Resor i Sverige

I Töreboda- Pensionat Prästgården och mina gamla kvarter

För snart två veckor sedan var jag i min barndomskommun;Töreboda i Västergötland.  Här bodde jag stora delar av min barndom, från 1949 fram till 1959. Och då flyttade vi till Solna, “vägg i vägg” med Stockholm. Men eftersom min mamma var norska och pappa jobbade delvis i Norge kom jag att pendla dit en hel del dit under åren vi bodde i Töreboda.

Under alla år som passerat sedan jag flyttade till Solna/Stockholm så har besöken i Töreboda varit ganska få. Men nu fanns det en mycket speciell anledning till att jag vara här. En anledning starkt förknippad med min pappa. Här berättat om anledningen här; Hälsning från Töreboda och här, “Kalaslördag”

Trevliga pensionat Prästgården i Töreboda blev vårt nattlogi.

Pensionat prästgården i Töreboda

blev vårt boende denna natt vi var här. Pensionatet har 5 rum här i den gamla prästgården och ytterligare ett par rum i “Brostugan” vid Göta kanal. (Några hundratal meter bort.) Detta har tidigare varit just en prästgård, men 2002 förvärvade syskonen Urban och Yvonne Brånfelt byggnaden och började varsamt restaurera och öppnade sedan ett pensionat. Rummen har en personlig stil och har fått namn efter platser som finns längs i närheten längs Göta kanal.

Matsal och sällskapsytor finns på entréplanet och har utsikt mot trädgården. Väldigt charmigt och välkomnande Här äter man också frukost som ingår i priset och  verkligen smakade bra. (Äggröra och omeletter lagades på beställning av ägarna)

Sovrummen ligger en trappa upp och här finns också ett  trevligt och personligt inrett vardagsrum för pensionatets gäster.

Pensionat Prästgården i Töreboda erbjuder en verkligt fin och hemtrevlig miljö- Här vardagsrummer en trappa upp. Vardagsrummet ligger en trappa upp på pensionat Prästgården i Töreboda känns och är  hemtrevligt.

“Lanthöjden”

var namnet på vårt rum. Namnet kommer av Göta kanals egna lilla ö som ligger ca.12 km söder om Töreboda. Många tycker också att den vackraste delen av kanalen löper ut efter Lanthöjden. Möblemangen i rummen passar den äldre stilen och det känns rofyllt. Trägolven är nyslipade men har sitt ursprung från början v 1900-talet när prästgården kom till.

Vårt rum vette mot trädgården och hade både en liten hall, en skrivhörna och en sittavdelning. Tre fönster som vette mot trädgården bidrog till ett vackert ljus.

Badrummet, som här till rummet, är rejält tilltaget och för att nå det passerar man hallen och en smal gång.Badrummet är inrett i marmor och man lägger märke till det extra stora badkaret. Extra large . Detta har sin förklaring i att den tidigare prästen som bodde i huset var 2 meter lång. (Även en rejält tilltagen dusch finns)

Verkligen ett häftigt badrum som hörde till vårt boende i Töreboda.

Minnenas kvarter

Pensionat Prästgården ligger med adress Nygatan 2 och alldeles bredvid ligger Töreboda kyrka. Här är jag döpt och min pappa och flera av hans syskon blev konfirmerade här-

Kyrkan i Töreboda blev nyggd under åren 1868 -1870Kyrkan i Töreboda blev byggd under åren 1868- 1870

Och nästan granne med kyrkan ligger Töreboda Centralskola. Här gick jag från klass 1-3. Men idag är det en skola för elever i klasserna 7-9.

En del av Centralskolan i Töreboda- Fler byggnader finns bakom det vita huset. Minns att det längst ner i vita huset var matsal när jag gick här. Högst upp var syslöjden.( Har inga trevliga minnen från vare sig solluncher eller syslöjden.)

Passerade också Nygatan 5 med husen och gården där jag bodde. Då var det hyreshus som var gråvita och det fanns fyra lägenheter i varje hus. Så ut att vara så nu också. Husen är sedan flera år tillbaka  bostadsrätter och rött tegel. Även balkonger finns nu till lägenheterna.

Nygatan 5 i Töreboda. Vårt gamla hus och här växte jag upp. Ett hus med fyra lägenheter. Här, överst till väster mot gården, på Nygatan 5 i Töreboda, låg vår lägenhet med tre rum och kök. Fönstret till vänster hörde till mitt rum och bredvid låg köket. 

Fasaden mot Nygatan. En balkong är tillbyggd utanför vardagsrummet.

Ett fint möte

Det har gått många år sedan jag var i Töreboda men nu när jag ändå var här ville jag titta in till en gammal vän till vår familj. Till “tant” Inga. Vi har inte setts på säkert 30 år men hon kände igen mig. Tant Inga är idag 94 år och det var hon som en gång i världen,1946 var orsaken till att mina förädlar träffades. Och det gjorde de just i Töreboda dit mamma efter kriget i Norge kommit för att dels “äta upp sig”, dels byta miljö och även jobba. Tant Ingas föräldrar hade ett bryggeri och där skulle mamma jobba. Att mamma träffade pappa berodde på att tant Inga tog med henne till ett födelsedagskalas hos en av mina fastrar och tycke måtte ha uppstått.

Tant Inga bor kvar i sitt stora hus med tillhörande stor trädgård. Och hon berättade att den 20 år gammal robotgräsklippare var en god hjälp. En del hjälp med trädgården fick hon också av vänner. 

Det var så roligt att efter alla dessa år ses igen. Visserligen har vi pratat då och då i telefonen men mötet här var viktigt för mig på många sätt. En del av min historia. 

Töreboda vid Göta kanal. Och jag kommer tillbaka. 

40 svar på ”I Töreboda- Pensionat Prästgården och mina gamla kvarter”

 1. En sån underbar nostalgisk resa du fick göra till Töreboda, och tänk att du också fick träffa Tant Inga ( otroligt att hon bor kvar i sitt hus)! Fantastiskt!
  Så fina bilder från Töreboda. Kyrkan och skolan ser så fina ut också.
  Ha en fortsatt fin dag, hälsningar från sjukstugan!
  Kram

  1. Jag kom hem från Töreboda och hade många fina möten med mig hem i bagaget. Möten med personer och platser som förstärkte min historia härifrån-
   Mötet med fina “Tant Inga” var speciellt. Så alert, proper och välbehållen, precis som jag mindes henne. Elegant!
   Skynda dig nu att bli frisk så du kan njuta av den svenska våren/försommaren.
   Kram

   1. Hej Björn!
    Jag är Allans dotter.
    Jag gick i Töreboda folkskola i klass 1-3, 1957-59 och hade där en lärare som hette Eivor Good.
    Tror att rektorn hette Frändegård

 2. Vilket fint besök det blev i Töreboda och det av många anledningar. Hotellet ni bodde på såg verkligen trivsamt och ombonat ut. Det måste ha varit roligt att återse huset där ni bodde och så fint att ni hann besöka tant Inga också. Om bilden är nytagen måste jag säga att hon ser fantastiskt pigg ut för sin ålder.

  Önskar en fortsatt fin torsdag!

  Kram

  1. Besöket blev väldigt lyckat och det blev många fina möten både med platser och personer-
   Bilden är helt nytagen, två veckor sedan, så det var en verkligt pigg och alert “Tant Inga” som jag mötte. Och med minnet i synnerligen gott behåll.
   En strålande dag har vi haft och jag är nu på väg hem från Uppsala. ( Dock väldiga tågproblem så det kommer att ta tid)
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Minnenas kvarter! Så roligt att gå höra om Ingrid, och att det är hon som är den som ligger bakom att just du är du. Ha det fint! Kram

  1. Just så var det och når vi traskade runt i Töreboda dök många minnen upp. Och det blev förutom “tant” Inga också flera andra fina möten med platser och personer.
   Önskar dig en fin fortsatt torsdag.
   Kram

 4. Så intressant att få veta orsaken till varför ni bosatte er i Töreboda och hur dina föräldrar träffades. Riktigt romantiskt ju 💖
  Kul att få träffa tanten som var upphov till så mycket. Härligt att du hade så stor igenkänning och minnena som varit nedpackade dyker förstås upp igen.
  Stor kram!!

  1. Det blev många fina möten under besöket i Töreboda både vad gäller personer och platser. Och extra roligt att ringa på hemma hos “Tant” Inga. Och hon kände väl igen mig trots att vi nog inte setts på 30 år. Och hom är idag 94 men så pigg och parant som hon alltid varit. Och med en skön humor. Vet att hon verkligen uppskattade besöket-
   Stor kram

 5. Vad kul höra hur dina föräldrar träffades och trevligt med besöket hos “tant” Inga.
  Fint pensionat, påminner om det där vi bott i Byske.
  Vi har visst samma minnen angående skolluncher och syslöjd!
  Åtminstone i låg/mellanstadiet.

  1. Besöket i Töreboda blev väldigt lyckat och med många fina möten både vad gäller platser och personer. så roligt att “tant” Inga är så pigg och minns allt så väl. Fantastiskt! Och 94 år.
   För min del var inte slöjd eller skolluncher populära någonsin under hela skoltiden.
   Pensionatet var så gulligt så hit kommer vi gärna tillbaka. Och till Töreboda också.

  1. Det blev en nostalgitripp som kom att innehålla så mycket; Inte minst fina möten med människor och platser.
   Pensionatet var just en prästgård när jag bodde här men betydligt roligare nu att det är ett mysigt pensionat.

 6. Vilket fint och varmt inlägg. Så kul att se var du växte upp, även om din mamma ju som sagt inte var så förtjust i Töreboda.
  Staden/orten verkar välskött efter efter du flyttade därifrån.
  Sedan blev jag väldigt förtjust i Tant Inga. Vilken charmig kvinna som ser minst tio år yngre ut än sina 94 år. Hon påminner en del om Ruth, eller vad tycker du?

  PS. Det badkaret skulle passa min 1,95 meter långa man perfekt:-) DS.

  1. Tack! Besöket här blev väldigt lyckat och med flera fina möten.Fina möten med personer och platser-
   Och att jag bara spontant ringde på hos “Tant Inga” är jag så glad för. Hon var min mammas bästa vän även om hon var mycket yngre. Jag förstår ju att det många gånger var knepigt för mamma att bo i Töreboda och med pappa som då jobbade på Karlberg i Stockholm. Hon kom ju från en norsk stad och var väldigt självständig så livet i Töreboda blev begränsat för hennes del, i mångt och mycket.
   Jag kände igen det mesta i Töreboda och det såg ut ungefär som 1959 när vi flyttade. Men visst har det hänt en del. Inte minst att nu ta fasta på läget vid Göta kanal och turister som kommer-
   Jag tänkte också på Ruth. Inte minst efter besöket. Verkligen lika. Så alerta och så med på allt som händer-
   Badkaret var verkligen rejält tilltaget. Ja, hela badrummet var det. Rummet också.Blir nog ytterligare en tur hit vad det lider

  1. Visst är hon pigg och fint att hon kan bo hemma i sitt vackra hem. Här jag jag andäktigt när jag var liten för det fanns så många vackra saker. Det var Ss roligt att ses igen efter alla år.Och Tant Inga var lika välklädd och snygg som jag minns henne för sådär en 30 år sedan-
   Till det stora huset hör också en stor trädgård som hon månar om men har idag viss hjälp med skötseln av den. Men robotgräsklipparen sköter hon själv. Tänk att hon haft den i hela 20 år och den är pigg den också.
   Tänk om man kunde vara så pigg vid den åldern och helt kristallklar i tanken och minnet.

 7. Vilket fint besök det blev. Och jag förstår att det var känslosamt på många vis. Och tänk att du fick träffa tant Inga efter så många år. Tror ni gladde varandra lika mycket ❤
  Stor kram

  1. Resan blev väldigt lyckad med fina möten av olika slag. Och så roligt att tant Inga kände igen mig. En så himla pigg dam på 94 år och som fortfarande var så mån om sitt utseende och välbefinnande. Är så glad över att vi ringde på hos henne och hon blev verkligen överraskad och glad över att jag kom-
   Stor kram

 8. En så härligt beskriven nostalgitripp.
  Pensionatet ni bodde på är ju en pärla, vackert i varje detalj.
  Mycket fint att läsa här. Jag ska göra det en gång till nu! 🙂
  kramar!

  1. Tack! Det blev ett känslosamt och fint besök i Töreboda med fina möten. Möten med minnen, människor och platser. Detta är ju en del av mig. INte så stor, men ändå.
   Jag minns ju prästgården som fanns här och när prästen bodde i den. Såg den ju från vår lägenhet. Och idén att nu göra den till ett litet och personligt pensionat var ju så bra.
   Kram

 9. Så kul att följa din resa till Töreboda och kan tänka att det var många minnen ,ser mysigt ut på pensionatet och vilket enormt långt badkar 🙂 kramar

  1. Det blev en lyckad resa och fina möten med platser och personer i Töreboda.
   Pensionatet var väldigt trevligt och så fin miljö.
   Badkaret var verkligen rejält och med tanke på att dåvarande präst var 2 meter lång behövdes det kanske.
   Kram!

  1. Det blev en lyckad reda och med många fina möten. Och så fint att jag på nytt kunde träffa Tant Inga. Så pigg och alert.
   Kram!

  1. Besöket blev väldigt lyckat och med många fina möte. Extra roligt att träffa Tant Inga. Tyckte att hon på flera sätt påminde en hel del om Ruth.
   Övernattningen i pensionat Prästgården blev också väldigt trevligt.
   Önskar dig också en fin fredag och start på helgen.

 10. Det är alltid roligt att återkomma till platser som känns (och kanske är) som hemma. Jag har några sådana platser men alla ställen jag bott på känns inte alls som hemma. Jag tänker att det är så mycket med omständligheter som avgör vad som är hemma, inte alltid bara att en bott där. Men jag förstår att Töreboda är en hemma-plats för dig och att du har fina minnen därifrån. Tack för titten, tycker att pensionatet verkligen ser fantastiskt trevligt ut!

  1. Så tycker jag också me Många omständigheter spelar in.Men jag har nog varit och känt mig mer eller mindre hemma på de platser jag bott på. Även Peking kändes som hemma under de fyra år vi bodde där. Å andra sidan har jag inte bott på så många ställen . Men jag insåg nu vid besöket i Töreboda att det nog ändå var “hemma” under åren jag bodde där.
   Pensionatet var verkligen trevligt och extra roligt att jag varit här som barn då det just var en prästgård och jag såg den från lägenheten där vi bodde

 11. Så härligt du verkar ha haft det där! Vad kul att få följa med dig dit när du hälsade på i dina gamla hemtrakter. Fint att du fick träffa Tant Inga igen också och att hon kände igen dig. Det måste kännas väldigt roligt.

  1. Det blev ett par riktigt härliga dagar med flera fina möten. Möten med personer och platser.
   Jag är så glad att jag spontant ringde på hos Tant Inga. Så roligt att se henne igen. Inte minst blev jag glad över att Tant Inga var lika pigg nu som när jag såg henne för 30 år sedan.
   Det blir nog snart en vända tillbaka till Töreboda och då kanske en cykeltur längs kanalbanken till Göta kanal-.
   Önskar dig en fin helg

 12. Härligt med din resa till töreboda.
  Passerar ju där när jag åker mellan stockholm och göteborg, någon gång ska ska jag kanske hoppa av och kolla “läget”. 😉

  Ha en fin fredagskväll Ditte.

  1. Resan blev verkligen lyckad på alla sätt-
   Många fina möten blev det. Kanske tittar du extra nu när de åker sträckan Göteborg till Stockholm.
   Önskar dig också en fin helg-

 13. Vilken förmån att få återträffa “tant Inga” och allt det andra som fanns i och kring din uppväxt där i Töreboda!
  Väcker minnestankar och så faller det må hända gott i själen på något vis med alla dessa år som gått så det blir ett perspektiv också!
  Trevlig helg till dig och Bosse!
  Ses till veckan 🙂
  Varm kram

  1. Visst var det! Är så glad för att jag bestämde oss för att ringa på hos tant Inga. Hon var så pigg och såg lika alert ut som hon var förr.
   Det blev fina möten i Töreboda både med platser och med personer. och visst har jag fått perspektiv på uppväxten här och inte minst nu genom besöket-
   Önskar dig också en fin helg och gläder mig till ett besök hos dig-
   Karm!
   Bosse hälsar

 14. Det är trevligt att få se dina barndomskvarter … och Töreboda ligger verkligen fint där vid kanalen. Fint att du fick träffa tant Inga också. Pensionatet verkar riktigt trevligt – och vilket badrum!
  Kram

  1. Besöket i Töreboda blev väldigt lyckat och med flera fina möten. Möten med personer och platser och även med en del av min bakgrund.
   Jag är så glad att jag gick förbi och ringde på på hos tant Inga. Hon var sig så lik och var fantastiskt pigg.
   Jätteroligt att bo här på “Prästgården” en byggnad jag sett från mitt fönster i huset där vi bodde.Så det var gamla kvarter.
   kram!

 15. Vilket fint möte ni fick! Hon ser rar och snäll ut tant Inga! Och man ska inte skjuta upp saker man tänkt hinna med till senare, man vet ju aldrig hur framtiden ter sig. Tänk så spännande att Inga var en viktig pusselbit när dina föräldrar träffades!

  Pensionatet var riktigt trivsamt, familjärt och fräscht.
  Och så kul att se ditt barndomshem! Jag hade förut planer på att ta med min dotter till Hfors och visa henne mina barndomstrakter. Sen kom pandemin och barnbarnsbarn och allt möjligt men jag har inte övergett tanken. För när jag inte lever längre, då finns ingen som kan knyta an till våra rötter kvar.
  Varm kram

  1. Resan till och besöket i Töreboda blev så bra. Och jag är så glad över att jag gick förbi tant Ingas hus och ringde på. Jag kände så väl igen henne och hon mig, trots att det nog är 30 år sedan vi sågs. (Pratat i telefonen gjorde vi i alla fall runt 2005)
   Jag visst ju att tant Inga var mammas bästa vän och att hon var orsaken till att mina föräldrar blev ett par-
   Så roligt med pensionaten som ligger på den gata där jag bodde och växte upp. (När vi inte bodde i Norge)
   Jag ska vid tillfälle ta med döttrarna och barnbarnen till Töreboda och just som du tänker finns det då en länk bakåt.
   Hoppas du nu kan få till en resa till Helsingfors. För mi del blir det ingen jobbresa till Finland i sommar. Nya Valamo kloster och Karelen känns väl nära ryska gränsen-
   Men maken och jag tar oss nog en tur till Helsingfors i sommar.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *