Foto Kina

Pris- Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Pris är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. (OBS! Sanna  har en ny bloggadress. Finns i länken till henne här ovan.)

Ett fint pris, en verklig vinstlott, att ha haft förmånen att på olika platser i Kna ha besökt kinesiska muren. En del av den 8850 km långa kinesiska muren, en gammal försvarslinje. Muren består  av många olika murar och kan vara betydligt längre beroende på hur man mäter. Jag ser det som ett pris, en vinstlott, att haft förmån att besöka många olika delar av den. 

Ordet pris

kan innefatta så mycket. Jag tänkte dels  på ordet i fråga om pengar. Ett belopp, kostnad eller en summa.  Ett pris man kan man ju kanske vinna i en en tävling. Eller kanske ”pris” i fråga om snus.  Men mina tankar rörde sig vidare och jag hamnade i stället på, sätta pris på – värdera, vinst och vinstlott.  Och det var just en sådan jag ”drog” i december 2006. För i januari 2007 flyttade vi till Peking och jag började arbeta där på Svenska skolan.

Tanken var att vi skulle stanna i sex månader men det blev nästan i fyra år som Peking kom att bli vår hemstad.  (Alltid sommar och jul i Sverige och däremellan med familj och vänner som ofta kom på besök.) Fortfarande så sätter jag och maken väldigt stort värde på dessa fantastiska år. År som verkligen berikat oss på alla sätt. Är så tacksam och glad att jag /vi fick och tog chansen. Det gäller att våga och det är jag ganska bra på.

Vi har varit tillbaka till Peking några gånger

sedan vi flyttade hem och det är ju hela tiden en stad i stor förvandling. Men den kinesiska muren verkar tämligen bestående. Senast vi besökte den var en snöig marsdag 2017 och det var då vårt  25:te besök. Ett besök här är något vi alltid värderat högt.

 

Kinesiska muren har i sig haft ett högt pris vad gäller lidande under tiden den byggdesMäktigt! Och kinesiska muren i sig har haft ett högt pris vad gäller lidande och människoöden. 

Många människor har omkommit/dödats under den tid det tog att bygga den kinesiska muren, från 300- talet f. Kr fram till 1600-talet-

Vissa delar av muren är renoverade.

Utsikten när man tagit sig upp här på kinesiska muren är ett pris i sig. Och upplevelsen också Andra delar är i behov av restaurering. Och emellanåt är det rejält brant. Men utsikten när man tagit sig upp är värd ett pris i sig. 

Inte direkt turistanpassad. Men det är ju också en del av tjusningen.

Snart uppe.

Oj! Brant var det verkligen.

Kinesiska muren slingrar sig som en orm genom Kina och på kinesiska heter den ”Cháng Chéng”- den långa muren.

 

En favoritbild! Ett hopp från muren. över floden och landar på andra sidan. Och att ta ett språng uti det okända kan också vara ett sätt att vinna sitt eget pris.

Att våga kan ocså vara att vinna ett pris. Ett inre pris. Att våga kan också vara att vinna ett pris. 

42 svar på ”Pris- Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Ett härligt murinlägg. Jag har också haft förmånen att gå på muren – en kort bit, men det var fantastiskt att se hur muren slingrade sig över landskapet.
  Det var verkligen ett pris du fick när du hakade på erbjudandet! Kram

  1. Jag är så glad för att vi tog chansen och fick den. Minnesvärt på alla de sätt och en vinst. Och ”muren” är ett fantastiskt byggnadsverk. Visst?
   Kram

 2. Att kunna få bo utomlands en tid en tid betraktar jag som en ren vinstlott! Berikande på alla sätt!
  Gillar dina bilder från Kinesiska muren. Väcker sköna minnen!
  Ha det gott!

  1. Absolut! Kändes som att få första pris när allt blev klart.
   Roligt att jag kunde väcka lite minnen hos dig med bilder från olika delar av kinesiska muren.
   Ha det gott du också.

  1. Nej, åren här kan inte köpas för för pengar och det skulle inte gå att sätta ett pris på dem. Men en del bilder och text från åren här har sålt. Och jag är så tacksam att vi fick och tog chansen till att bo i Peking.
   Vad gäller bilderna är de tagna med lite olika kameror och vid olika tillfällen.

 3. Som vanligt så bjuder du på en snygg tolkning med heliga bilder till. Bilderna från kinesiska muren är verkligen fantastiska men jag är osäker om jag hade vågat gå där. Svaret är nog nej men jag njuter av dem på avstånd. Att våga gå där och sedan åka en sådan linbana är verkligen värt ett pris! Så bra jobbat 😀

  Kram och god kväll!

  1. Tackar! Man kan också välja mindre utmanande sträckor att gå. Finns mycket att välja på här. Men vi har varierat oss en del med besöken och besökt både de mer okända och orestaurerde delarna liksom de delar där man restaurerat. Nu har du ju på nytt gjort besök här med mig så i princip har du ju varit på plats.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Bilden av dig och Bosse där på muren tar priset – ni får krampris av mig för det!
  Ja, du får en för för hela inlägget med fin tolkning, prisvärdt 🙂
  Stor kram! Må gott.

  1. Tack! Så fint med ett krampris. Och våra minnen och det vi har med oss från åren här vinner också flera priser. På olika sätt.
   Stor kram

 5. Visst kan ett boende utomlands vara en vinstlott med många nya upplevelser och en plats att återkomma till.

  1. Helt klart! Våra år här blev verkligen att vinna ett första pris. Så många upplevelser och erfarenheter vi fått med oss i bagaget.

 6. Vilket underbart inlägg!!! Så glad jag blir att få se detta mästerverk till bygge…förstår också att bygget hade sitt pris i form av liv och detta under så många år, tack Ditte för att jag fick följa med på en tur!

  1. Tack! Så trevligt att du kom med hit. Och nu har du sett några olika delar av den kinesiska muren. Den varierar mycket och är ett fantastiskt och fascinerande byggnadsverk.
   Ha det gott!

  1. Tackar! Och det var en sorts pris i sig att hamna i Peking. Med upplevelser och erfarenheter som jag/vi haft med oss vidare i livet.

 7. Guuuu vilka bilder! Du måste ha ett fantastiskt arkiv med härliga bilder från Kina. Kan inte minnas att du visat just dessa bilder från muren förut, speciellt inte bild 2, som är min favo. Att se de olika stadier av murens ”förfall” är faktiskt mycket intressant. Med tanke på när den började byggas så är den ändå fortfarande i bra skick. Nu skulle jag inte ha vågat gå på de delar som var som mest medtagna, men ändå!
  Å visst drog ni en vinstlott med er vistelse där. Det är inte många svenskar förunnat att kunna leva och undervisa i Kina.
  Ett superbt bidrag med helt underbara bilder!

  1. Tack! Bilderna är tagna vid olika tillfällen. på olika platser och med olika kameror. En del bilder har jag från Kina och många från just kinesiska muren.Tror inte dessa bilder varit med tidigare och de ger en varierad bild av hur muren kan se ut på olika ställen. Har ju besökt en del. På en del ställen, där det kommer många turister, är den kinesiska muren restaurerad men på andra platser är den det inte. Jag har testat både och.
   Visst drog vi en vinstlott och våra år här har betytt så mycket. Absolut ett första pris.

 8. Ja, det var verkligen brant! Vilken tur att man inte ser hur brant det är alla gånger, i all synnerhet när man börjar en klättring. Duktiga ni och så himla söta ni ser ut där ni står på muren tillsammans.
  Visst är det ett pris av rang att ha haft den möjligheten som ni fick och som ni tog!
  Ett väldigt fint inlägg om temat Pris! Toppenbra!

  1. Stort tack! Ja, vi vann första pris här och vann nästan fyra år i Peking. Men med det kom också så många upplevelser,resor. möten och nya erfarenheter. Så det blev även en livsresa på sitt sätt. Så berikande.

  1. Ja, tiden i Peking är minnesvärd och till den hör ju också olika resor inom Kina och många besök på muren. Tiden här uppskattar vi verkligen.
   Kram

 9. Fantastiskt att få följa med till kinesiska muren, Tack!
  Det måste verkligen vara en upplevelse utöver det vanliga! Ett pris, precis som du skriver, vad spännande. Ser lite läskigt ut också att gå i den branta och trasiga delen, modigt!

  Tack för att vi fick följa med!
  Kram och fin onsdag!
  Christina

  1. Ja, ett pris, en stor vinst, att ha haft förmånen dels att bo och jobba i Peking och dels att ha detta fantastiska byggnadsverk i närheten. DE mer turistiska dalarna av muren är renoverade men den är ju lång så det finns också väldigt långa sträckor som inte är detSträckor dit inte så många turister tar sig. Men det är också här som det är en speciell känsla att vandra på muren.
   Trevligt att du följde med.
   Kram och jag önskar dig också en fin onsdag.

  1. Visst är det! Vilken konstruktion och att den fortfarande håller ihop. Här var det inget fuskbygge. Och vi sa varje gång vi besökte muren att gå här var att vinna ett första pris. En fantastisk upplevelse. Sista bilden är en favorit hos mig också.

 10. Vilka härliga bilder från muren! Jag och min mamma hade en resa bokad dit för ca 30 år sedan, men i samma veva fyllde min morfar jämnt och bjöd med oss till Barbados och vår Kinaresa avbokades och jag har ännu inte varit där, men någon gång så…../Pernilla

  1. Om inte annat har du nu i alla fall varit på kinesiska muren genom mina bilder. Inte så tokigt det heller. Och Barbados är helt ok det också. Kanske inte så mycket kultur men mycket annat.

 11. Vilka härliga bilder! Kinesiska muren är verkligen ett fantastiskt byggnadsverk som även vi besökt, fast då bara en gång 🙂
  Den där sista bilden där du åker på linor som ”tar slut” och försvinner i tomma intet är för läcker! 😀

  Ha en fin dag! Lite varmare idag på morgonkvisten 🙂

  1. Sista bilden är en favorit. En härlig känsla att åka ner från muren och korsa floden och landa på andra sidan. Visst är kinesiska muren ett fantastiskt byggnadsverk. Så många liv tusentals liv som gått till spillo här på olika sätt. VI har besökt muren på flera olika platser och det är verkligen skillnad att gå på den mer renoverade delarna och de som inte är det. Men känslan är alltid mäktig.
   Önskar er också en fin dag och det ser vädermässigt lovande ut.

  1. Tack! Ja, det var som att vinna ett pris varje gång vi kom hit. Mäktigt. Nu har du ju i alla fall fått en smak av det via mig.
   Kram och trevlig onsdag

 12. Vilken fantastisk mur och vem drömmer inte att få uppleva den, men jag nöjer mig med att titta på dina jättefina bilder därifrån. Ser ut att ha varit en både ansträngande och spännande klättring på muren 🙂
  Vilka upplevelser du/ni har haft ! Jag skulle nog inte ha vågat ”hängt och dinglat” där över stupet i en lina 🙂
  Måste ha varit en häftig upplevelse 🙂
  Tack för att du delade med dig av alla dessa fantastiska upplevelser du varit med om. Så otroligt roligt att se dina bilder.
  Och så fint du har lyckats att lösa veckan ord också.
  Ha en fortsatt fin vecka ! //Marie

 13. Pris är ett ord med många betydelser och du har fått med en hel del av dem. Bilderna på Kinesiska muren är helt fantastiska. Jag önskar att jag fått se den i verkligheten, men gissar att jag haft problem med ta mig uppför de branterna. Ha en fin fortsättning på veckan.

  1. Visst har ordet ”pris” många betydelser och det är så roligt att läsa och se de olika tolkningarna. Varje gång vi upplevde muren kändes det som om det var en vinstlott vi drog. Brant är det nästan överallt, i större eller mindre utsträckning men trevligt att du kom med här på en bildpromenad på muren.
   Önskar dig också en fortsatt bra vecka.

 14. Heisann, alltid hyggelig å få en kommentar av deg på bloggen min, Ditte. Og alltid interessant å lese dine innlegg til ukas utfordringer. En av grunnene er jo at vi har vært på mange av de samme stedene, og det blir slik at minnene dukker opp…
  Den kinesiske muren er ett av de stedene jeg hadde ønske om å se og som jeg har fått sett, takket være at jeg tar sjansene som byr seg og jeg våger… det gir ofte tilbake i mangfold av opplevelser. Takk, Ditte for ukas minneinnlegg ;:OD)

  1. Tusen tack! Vad roligt att du uppskattar mina kommentarer och jag tycker alltid det är roligt att läsa dina inlägg. Så givande! För mig är det också roligt att träna på min norska. Den finns där i bakhuvudet.
   Och visst har vi i världen varit på ”samma” platser. Väldigt roligt. Och visst är det fint att kunna ta en chans när man får den. Det var ju så vi hamnade i Peking och kom att bli kvar i nästan fyra år.
   Mina bilder från den kinesiska muren är från flera olika platser och det är en speciell känsla att vandra på de mer orörda delarna.

 15. Helt fantastiskt inlägg på ett byggnadsverk som är svårt att fatta att de lyckades med, trots det höga pris som muren kostade. Det ser onekligen väldigt farligt ut att ta sig fram på vissa delar av muren. Tur att ni varit där så mycket så ni vet vart det är bäst och kanske inte så hemskt mycket turister.

  1. Tack! Vi har med oss många vinster från våra år i Kina och en av dem är att ha haft förmånen att besöka muren på flera olika platser. Kinesiska muren är väldigt lång så det finns en hel del ställen där den inte är restaurerad. Men det är också en av tjusningarna med att besöka dessa delar. Och att dte är brant tror jag framgår av bilderna. Och vi hade ju kinesiska vänner som kunde lotsa oss till de mindre turistiska platserna. Minnesvärt.

 16. Hej, jag förstår mycket väl att du har fått fantastiska upplevelser som du kan uppleva som riktiga priser under era år i Kina. Landet i sig har aldrig lockat mig, men det stämmer kanske inte riktigt, det är just människomyllret och storstäderna som inte lockat. Däremot, när man ser fotona från muren, då förstår man att varje kvadratmeter inte är överbefolkad! Det är ett oerhört stort land och jag tror kineserna är mycket vänliga till sinnet.
  Kram

  1. Kina är ju ett gigantiskt land och här finns både väldans stora städer och det är ju där jobben finns och sedan finns en fantastisk landsbygd spm är i stor kontrast och där människor lever som man gjort i hundra år.Kina är verkligen ett kontrasternas land. Och även i Peking hittar man det gamla mitt i det nya och moderna. Jag drog en vinstlott när jag fick jobbet här och våra år i Peking lärde oss så mycket.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *