller väldigt gott. Alltid färska skalsjur och fisk. Även butikerna har ett fint och strort utbud av både skaldjur, fisk och kött. Gott om manuella diskar till allt.
   Vad gäller paella kan den variera med kocken. Bättre eller inte alls bra.
   Stekt lax låter väldigt gott.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram och många tankar.

 3. Ja, dessa olika rätter har man intagit många gånger. Jag föredrar att äta en varm tostado med jamon/ ost och tomatpuré. Även en bit av den spanska tortilla mättar vid frukosttid. Vi äter ofta tabla de quesos/ jamon. Paella kan smakas olika och tillagas på olika sätt. Vissa är mer godkända än andra. Jag gillar ju skaldjur och kan sitta och mumsa på alla dessa havets läckerheter. Tack för ett smarrigt inlägg// kram

  1. Du känner ju väl till allt här och jag fick jobba på att begränsa mig. Men mycket gott finns det. Håller helt med dig om att “paella” kan variera stort och en del voll jag helle rinte godkänna. Men här kan det vara bra med restaurangtips. Men sen kan det vara en annan kock och paellan blir inte alls bra. Lite av ett vågspel. Skaldjur är jag också förtjust i och äter dem gärna.
   Kram!

 4. God afton! Jag har börjat laga spanska rätter hemma! Fick en fin kokbok En doft av Spanien av Ingela Brandberg i present av mitt arbetslag förra våren. Det är härligt att lära sig att laga spanska rätter själv ? Kram

  1. God sen kväll! Jag har också testat att laga spanskt hemma men det har gått så där. Stort tack för ditt tips. Boken ska inhandlas.
   Stor kram och många tankar.

 5. Ja ja, då är det då dags att dregla igen, vilket jag såklart gör. Utom gazpacho som jag av någon okänd anledning har svår för håller jag helt med dig i valet av smakprover. Skulle kanske tillägga “conejo”, “pulpo” och “mejillones”. Nu fortsätter jag med att dregla om du inte har nåt emot det;-)

  1. Dina tillägg har jag med mig. Men jag fick begränsa det hela. Blev väl långt ändå- Och dregla på du. Jag kan försöka skicka liet godsaker via “luften” till dig. Du finns alltid med i tankarna när det kommer till “pulpo”av skilda slag. Vad gäller kaninen/conejo så avstår jag. Men hänger förstås på när det gäller “mejillones” – musslor.
   Dregla på du. Bara trevligt.

 6. Jag skulle äta ihjäl mig, vilken tur jag inte bor i Spanien! Just tillgången till fräscha färska räkor och andra skaldjur, och även fisk. Fast okej, det finns ju på västkusten här hemma också. Där är jag lika lite som i Spanien! Dock låter det jobbigt att gå på tom mage fram till tidigast 1-2 tiden, skulle hungra ihjäl. Däremot förstår jag att man skjuter upp middagen till senare, det är kanske därför man står sig halva nästa dag?
  Ja många läckerheter är det du visar, serranoskinka köpte jag idag, måste ha något salt till lunchsalladen och nu har jag ätit fetaost i dagarna tre…
  Kram

  1. Man äter inte så mycket som det kan tyckas. Men jag tror spanjorerna får i sig betydligt mer än vi. Jag äter gärna bröd med tomat och serranoskinka till fukost.Under de långa promenaderna blir det ofta ett tapasstopp. Men sedan blir det antingen sen lunch ellee middag. Inte både och. Tror det är en hel del tapsätning här mellan varven….
   Skaldjur är ju en favorit hos mig…
   Kram!

 7. Mums så gott allt ser ut! Gillar också skaldjur och bläckfisk! Manchegoosten är ju sååå god, liksom serranoskinka. Gillar den kalla soppan Gazpacho, den ska jag komma ihåg att göra i sommar!!!
  Tack för tipset!
  Godnattkram!

  1. Här finns mycket gott att smaka så inlägget fick bli just en provsmakning. Gazpacho tycker jag är läskande varma sommardagar och jag lagar den både hemma och i Spanien. Lätt och gott!
   Önskar dig en fin fredag.

 8. Oj så mycket gott från det spanska köket! Det vattnas i munnen! Frukosten på första bilden känner jag väl igen, senast jag var på det stället vsr i Madrid?

  1. Förstår att du känner igen frukosten på första bilden. Bilden är just från där vi också åt frukost i Madrid. Väldigt gott i sin enkelhet.
   Och inlägget blev just ett litet smakprov. (Hade inte med sniglarna…De får framträda en annan gång.)

 9. Oj, oj, så mycket läckert och du frestar ju också med så fina bilder. Har verkligen inget emot den spanska maten. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Ett litet smakprov blev det och svårt att välja vad jag skulle bjuda på. Men mycket finns det att smaka på.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

  1. Vi är väldigt förtjusta i den spanska maten och utbudet är ju stort både på restauranger och i matbutikerna. Gillar verkligen de manuella diskarna.
   Mattiderna, i alla fall middagstiderna, är sena. Men äter vi en sen middag ute blir det ingen trerättersmeny. Här öppnar många restauranger för kvällen igen vid 19- tiden men då är det få spanjorer på plats. De kommer senare. En god trerätterslunch i skuggan vid havet tar vi gärna då och då. Och ibland bara en sallad eller tapas. Möjligheterna är många och det mesta är väldigt prisvärt i jämförelse med andra platser i Europa.

 10. Ojojoj … så mycket gott! Tur jag inte är hungrig för då skulle jag nog börja dregla 🙂
  Håller med dig – att prova det lokala matutbudet är viktigt när man reser – det enda jag känner mig lite skeptisk till av det du visar är nog bläckfisken – det jag helst vill smaka är serranoskinkan! 🙂
  Kram

  1. Vad gäller bläckfisken i sitt eget bläck blev den för mig ett smakprov och inget mer. Men friterad bläckfisk och andra varianter kan vaar väldigt goda. (Om de är bra tillredda och inte smakar “gunmmi”.)
   Serranoskinkan finns i många varianter/kvalitéer och prislägen och jag testar gärna innan jag köper. (DEn finns också färdigpackeretad) Oliver, korvar och ostar provsmakar jag också gärna.
   Kram och trevlig fredag.

 11. Härliga matbilder och tack för historien bakom varför spanjorerna äter som de gör. Alltid lika intressant är det att få veta bakgrunden till varför det är som det är just nu.
  Vi åt inte ute särskilt ofta när vi var i Santa Pola och i Malagatrakten, men givetvis så prövade vi på tapas, paella och olika fiskrätter. Kyckling också för den delen. Maten var god och vacker att titta på. Viktigt är det att ögat också får sitt.
  Vi gör som ni, vi äter antingen lunch eller middag; både ock blir för mycket. Serranoskinka finns i alla mataffärer såg vi men i synnerhet i de större var utbudet stort och där fick man också smakprov. En fin gest som uppskattas. De är förstås stolta över sin Serranoskinka och det med all heder.
  Också jag tycker mycket om skaldjur och fisk. Men på måndag ska man inte äta fisk fick vi veta av vår värd…på söndagen har ingen fiskat så om det finns fisk på menyn är den gammal förklarade han. Så vi aktade oss.
  Tack för matnyttigt och vackert inlägg!

  1. Tack för fina ord! Roligt att vi har liknande upplevelser av maten här. Och detta med “måndagsfisk” stämmer nog bra. Färsk fisk och färska skaldjur vill jag också ha. Överlag uppskattar jag alla de manuella diskar som finns och att kunna välja och peka på det jag vill ha. Och om så är möjligt gärna smaka.
   Önskar dig en fin fredag. Antar att det är en hel del jobb men kanske också lite vila.

 12. Visst finns det många läckerheter att frossa i här 🙂 Fast för min del går bläckfiskbläcket bort. Det smakar inget vidare och dessutom får det maten att se rätt läbbig ut… Själva bläckfisken är dock väldans god 🙂

  Ha en riktigt härlig dag 🙂

  1. Bläckfisk i sitt eget bläck hoppar jag också över. Det blev just bara ett smakprov. Och nu har jag testat. Finns mycket annat i bläckfiskväg som i mitt tycke smakar bättre.
   Önskar er en fin fredag.

  1. Vad trevligt att lite gott och blandat i provsmakningsväg från det spanska köket smakade bra.

 13. Ja, den spanska maten är verkligen god och det mesta vackert att se! Gazpacho med alla grönsaker har jag gjort själv många gånger precis som bröd- och tomatsoppan salmorejo. Sonen gillar båda varianter och de som finns i butikerna på tetra är ganska OK även om det så klart är godare att göra själv.

  Som du säger så är paella väldigt olika, har tyvärr inte alltid blivit nöjd. Men åh så gott det är när man väl får en som är bra!

  1. Bra inlägg om ostar du hade, förresten! Vilket påminner mig om ett jag har i min utkastsamling (sedan väldigt länge!) som också handlar om ost men ut en annan vinkel. Vilken tur! 🙂

  2. Vi äter ju oftast på mindre lokala spanska restauranger men vi lagar också en del mat hemma. Utbudet av råvaror är ju både stort, fräscht och bra och vi har många bra butiker nära med manuella diskar. Även saluhallen är bra. Gazpacho gör jag oftats själv men köper ibland “tetror” och “sätter egen prägel” på dem.
   Paella kan vara svårt och dessutom variera med kocken. Har upplevt ibland att äta en riktigt god paella med massor av skaldjur och som varit god. Men nästa gång på samma restaurang har den inte alls varit bra. men nu har jag blivit bättre på att “säga ifrån” när jag inte är nöjd. för de är sällan direkt billiga.

   1. Det där måste jag bli bättre på! När pappa fyllde 80 var vi på restaurang och den paellan som vi delade på var väl ätbar men inte mer än så. Så himla trist! Och så är man så himla svensk att man inget säger …

    1. Det har tagit mig många år att våga säga ifrån om något inte är bra. Jag gör det hemma på restauranger också. Men jag tänker alltid på att säga det jag vill på ett vänligt sätt. Och det brukar fungera.
     Lycka till ! Och bra att börja.
     Jätttetrist att det inte blev en bra paella när din pappa fyllde år. Man vill så görna att det vid sådana tillfällen ska bli extra bra.

 14. Det här var verkligen ett inlägg helt i min smak! Så spännande med mat, och särskilt att lära sig om och testa nya rätter i andra länder. Jag gillar att gå omkring och titta i livsmedelsbutiker också när jag är utomlands, för att se vad vanligt folk handlar. Intressant det du skriver om att spanjorer börjar med en slät kopp kaffe på morgonen, det blir ju likvärdigt med periodisk fasta. Det kan förklara varför sydländska kvinnor är så smala.

  1. Vad roligt att du tyckte om inlägget. Här lagar vi en hel del mat hemma, mycket spanskinfluerat, lite svenskt och en stor del asiatiskt.
   Utbudet i butikerna är väldigt bra och med manuella diskar så man kan peka och få exakt de bitar man vill ha. Här maler de köttfärsen till mig och jag väljer vilket kött jag vill ha malt. Perfekt. Att strosa runt här i butiekerna och i vår lilla saluhall är jätteroligt och precis som du är det roligt att se vad spanjorerna handlar. (I mitt tycke också en hel del sött….) Men här äts det även en hel det melan målen där tapas, glasssar och annat finns med.

 15. En tapas på balkongen skulle sitta fint, gubben han kollar bilderna ,-))
  Allt ser härligt ut, och gott!
  Du skulle göra en semesterbok om Spanien, dina härliga bilder, jag blir väldigt intresserad av att åka dit .-)))
  Maten ser så läcker ut,-))
  Att äta är ju att resa och njuta,-)
  Tyvärr har jag ju svårt att svälja men håller på att öva mitt sväljande så innan jag fårbort det åker jag inte för då vill jag njuta av allt det läckra ,-))
  Ha det fortsatt fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Tapas -småplock, när man sitter hemma på balkongen är också fint. Vi ordnar ofta med det i Stockholm när vi är hemma. Passar då på att gärna vistas på balkongen på kvällarna i skuggan.
   Kanske blir det en gång en lite sammanställning både från våra trakter här i Spanien och liksom från Peking/Kina.
   Visst innebär en resa, kort eller lång, spelar ingen roll – att man upplever saker och får nya erfarenheter.
   Trist med ditt sväljande men kanske kan du på sikt komma övver det. Hoppas!
   Stor kram!

 16. Wow! Älskar ju mat som du redan vet. Längtar ner till Spanien och maten nu, längtar också efter solen.
  Tostada con aceite de oliva y tomate, min favorit. Men det andra ser också helt utsökt ut.
  Ha det bra!

  1. Här finns mycket gott att välja på och ibland är det enkla det bästa. Matintresset delar vi verkligen.
   är nu på väg hem för lite resejobb och träff med “de mina” och vänner. Men varmt är det ju i Stockholm också- Idag +29 på morgonen- Till och med varmare än i Torrevieja. Men för mig kan det snart få bli svalare hemma.
   Ha det bra du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *