Stockholm

Parkettplats vid vattnet i Stockholm

Även igår, söndag, möttes Stockholm och dess invånare och besökare av strålande sol och en termometer som hos oss under dagen visade på   +30. För egen del var planerna för dagens ganska  få men jag bestämde mig för en promenad runt östra Södermalm och hålla mig nära vattnet.  I övrigt kändes balkongen som en skön plats att vistsas på när skuggan infann sig – alltså före klockan 11 och senare eftermiddags och kvällstid. (Markis finns men hjälper bara till viss del mot den nu starka solen.) Och att vistas på balkongen är som att ha en parkettplats till en teater och ofta en rolig komedi. För det är mycket som händer på och längs vattnet och kajen  här hos oss.

Ett lätt regn föll här tidig kväll under 30 minuter och efter det kändes luften betydligt fräschare igen. Fortfarande, nu måndag morgon, håller fräschören i sig och +18 känns behagligt.

Det åländska skolfartyget “Michael Sars”, döpt efter en norsk marinbiolog,  passerar genom slussen.

Parkettplats

här hemma  har jag både på balkongen och från lägenheten i sig. Och nu när det är högsäsong för båttrafiken så är det än mer som händer. Båtar i olika storlekar ska slussa in i Mälaren från Östersjön (kanalen) och hit hör kanoter/kanadensare och vattenscootrar, fritidsbåtar, båtarna som ska vidare på Göta kanal, turistbåtar, sjöräddningensightseeingbåtar och  båtar i yrkestrafik (som får plats i Hammarbyslussen, annars får de ta vägen om Södertälje)

Parkettplats på balkongen för att se vad som pågår i kanalen. HammarbykanalenBåtar kommer ut genom slussen och andra väntar på sin tur att köra in. Och längs kajen ligger husbåtar som har sina platser här- (Alla husbåtar som finns här måste kunna flyttas för egen maskin. Säkerhetsskäl)

Innan vi åkte till spanien i april gick vi över Skansbron till andra sidan eftersom vi sett att ett bygge var på gång. Då var det i sin linda, men att det skulle bli solbryggor och el liten gästhamn gick att se. (Här finns hur det då såg ut.)Mycket har hänt och t.o.m. träd hat planterats

Parkettplats kan man ha på solbryggorna vid Hammarbyslussen i Fredriksdalsområdet. De nya solbryggona tycks vara klara och besökare har hittat hit. Första parkett har man här också.

Jag lämnade balkongen för en solvarm promenad i långsam takt. Mitt mål var en annan kaj, Stadsgården och Birka terminalen. Vännerna AK och Ö skulle ut på en flerdagarskryssning med fartyget Birka Paradise och vi hann ses en kort stund. Trevligt och jag önskar de en härlig resa.

Att sedan ta sig fram och förbi ombyggnaden av Slussen var ett pyssel och pussel. Men det gick-

Nya Slussen” växer fram. Och det blir säkert bra när den blir klar om sådär en 10 år. Rörigt är det att passera.

Kön var lång för resenärer som kom från Finlandsbåtarna och ville ta hissen upp. Lite kämpigt att gå med bagage fyra trappor upp.

Lång kö till hissen.

Birka Paradise väntar på sina gäster. En helt utsåld kryssning itll Tyskland och Danmark. 

Och turistbåtarna kör på.  Här en “hop on-hop- off” båt som tar resenärer runt om i Stockholm. Dagskort kan köpas. 

Och så var det måsarna

Jo, de ingå i parkettplatsen. Måsmamman har jag sett och förstått att hon vaktar sina ungar. Men ungarna had ejag inte sett. Men fram med kikare och en zoomkamera och se. Där var ungarna. På granntaket.

Måsmamman ville inte vara med på bold tillsammans med sina ungar.

Och att ha måsarna inne i stan med bon på taken är inte så lyckat. Igår såg jag en mås som angrep en liten hund och hunden var ju inte ens i närheten av vare sig måsungar eller boet. Vi har en plastuggla på balkongräcket och det gör att måsarna inte direkt vill till oss. Sedan har bostadsrättsföreningen satt upp “pinnar” på våra tak som ska hindra måsarna att boa. Men helt har det inte lyckats. För några år sen hade vi ett måsbo på taket ovanför oss och där var det livat. Och en dag hittade vi en måsunge på balkongen. Han testade sina obefintliga vingar. Eftersom vi inte kunde återföra den till boet fick den tas ner på innerården. Vad som sen hände vet vu inte. Men måskolonien ser inte ut att ha minskat.

Mamma mås håler utkik ovanför ungarna.

Och ungarna lyckades jag hitta. På taket mitt emot vårt hus. Och mamman vaktar dem . Man ser mycket från just en parkettplats. 

 

 

34 svar på ”Parkettplats vid vattnet i Stockholm”

 1. Hej!
  Ja man kan ju knappast bo bättre och mer spännande! Som en film hela tiden. Ja jag vet ju, varit där och satt som klistrad och tittade hela tiden 🙂
  Skönt att det är svalare! Men blåsigt, aldrig får man vara nöjd 🙂
  Kram P ♥♥

  1. God afton!
   Vi bor jättebra här och alltid är det något som händer. Precis som en teater eller film och med scener som hela tiden ändras.
   Visst är det skönt med det lite svalare. Och blåsten gör mig inget.
   Kram från balkongen.

 2. Jag tycker alla fågelungar är fina 🙂 Nu lever dom kanske om ja… Annars är jag avundsjuk på alla dina fina båtbilder, du/ni bor fint 🙂 Vackert så här på sommarmånaderna 🙂 Ja Slussen ja!!! Ett eget kapittel,… Men skolfartyget ”Michael Sars” måste jag fråga en bekant om, hon bor i närheten och är just marinbiolog 🙂

  1. ag har vissa betänkligheter vad gäller måsungar, men på avstånd är de fina. Det är nog mer att jag inte tycker måsar ska vara inne i stan. För mig är de sjöfåglar.
   Visst är Slussen ett eget kapitel och det återstår att se om jag får uppleva den färdigbyggd.
   Fartyget “Michalel Sars” har jag inte sett tidgare här, men det hör till den åländska sjömansskolan.
   Och visst bor vi bra! Perfekt att vara på parkett och se vad som händer i kanalen.

  1. Tack, jag mår mycket bätter i kroppane men såren är besvärliga.Vad gäller måsungarna så är de söta och prickiga men inte direkt tysta de heller. Kanske är de snart flygfärdigga så lugnet återkommer.
   Här har vi Stockholm farmför och bakom oss. Mycket att titta på är det-

 3. Det händer verkligen mycket i Stockholm och det känns som att man aldrig riktigt lyckas hålla koll på var de ska bygga härnäst (eller vad som ännu inte är klart). Slussen är ju helt klart en historia i sig själv och jag är bara glad över att inte behöva passera den platsen speciellt ofta. 🙂

  Men du verkar verkligen ha en trevlig parkettplats, det är ju ofta så fridfullt att bara sitta och kolla på alla båtar som passerar. 🙂

  1. Visst är det mycket nytt som byggs och byggs om så helt koll har jag inte. Slussen var ju trång redan när det nyggdes på 1930-talet och sen har det tagit många år innan man kom på att göra något åt den. Men om 10 år får vi se…Skisserna ser bar ut.
   Bra parkett plats har vi här på kajen och kul att se alla båtar som passerar och i många storlekar.

 4. Ni bor verkligen på en perfekt plats med fantastisk utsikt!
  Härlig promenad i värmen 🙂 En sådan Birkakryssning låter trevligt – vännerna får säkert några sköna dagar ombord 🙂
  Kul att du hittade mamma mås och barnen 🙂
  Ha en fortsatt skön dag!
  Kram

  1. Jag blev glad när jag såg måsungarna. Och så fint prickiga de var. Och mamman är hela tiden på plats och vakar över dem. Men jag önskar hon kunde sova lite.
   Och visst bor vi bra här. Alltid mycket att titta på.
   Kram!

 5. Ja, ni sitter verkligen på första parkett och kan följa ett och annat som händer i närheten. Måsarna är inte lika roliga men tyvärr är de envisa och inte lätta att mota bort. Här gör kråkorna, som har ungar just nu, nästan utfall mot mig och Miss E fastän vi bara går lugnt och fridfullt. Det är faktiskt ganska så obehagligt så vi väljer en annan väg ett tag framöver.

  Här började dagen mulet men nu har solen hittat hit igen och det är lika varmt. På gott och på ont för lite regn skulle behövas. Undrar om det går att beställa nattetid?

  Tur att det fanns hiss för släpa bagage uppför flera trappor är inget man eftertraktar.

  Kram och ha en fortsatt fin måndag!

  1. Vi har bra platser här men just nu önskar jag att måsungarna vore flygfärdiga så att du kunde flytta. Men det dröjer nog ett par veckor. Mamma ms vaktar idogt. Förstår att du och Miss E tar en annan väg fär att undvika kråkorna. Här gick måsarna till attack mot en lite hund, men det gick bra ändå.
   Här har det varit ganska svalt ca +22 och lite svala vindar. Så behagligt. Gårdagens regn här i 30 minuter gjorde sitt till för lite friskare luft. Testa med att göra en beställning. Den kanske slår in. Jag led med bagagmämnniskorna, men har en inte bråttom så går det ju bara att vänta i kön.
   Önskar dig en fin kväll.
   Balkongkramar!

 6. Ja, ni har verkligen parkettplats! Jag har nyss varit inne på Karin Englunds blogg som också har utsikt över Slussen och allt som händer där just nu. Lite rörigt har ni allt men om man ser allting från ovan så är det säkert riktigt roligt.
  Du kan väl vinka åt Mikael Sars och hälsa från hembygden? 🙂
  Birka Stockholm har det bra som ligger i Stockholm, var annars men ofta också i Mariehamn. Varje dag förstås om den inte är på en längre kryssning. Mågen är inte ombord just nu så du får vänta med att vinka åt honom :). Hemlandstoner hur många som helst för min del, rymmer ditt inlägg idag.
  Måsar är speciella bobyggare. De kan bygga bo nästan var som helst, också i takrännor om det vill sig. De är säkert glada för att det inte har regnat. Så nära naturen ni också är där ni sitter på er balkong. Ha det gott Ditte!

  1. Visst har vi! Vi bor ju inte vid Slussen som ligger vid Gamla stan, där det byggs om, utan vid Hammarbyslussen, den enda båtsluss som nu är i bruk i Stockholm och som ligger på Sädermalm.
   Michael Sars passerade påmorgonen och kommer fartyget itllbaka ska jag givetvis häls afrån hembygden. Nu viknakde jag av vänner som skulle på flerdagskryssning med Birka till Danamark och Tyskland. Och vi tar oss gärna turer med henne över till Åland. Jag väntar med att vinka åt din måg. Men kanske träffar jag på honom vid en tur.
   Så bra med lte hemlandstoner i mitt inlägg och du vet ju att Åland ligger mig varmt om hjärtat-
   Kändes bra när jag lokaliserade måsungarna men jag tycker ändå inte att måsar ska vara i stan. Och de är ju inte direkt tysta-
   Visst är vi nära naruren och det tycker jag om. Men måsarna som litet undantag.
   Ha det gott du också.

 7. Ni har ju verkligen första parkett där ni bor – så mycket kul att titta på 🙂
  Och måsungar är ju bara såååå fina! Fast att ha dom alltför mycket inpå sig är inte kul. Föräldrarna kan vara nog så aggressiva… Själv har jag idkat “kast med liten måsunge” en gång på Skansen och lyckades återbörda ungen till sina föräldrar. Inte blev dom tacksamma för det, dom rackarns skränande pippifåglarna… 😀

  Ha en skön kväll!

  1. Jo, verkligen. Och måsarna ingår. Hoppas ungarna snart är flygfärdiga och kan lämna boet. Kast med liten måsunge har jag inte praktiserat ännu. Och i år är de på huset mitt emot. Men skriket är öronbedövande mellan varven. Inte sover de mycket heller. Tror inte ens att en tulo halstablett skulle hjälpa-
   Ditt försök att återbörda måsungen var lovvärt. Synd att du inte blev tackad-
   Önskar er en fin kväll.

 8. Ni bor verkligen på första parkett. Underbart att sitta där och titta ut över vattnet.
  Måsar har vi också gott om här….de väcker oss varje morgon….lite väl tidigt!!
  Stor kram

  1. Här har det varit mycket att se nu från parkettplatsen. Livlig båttrafik i kanalen.
   Ja, dessa måsar! Även era verkar vara pigga. Undrar om de kan sova.
   Stor kram!

 9. Verkligen första parkett med underhållning dygnet runt, nu när det är så ljust ute. Härligt! Vilken trafik på kanalen där. Himla omväxlande!
  Slussen däremot är ju ett rent helvete. Ändå förvånas jag över hur man får ihop logistiken egentligen alltså. Å bygget ska ju pågå i minst sju år till. Inget litet projekt precis.
  Måsungarna är ju såååååå söta, men jag förstår att ljudnivån för att inte nämna “toalettbestyren” kan vara irriterande. Jag vet, då jag till och med bloggat om de sistnämnda. Är också inne på att skaffa en uggla. Var köpte du din?

  1. Jadå, första parkett är det som gäller. Och omväxlande vyer gäller. Visst är det bedrövligt vid Slussen. Man kommer nästan inte åt något håll. Inte ens som gående. Och tid lär det ju ta.
   Visst är måsungarna söta, alldeles prickiga. Men mammans ljudnivå skulle jag vilja dämpa nattetid. Ugglan hjälper, men vacker är den inte Ugglan är köpt i en jaktbutik på en tvärgata till Drottninggatan ner mot slottet.
   Finderade på om en “tulo” kanske kunde dämpa måsmamman i natt.

  1. Ja, någon större pli är det inte på dem. Men kanske är de snart flygfärdiga och lämnar granntaket. Hoppas! Mamman var lite tystare i natt, volket var skönt.

 10. Så härligt med lite regn. Jag har väntat på det, för marken är alldeles torr, men hittills har vi bara fått några droppar.
  Stockholm är fint på sommaren. Jag kommer nu till Ronjas studentfirande på fredag, men stannar bara över helgen. Blir säkert en sväng till i sommar. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Det var jätteskönt med regn och nu har det blivit klart svalare, nu på morgonen bara +9.Vad trevligt med Ronjas student! Hoppas på bra väder.
   Vore roligt om du kommer tillbaka i sommar så att vi kan ses.
   Önskar dig också en fin vecka och välkommen till Stockholm.
   Kram!

 11. Ja jösses vad mycket ni har att titta på från er balkong, snacka om första parkett!
  På vårt hus har de satt upp en drake som flyger runt, jag trodde först att det var barn uppe på hustaken som flög med en drake?
  Sen fick jag höra på jobbet att drakar “skrämmer” iväg fiskmåsar som skränar från arla morgonstund här i kvarteren, och maken som hör dem bäst säger att i år är det mindre “skrän”. Troligen tack vare draken på hustaket!
  Kram och godnatt!

  1. Drakarna hjälper till att hålla måsarna borta- Tämligen effektiva. Har sett andra hus med dessa. Hos oss har vi metallpinnar på taken men å andra sidan kan måsarna “boa” i en stupränna. DE är verkligen kreativa när det gäller.
   Vår mås har varit tystare i natt. Alltid något.
   God morgon!

 12. Nu förstår jag vilken “båthus” det var du såg! Alltså inte den i Karlstad 😉 Visst är det härligt när man bor så det händer något hela tiden, samtidigt som det är himla skönt att komma ut till stugan där det lilla som händer, händer så mycket långsammmare…

  1. Nej, inte den i Karlstad! Inte nu! Visst är det skönt att komma ut till landet och tystnaden mellan varven. Håller helt med dig. Långsamare takt är också fint.

 13. Stavningsprogram är roliga (speciellt klockan halv sju på morgonen!) Det ska inte stå “båthus”, det ska stå “båtbuss”!

 14. Vilket skådespel, det måste vara hur härligt som helst att sitta och kolla på båttrafiken, måsar och ungar, här hade vi måsungar på taken men nu tas äggen bort.
  Du bor ju så fint!
  Fint med en hop-on-hop-off båt,
  Hoppas måsungen klarade sig, måsmamman höll säkert utkik på var ungen hamnade!
  Ha det fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, här är det liksom att sitta på parkett på en teater. Och scenerna växlar ständigt. Måsar på taken och måsungar mitt i stan känns fel. Och dessutom blir måsarna aggressiva och dyker här ner på hundar och barn.
   Måsungarna lever och jag har tittat på dem med kikare nu i kväll. De växer. Och måsmamman sitter ovanför dem på vakt. Tyvärr skriker hon rejält så det är lätt att bli väckt.
   När vi had een måsunge på balkongen så vet vi ju inte vad som hände, men den föll ju ur boet. Men brist på måsar här är det inte. Önskar de inte vore så många.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 15. Ilskna måsar är inte att leka med! Hos min dotter fick de ett år stänga skolan en vecka för måsarna hade bo på skolgården och inga barn lyckades ta sig varken in eller ur skolan! Slussen ja, vilket elände, jag har inte följt med så jag vet hur det ska bli, men när jag var där för ett år sedan såg det ungefär lika virrigt och stökigt ut. Märkligt att det ska behöva ta så lång tid kan tyckas…Solbryggor, det var värst, som soldäck på färjorna alltså! Var skulle då en skuggälskare ta vägen, hihi
  Jag blir nostalgisk av Stockholmsvyerna även om mycket är så förändrat sedan jag bodde där. Det hör säkert utvecklingen till…Kramen

  1. Måsarna är inte roliga! Och ditt exempel visar det ju tydligt. Här har jag även idag sett en hund bli attackerad och detta är inte ok. Jag förstår ju att måsarna också ska ha en plats, men frågan är var. Inte i tättbebyggda samhälllen tycker jag.
   Slussen är ett kapitel för sig och jag lär nog inte hinna med att se den färdigställd. Men det blir nog bra när det blir klart.
   Vad gäller solbryggorna så ska det också bli “skuggbryggor” . Bra tycker jag.
   Mycket har ändrats i Stockholm men du skulle känna igen dig. Helt klart! Jag skulle gärna visa dig “mitt” Stockholm.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *