Skyltar Stockholm

Promenad och skyltar- Skyltsöndag från Söder i Stockholm

Söndag! Och dags igen för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Idag bjuder jag på veckofärska skyltar från Stockholm och Södermalm. Skyltar fångade under gång och vid ett par tillfällen.  Men även en skylt från Vasastan har hittat hit. Så välkomna med på en fin promenad.

Jag går ut på kajen och börjar min promenad längs vattnet. Hammarbykanalen mot Hammarby sjö.Jag går ut på kajen hemma hos oss  i Norra Hammarbyhamnen, på Söder i Stockholm. Och det är här jag börjar min promenad längs vattnet. (En del av Östersjön)

Promenad och skyltar

Jag går österut och kommer efter ett tag fram till Fotografiska museet. Där var jag förra fredagen för att se Erik Johanssons utställning “Places Beyond”.Nu blev det ett kort besök här för att köpa boken av honom. En fotobok som tidigare varit slutsåld och just kommit in igen. Men tog också en snabb titt in för att se ytterligare några av bilderna i utställningen. (Jag är medlem och kan för den kostnaden komma och gå som jag vill. Passar mig väldigt bra för jag går gärna hit när andan faller på)

Stannade under min promenad till vid Fotografiska museet. Stannade på min promenad till vid Fotografiska museet. Och denna “logga” som skiftar bilder finns vid entrén till själva museet.

Inne på museet erbjöds olika drycker från en vagn. En god idé. Fanns personal på plats…

I Stockholm, över hela stan, är det lätt att reta sig på alla el-scootrar som ligger slängda kors och tvärs på trottoarer och allmänna platser- Så en trevlig skylt kanske kan uppmuntra till bättre ordning på parkeringen av dem.

 

Jag fortsatte att vidare och tog mig upp till bron över till Katarinahissen för att se om avlastningen av den nya bron som ska förbinda Södermalm med Slussen. Och bron kunde jag se ligga vid kajen och invänta att komma på plats. Här uppifrån Katarinabron såg jag också den gamla “Stomatolskylten”. Den är Sveriges första och äldsta fungerande ljusreklam. Reklam för tandkrämen Stomatol  som blev uppsatt 1909 av firman Grumme&Son på den gamla Katarinahissens torn. Men skylten blev flyttad 1933 till en fastighet i närheten.

Från Slussen

styrde jag sedan stegen tillbaka hemåt via den mysiga Södermannagatan. Och visst såg jag även på denna del av promenaden en del skyltar.

En promenad jag gärna går ett par gånger i veckan, men en hel del andra varianter blir det också.

Ja, i dessa tider kanske fler liknande skyltar kommer upp i butikernas fönster.

 

Södermannagatan. En favorit där stora delar är bilfri och en gata  många små butiker,  grönområden, restauranger och caféer. Och skyltar förstås.

Jag tar oftta en promenad längs Södermannagatan. Alltid trevligt. En promenad längs Södermannagatan tar jag gärna. Och den här skylten som visar på enkelriktad,  med tilläggsskylt,gäller ej cyklar, finns det en hel del av på Söder. Lite förbryllande mellan varven och de har fått en gel del kritik. Lagliga eller ej? Det är frågan. 

Noterade också att gavelhuset hade ny reklam “Mini Electric” en variant av bilmärket MiniCooper. (Mer info i länken)

Nu är det bilreklam här på gavelhuset på Södermannagatan. Reklamen här varierar och nya varianter brukar dyka upp varje månad.

Utanför en restaurang fanns detta klargörande. Bra att veta.

Atttid mysigt att promenera längs Södermannagatan. Mitt i huvudstaden men ändå med småstadskänsla. Alltid lika trevligt att ta en promenad längs Södermannagatan. Och det är fler än jag som tycker om kvarteren här. Lite behaglig småstadskänsla mitt i storstan. 

Sista skylten är från Vasastan och Scalateatern där vi i veckan såg föreställningen “Etta på listan” med Sissela Kyle. mycket humor och många skratt. Och med stor självdistans.  Föreställningen blev filmad av SVT och jag skrattade gott åt slutklämmen. Humor där också.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

 

36 svar på ”Promenad och skyltar- Skyltsöndag från Söder i Stockholm”

 1. Vilken promenad och vilka skyltar. Jaså fotografiska ligger där… ska jag allt lägga på minnet. Någon gång ska det väl passa 🙂 Fin reklamskylt på väggen med Mini Copern. Tack för en fin promenad hos dig. Stomatol skylten var underbar.

  1. Detta är ju lite av mina trakter så det blir en sväng här i trakterna ett par gånger i veckan. Och att titta in på fotografiska gillar jag verkligen. Nu i veckan så ko ju också det kinesiska fartyget med stålbron, “guldbron till Slussen. Bron som ska förbinda Södermalm med Gamla stan så då blev det ett par extra vändor här. Visst är den gamla Stomatolskylten fin. Den gör sig fortfarande. Även husväggen med bilen gillar jag. Rejält tilltagen.

 2. Tack Ditte för en härlig skyltpromenad hos dig! Bilden från Södermannagatan är så fin och som du säger lite småstadskänsla över den 🙂 Sen snabb service även om det tar tid…haha, den var bra!!
  Så önskar jag dig en riktigt fin söndagskväll Ditte!

  1. Det passade bra med en skyltrunda i mina trakter idag. Man kan ju inte sitta inne bara för att…Södermannagatan är jag väldigt förtjust i och mina fötter styr ofta stegen hit. Och jag kan i princip gå hela gatan från mig och upp till Mosebacke strax ovanför Slussen. Visserligen är det uppför men nerför när jag går hem
   Önskar dig också en fin kväll och bra start på veckan.

 3. Snyggt skyltat hos dig som vanligt! Vilken tur att ni hann se föreställningen för nu är det väl kört när det gäller den sortens nöjen.

  Kram och god söndagskväll!

  1. Tackar! Ja en skyltpromenad här i mina trakter kändes lagom. Och du kände nog igen dig lite här kring Södermannagatan och Slussen.
   Jag tror att föreställningen fortfarande spelas för salongen tar inte in så många. I varje fall säger hemsidan det. Men man vet ju inte vad som gälle ri morgon. Såg dock att andra föreställningar var inställda här.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Stomatol-skylten, den är verkligen fin!

  Fnissade oförstående åt restaurangen där som lovade snabb service. Kanske menar de att det är relativt? Att de är snabba även om kunden inte tycker det?

  1. Visst är Stomatolskylten fin. Har ju funnits här i området så länge. Restaurangskylten tyckte jag var riktigt bra. Man får klura lite vad som menas och det är alltid bra. Gott om skyltar är det här på Söder och i stort urval.

  1. Det blev ju även en promenad i mina “hoods” där jag trivs så bra och med en del skyltar som finns här. Roligt att du kom med.

 5. Åh vilka underbar färgglada skyltar från staden i mitt hjärta. Älskar Stomatol-skylten.
  Erik Johanssons utställning är jag nyfiken på ,minns dina häftiga bilder från den!
  Jag hittar verkligen inte på söder, så tack för kartan, Södermannagatan ser ju sååå pittoresk ut, undrar om jag varit där?
  Kram och tack för fina skyltar!

  1. Visst blev det en trevlig skyltpromenad i mina trakter. Och Stomatolskylten är ju en härlig klassiker. Söder är ju som en stad i staden med sina kvarter och sin charm. Många mysiga kvarter och gator. Södermannagatan kan man gå i princip, från mig, och upp till Mosebacke. Man korsar också då Folkungagatan.
   Har du inte varit där får du ta dig en tur hit i vår så ska jag gärna ta dig med på en vandring här på Söder. Och givetvis med “pitstop”.
   Kram

 6. Det är alltid trevligt att få följa med på dina promenader på söder. 🙂
  Det är en fin runda längs med kajkanten.

  Stomatolskylten är fin och det är roligt att den får vara kvar.

  Jag hoppas att det kan bli ordning på elsparkcyklarna när det erbjuds parkeringar för dessa.

  Ja, visst är det trevligt att gå längs med Södermannagatan och du har tagit en fin gatubild med folkvimmel.

  Kul skylt angående filminspelningen. Då kanske vi får se dig i tv framöver? 🙂

  1. Jättetrevligt att du går med. Och det är fint att gå här längs vattnet. Jag gör det både ofta och gärna.
   Stomatolskylten har ju funnits länge och roligt att den är kvar även om den bytt placering.
   Ja, el-sparkcyklarna är ett dilemma. Och så trist att väldigt många också slängs i vattnen runt om i stan. Vet inte hur många som plockats upp. Verkliga miljöbovar. Ett gott initiativ för bättre parkering är dessa trevliga skyltar.
   Södermannagatan tycker jag om. Känns som om man är i en mindre stad. Och den är gångvänlig.
   Vad gäller teatern satt vi längst bak, nästan ensamma på raden. Tror inte kameran fångade oss. Men föreställningen var riktigt bra och fylld med humor.

 7. Ja, dina skyltar visar läget här och nu. Bra skyltat som vanligt.
  Det går inte att undvika virustänket i någon blogg, tror jag.
  Men vi ska sova gott. Stor kram!

  1. Just så! Och här går livet sin gilla gång och jag tänker leva så mycket som möjligt som jag brukar. Dock inga utlandsresor just nu. Vad gäller Corona så vet vi ju alla att det finns och för mig räcker det. Känner inget behov av att leva med det dygnet runt och inte i bloggar. Det hjälper ju liksom inte upp det hela. Men jag kan förstå om man är orolig. Absolut.Men nu känns det väl mycket.Jag kommer inte alls att ta upp det. Kanske om jag drabbas men inte innan dess.Räcker så bra med info från radio och tv och WHO:s hemsida.
   Och sover gott gör jag helt klart.
   Stor kram

 8. Så många trevliga skyltar! Den sista var väldigt kul. Guldbron som du skrev om smög förbi Helsingborg också på väg upp till er och det var ett väldigt ståhej. Det filmades av HD och vi kunde se det på datorn hela tiden. Fort gick det inte.

  1. Tack! Ja, det finns en hel del i mina kvarter. Vi har följt brom via datorn från den dag den lämnade Shanghai så nu var det givet att vi ville se ankomsten till Stockholm. Och det gjorde vi. Bron lastades av tidigt i fredags morse, då var jag inte på plats men tog en sväng senare. Och då låg den vid kaj. Minns när bron passerade Helsingborg och kul att du så både bron och fartyget då. Nu får jag se nästa helg om den passar och komme rpå plats.

 9. Vilken skyltkavalkad! Suveränt!
  Skrattade gott när jag såg första skylten i Hammarbyhamnen. Minns att vi promenerade där för ett par år sedan och var helt omedvetna om att bussar faktiskt åker där. När busschaffisen tutade ett antal gånger höll vi på att dö av hjärtinfarkt.
  Fotografiskas loggo är helt suverän och så smart “layoutad”. Äntligen en rolig skylt med uppmaningen att parkera sina el-skotrar. Väl behövligt skulle jag säga. Stomatol klassikern är underbar. Tänk att den fortfarande “is going strong” och verkar underhållas bra. Skylten på apoteket med texten “we are fragile here” visar att personalen har humor. Bra där! Reklamen för Mini Electric med den limegröna bakgrunden gillas skarpt.
  En helt underbar skyltning med många blåa himlar som inramning. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Ja, det blev en del skyltar från mina “hoods”. Och här finns det gott om dem. Skylten om att bussar kör här är ganska ny och tror den kommit till av just den anledningen du beskriver. Men nu finns ett par utplacerade. Bra så.
   Visst är loggan för “Fotografiska” bra. Den finns ju utanpå byggnaden och just här vid ingången till museet är det extra fyndigt med bilden i mitten som växlar.
   El- scooterskylten är ju positiv och kanske kan det hjälpa till att få viss ordning på dem. Jag är så trött att de ligger slängda överallt och mängder finns i Mälaren längs Riddarfjärden. Rena miljöbovarna.
   Stomatolskylten har ju funnits i alla år och den är “still going strong”. Kul!
   Kul också med ny reklam på husgaveln. Snygg denna gång. Man vet ju aldrig vad som kommer upp där. Och det är ju ingen billig reklamplats heller.

 10. Du har ju verkligen lyckats smyga dig in både här och där trots alla hinder för folksamlingar. Kanske blir det tuffare kommande vecka. Avis att du sett utställningen på Fotografiska, den jag bara fick bläddra i en bok. Men snart är väl det bara sånt vi kan göra tills vi besegrat detta eländiga virus. Trevliga skyltar, fastnade speciellt för Fast service, haha, och visst ska man komma ihåg att kamma sig när man kan hamna i publikvimlet på tv! Kram från pörtet

  1. Jadå! Jag försöker se möjligheterna men ibland kör det ju ihop sig. Vad som händer kommande vecka är en öppen fråga men jag är lydig och följer alla rekommendationer och är varsam. Men att gå ut är ju ännu tillåtet. Passar på. Jag har nu köpt boken från Fotografiska och är så glad för den. Och utställningen var jag så förtjust i.
   Vad gäller teater och kamning så tyckte jag det var humor att skriva till det. Hela föreställningen var riktigt bra med både humor och självdistans och många befriande skratt. Behövligt. Tror dock inte jag var så kammad inför tv-inspelningen.Men spelar mindre roll.En rolig kvaää var dte.
   Visst är “fast service” rolig. Sen får man tolka den som man vill.
   Kram!

  1. Här finns mycket av det mesta och så även i skyltväg. Kul att du hängde med och en rejäl runda blev det ju.

 11. Kul skyltpromenad, Fotografiskas logga har jag missat, inte varit där på länge. Stomatolskylten är en klassiker. Sen brukar jag inte gilla reklam men den på gaveln var snygg.

  1. Visst är Fotografiskas logga bra! Och den som finns här inne vid entrén och som skiftar bild i mitten är spännande. Stomatolskylten är ju klassisk och har funnits här så länge. Kul att den får vara kvar.
   Här på gaveln brukar man byta motiv ca. en gång i månaden och motiven varierar. En del gillar jag och andra inte. Men den här tycker jag är lite spännande.

 12. En härlig promenad med många trevliga skyltar … och allvarliga också …
  Kul med uppmaningen att kamma sig till Sisselas föreställning!
  Ha en bra start på denna nya vecka!
  Kram

  1. Vi skrattade gott åt Sissela Kyles föreställning och likaså åt det humoristiska med kamningen. Och en rejäl skyltpromenad blev det. Hoppas på att koma ut en vända idag också. Just nu snöblandat regn men det blir nog bättre under dagen.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 13. Haha! Underbar humor där på sista 😀 Den där tilläggsskylten med att det ej gäller cyklar är tämligen onödig. Vad bryr sig väl cyklister om trafikregler? Ja ja, lite generaliserande, det är nog ett fåtal som struntar i reglerna, men det är ju dom som märks…

  Härligt skyltat! Han nu en fin start på veckan 🙂

  1. Tack! Visst är det! Och hela föreställningen var så rolig. Befriande i dessa dagar.
   Vad gäller cykelskylten så är det ju tveksamt om den är “laglig”. Men visst är det så att många cyklister kör sina egna regler och de varierar.
   Önskar er också en bra start på veckan.

 14. Så fint att följa dig på skyltrundan i staden som ligger så varmt i mitt hjärta.
  Den gamla Stomatolskylten är bara allra bäst!
  Tack igen Ditte för ditt härliga inlägg!

  1. Varmt tack! Visst är Stomatolskylten en klassiker och fint att den bevarats. Visserligen är den flyttad en gång men är synlig för alla där den finns.
   Ha det gott! Tankar till er!

 15. Härlig söndag med som alltid fina bilder , hur har det gått med guld* bron? kommer du att se den när den är på plats? hoppas du såfall lägger ut dina fina bilder 🙂 här skall det oxå ut på pw i solskenet kram

  1. Jag kommer inte att hemifrån mig kunna se “guldbron” men jag passerar där nästan varje dag så bilder kommer när den är på plats. Sol här också så en promenad blir det. Bäst att passa på.
   Kram och trevlig måndag.

 16. Har ju inte varit nere på stan sista månaden så jag har inte så stor koll på de där el-scootrar längre men däremot får vi vid varje lov köra iväg en hög från vårat skräprum…de har en förmåga att hamna på vår skolgård av nån anledning och de som har hand om dem kommer inte och hämtar.
  Vi brukar rulla iväg dem ner mot mer lättillgängliga trakter…typ ett dike långt bort nere vid socialkontoret 😉

  Ha det bäst.

  1. Förstår att ni också har det trassligt med dessa el- skotrar. Och en massa extra jobb med att få iväg dem är det ju. Här har många hamnat på Mälarens botten så de förorenar rejält. Många ligger också och dräller på trottoarerna och hindrar framkomligheten. Illa det också. Önskar att de som hyr dem också kunde parkera dem på avsedd plats.
   Ha det bra du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *