Foto

Posta – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Posta är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. I årets tolkningar är det olika verb som gäller och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns  temaorden ordnade veckovis för hela året.) Några av bilderna är från arkivet och andra är helt nytagna.

Falklandsöarna. Stanley. Hit tilll postkontoret gick vi för att köpa frimärken och posta några vykort.Här i Stanley, Falklandsöarnas huvudstad, gick vi in på  det fina postkontoret för att  köpa frimärken och posta några vykort. Och den röda färgen påkallade direkt vår uppmärksamhet

Posta

Mina tankar hamnade först på att lägga en försändelse på en brevlåda och att skicka något.Men också på att posta, publicera, en text. Kanske  ett blogginlägg. Man kan också inneha en post;  ha en placering eller en plats, vara posterad.  Förr använde man just det uttrycket “att stå på post, “postera” alltså att vakta något. (Ordet post i sig kommer  från det  latinska ordet ponere som betyder sätta, ställa, placera.)

Igår eftermiddag passerade jag postlådorna helt nära oss. Två varianter finns. Den blå för post som ska inom lokalområdet och den gula är för post som ska längre.

Och eftersom det är “Postnord” som handhar det hela så vet man inte hur det blir med framkomligheten av det man skickat.  Det kan absolut variera. Våra vykort som vi skickade från Falklandsöarna var i alla fall i Sverige på några dagar.

Stockholm . Södermalm. Små lokala "Postnordkontor" finns ofta vid livsmedelsbutiker. Här kan man också posta paket och brev och köpa frimärken. Även hämta ut paket. På många platser runt om i landet så finns inte postkontoren kvar utan har ersatts av mindre varianter. Hos oss på Södermalm i Stockholm har Postnord ett bemannat litet kontor vid ICA Ringen. Här kan man också posta brev och paket och köpa frimärken.

Numer är det kanske inte så ofta man skriver och skickar brev, vykort eller telegram. Men jag har sparat både en del brev, vykort och telegram jag fått under åren. (Rättare sagt så är det inte jag som sparat dem utan min mamma gjorde ett album till mig när jag föddes. Och i albumet har hon klistrat och på andra sätt satt in olika händelser i mitt liv från nyfödd till min studentdag den 13 maj 1968)

Min mormor i Norge var snar med att skriva och skicka ett brev till mamma ett par dagar efter det att jag föddes 1949.

Flera sparade telegram som blivit postade genom åren finns också i minnesboken. Bl.a. detta som kom till min femårsdag

Mer Post

I den spanska sommarstugan i Torrevieja har vi en brevlåda utanför grinden men dit har det under årens lopp bara kommit reklam. Så för några år sedan kom vi att prata med vänner som berättade att det fanns postfack några kvarter bort. Alltså små boxar där  brevbäraren lämnade ev. post. Detta gäller bara de som bor i egna hus. Bor man i ett flerfamiljshus kommer posten per brevbärare ändå hem.

Här vid “posthuset” har vi passerat många gånger,ofta dagligen när vi varit  på plats, men inte haft en tanke på att vi hade ett fack här. Någon nyckel hade vi heller inte hit och vilket nummer vi ev. skulle ha på facket visste vi inte.Så det blev en del att ta tag i och på olika sätt. Sagt och gjort och det var inte direkt lättsamt att bringa rätsida i det hela. Men min envishet förde oss en bra bit på väg och dagen C  och en nyckellösning kom. (C står för correos det spanska ordet för post.)

Här, i det lilla “posthuset” med ca 300 små fack, skulle även vi ha ett. Men vilket var vårt. Efter en hel del samtal med personal på vårt lokala postkontor i Torrevieja så fick vi veta numret på vårt postfack. Och vi hade lyckats med att få låna en huvudnyckel och kopiera den. 

Tydligt blev det när vi öppnade postfacket att det var överfyllt. Men inget var till oss. Post i mängder fanns  det här från 2010 och fram till september 2017 då vi kunde öppna och tömma det.

Att stå på post

och vakta kan man också göra. Här på bilden är en liten del av Terracottaarmé som finns i den kinesiska staden  i Xian. Terrakottaarmén består av ca 8000 soldater i människostorlek, mellan 180 cm och 190cm som byggdes för att stå på sin post s att vakta kejsare Qins mausoleum. Armén började byggas 249 f. kr och man höll på i årtionden. Kejsare Qin avled 210 f. Kr och då var armén på plats.

Kina. Xian. Delar av Terrakottaarmen som posterar vid kejsare Qins mausoleum Här är det delar av Terrakottaarmén som posterar vid kejsare Qins mausoleum. 

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

36 svar på ”Posta – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Minns det du skrev om postfacket!
  Tänk när vi skickade och fick telegram.
  Kommer ihåg att mina föräldrar telegraferade till mig när jag bodde på Mallorca.
  Hade ingen telefon så detta var ett bra sätt de snabbt kunde få tag på mig.
  Posta ja då tänker jag på att skicka något på brevlådan eller paket på t.ex. OK.
  Lite nu och då gör jag det.
  Senast igår postade jag ett födelsedagskort.
  Har en postlåda i Thailand , några försändelser brukar komma dit.

  1. Ja, detta med våra spanska postfack ordnade sig. Mne vi var ovetandes om att vi hade ett i fem år. TRor inte heller att föregående ägare visste om det.
   Telegram var ju riktigt finurligt. Minns att mina föräldrar telegraferade pengar till mig under resor son 15-16 åring i Europa. Smidigt på den tiden. Kul att du har liknande upplevelser.
   Jag skickar också ibland både brev och kort med med Post Nord vet man aldrig var saker hamnar eller om/när de kommer fram.

 2. Postnord där ja, ibland blir det ju lite fel men för det mesta har det fungerat för oss med alla paket vi får igenom dem.
  Två ggr har det “haltat” lite, det är väl det “haltandet” man minns bäst 😉

  Men oj vad post som inte hade kommit rätt där i spanien, jösses, då är det inte så illa här kanske ändå, men knepigt blir det ju när post man väntar på uteblir.

  Bra jobbat här, “post” inom många olika kategorier.

  SV: Instämmer, de där straffrabatterna borde tas bort helt.

  Ha en fin dag nu Ditte.

  1. Vi har inte fått så mycket med Postnord och då är det lättare att minnas att det trasslat 3/4 gånger. Men trasslar det 3/15 gånger så är det ju något helt annat.
   Det spanska postfacket hade säkert inte tömts på 7 år och inget av det som fanns var till oss eller föregående ägare utan den dessförinnan- Det hade inte blivit tömt på en 6-7 år.
   Ja, en del post blev det här.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Ett trevligt inlägg med tolkning posta.
  Hög igenkänning på några bilder. I min barndom så hade vi postfack nere på postkontoret. Tror vi hade Fack 82. Så vi fick åka ett par km för att hämta posten och tidningen.
  Telegram har jag både skickat och fått. Postat många brev och vykort. Men nu postar vi ju våra blogginlägg.
  Posta, hade en central del i min make Sigges liv. Hans karriär gick från brevbärare till postdirektör. Det var han som berättade när posten kunde komma i “vangömmo” 😀
  Så din mormor bodde i Sarpsborg. Där har jag varit några gånger, men flest i Fredrikstad och Halden. Låg ju nära Ed.
  Ha en go dag!
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, posta kan man göra på många sätt och jag tycker det är roligt med både telegram, brev och fina vykort som är bevarade. Mamma la ner ett fint jobb på att samla dem och tillsammans med en del fotografier så från det jag föddes till den dag jag tog studenten finns lite från varje år bevarat. Och en hel del har också postats från olika håll- Ja, telegrammen var roliga. Och minns när mina föräldrar telegraferade pengar till mig när jag som 15-16-åring var ute och reste i Europa med tåg.Dåtidens “Swish”.
   Har haft en härlig utedag och 16 000 steg är avverkade.
   Önskar dig också en skön tisdag.
   Stor kram

 4. Tummen upp för terrakottarmén. den har troget stått på vakt under många herrans år. Fina postbilder rakt genom ditt inlägg! Postnord har dessvärre skaffat sig ett något skamfilat rykte men nu är ju en hel del post digitaliserad så det ställer inte till så stora problem när den vanliga postgången svajar.
  Ha det gott!

  1. Tack! Ja då, visst har Terrakottaarmén stått på sin post bra länge.Uthålliga typer.
   Vi skickar inte så ofta något men de få gånger vi gjort det så har inte Postnord varit direkt tillförlitliga. Men visst är det mänskligt att fela.
   Ha det fint du också.

 5. Omtänksam mamma som sparat åt dig. Själv sparar jag vykorten på insidan av våra garderobsdörrar, då blir man glad då man öppnar. Även insidan av innerdörraren till källaren är beklädd.
  Telefonkiosk ett minne blott =) imorgon ska jag posta två födelsedagskort. Ha en bra kväll!

  1. Hon var flitig här och eftersom jag inte hade några syskon så behövde hon inte fördela “gracerna”. Jag har en hel del vykort som är sparade men många har fått vandra vidare. När min pappa var sjuk i sin Alzheimer så skickade alla vänner vykort och han var ås glad över dem. Vi tittade på dem tillsammans och läste dem, om och om igen.Några satt på hans garderobsdörrar och andra fanns i en skål.
   Önskar dig en fin kväll och god bättring.

 6. Härlig läsning och jag måste erkänna det får mig att bli en aning nostalgisk då jag jobbade på posten i 27 år, duktigt jobbat 16.000 steg wow hej dig kram å fin kväll

  1. Tack! Kul att du jobbat på posten i så många år. Förstår nostalgin.
   Ja, idag blev det många steg och en jättetrevlig dag.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Som vanligt så gör du en jättefin tolkning och bjuder på härliga bilder till! Jag minns också när du skrev om postfacket och hur det hela löste sig till slut. Med envishet kommer man långt 😀
  Numera är det inte så ofta så man får någon vanlig post vilket jag kan tycka är lite synd men vi försöker hålla fast vid traditionen att skicka födelsedagskort samt kort till jul och påsk. Men visst jag kan inte säga att det är någon större skörd. Så roligt att du har brev och telegram kvar. Det har jag också tack vare att mina föräldrar sparade. Jag har ett kort som min pappa fick som liten och det har jag låtit rama in. Tycker det är ett fint minne.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Ja, en repris på postfacket fick det bli för det var ju så märkligt i sig. Men envisheten hjälpte till på vägen.
   Jag brukar posta lite kort när vi varit på långresor men inom Europa blir det få. Några brev, paket och kort skickar jag även hemma då och då men i liten skala- Jag blir själv jätteglad när något brev eller kort kommer. Ja, paket också. Kul att du också har lite sparade brev och telegram för de verkar nu vara på utdöende. I alla fall telegram.
   Roligt med kortet från din pappa och visst är det ett fint minne.
   Önskar dig en skön kväll-
   Kram

 8. Visst är det kul att alla länder/territorier som har någon anknytning till England alltid har röda “postlådor” och telefonhytter också för den delen.
  Vilken rolig idé att din mamma samlade på all post du fick som liten. Ett ovärderligt arv tycker jag. Om du visar breven/telegrammen för Max och William kommer de troligen tro att du är en dinosaurie;-)

  Jakten på din postbox i Torrevieja minns jag. Tycker det är aningen diskriminerande för husägare jämfört med lägenhetsägare. Vet faktiskt inte hur det är i Benidorm.

  Kul också att posten du skickade från Falklandsöarna kom fram på några dagar, medan korten jag skicka från Benidorm en höst tog tre månader på sig att komma fram…

  Ett toppen inlägg som vanligt:-)

  1. Tackar!Jag tänkte också på detta röda men satte det just på Falklandsöarna inte i samband med England. Men visst är det så- Mamma sparade en del och jag har visat för Max och William som “ett stycke historia”. Och de skrattade när de såg mig sim jag såg ut som 7 och 11- åring.
   Kunde inte låta bli att ha med postboxarna i Torrevieja. Och vi hade ju ingen aning om att vi ens här hade en box. Inte förre ägaren heller, men ägaren innan dess hade mycket post här- All!
   Ja, korten från Falklandsöarna var raska i sin framfart, men raska har oftast inte brev och kort varit som jag vare sig postat från Spanien eller inom Sverige. Intressant att dina Benidormkort tog så lång tid. Undrar om det var Spanien eller Sverige som drig ut på tiden.

 9. Underbart med sparade minnen från födelsen. Och tänk att det kom lyckönskningar via post
  Postat mängder av brev, det har jag gjort. Hade många brevvänner i min barndom och ungdom. Så kul att gå till postlådan och se om det kommit någon post till mej! Ofta fanns det ett brev som var adresserat till mig. Kanske var det så att jag levde mitt liv genom brevvänner mellan 10 och 18 års ålder.
  Så som många unga idag lever sitt liv via nätet.
  Skulle vara så kul att få några riktiga brevvänner igen. Men var hittar man brevvänsannonser idag!? Inte på nätet iaf
  Kram!

  1. Nu är jag ju gammal men det har varit roligt att både med döttrar och barnbarn bläddra igenom och se på ett stycke historia- Och när du här nämner brevvänner så minns jag dem också. Både svenska och från Europa, gamla Persien och USA. Så roligt och givande. Och tänk så mycket engelska man lärde sig genom att skriva och läsa dessa brev till de brevvänner som inte var svenska. Senare blev det för min del att jag skrev på tyska och franska men då var jag nog 14-15 år. Känner igen mig så mycket i det du berättar.
   Vad jag tyckte var fint med brevvänner var att man visste att de fanns, var “riktiga”. Nätet idag kan vara vad som. Man kan luras med det mesta. En trist utveckling och barn och unga kan drabbas väldigt hårt.
   kram

 10. En sån följetong det blev med postfacket och postnyckeln. Jag är imponerade över att ni löste det hela, med hjälp av din envishet! 🙂
  Det rymdes då mycket post i det lilla postfacket.

  1. Vi visste ju inte på fyra-fem år att vi ens hade ett postfack.Ohc när vi nu hade det så var det ju intressant att få tillgång till det och en nyckel. Och envis kan jag vara. Min både bästa och sämsta egenskap.
   Mycket post fanns det som var många år gammal. Men inget till oss.

  1. Visst är det roligt med en del brev och telegram som finns sparade. Och lite historia finns det ju med och fina minnen är det.
   Terrkottaarmén var fantastisk att se och de stod verkligen på sin post och det har de ju gjort i ansenlig tid. Imponerande att allt är bevarat. I alla fall det mesta.
   Kram

 11. Så snyggt jobbat med temat “Posta”, och mycket fick du med…från postnord till den ståtliga terracottaarmén!
  Så imponerad jag blir av din envishet som till sist fick er att hitta ert postfack, med en massa post, dock inget till er!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Men ett knepigt tema att fundera kring.
   Envis är jag. Min både bästa och sämsta egenskap. Men oftast har den varit till stor nytta.
   Historien om det spanska postfacket kan vi nu skratta åt men någon post har vi inte direkt fått där. Det som fanns var ju till den förr förre ägaren.
   Ha det bra du också. Tyvärr inget vidare semesterväder idag…
   Ska för egen del nu träna på rehab.
   Kram

 12. Himla gulligt med telegram till en femåring … tur att hon/du sparat det , du uppskattar det antagligen mer nu än då!
  Det där med vykort är väl i princip utdött. De tenderade ju alltid att komma fram är avsändaren redan hade anlänt hem igen.

  1. Lite roligt att mamma sparade dem. Har flera telegram från mina fastrar och farbröder och jag tror inte det direkt var så vanligt att så små barn fick telegram.
   Jag skriver och skickar vykort ibland om jag är utanför Europa men visst har det minskat med antalet.

 13. Ja jösses vilket detektivarbete det var innan ni fick reda på vilket som var ert postfack… Postlådan på er mur är det ju faktiskt Anders som har satt upp, och den hänger väldigt snyggt 😉

  En finfin tolkning igen!

  1. Tack! Det blev en del att rodda i för vi visst ju inte alls om postfacket. Vi trodde ju att posten skulle komma i den fint uppsatta brevlådan. Men där kommer det reklam och annat som personligen lämnas.Till flerfamiljshusen kommer ju en brevbärare men inte till enfamiljshusen.
   Trevlig onsdag.

 14. Trevliga vinklar om posta.
  Jag har av någon konstig anledning alltid varit fascinerad av brevlådor i olika länder, utseende och färg.
  Speciellt intressant är brevlådorna i UK, de berättar så mycket.
  Vi har liknande postlådor i Spanien. Här i UK kommer posten in genom en springa i dörren.
  Ha det bra!

  1. Tack! Tänkte också här på Falklandsöarna när jag såg de röda brevlådorna att de liknade de de i UK. Och fullt rimligt förstås.
   Här hemma kommer posten i brevinkastet i lägenheten. Vi trodde i vår enfald att ev. spansk post skulle levereras i brevlådan utan för grinden. Men där kommer det bara reklam. Flerfamiljshusen får posten levererad inne i porten.
   Men nu har vi ett postfack i alla fall och vet var det finns.
   Ha det bra du också.

 15. Härlig tolkning och trevlig läsning! Spännande det där med postfacket! Bra att det ordnade sig, även om det tog ett tag 🙂
  Terrakottaarmén är verkligen något alldeles – måste varit häftigt att se den i verkligheten.
  Kram!

  1. Tack! Det spanska postfacket var en pärs. Och vi visste ju från början inte ens att det fanns.
   Terrakottaarmén var en upplevelse att se och de har ju längs stått på sin post.
   Kram

 16. Du fick till en massa varianter, sys att engelsmännen vann kriget på Falklandsöarna., både telefonkiosken och brevlådan är fortfarande brittiska.

  1. Det var väldigt påtagligt att Falklandsöarna var brittiskt och både befolkningen och öarna har många “förmåner” genom att vara just brittiska.
   Vi såg många exempel på det och inte minst postlådor och postens röda skyltar.

 17. Heisann, så fint innlegg du har posta, Ditte – og så morsomt å ha all post fra fødselen av fram til konfirmasjonen samla i en perm. Stor takk til mamma…. som gjorde det for deg! Og for en overraskelse da dere åpna den spanske postkassa i 2017… godt det ikke lå noe viktig der….

  1. Tusen takk!
   Väldigt fint att mamma samlade vad som hände under dessa år. Många minnen har jag också från Sarpsborg, Hvaler,Fredrikstad, Oslo och Lillehammer. Min mamma var ju norska och pappa visserligen svensk men med norskt hjärta-
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *