Stockholm Utflykter

Med pendelbåt i Stockholm – En tur norrut och nya upptäckter

“Stan är full av vatten” – och visst är det så när det gäller Stockholm. Mälaren sträcker sig väster och söder om stan och Saltsjön/Östersjön norr och österut. Gott om mindre sjöar finns det också. För egen del tillbringar jag gärna en dag, eller del av en dag på vattnet. Skärgården ligger nära och det är smidigt att ta en tur dit om andan faller på. Men vi har också dessa fantastiska pendelbåtar som SL, Stockholms Lokaltrafik, tillhandahåller. Väldigt smidigt och precis som att ta en buss, spårvagn eller tunnelbana och kostnaden är densamma. Så att ta en tur med pendelbåt är något jag verkligen rekommenderar.

Gårdagen bjöd på strålande sensommarväder och var som gjord för en dag till sjöss. Väninnan Agneta och jag hade denna vecka flyttat vår tisdagspromenad till igår och visst var det vackra vädret som gjort för en tur till sjöss.

Stockholm. Med pendelbåt kan man smidigt och trevligt ta sig runt i Stockholmstrakten. Med pendelbåt  kan man fint ta sig runt i Stockholm och SL har flera olika linjer. “Katarina” är på ingång till Ropsten och vi är snart på väg.

Med pendelbåt

går det smidigt att ta sig runt i Stockholmstrakten och den har precis som bussar, pendeltåg, spårvagnar och tunnelbanan olika hållplatser. Jag tar ofta pendelbåten från Saltsjökvarn som är vår närmsta brygga för dessa båtar. (Ca. 1,5 km hemifrån) För egen del tar jag gärna denna båt österut, till Djurgården eller Nacka strand . Ibland hoppar jag också av vid någon av de andra bryggorna och fortsätter till fots. Vi har även  ibland fortsatt med  båten över till Dalenum på Lidingö.

Men nu skulle det bli en runda vi tidigare inte testat. Start i Ropsten, som ligger på Stockholmssidan, på en udde i stadsdelen Hjorthagen, mitt emot Lidingö. En knutpunkt vad gäller kommunikationer för de som bor på Lidingö.

Själva namnet Ropsten kommer från den holme som låg utanför, den s.k. Ropudden som var omgiven av vatten fram till slutet av 1800-talet. Holmen kallades förr för stenen,ett passande namn eftersom  det fanns stenar där alldeles i vattenbrynet. Eventuellt har man förr också stått här och ropat, signalerat, att man ville kalla till sig en båt för att ta sig över till Lidingö.

Pendelbåten tar oss med på en runda i Saltsjön som i området har många öar och vika.

Välkomna med på sjöresan

Start vid Ropsten och en  “ringlinje” med följande stopp; Tranholmen, Ekudden i Djursholm, Sticklinge på Lidingö, Storholmen södra, Mor Annas brygga på Lidingö, Storholmen östra och Frösvik på Bogesundslandet. Här vänder båten och angör sedan Storholmen norra på tillbakavägen.  Hela varvet runt tar mellan 70 och 90 minuter lite beroende på vilka bryggor man angör. Pendelbåten stannar inte alltid vid alla bryggor men vilka stopp som görs framgår av tidtabellen. Vad gäller turtätheten så är det ca 60 minuters trafik.

Stockholm. Med pendelbåt tar man sig lätt till Tranholmen Tranholmen hör till Danderyds kommun norr om Stockholm. Hit tar det ca.15 minuter med pendelbåt från Ropsten.

Vi närmar oss Djursholm och det blir ett stopp vid bryggan Ekudden. Här har vi på tillbakavägen tänkt att stiga av för att äta lunch.

Sveaviken i Djursholm. 

Stockholm. Djursholm. Ekudden. Trevligt att ockås bara ta en tur hit med pendelbåt från Ropsten. Ekudden med sitt café och bensinmack. Smidigt att bara utflykta hit med pendelbåt från Ropsten. En resa på 20 minuter.

Från Djursholm och Ekudden kör pendelbåten tvärs över vattnet och stannar till vid Sticklinge på Lidingö innan den fortsätter till Storholmen södra och betar av brygga för brygga. Vi är får resande på denna tur och några stiger av och andra kommer på och ska med tillbaka till stan.

Vi fortsätter

Storholmen södra.  Ingen landförbindelse men med egen båt tar man sig enkelt över till mor Annas brygga på Lidingö där många har sina bilar och kan köra in till Stockholm. Storholmen med sina olika bryggor hör till Lidingö kommun.

Stockholm. Lidingö kommun. Hit går det fint att ta sig med pendelbåt från Ropsten. Storholmen södra. Här finns både åretruntboende och de som bor här sommartid. Och med pendelbåt som går året runt gör det ju lite enklare att att sig till stan. 

Fastlandet. Mor Annas brygga på Lidingö, ligger i det vackra området Trolldalen.  Från öarna runt kommer man lätt hit med egen båt och många har bilplatser här.

Namnet “Mor Anna” var en kvinna som bodde i området i början av 1900-talet och ägde ett brygghus där hon tvättade kläder och det låg  helt nära den nuvarande bryggan.

Vi har några bryggor till att besöka innan vi vänder och kör tillbaka in mot Stockholm igen.

Stockholm. En tur jag verkligen rekomenderar är att med pendelbåt ta den här turen. Att med  pendelbåt ta sig den här  rundan norrut är något jag verkligen rekommenderar. I inte minst en vacker dag som denna. 

En av bryggorna på Storholmen. Och tänk att detta är helt nära Stockholm. 

Tillbaka igen i Djursholm och vid bryggan Ekudden. Dags för oss att kliva av båten och äta lunch.

Café Ekudden, alldeles vid vattnet, blev ett riktigt bra val för lunch.

Någon räksmörgås blev det inte. Men de fanns. Däremot slog jag till på “en halv” smörgås med riktigt god skagenröra. De var riktigt stora så det blev ett bra val. Därtill ett glas gott glas Riesling vin. God tid för uppehållet här hade vi innan nästa båt skulle komma för att ta oss med in till stan igen.

Samma båt som vi åkte med från Ropsten har nu gjort ytterligare ett varv och är på väg in mot bryggan vid Ekudden i Djursholm.

 

26 svar på ”Med pendelbåt i Stockholm – En tur norrut och nya upptäckter”

 1. Vilken underbar dag ni fick tillsammans! Perfekt väder och som gjort för att vara ute till havs. Väljer jag inte räksmörgås så blir det Toast Skagen vilket är minst lika gott skulle jag vilja säga 😀

  Kram och god fredagskväll!

  1. Verkligen! Och extra roligt att det var en runda med pendelbåten som vi inte tagit. För mig nya omgivningar. Djursholm och Lidingö, som är stora områden och jag har jag besökt båda men inte just där vi nu passerade.
   Riktigt nöjd var jag med min smörgås och med fin utsikt och trevligt sällskap som ingick.
   önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Bara att njuta av dessa fina dagar. Och extra roligt med en båttur i för mig nya omgivningar. Jätteroligt att du var med på båtpromenaden.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Vi har ju pendelbåtar ut till våra skärgårdsöar här, kostar inget extra och är rent underbart att åka ut med, hoppa iland på någon ö, Styrsö kanske, och där inta en fantastisk måltid med en underbar utsikt, nog så rogivande för själen.
  Bilden jag har längst upp på min blogg är från en sådan tur 2006, rekommenderar en sådan tur till alla som vill få lite sinnesro och en mysstund för själen.

  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Göteborg är ju så väl utbyggt vad gäller pendelbåtarna och jag har bara testat ett par. Skulle gärna ta mig an fler. Ska se till att dte blir ett besök i bästa Göteborg till nästa sommar och då verkligen satsa på pendelbåtarna.
   Bilden du har här är jättefin.
   Ha det fint du också.
   Trevlig helg

  1. Jag är gärna på sjön och nu när vi inte har båt så är det så trevligt med dessa pendelbåtar. Nu blev det till för mig delvis nya trakter. Djursholm och Lidingö har jag besökt en del men inte sett öarna runt om från vattnet.
   Skagensmörgåsen var riktigt god och med handskalde stora räkor.
   Gott vi var det.
   Önskar dig också en fin helg

 3. Jag röstar helt klart för pendelbåtar både till sjöss ch å land. Det får väl bli amfibievarianten då.
  Tack för ett ljuvligt inlägg med härliga bilder och text!
  Kram

  1. Tack! Instämmer helt. Har testat en amfibiebuss i Stockholm. Intressant men den behöver produktutvecklas. Är så glad över pendelbåtarna och har förstått att ni har dem i stor utsträckning. Måste testa nästa år och hoppas då på ett besök i fina Göteborg och på “Bästkusten”. Något att längta till.
   Kram!

 4. Stockholm är fantastiskt, så är det bara. Förbindelserna är helt suveräna och dessutom pålitliga.
  Nu var du ju nästan på min hemmaplan. Måste säga att jag skäms en aning, då jag aldrig besökt café Ekudden. Tack för tipset. Tror att man precis färdigbyggt en strandpromenad dit från Djursholm Centrum och Vendevägen.
  Härliga bilder, den här gången från “norr om stan”, som faktiskt också är rätt schysst;-)

  1. Tack! Visst är Stockholm fantastiskt,på så många sätt och där ingår absolut de norra delarna. ag har ju varit en hel del norr om stan, inte minst i Djursholm, Näsby Park och Viggbyholm och delar av Lidingö men aldrig tagit denna pendelbåt och sett områdena från sjösidan. Och nu fick vi se så mycket mer. En vända hit till Ekudden en vacker dag rekommenderas.Gärna båtturen också. Gå på vid Ekudden och ta ett varv.

 5. En härlig tur i härligt väder.Trevligt sällskap och en perfekt lunch! Förstår varför folk samlar sig i trakten av Stockholm!
  Tack för turen! Kram!

  1. Det blev en jättefin dag och roligt att se denna del av Stockholm från vattnet för det hade jag inte gjort tidigare. (Men från land så har jag varit i Djursholm och på Lidingö.)
   Roligt att du var med.
   Kram

 6. Vilken fin tur ni fick – en helt perfekt dag att göra en båtutflykt 🙂 Det är verkligen väldigt vackert i Stockholms skärgård!

  Ha en braig fortsättning på helgen!

  1. Fint väder och en strålande dag och som gjord för en båttur. Perfekt med dessa pendelbåtar. Och nu blev det en tur norrut i innerskärgården. DEt finns så mycket fint och det helt nära Stockholm.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 7. Vilken härlig tur det blev! Ett härligt väder, som en sommardag … och jättefina bilder! Trevligt att få följa med!
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Tack! Du är alltid välkommen med-
   Verkligen en lyckad resa och en strålande dag. Så roligt att vidga vyerna åt ett håll där jag numer inte är så ofta.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 8. Sitter o svär lite över att inte pendelbåtarna gick när jag bodde i stan. ….Men bättre sent än aldrig…
  Och visst är det helt obegripligt att alla små idyller ligger så nära city. Trolldalen läste jag om o konstaterade nöjt att området ska bevaras! Det glädjer mig att inte alla vackra lägen blir bebyggda med vräkiga lyxkåkar. Läser i Expressen om turer kring bygglov på strandnära ställen där grannarna har fått nog och vill stoppa nybyggen. Men har man bara tillräckligt stor plånbok brukar det konstigt nog ordna sig till slut…tyvärr.
  En fantastiskt fin dag fick ni, nu smattrar regnet på mitt hustak och det är nog välbehövligt om än inte så lägligt just denna helg…
  Kramen

  1. Jag kan förstå dig för pendelbåtarna ger fina möjligheter att ta sig runt till SL pris. Lidingö är stort och har många fina naturområden och jag tror inte de kommer att bebyggas.
   Visst är det märkligt att pengar ska styra så mycket.
   En strålande dag fick vi och roligt att se dessa områden från vattnet.
   Mulet hos oss idag men kanske spricker det upp. Regn var det här också i går kväll och i natt. Välbehövligt.
   Kram

  1. Det blev en strålande dag och dessa pendelbåtar ger verkligen flera möjligheter att se Stockholm med omgivningar och från sjösidan. För mig var detta delvis nya områden och jag hade inte tidigare sett dem från vattnet.
   Väldigt trevligt att du var med.
   Kram

  1. Jag rekommenderar både den från Nybroplan till Nacka strand eller vidare till Dalenum på Lidingö eller Ropsten. Och den ture vi tog nu som gick från Ropsten och mot Tanholmen, Djursholm och över till Bogesundslandet erbjuder fin innerskärgård. Finns även en som går till Ekerö och som vi kanske ska testa i veckan.

  1. Så bra att de finns och vi använder dem flitigt. Roligt att denna dag se en annan del av Stockholm från vattnet. Och tur med vädret hade vi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *