Peking

Positiva och gamla minnen från en snöig morgon i Peking

Det är februari och det är en snöig morgon i  Peking 2009. Även där väntade jag redan i februari  på våren, precis som jag gör nu i hemma i Stockholm. Men jag hade en mer positiva och lättsamma tankar där till den snö som föll.  Visste att den inte blev långvarig.

Nästan tio år har gått sedan sedan jag skrev inlägget i min gamla blogg; akker.blogg.se – En blogg jag började skriva i september 2007 och som fanns med mig till januari 2017 då jag bytte bloggportal till WordPress. Ofta kommer positiva och glada minnen från våra år i Peking  förbi på besök. Alltid lika trevligt och välkommet. Men den tog en liten paus.(Under åren 2007 till 2010 arbetade jag som lärare på Svenska skolan och det var anledningen till att vi bodde där)

Lokala slaktaren “in action” på den snöklädda muren.

Positiva minnen

Jag hade spetsat in mig på vårens ankomst. Men, nej då! Idag var det helt vitt ute. Åtminstone på morgonen och en bit in på eftermiddagen. Snö och halt på vägarna till skolan. Men jag tycker nog att man rättar farten efter väglaget och det känns bra. Här har man ju inga vinterdäck till sina bilar eller annan utrustning förknippad med vinterväglag. Och jag är imponerad över hur smidigt det gick att med skolbussen ta sig de dryga två milen från stan och ut till skolan. I vanliga fall, utan snö, tar det ca. 45 minuter och i morse tog resan 10 minuter längre tid. Antar att det i Stockholmstrakten handlat om betydligt mer tid än så…
Så här såg det ut längs vägen vi körde och bilderna är tagna genom bussfönstret och med en del suddiga inslag.

Positiva snöskotare i PekingSkottning och sandning pågår.

Cykelbanan på en av Pekings stora gator, Dongzhimen. Här längs gatan ligger många ambassader. Även den svenska.

Snön som kom

var oväntad. Visserligen föll det snö i går också men den var nästan borta på kvällen. Så när jag tittade ut genom fönstret i morse blev jag förvånad över att det snöat ännu mer.
Jag vet att det  i Peking för ett 10 – tal år sedan var vanligt med snö vintertid, men precis som i Stockholmstrakten har den allt mer ofta lyst med sin frånvaro.
Min fundering över dagens och gårdagens snöfall i Peking var om man inte på något sätt, rent mekaniskt, framkallat snöfallet.
I samband med OS i augusti 2008 läste jag i tidningar att man på mekanisk väg kunde framkalla regn vissa dagar för att sedan under vissa tävlingsdagar slippa regn. Men vad vet jag. Teknikens under?
Hur som helst har luften  varit väldigt torr och kanske ville man fukta ner den lite…….
Skämt eller allvar. Jag vet inte.

Motorvägen till skolan var helt täckt med snö. (Samma motorväg leder till flygplatsen)

Skolan ligger till höger bakom lejonet som “vaktar” och rakt fram är ett villaområde. En del snö här också.

Snön innebar

på skolan, som på många andra, att det var “snöbollskrig” som gällde på rasterna. Givetvis hårt övervakade av rastvaktande lärare som hade bråda tider. Långa stunder hade alla jättekul. Men krig är hårt. Och vissa snöbollar blev väl hårda, precis som  på andra skolgårdar med snö.
Tyvärr så har de äldre barnen ofta glömt hur det kändes när de var små och fick hårda snöbollar på sig. Stundtals hade alla ändå roligt tillsammans från 6-åringar och upp till 13-åringarna .
Men jag hoppas att den tillfälliga vintern, en dag kort, är slut för i år och att våren kanske kan göra sig påmind igen.

28 svar på ”Positiva och gamla minnen från en snöig morgon i Peking”

 1. Härliga minnen! Det är så himla bra att ha bloggen att gå tillbaks i när man vill kolla upp nåt som man gjort eller bara känner för att vara lite nostalgisk ett tag 😀

  Ha en fin lördag!

  1. Visst är det. Nu letade jag efter en specifik sak men hamnade på när jag där i februari också ville ha vår. Det vill jag nu i Stockholm också.
   Genast!
   Trevlig lördag!

 2. Ja snö, kan jag verkligen vara utan som vuxen. I alla fall den form av vintrar vi är vana vid numer. Växlande från dag till dag och därtill halka – det är inget kul med sådana vintrar. Våren längtar jag verkligen efter!

  Från det ena till det andra, hur länge ska ni vara ute och resa?

  Trevlig lördag till dig också!

  1. Jag också! Om jag inte är i fjällen eller alperna på skidsemester. Nu med halkan har det helt klart varit ett vågspel att ge sig ut. Våren kan gärna skynda sig på.
   Vi kommer att vara på resande fot i dryga tre veckor inklusive stopp i Santiago de Chile och i Buenos Aires.
   Slaskigt och regn i Stockholm idag. Riktigt trist. Men jag har barnbarnen här som piggar upp.

 3. Vilka fina minnen du har från Pekingtiden. Och bloggen är jättebra att ha när man vill blicka bakåt.
  Men visst är det härligare med vår än med snö och kyla 🙂
  Stor kram!

  1. Många roliga minnen och mycket var det som hann hända- Bloggen är jättebra som dagbok för att minnas.
   Men visst vill vi ha vår nu.
   Stor kram.

 4. Ja minnen är bra så länge man kommer ihåg dom, du har ju såå många roliga minnen 🙂 så roligt att få ta del utav här är ingen snö alls kram å fin lördag

  1. Visst är det så! Mängder av roliga minnen finns och särskilt från våra år i Peking.
   Här är det regn idag men jag har barnbarnen här och vi har varit på leksaksmuseet och lunchat på stan för att vara ute är ingen hit i regnet och halkan.
   Kram och trevlig lördag.

 5. Vilka härliga vinterminnen från Peking! Jag måste erkänna att mina kunskaper om klimatet där är något diffust så det var intressant att få veta lite mer!

  Kram och ha en härlig lördag!

  1. Peking ligger på ungefär samma breddgrad som Madrid och i en “gryta” så ganska kyliga vintrar och heta somrar. Även snö kan förekomma på vintern . Men nästa vinter- Os ska gå av stapeln där och i omgivningarna så kanske behöver snö tillverkas. Ingen omöjlighet i det landet.
   Önskar dig och de dina en riktigt trevlig lördag med kalas och firande.
   Kram!

 6. Vad spännande att få läsa om snön i Peking, men att man skulle kunna framkalla nederbörd på mekanisk väg låter inte troligt – fast vad vet jag – det kanske man kan? Det tål att undersökas närmare….
  Snö i all ära men nu vill vi ha vår!

  Kram och fortsatt fin helg!

  1. Man klarade av att stoppa regnet till OS invigningen 2008 som ev. var på väg. Så helt osannolikt är det inte. Men Peking ligger i en gryta och på Madrids breddgrader så visst kan det snöa både i Madrid och Peking. Vad gäller Peking har jag nog bara sett snö inne i stan vid ett par tillfällen under de fyra år vi bodde där. Nästa Vinter-OS ska ju gå i Peking med omgivningar så snö lär behövas.
   Önskar dig också en fortsatt fin helg.
   Kram!

 7. Roligt att du minns just snön i Peking när det regnade här idag;-) Men roliga minnen är det. Förvånansvärt lite trafik där på motorvägen. Kanske stannade många hemma just den dagen. Inte kör man frivilligt på sådant vägunderlag utan vinterdäck. Åt andra sidan stannar man ju inte hemma hursomhelst i Kina. Ja, några funderingar har jag här.

  1. Åren i Peking kan alltid få mig på gott humör. Så roligt på alla sätt. Och vi som träffades där är fortfarande goda vänner även om vi inte ses så ofta. Tänk vad alla yngre kollegor drog ut oss på i denna stad. Minnesvärt det också. Ja, så här lugnt var det sällan på vägen till eller från skolan. Säkert beroende på snön och ovanan att köra då. Sen ska man tänka på att sommardäcken oftast är rejält slitna. Nej, här är man inte hemma från jobben i onödan. Absolut inte. Jag upplevde nog bara ett par snöfallsdagar i stan på våra fyra år. Men vi var till Harbin i norra Kina och besökte isfestivalen. Och där kan man snacka om snö. Undrar just hur Peking med omgivningar ska få till snö inför nästa Vinter Os. Vet ju att den finns sådär 10-15 mil norr om stan…Intressant att få se. Men säkert går det utmärkt. Sommar OS 2008 gick galant. Allt fungerade perfekt. Vi vet eftersom vi var där.

 8. Det är ju allt lite exotiskt för Pekingborna kan jag förstå. Liksom om detsamma händer nere i Skåne…För där lär dom enligt SMHI inte få någon vinter alls i år. För det krävs vissa dygn med viss medeltemperatur och det missar dom om jag förstått det rätt. Eller, det är ju lite kvar av vintern, men ändå…
  Jag hade hellre behållit kylan än denna förfärliga blöta och slask som nu infann sig. Synd när sportloven precis ska börja. Visserligen funkar backarna men vem vill stå ute i ösregn? Men nog är det så här varje år, inte har vi tre månaders vinter på raken med köldgrader…bara att bita i det sura äpplet. Kram

  1. Förr var det mer vanlig med snö i Peking men det är ett tag sedan. Men Vinter OS ska gå där nästa gång så det är bäst de tränar på snöfallen.Men mer snö finns ett tiotal mil norrut där det mer ser ut som i dina trakter och det fungerar fint med skidåkning. I alla fall utför. Har testat- Och en del konstsnö hjälper upp det hela.
   Ja, denna blöta är verkligt trist. Hellre då snö och kyla. Mne vi lär inte få välja.
   Kram!

 9. EN DAG, en enda dag, och det lyckades vara en söndag, snöade det i Palo Alto, Calif.
  under de 20 år vi bodde där. Ungarna var små nog för att bli alldeles stormförtjusta.

  Ditte, som vanligt har du underbara foton!

  PS – Har du packningen klar? 🙂

  1. Tack! Ja, en dag med snö. Måtte ha varit spännande. Kan tänka mig att barnen uppskattade det-
   Packningen är i alla fall till största delen på en lista. Men den blir rejält varierad med alla väderskiftningar från +32 till ca +6. Första gången jag packar för stora temperaturskillnader. Återstår att se se om det blir lagom.

 10. Så bra det är att blogga, bästa dagboken man kan ha.
  Minnen förevigade på ett utmärkt sätt och dessutom lättåtkomliga för övrig familj och vänner.
  Dina minnen från Peking är det alltid lika kul att se.

  1. Bloggen blir lite av en dagbok och jag började blogga i september 2007 just för att berätta för de som var hemma hur tillvaron såg ut. Enklare än att maila. Och fint att ha kvar nu i efterhand. Många resor inom Kinna och i Asien blev det ju också.
   Du har ju varit i Peking och jag kan tänka mig att du känner i gen dig av en del beskrivningar jag gjort härifrån. Undrar just nu vad det “compound” hette där våra vänner bodde i Bangkok. Ska fundera vidare på det, men känns som om det var nära ert.

  1. Ibland hamnar jag här och det var år med fina minne och upplevelser. Så mycket roligt hände.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 11. Vinter i Peking. Märkligt men det tänker jag mig inte att det ska vara, undrar varför.
  Men,. jag älskar det, jag som älskar vintern. Så vackra bilder., trevligt att få se. Fint att du kunde få hinna med att fota snön.
  Det är roligt att ha kvar det som man har skrivit för länge sedan och samtidigt då minnas tillbaka och för det mesta glädjas.
  Än har vi ju vinter här också och det dröjer nog innan våren kommer.
  Sköt om dig och var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Vi åkte en del skidor,utför, när vi bodde här men det var ett tiotal mil utanför stan och på en del konstsnö fanns. Peking ska ha Vinter OS nästa gång men jag antar att de kommer att ha många tävlingar utanför stadsområdet för snö hör inte till vanligheterna.
   Minns denna dag såväl för trots att det är sommardäck såg jag inga olyckor och skolbarnen tyckte det var jättekul med snön.Och visst dröjer det här innan våren dyker upp.
   Tankar och varm kram till dig.

 12. Hej! Nu hittade jag till din blogg. Så mycket trevligt att läsa och se bilder ifrån. Jag försökte hitta att kunna följa dig. Skrev in min mailadress på höger sida och skulle få ett mail tillbaka om att följa men fick inget mail. Gör jag något fel?

  1. Så trevligt att du hittade hit trots trassel. Välkommen!
   Men så märkligt att det inte fungerade med din mailadress Ska genast se efter om något fel har uppstått. Jag skriver varje dag och adressen hit till bloggen är https://dittemitti.se

   1. Jag har provat att fylla i min mailadress 4 ggr nu men inte fått något mail tillbaka fast det står att det “lyckades”. Står ju att man ska bekräfta i sin mail som man får tillbaka. Har även kollat i skräpposten men inget där i heller. Kom inte upp något mail om ditt svar mitt inlägg här heller. Gick hit manuellt för att kolla . Men nu vet jag ju ändå var jag ska kolla men det är ju lättare om man får en påminnelse. Tekniken kan verkligen strula ibland.

    1. Jag försöker ta reda på vad som är fel och hoppas kunna ordna till det. Så trist när det inte fungerar som tänkt. För jag vet att detta har fungerat i andra fall.
     Och visst är det trist om tekniken inte fungerar. Jag jobba ska höra med WordPress och mitt webhotell där och se om de kan hjälpa till. Vet att det fungerar i övrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *