Stockholm Trevligheter

“Plus” i kanten

Liljevalchs konsthall  ute på Djurgården i Stockholm är deras återkommande “Vårsalong” i full gång. Och den kommer att pågå fram till den 10/4. Jag var här i början av veckan och gav igår några glimtar från utställningen. En hel del fanns att se så det tog sin tid att gå igenom de tolv salarna där verken var placerade. Men tid hade vi så vi ville också passa på att ta en titt inne i den nya tillbyggnaden som har ett plus i kanten, Liljevalchs+ .

Stockholm. Djurgården. Liljevalchs konsthall. Till höger den nya tilllbyggnaden som fått ett plus i kanten och kallas för Liljevalchs+.Till vänster en del av gamla Liljevalchs konsthall och till höger den nya som har ett plus i kanten och kallas för Liljevalchs+. Nog tyckte vi att den såg udda ut här i den gamla miljön runt gamla Djurgårdsstaden.

Plus i kanten

På Vårsalongen som pågår i den gamla byggnaden visas totalt 316 verk av 150 konstnärer. Verken har valts ut av en jury där konstnärer och konsthallens chef, Mårten Castenfors ingått. Medelåldern bland de antagna är 52 år och äldst är en kvinna på 83 år och yngst en 19-åring. För egen del var jag förundrad över en del verk/installationer som fanns med. Jag förstod inget alls. Konst kan vara nog så konstigt.  Men det fanns också en hel del här som fångade mitt intresse. Och utbudet var både stort och varierat. Men från den gamla delen av konsthallen gick vi till den nya tillbyggnaden som var färdig 2021.

Stockholm. Kungliga Djurgården. Liljevalchs nya tillbyggnad, kallas för Liljevalchs+, men skulle den invändigt ha några plus. Nya delen av konsthallen. (Mer om den finns att läsa via länken) Men skulle den invändigt ha några plus.

 Den nya tillbyggnaden och mest utseendet har diskuterats i olika sammanhang. Arkitekt är Gert Wingårdh och Wingårdhs arkitektkontor vann den tävling som var utlyst i samband med tillbyggnaden. Bygget blev också mycket dyrare än planerat. (Från Dagens Nyheter)  Och arkitekten tyckte att det var “en lätt och lekfull byggnad”.

Det nya huset har tre våningar och ger konsthallen totalt 2400 m2 nya ytor. Så fler utställningar kan äga rum, en extra entré finns. liksom en museiebutik. En förbindelse med det gamla kaféet Blå Porten har kommit till, en vegetarisk del som heter Blå+.

Utifrån sett verkade fönster  saknas i den nya byggnaden men när vi kom in där var ljuset påtagligt. Förklaringen är att det finns 166 lanterniner ett ord jag inte kände till. Men det är en sorts ljusinsläpp från taket och kan variera en hel del vad gäller utseende.

Stockholm. Liljevalchs nya konsthall. Helt klart ett plus för ljusinsläppet genom taktetSå ett plus vill jag helt klart ge för detta ljusinsläpp genom en typ av glastak, en lanternin. 

En utställning

såg vi i den nya byggnaden. En med verk av  konstnären Linn Fernström  Om henne visst jag väldigt lite, men kände igen namnet.  Målningarna är detaljrika och har många detaljer där naturen ofta går igen på olika sätt. Växlingarna mellan verklighet och fiktion är också stor. Förutom målningar finns också ett antal skulpturer . “Utställningen här handlar om penselns och färgens rörelse över duken. allt i en berättelse om hur det är att vara människa i dag, 2021. ”

Ljusa, öppna och stora ytor. Och det ljus som generöst kom in från glastaket gjorde att saknaden av vanliga fönster inte alls var påtaglig här. Men här var vi också högst upp i byggnaden. Längre ner måtte det vara betydligt mörkare.  

En av Linn Fernströms målningar.

Vi lämnade Liljevalchs

och det blev en regnig promenerad från Djurgården in till City.  Och vi hade gott om tid att  samla våra tankar kring både  Vårsalongen och den nya “plus- i-kanten- tillbyggnaden.” Båda hade sina plus och minus. Men vad gäller Liljevalchs+ så är det nog så att insidan är bättre än utsidan.

Djurgårdsbron. Utsikt mot Strandvägen och in mot City. 

En paus och fortsatt prat över en smörgås och ett glas vin i Sturegallerian. Men ingen smörgås med räkor denna gång.

 

22 svar på ”“Plus” i kanten”

 1. Min kusin var på invigningen vilket jag nog skrivit tidigare här och hon tyckte att insidan var klart bättre än utsidan. Jag gillar tanken med ljusinsläppet för oftast är det bättre när ljuset kommer ovanifrån när det gäller konst. Utvändigt har byggnaderna liknande form men hade jag varit arkitekt så hade jag valt en liknande fasad i tillbyggnaden för att skapa större enhetlighet. Ibland är det bra att bryta av men denna gång blev det inte så lyckat.

  En god smörgås är inte fel även om det inte är räkor på den 😉

  Kram och trevlig fredag!

  1. Jag måste helt klart tillstå att jag också tyckte att insidan var mycket bättre än utsidan. För utsidan ser i mitt tycke ut som en bunker. Vet att många har tyckt så och att den inte alls passar in här i den gamla miljön helt nära Djurgårdsstaden.
   Och visst är det bättre för konstverken med ljuset ovanifrån. Jag tänkte också som så att det varit bättre med en enhetligare stil som kunde matcha den gamla byggnaden.
   En lyckad dag blev det och en hel del konst på olika sätt
   Kram och trevlig fredag

  1. Det var en tävling och detta bidrag vann. Tycker inte alls att utsidan passar in i omgivningen här på Djurgården, men insidan var betydligt bättre.Och väldigt font med ljusinsläppen- De hade man kunnat haft kvar och med en annan exteriör.
   Sturegallerian gillar vi, behaglig miljö flera bra butiker och restauranger finns också här. Plus att det är nära till Östermalmshallen för inköp av lite gott.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Vädret är ju inte alltid så stabilt så vi har ett lager att ta av om det blir regn. Och utbudet i Stockholm är ju stort.
   Stor kram

 2. Just det, ja. Man debatterade en del kring hållbarhetstänket i den nya delen av museet. Wingårdh….ja, han är trendig. Såg ett av hans senaste hus vid en kanal i Karlstad. Supersnyggt!
  Linn Fernström är bra! Hon har ställt ut i Borås för ett antal år sedan. Har t.o.m en bok med hennes målningar. Tyvörr tittar man sällan/aldrig i sådana böcker efter det att man köpt dem.
  Ingen räkmacka? Oj…. men det är bra med variation! Kram

  1. Det har varit många och långa diskussioner om denna tillbyggnad. Och exteriört ogillar jag den och tycker att den inte alls passar in i den fina gamla miljön här ute på Djurgården. Men ett plus i kanten för interiören. I varje fall här högst upp där Linn Fernström ställde ut var det ett väldigt fint ljus som kom genom taket. I de lägre våningarna får man nog ha utställningar där dagsljuset inte är viktigt.
   Vad roligt att du sett Linn Fernströms alster i Borås. Jag förstod det som att hon nu är en väldigt eftertraktad konstnär. Och allsidig. Visst är det synd att man sällan tar sig an dessa konstböcker. Känner igen mig.
   Nej, ingen räkmacka. Men de var slut. Och variation är ju bra. Ska satsa på det nu i vår. Variation alltså.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Smaken är ju som bekant som baken. Jag gillar absolut Liljevalchs+, men inte som “annex” till den gamla konsthallen. Byggnaderna “tar ut” varandra och passar inte alls ihop enligt mig. Och att allt nuförtiden görs att ett och samma arkitektkontor är inte bra för den “arkitektoniska mångfalden” heller om man säger så.
  Linns Fernström var en obekant konstnär för mig. Hennes målning ser ut som engelska gardiner brukade göra;-)

  1. Visst är det så att smaken är delad. Och “annexet” kunde jag gärna ha men inte just här. Instämmer helt i dina tankar. De tar ut varandra.
   Men jag kunde från insidan se en del plus i kanten. Ljuset var fint här överst i byggnaden men antar att det är just där.
   Linn Fernström har jag hört talas om tidigare och vet att hon nu är väldigt populär.
   Känslan av gardiner fick jag inte på plats men nu när du nämner det så kan jag helt klart se det.

 4. Vilken fin målning av Linn Fernström. Men byggnaden utifrån är verkligen inte fin och passar inte in där. Kul att ändå se att den är finare på insidan! Vilken trevlig avslutning i Sturegallerian.
  Tack för fina ord i min blogg!
  Varm Kram och ha en skön helg!

  1. Vi passade på att titta in i Liljevalchs+ och den hade en del plus vad gällde ljusinsläppet i taket. Men inte vad gällde exteriören. Tycker inte alls den här moderna byggnaden passar in i den här gamla miljön.Inte heller med den gamla delen av Liljevalchs.
   Sturegallerian är trevligt och här slår vi oss gärna ner.
   Många tankar till farmor Susjos . Kan förstå din lycka.
   Varm kram

 5. Liljevalchs +? Jag skulle hellre kalla den Liljevalchs -. En synnerligen ful och trist byggnad i mina ögon. Men det fyller väl säkert sin funktion i alla fall.

  Ha en fortsatt fin helg!

  1. Instämmer! Men plusset blev när vi kom in i den och tapp se byggnaden. Fastnade för det vackra ljuset som kom in genom glastaket. Men kan tänka mig att det måtte bli mörkt längre ner och att man där få ha utställningar där mindre ljus behövs.
   Önskar er en trevlig lördag

 6. Jag tycker annexet är fult! Eller i alla fall passar det inte in där … men smart med ljusinsläppen!
  Har inte hört talats om Linn Fernström, men är nog inte så jätteimponerad, inte av den här tavlan i alla fall … men som sagt smaken är som baken. 🙂
  Trevligt med en smakfull paus – någonting att äta, någonting att dricka är ju inte fel 🙂
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Instämmer helt!Tycker det ser ut som en bunker. Ett plus var ljuset som vi så så fint kom in genom glastaket. Men byggnaden i sig passar absolut inte in i omgivningarna.
   Jag hade hört talas om Linn Fernström men inte sett något av henne. Har förstått att hon är “i ropet nu” efter att jag läst på. BP tyckte att målningen påminde om ett engelskt gardintyg .
   Nu har vi sett både Vårsalongen och tittat in i den nya byggnaden och en trevlig dag blev det. (Skulle gärna titta in på konsthallen i Norrköping)
   Kram
   Önskar dig också en fin lördag.

  1. Utbyggnaden till Liljevalchs tycker jag är riktigt ful och passar inte alls in här i den gamla miljön. Men när vi nu var här inne såg vi ju inte utsidan och jag tyckte att ljuset kom in så fint genom glasfönstren i taket. Men kan tänka mig att det inte når till de nedre våningarna.
   Lill Fernström är nu väldigt populär i Sverige läste jag.

 7. Gert Wingårdh är en mycket speciell person. Har följt husdrömmar några säsonger, fast nu har jag tröttnat och slutat titta. Han har mycket bestämda åsikter, säkert bra, tycker inte om velpottor som inte kan bestämma sig, men vilken jobbig karl. Haha, nä han platsar ändå inte trots sin charm i mina favoritgubbar. Och byggnaden du visar, ful som stryk! Men sen kan ju inte jag detta med ljusinsläpp och förstår att han där kan vara en mästare. Men , det är ju inte det som syns i gatubilden…

  1. Har inte sett så mycket av husdrömmar, merän någon enstaka gång.Men jag begriper inte att han vann den här tävlingen om tillbyggnaden av Liljevalchs annex. Riktigt fult. Från insidan ser man ju inte utsidan som tur var. Jag gillade ljuset som fint kom in genom taket men byggnaden hade väl ändå inte behövt se ut som en bunker.Passar absolut inte med det gamla Liljevalchs eller miljön på Djurgården. Väldigt dyrt blev det också och antar att det är skattebetalarna som indirekt får bidra.
   Kram.

 8. Väldigt fin utställning ,-) Stort och ljust. Mycket fint att titta på ,-) Insidan är snygg. hoppar fram till din Selfie, återkommer till de andra ,-) Mamma är här så har inte lika mycket tid.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Roligt att ha varit här! Och vad gäller den nya tillbyggnaden så var det ett vackert ljus som kom in från glaset i taket. Och från insidan ser man ju inte utsidan.
   Roligt med din mamma på besök. Önskar er fina dagar.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *