Foto

Papper – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Papper är ordet att tolka  i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

En påse i papper blir fint omslag till en present.Fina påsar av papper hittade jag i en kinesiska butik alldeles i närheten av där vi bor.

Papper –

blad att skriva på, ark, handlingar, sedlar, dokument, instruktioner, intyg – Ja, det finns mycket som är tillverkat av papper. Jag kom här osökt också att tänka på min gymnasietid  och en novell av August Strindberg som vi då läste, ”Ett halvt ark papper” (Jag hittade här en uppläsning av novellen med Johan Rabeus  så vill du lyssna så tryck på länken) Varför jag minns den så väl vet jag inte. Men jag vet att jag hade en väldigt inspirerande lärare i svenska så det kanske sitter i 52 år senare)

Vad gäller papper så föll tankarna också på tidningar och böcker. Här i Torrevieja har vi ingen daglig papperstidning så jag får nöja mig med en ”nätupplaga”. Men hemma sitter jag gärna länge vid frukostbordet och läser min papperstidning sida upp och sida ner.

Olika recept läser jag både via ”nätet” och i papperstidningar och har under snart 50 år tillverkat olika receptböcker och receptpärmar. Jodå, jag använder dem flitigt. Minns att till den första receptbok jag gjorde klippte jag ut recept från tidningen ”Allt om Mat” redan i oktober 1970 då deras första nummer kom ut.

Jag läser gärna tidningar av papper och tycker om att bläddra i dem-Matrecept och idéer från papperstidningar sparar jag gärna och sätter in i pärmar i olika kategorier eller klistrar in i egna receptböcker.

En spansk meny verkar passande här i Torrevieja. Ja, hemma i Stockholm också. Tips från en mattidning. 

Vad består papper av?

Trä som papper är gjort av  består till 40% av cellulosa. Här är det cellulosans långa molekyler som bildar fibrerna. Fibrerna i sin tur håller samman ihop av ett sorts klister, lignin. Så att det i Sverige finns gott om träd/skog gör också att tillverkningen av papper är stor. Och med tanke på allt som tillverkas av papper så vore det knepigt att klara sig utan.

I Kina tillverkade man papper redan på 600 e. Kr och spred sig senare till länderna runt Medelhavet. Och först i början av 1500-talet började man i Sverige tillverka papper i Söderköping. Här anlade biskop Hans Brask ett kombinerat papppers och boktryckeri.

Böcker, de vanliga, gjorda av papper, gillar jag bäst.Jag läser helst fortfarande pappersböcker och har som komplement ”Storytel” där jag kan lyssna på böcker. (Olika läsplattor har testats men de passar mig inte alls.)

Även i Spanien är insamlingen av papper viktig. Och behållare för insamling av papper finns även i Spanien. ”Ditt papper är viktigt”

Nyförvärv

Vad sägs om en lite manick som får till helt runda köttbullar. Vi trodde inte den var uppfunnen men hittade en sådan ”manick” i vår stora  kinesiska butik. På pappersföpackningen stod att läsa ”molde papa albóndigas”- form för köttbullar. Så manicken åkte med hem. Om den fungerar? Jodå, men lite övning krävs.

Riktigt snabbt gick det och köttbullarna blev runda.

Titta gärna in här för att se fler av veckans papperstolkningar

 

Jag vill också gärna idag skicka mina bästa grattishälsningar till min vän Ruth i Virginia som idag, den 9 april, fyller 91 år. Önskar dig en riktigt fin födelsedag.

34 svar på ”Papper – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Den där manicken, det blir spansk storlek på albondigas antar jag? De är ju gigantiska! 😀

  Papper är verkligen ett intressant material, kan användas till så väldigt mycket. Roligt att göra själv, dessutom!

  1. Nej, ingen större fara men köttbullsmanicken. Man behövde inte helt fylla den. Hur som fungerade den jättebra.
   Jag har gjort papper vid flera tillfällen både med elever och på egen hand och det blir ju så fint dessutom.

 2. Ja, papper är användningsbart. Du har verkligen lyckats med denna utmaning! Jag läser också pappersböcker, har provat storytel, men då måste det vara en tydlig uppläsare. Vilken kul manick att göra köttbullar med, och så fina de blev! Ja, hur många recept har man inte på papper! Men gör tyvärr recepten för sällan! Den bästa boken är ”Vår kokbok”, den använder vi mest , fast allra mest är det nätet som gäller nu!
  Kram !

  1. Tack! Papper är verkligen användbart och vi använder det ju till väldigt mycket. Pappersböcker tycker jag om, vill helst hålla i en bok. Men ibland på långresor kan jag inte ta med så många och då har Storytel fungerat bra. Men väldigt viktigt vem som läser. Läsplatta har jag testat olika och i omgångar men de passar inte mig.
   Köttbullsmanicken tittade jag på när jag såg medföljande text och tänkte att den skulle kunna fungera för att få köttbullarna mer runda. Och det gjorde den. Både maken och jag testade. Kan nog hitta fler användningsområden för den.
   Jag har klippt ut, kliatrat /satt in, sorterat och kategoriserat recepten i olika pärmar och böcker. Och smidigt att t.ex. ha alla mina asiatiska recept på ett ställe, likspm även tre-rättersmenyer, skaldjursrätter, soppor och annat. Men visst tittar jag också på nätet. ”Vår kokbok” har jag också och en del andra också. Gillar de fina bilderna.
   Kram och natti

 3. Papper är intressant. Jag skulle kunna skriva ett inlägg om det, men jag tror jag avstår detta temat ett tag. Jag har nämligen varit utlandskorrespondent på Pappersbruket i Håverud!
  Nuförtiden finns så underbart härliga papper i goa färger och mönster. Men papper är bristvara och vi ska vara rädda om det.
  Solskenskram i kylan!

  1. Visst är papper intressant! Jag har besökt några pappersbruk och även Lessebo och så roligt att se hur tillverkningen gick till- Kan tänka mig att du kan mycket efter att ha jobbat på Håverud-
   I skolan gjorde jag då och då papper med eleverna. Väldigt uppskattat.
   Visst är papper en bristvara och bra med den återvinning som finns. Många träd går det ju också åt för tillverkningen.
   Sen kram från ett ljummet Torrevieja-

 4. Pappersböcker är bäst och att samla recept i pappersböcker, urklipp i pärmar är ju bara ett måste =) Superfyndig tolkning av dig där. Köttbullemanicken var rolig! Undra om det går att skopa upp perfekta chokladbollar också….
  Papperspåsar är bra då man ska besöka någon och ha med sig en present, ser ju lite extra lyxigt ut. Ha nu en skön kväll =) Kram

  1. Tack! Här har vi liknande tankar och vad gäller pappersböcker och recept. Visserligen har jag rensat ut en del recpetsamlingar men många är kvar och jag gör nya. Roligt att katalogisera recepten.
   Köttbullsmanicken föll jag för när jag såg texten på den. Och den fungerade riktigt bra. Jag tror nog den fungerar till allt som ska vara runt och ha den här storleken. Ska testa med chokladbollar och återkommer.
   Här var sortimentet av papperspåsar/kassar stort och kostnaden liten så jag slog till på några. Bra att ha till presenter. Brukar också ta hem några till Sverige och de brukar gå åt.
   Har varit hos vänner och ätit middag sp det blev ett sent svar.
   Kram!

 5. Läsa papperstidning och ”riktig ” bok gillas.
  Fast vi får ingen tidning i brevlådan. Självvalt.
  Nu jobbar maken ett tag på flygplatsen, där kan han ta med sig morgontidningen hem.

  1. Hemma har vi papperstidningar och beställer för den tid vi är i Stockholm. Här får jag läsa via datorn och det är inte samma känsla. Och att hålla i en riktig bok tycker jag också om. Kan jag inte ta med så många så väljer jag att lyssna. via Storytel.
   Perfekt att maken kan ta hem morgontidningen.

 6. Som vanligt bjuder du på en varierad och trevlig tolkning av veckans ord! Papper har vi nytta av på många områden och oftare än vad vi tror 😀

  Smidig köttbullstillverkare som ni införskaffat!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Och just detta med papper och hur och till vad vi använder det funderade jag på en hel del.Men jag kunde i viss mån begränsa mig.
   När jag såg köttbullstången och instruktionerna om vad det var så ville jag testa. Både maken och jag var nöjd med funktionen. Kanske får köttbullarna bli lite mindre nästa gång men runda blev de.
   Kram och god sen kväll.

 7. Härligt färgglada papperspåsar!
  Pappersinsamling är ju en utmärkt tolkning av temat. 🙂
  Det blev ju fina runda köttbullar med köttbullstången.

  1. Visst var påsarna fina. Och det blev några som fick följa med hem. Bra att ha som presentpåsar och till bra pris.
   Skrattade när jag såg texten på köttbullstången med info om vad det var. Och den fungerade riktigt bra.
   Pappersinsamlingar är ju viktiga och de tycks fungera bra här i Torrevieja också. Bra så!

  1. Papper används ju till så mycket. Och börjar man fundera så kommer man på det ena efter det andra. Visst kan man skapa mycket av papper och det är roligt att även själv tillverka papper. Har testat några gånger. Lite pyssligt är det men roligt att sedan skriva på det.

 8. Vilket roligt ”papprigt” inlägg! Det började perfekt med en limegrön och en orange papperskasse. Det tackar jag för:-)
  Har aldrig klippt ut recept, men väl ”stenograferat” Jamie Olivers recept när han började sina tv-sändningar. Sedan köpte jag hans kokböcker. Sedan valde du ”rätt” bok också. Tycker nämligen att Brobyggarna är den absolut bästa boken i hela serien.
  Den där köttfärsmanicken påminner lite om glasskopor. Kul du är nöjd med den.

  Grattade också Ruth. Hon är för härlig. Nu har hon bara nio år kvar till den ”magiska” gränsen.

  PS. Lärde mig idag att man faktiskt kan tillverka papper av svamp också. Gissa vems bidrag till temat det var! Ankis såklart.DS.

  1. Lite blandat i papperssvängen fick det bli. Tänkte på dig när jag såg papperskassarna. Den orange var mer klar orange i verkligheten. Bet att det var du som tipsade om Brobyggarna och jag hade först lite svårt att komma in i den. Men sen så. Läser serien nu på nytt för jag har jobb i trakterna av bergen i september.
   Köttfärsmanicken påminner och fungerar som en glasskopa och maken var riktigt nöjd med den. Jodå jag testade också.
   Ruth är en pigg bloggvän och visst ville vi gratta henne idag.
   Har varit borta på em men ska nu se Ankis bidrag till temat. Spännande att göra papper av svamp.

 9. Köttbullsformare är ju inte helt fel. Pappersböcker och tidningar gillar jag med, man sitter för mycket framför datorn.
  Vilken härlig färg på pappesskassarna, .
  Tyvärr lär dom nog inte hålla så länge.

  1. Köttbullsmanicken var riktigt bra och när jag såg den hänga där och förstod av texten vad det var åkte den med hem. Vi testade och fick snabbt till köttbullar rakt ner i pannan. Riktigt smidigt.
   Jag gillar känslan av att hålla i både böcker och tidningar.
   Papperskassarna finns i många färger och utförande och jag köper dem och tar hem till Sverige och använder som presentförpackningar. Men så hållbara är de ju inte. Hoppas de som får dem lämnar dem vidare till pappersinsamlingar.

 10. Ett som alltid härligt och inspirerande bidrag till veckans tema! Fina papperspåsar! Jag vill också läsa ”riktiga” böcker – vill känna doften av pappret och den ofta lite sträva känslan i fingertopparna … 🙂
  Så fina kokböcker du gjort!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Tack! Köper med mig lite papperspåsar härifrån i olika storlekar och de är fina som presentförpackningar. Bra pris också.
   ”Riktiga” böcker vill jag helst ha men ibland på resor har jag också ”storytel” där jag kan lyssna.Läsplatta har jag testat men det är inget för mig.
   Kokböckerna, med både gamla och nya recept, använder jag och jag gillar att ha recepten sorterade; matbröd, asiatisk mat, husmanskost osv. Gillar också kokböcker med vackra bilder. Mycket finns att hämta på nätet och det gör jag också ibland men jag gillar mina egna ”böcker”.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Soliga kramar

 11. Härlig tolkning av veckans ord! 🙂
  Papperstidningar blir det inte så många av nu, och böcker har jag börjat läsa på plattan (men en och annan av båda delarna blir det i pappersvarianten fortfarande såklart 🙂 ).
  En sån där köttbullerullare köpte jag för många år sen, men den funkade väl sådär… Köttfärsen kletade fast sig i skopan och man blev typ tvungen att ”rulla till” dom i efterhand i alla fall. Efter första försöket låg den i en kökslåda och skräpade tills den kasserades i samband med flytten till Spanien. Jag hade nog inte rätta tålamodet att försöka lära mig den rätta tekniken 🙂

  Här ser det ut att bli ännu en fin dag – ha det gott i solen!

  1. Tack! Nej, här blir det ju inga pappersttiningar, annat än de jag hade med mig och som har gott om korsord. Nyheter läser jag på datorn. Men hemma sitter jag gärna länge med Svenska Dagbladet eller DN, beroende på vilken vi för ögonblicket prenumererar på.
   Köttbullsmanicken var riktigt bra och bara man slog lite lätt så ”rullade” helt runda köttbullar ut. Ingen rullning i efterhand utan rakt ner i pannan.Vi testade båda två och fick snabbt till det .
   En fin dag är på gång, men lite blåsigt. Men man kan inte få allt.
   Trevlig onsdag.

 12. Du skulle kanske fundera på att bli importör och sälja denna (förmodligen) utmärkta tingest. Jag tror inte den finns här hemma. Jag blir alltid så kladdig när jag ska rulla köttbullar. Roligt att se att man även återvinner papper utomlands. Jag tycker, som du, bäst om att läsa vanliga pappersböcker. Jag försöker lyssna på en bok när jag är ute och promenerar, men jag tycker det blir tjatigt att höra rösten hela tiden.
  Kram från Ingrid

  1. Köttbullsmanicken funderade perfekt och både maken och jag testade. Snabbt gick det och köttbullarna blev runda.
   Jag tror vi är många som gärna läser pappersböcker- Jag gör det helst men när jag är borta länge så är det fint att ha laddat ner en del böcker att lyssna på eftersom det kan vara knepigt att ha med många och tunga böcker. Viktigt är också, tycker jag, med en bra uppläsare. Annars blir det trist och monotont.
   Kram!

 13. Heisann, spennende innlegg om papir falt pladask for de fine handleposene. Og salaten skal jeg lage og ha med på jobb i morgen, fikener, pinjekjerner og valnøtter er kjøpt inn! Ha god påske der sør ;:OD)

  1. God kväll!
   Påsarna tycker jag om och köper alltid med mig några hem. De finns i olika storlekar och är så bra att lägga en liten present i.
   Recept från tidningar spara jag på och klipper ut och klistrar in de jag tycker om. Jätteroligt att du gör salladen och tar med dig till jobbet.
   Hoppas den smakar bra.
   Önskar dig också en fin påsk-

 14. Heej igen, nu kom jag till temabidraget då jag skrivit mitt eget. Är annars orolig att jag kanske härmar någon annan, så jag kollar andras bidrag först då jag producerat egna tankar i ämnet. Jag gör precis som du, klipper och klistrar, men skriver också av recept i häften, tokigt nog så har jag blivit så lat att jag numera hellre googlar när jag ska leta efter något recept, oops.
  Köttbullsmakaren kanske är fiffig, men jag gillar att snurra dem runt i handflatorna även om de blir lite olika storlek. Kram

  1. God kväll!
   Jag läser heller aldrig andras temabidrag innan jag publicerat mitt eget. Känns bäst så för mig.
   Vad gäller recept har jag samlat länge men också plockat bort en hel del som jag aldrig lagat. Men jag gillar att ha recepten samlade i olika kategorier; asiatisk mat, skaldjur, vegetarisk, vegansk, matbröd osv. Lätt att hitta. Jag Googlar också ibland, men gillar även mina kokböcker med bilder som ger fin inspiration.
   Hade inte köpt köttbullsmanicken om jag inte sett den. Men den fungerar perfekt. Både jag och maken har testat.
   kram!

 15. Papper är användbart till så mycket, det är riktigt intressant att tänka på allt man kan göra. Den där köttbulle-manicken skulle jag gärna prova för köttbullar är gott men det är lite drygt att rulla dem.

  1. Visst är det så att papper används till mycket och det ingår ofta i det vi inte ens tänker på.
   Köttbullemanicken är riktigt bra och både jag och maken har testat den med gott resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *