Resor i Sverige

Paradisverkstaden på Öland – Ett keramiskt centrum

Efter att ha spenderat några ”resejobbdagar” på vackra Öland kom jag hem i går kväll. Vi har haft en fin resa och sett och upplevt mycket och i lugn takt. Nog så viktigt att ha gott om tid.  Och vi har också haft ett  program som  erbjudit en bra och god blandning av natur, kultur och historia. Därtill trevligt boende på hotell Skansen i Färjestaden och god mat under hela resan.  Ett par  hälsningar skickade jag här på bloggen under resans gång; Öland dag 1 och Öland dag 2 och det kommer mer från Öland idag, på måndag och tisdag. Redan dag 1 när vi kom till Färjestaden sent på eftermiddagen, hade vi ett besök inbokat på Paradisverkstaden. ett keramiskt centrum och här få en guidad tur.

Öland. Färjestaden. Paradisverkstaden, ett keramiiskt centrum. Deivs av familjen Paradis. Paradisverkstaden är ett keramiskt centrum på Öland och tillverkningen är allsidig. Många gånger är glasyren och färgsättningen diskret . Olof var den som funderade ut formerna och Eva hade till stor del fokus på dekoren.

Välkomna till Paradisverkstaden

ett keramiskt centrum i Färjestaden på Öland. Och att det heter just Paradisverkstaden beror på att det är familjen Paradis som driver den som ett familjeföretag men med många anställda. Här formger man och tillverkar keramiken i verkstäderna och ateljéerna här i Färjestaden. Tyvärr kom vi väl sent på eftermiddagen, eftersom vi kört från Stockholm, så keramikerna hade slutat för dagen. Men man är dagtid välkommen hit och se hur keramikerna arbetar.

Grundarna till Paradisverkstaden är Olof och Eva Paradis och allt började egentligen här på Öland och  på Capellagården i Vickleby.Här på Carl Malmstens skola utbildade sig Olof till keramiker och Eva till textilkonstnär. Och efter utbildningen reste de två utomlands tillsammans för praktik i olika länder. De kom tillbaka till Öland och startade 1975 Paradisverkstaden. Till många av deras mönster på keramiken är det naturen som inspirerat. (Numer är det också döttrarna Hannah och Moa Paradis som till stor del driver det hela vidare. Och även de är duktiga keramiker..

Öland. Färjestaden . Paradisverkstaden. Vår guide berättar om framställningen. Vår guide berättar om uppkomsten och utvecklingen av Paradisverkstaden och även hur keramiken skapas. Här i verkstaden och i ateljéerna målar och drejar keramikerna sina alster.

Öland. Paradisverkstaden. Vaser och fat i väntan på glasyr. Mängder av vaser och fat som drejats i Paradisverkstadens lokaler väntar på glasyr.

I stort sett all keramik här drejas för hand. Efter rågodstillverkningen, drejningen, sker en torkprocess innan det är dags för bränning inför glasyr och dekoration. Glasyren läggs på och tekniken där varierar och sedan sker den avslutande glasyrbränningen i 1230- 1250 grader. Detta är en process som tar ca, två dygn.

Olika motiv

finns och en hel del med ränder och prickar finns. En del ganska milda i färgerna och andra betydligt mer färgstarka. Andra har vit eller grå glasyr. Några namn på serier som tillverkas i form av vaser och ljuslyktor är Kronärtskocka, Kapsel och Fröhus. Koppar och muggar finns bl.a.  i serien ”Lantliv” och ”Morgon”.

Här ljusstaken i mönstret ”Linje lusta”. Finns i olika färgsättningar och storlekar. Tycker också att Paradisverkstaden har en prissättning som är bra. (Räknar man ut en timpenning skulle den vara låg. )

ÖLand. Paradisverkstaden. Mönsret Linje lusta återkommer i många föremål och i olika fäeger. Detta är ett av Paradisverkstadens populära mönster; Linje lusta. Även krukor finns med detta mönster och i olika färger. 

Även utemiljön är vacker, rogivande och inspirerande. Ett litet café finns också. Och man är välkommen att slå sig ner i den vackra trädgården och bara njuta av att vara här.

När jag såg det här lilla lusthuset i trädgården blev jag genast intresserad. Helt i min smak. Och havsutsikt ingick.

Här var det färgkoordinerat med bord, krukor och växter.

 

 

26 svar på ”Paradisverkstaden på Öland – Ett keramiskt centrum”

  1. Tack! Här finns mycket roligt att titta på och även besöket här på Paradisverkstaden blev lyckat. Och visst har vi haft fina dagar på alla sätt. En lyckad resa.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Väldigt vackra omgivningar! Allt här är handgjort och egen design men prisläget är helt ok. Svenskt Tenn och NK m.fl. ligger mycket högre i pris. Jag har just rensat ut en hel del hemma men köpte en liten klotvas lagom för ett par blommor. (Prisläge ca 500 kr som är rimligt)
   Sol och varmt i Stockholm så det blir en fin kväll på balkongen.
   Önskar dig en fin helg

 1. Keramik är ju väldigt spännande, skulle någon gång vilja prova på det själv.
  Sökte en sådan kurs för längesedan men den lades ner pga för få intresserade, men någon gång så kanske.

  500 kronor lät ju rimligt tycker jag med.

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Jag är väldigt fascinerad av att kunna skapa så mycket av lera. För egen del har kan jag inte få till något alls med händerna. Inte annat än att ”styra upp” saker och ting. Å andra sidan gör en ju inte det med händerna.
   Prismässigt är inte 500 kr mycket när man vet vilket jobb det är. Skulle man tänka timpenning så är det ju billigt. Allt här görs för hand.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Här är det balkonghäng som gäller i den sköna kvällen.

 2. Kul att kunna döpa en sådan fin anläggning efter sitt eget namn som ju inte direkt är ”dussinvara” – namnet alltså.
  Himla fina alster. Hoppas att många turister hittar till Paradisverkstaden. Det kan inte ha varit lätt att överleva två pandemiår.

  1. Ett lyckat besök blev det. Vackra omgivningar och vacker keramik är en bra kombo. Eftersom Paradisverkstaden även är ”Kunglig hovleverantör” och säljer till NK, Svenskt Tenn, Cervera och en hel del till fysiska butiker samt via nätet så har de klarat sig bra. Design håller sig och vad jag förstod så gick det ok även under pandemin.
   De har också en andrahandsförsäljning helt nära och men den hade ännu inte öppnat. Vad gäller priser så jag att de här låg betydligt under de fysiska butikerna. Och deras egen nätbutik är också välsorterad.

 3. Gillade den bulliga vasen, men den är nog avsedd för en enda blomma! Mycket trevligt besök och som du så föll jag för lusthuset! Kram

  1. Jag köpte den lilla varianten av den billiga vasen. Tyckte den var så fin. Har i samband med köksrenoveringen gjort mig av med en del vaser. Men just en sån här bullig för en blomma hade jag inte.
   Lusthuset! En favorit. Nu återstår en plats för det.
   Kram

  1. Behöver heller absolut inget men svensk design som här, har ett värde för ögat och för mig i sig. Köpte en vas och saknade just hemma en som var gjord för en blomma eller två.Och här till helt annat pris än på NK och Svenskt tenn.

 4. Linje lusta har mkt fint,Har blivt mer intresserad av keramik. vilka härliga dagar du tillbringat på öland, så härligt

  1. Vi har verkligen haft fina dagar med mycket att se och uppleva. Och att se denna design som görs här för hand är verkligen roligt att ta del av. Köpte en liten vas men mig hem.
   Kram

  1. O ja! Finns många ställen. Det blev ett lyckat besök här på Paradisverkstaden och att få veta mer om hela processen. Extra roligt är att detta lilla familjeföretag har lyckats så bra.
   Tack, blir hemma till på tisdag då jag tar mig an vackra Bohuslän. Ännu en pärla.
   Önskar dig en skön söndag.

 5. Vilket trevligt utflyktsmål så Paradisverkstaden hamnade direkt på vår lista. Om vi nu kommer iväg vill säga men det återstår att se. Många vackra föremål och jag gillar den avskalade designen. Ser att en liten vas fick följa med dig hem. Något säger mig att jag inte skulle komma ut tomhänt heller.

  Önskar en fin söndag!

  Kram

  1. Gör gärna ett besök här på Pardisverkstan och då har de också öppnat sin andrahandsförsäljning som ligger helt i närheten.
   Kan även varmt rekommendera VIDA konsthall vid Halltorp. Inlägg kommer så småningom. Men det är mycket nu. Reser till Bohuslän på jobb på tisdag.
   Hoppas innerligt att ni kommer iväg till vackra Öland.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

  1. Jadå! Och väldigt roligt nu att besöka Paradisverkstaden och få en guidad tur. Ger ofta så mycket.
   Kul att du just har denna Ölandskruka som säljs lite varstans i olika slottsbutiker men som är gjord här.

 6. Så passligt namn de har på sin keramikverkstad! 🙂 Mitt i prick för paradisiskt ser allt det skapade ut.
  Jag är alltid imponerad över entreprenörer som lever på sitt hantverk, hatten av för dem!
  Mycket fint hantverk ser det ut att vara.
  Tack Ditte för den här möjligheten att få komma med till Paradisverkstaden.
  Kram

  1. Det var väldigt fint att komma hit och miljön passar också in på namnet Paradis. Så lugnt och vackert och med all fantastisk grönska. Så roligt att detta familjeföretag utvecklats och att allt fortfarande görs för hand.
   Trevligt att du var med.
   Kram

 7. Där fanns det verkligen mycket fina saker! Gillar!
  Gulligt litet hus också – känns lockande att slå sig ner där 🙂
  Kram

  1. En så fin och rogivande miljö!
   Det lilla runda huset fastnade jag för. Men har ingenstans att ha det. Tänk detta vid en udde vid havet.
   Kram

 8. Du berättar och visar bilder så bra. Det är några år sedan jag var till Öland nu… tack för en uppgradering. Det mesta jag minns är både Långe Jan och Långe Erik. Jag har för mig jag var upp i dem båda… fyrar är något speciellt och med dess historia. Tänk vad fyrar alltid har varit viktiga för orienteringen på haven. Öland är vackert.

  1. Tack! Vi haft haft riktigt fina dagar på Öland och tur även med vädret.Vsst är det en fin ö.
   Fyrar är fascinerande och till stor hjälp för alla till havs. Har förr varit uppe i både Långa Jan och Långe Erik men nu klarar inte ryggen av det. Får ha minnena med mig.
   Önskar dig en bra vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *