Stockholm

På vägen hem – Fotostopp med några olika vinklingar

Söndagen försvann i rask takt och det utan att jag ägnade mig åt några direkta storverk. Det blev en biltur till IKEA tillsammans med dotter Helen. En snabb sådan. För just dit verkade stora delar av stans invånare valt att ta sig på shopping och studiebesök just denna söndag. Frisk luft och en promenad lockar mig nästan alltid så även denna söndag. Och nu när jag ändå var ute så kunde jag ta mig till fots den sista biten. Sagt och gjort så  jag  klev av i Hammarby sjöstad/Södra Hammarbyhamnen. Men på vägen hem, en sträcka på ca. 1 km om man går raka vägen, blev det både fotostopp, lite kringelkrokar och nya vinklar.

Stockholm.Hammarby sjöstad. På vägen hem passerade jag skrapan Stockholm New. På vägen passerade jag “Stockholm New” eller Stockholm 01 som just denna byggnad kallas.  En fascinerande byggnad (kontor) som jag  följt från byggstarten 2017 och fram tills dess att den var klar 2020-. Och 2019 så det ut så här.  

På vägen

hem till Södermalm blev det ett och annat stopp.  Hemifrån ser jag ju hela tiden över till området här i Hammarby Sjöstad men det är inte så ofta jag står på denna sida av Hammarbykanalen och blickar över till Södersidan.

Högst upp på den 28:de våningen ligger Sjöstaden Skybar,som vi besökte i maj, strax efter det att den invigts. Här kom hela “skrapan” med.

Stockholm. Hammarby sjöstad. På vägen ner mot Hammarbyslussen och kanalen försökte jag få med hela Stockholm New. På vägen ner mot Hammarbyslussen och kanalen stannade jag till alldeles vid entrén och försökte få med hela byggnaden. Och det lyckades nästan.

Jag tog trapporna ner till kajen i Hammarby sjöstad och kunde blicka över kanalen till Södersidan.Här såg jag vår lägenhet i det fjärde huset. Roligt också som omväxling att se husbåtarna från den här sidan.

Trots att det är en bit in i oktober så är fritidsbåtarna i gång. Verkliga entusiaster.Ovanför slussen ligger Skansbron, en klaffbro, och som öppnas på bestämda tider när segelbåtar och andra höga fartyg ska sluss.a

Stockholm. Hammarbyslussen. Stannade till här på vägen hem för att se fritidsbåtarna slussa in i Mälaren. Vid kajen här på Sjöstadssidan är det inga staket mot vare sig kanalen eller Hammarbyslussen. Så när jag ändå passerade här på vägen stannade jag till för att titta. Båtar är inne i slussen och en till är på väg. På andra sidan slussen ligger Mälaren .

Slussportarna från Saltsjön stängs och när det är klart öppnas portarna på andra sidan och båtarna kan köra ut. Vattennivån  i  Mälaren är ca 70-80 cm högre än i Saltsjön så därför är slussen nödvändig. En sluss höjer resp. sänker vattennivån.

Över till Södersidan.

Innan jag tar hissen upp till Skansbron för att gå över till Södersidan stannar jag till för att se hur vårt bostadsområde ter sig.

Hissen  skulle göra det mer lättillgängligt att från Södermalm nå området på andra sidan kanalen, Södra Hammarbyhamnen/Fredriksdalsområdet. För att ta sig ner här till kajen måste man på något sätt ta trappor och med hissen skulle tillgängligheten öka. Premiär för hissen var planerad till mars 2020 men nu skedde den en månad senare. Hissen, en glashiss, ska vara öppen dagtid mellan klockan 05-22 och 26 personer ska samtidigt kunna åka ner eller ta sig upp. Här längs kajen i Hammarby sjöstad  och Fredriksdalsområdet finns flera restauranger och området byggs ut ytterligare så hissen är nog välkommen.

Uppe på Skansbron stannar jag till igen.

Ett vidare perspektiv. Södersidan, som är en ö, ligger till vänster och kanalen avskiljer Södermalm från Hammarby sjöstad.

Hemma på kajen stannar jag min vana trogen till vid restaurang Thaiboat. Nu har iglorna inför höst och vintersäsongen  byggts upp på sandstranden och samsas med de konstgjorda palmerna.

Stockholm. Södermalm. Ofta stannar jag på vägen hem till vid restaurang Thaiboat. Nya iglor har kommit upp på sandstranden.Ofta stannar jag på vägen hem till vid Thaiboat. Och så även igår.Detta är året om en mycket populär och välbesökt.  restaurang. 

Iglorna har värme och finns i olika storlekar. Här en modell mindre och med plats för ett bord och ett sällskap.

På akterpontonen finns nu flera lite större iglor och som rymmer fler bord. Men ett sällskap per bord gäller.

Hemma igen. Och det tog sin tid och någon brådska har jag ju inte.

 

30 svar på ”På vägen hem – Fotostopp med några olika vinklingar”

  1. Jag ser ganska sällan vårt område från andra sidan men roligt att se hur det ser ut på håll. Och från tunnelbanan syns det ju bra.

 1. Gott när man går i sin egen takt och njuter av omgivningen.
  Nu fick vi se ert hus från olika vinklar.
  Båtlivet så här års, det förstår jag inte riktigt. Beror nog på att jag inte är båtmänniska.
  Tack för att jag fick följa med på promenaden.
  Kram!

  1. Insåg att det var ett bra tag sedan jag såg vårt område från andra sidan kanalen så jag passade på att titta. Vi bor ju fint här och alldeles på kajen. Jag är ju båt och skärgårdsmänniska så båtar intresserar mig. Tror nog de flesta snart ska upp på land.Jag tycker alltid det är roligt att titta på de som ska slussa. Mycket kan hända där.
   Trevligt att du gick med.
   Kram

  1. Visst är det! Och nu var det ett tag sedan jag var på andra sidan kanalen. Så jag tig tid på mig. Kul att du var med.

 2. Dom där hög-höga husen.
  Snacka om myrstackar. Tur att jorden inte bävar
  så ofta därhemma. Och så tänker jag på condo-huset i Florida som
  helt plötsligt föll ihop med sorgliga följder.
  Nä, höghus är inte för mej.
  Fin vandring hade du iaf. 🙂

  1. Det jättehöga huset är inte för bostäder utan kontor. Men det finns en trevlig bar/restaurang högst upp och den har vi besökt. Våra hus, tvärs över kanalen har bara 6-7 våningar så det är väldigt lugnt. USA har ju verkliga skyskrapor och de är inget för mig heller. Inte annat än att titta på . MInns när vi var i Hong Kong och jag trodde det var mulet. Inte alls, vårt hotell hade höga byggnader runt om.
   Trevligt att du gick med och det är ju så fint vid vattnet, Gillar verkligen att se båtarna.
   Hoppas och önskar att det är bra med dig.

 3. Kul just att ta sig tid att flanera, kika och rikta in sig på fotostopp. Så gjorde jag lite idag också. Hade ett ärende men passade på med lite annat när jag ändå var i farten.
  Det finns så mycket att titta på längs en kanal. Det kan jag sakna. Här vid Vänerns strand händer egentligen ingenting.
  Men nu ska jag göra mig i ordning för sångövning. Cykeln får iväg igen.
  Stor kram och god måndag!

  1. Det passade extra bra att ta en titt här igår när vi varit en sväng till IKEA. Roligt att se vårt område från andra sidan kanalen. Var ett tag sedan jag gjorde det.
   Här händer alltid mycket men kan tänka mig att dte är lugnare hos dig vid Vänerns strand. I alla fall nu på hösten.
   Önskar dig en trevlig sångövning.
   Stor kram

 4. Skönt att slippa och stressa. Mycket fint hann du att fota på vägen. Tack för en promenad längs vattnet och mäktig “skyskrapa”. Ha en bra kväll.

  1. Visst är det! Och någon brådska har jag sällan. Jag tyckte det var roligt att se vårt område och slussen från andra sidan och dte fick jag ju.
   Skrapan gillar jag verkligen och baren här uppe ger en fantastisk vy över Stockholm.
   Hoppas du hadt en bra dag.

  1. Skybarne här upp är väl värt ett besök. Fantastisk utsikt och trevligt när vi var här i maj- Får snart vara dags för ytterligare ett besök.

 5. Gillar faktiskt den färgglada skrapan! Mönstret blir varierat och roligt att titta på från olika håll. Och många fina foton bjuder du på från promenaden. Det är smart att stiga av längs vägen hem för att få en bensträckare! Jag gjorde så igår när jag skulle åka hem för vid bussbytet blev det 40 minuters väntan. Två hållplatser traskade vi, sen blev jag osäker på vilken väg bussen tar så vi stannade där. Hittade en frissa jag ska testa och ett par tjusiga hus som jag inte tidigare lagt märke till. Nästa gång går jag några hållplatser till!
  Måndagskram

  1. Jag också. Den är riktigt spännande och lite kul att testa att ta bilder på den. Mönstret varierar och beroende på ljuset så varierar färgerna också. Nu var det ett tag sedan jag var på “andra sidan” kanalen så jag tog god tid på mig.
   Och du gjorde ju verkliga fynd när du gick mellan hållplatserna. Ska in och läsa. Var på resande fot igår.
   Kram

 6. Visst är det märkligt att allt ser helt annorlunda ut när man betraktar/fotar det från “andra sidan”. Hur läckert som helst ju, speciellt Stockholm 01. Älskar den byggnaden. Sedan läte jag Ruth kommentar – hahaha! Hon och jag brukar vara rörande överens, men bad gäller “höghus” är vi inte ett dugg överens. Innan jag såg hennes kommentar tänkte jag skriva att jag inte förstår folk som INTE gillar höga hus… För Ruth är nog inte ensam om den åsikten. Tror Paula håller med Ruth där;-)
  Å iglorna är såååå coola. Trodde de var lika stora allihopa, men det är ju ännu roligare med fler storlekar för olika stora sällskap. Iglorna ser sprillans nya ut.

  1. Det var ett tag sedan jag var på andra sidan kanalen så jag tog god tid på mig. Stockholm New/ Stockholm 01 är riktigt läcker och jag såg nu i en kommentar att Paula också gillade den. Vi har ju följt bygget och var ju i maj uppe i deras Skybar. Får bli ett nytt besök där snart. Färgerna på skrapan ändras efter ljuset och formen är ju spännande. Nu är ju detta inget bostadshus utan kontor för mer “kreativa” yrken. Dock finns många outhyrda lokaler kvar.
   Igloorna på Thaiboat är så läckra och smart att ha lite mindre på ytan där sandstranden finns och större på pontonen i aktern. Ohc dne blå varianten tror jag är på g att monteras upp. Blir nog genomskinlig den också.

  1. Hela huset är så läckert men det är knepigt att göra det rättvisa på bild. Visst är dte ett bra koncept här de igloor som finns. Ska boka bord här i höst. Den blå tror jag är under uppbyggnad.

  1. Tack! Jag är lite ovan vid att se vårt område från andra sidan kanalen. Men jag gillar det jag ser. Jag ska ocksåi höst boka bor i en igloo på Thaiboat men tror att man där måste äta menyn.
   Hoppas du haft en bra dag.
   Kram

 7. Läckra bilder på skyskrapan … snyggt fångat så där nerifrån och upp! Ja, de andra bilderna är också bra!
  En härlig promenad – och roligt att få se hur södersidan ser ut därifrån andra sidan 🙂
  Önskar dig en bra dag!
  Kram

  1. Tack! Lite knepigt att få med skyskrapan men jag tycker bilden blev bra. Nu var det ett tag sedan jag var här på andra sidan kanalen så jag tog god tid på mig.
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram

 8. Det är alltid roligt att få lite andra insynsvinklar på saker och ting. Bilderna på det läckra huset är verkligen suveräna!

  Ha en fin dag, solen verkar ska skina på oss idag 🙂

  1. Visst är det! Nu var det ett tag sedan jag var på “andra sidan” så jag tog god tid på mig. Och “skarpan” är verkligen spännande men lite knepigt att få med hela. Kul att se båtarna i slussen också.
   Önskar dig också en fin tisdag och vädret ser helt ok. ut

  1. Det var trevligt att ses men besöket på IKEA blev kort. Fick i alla fall handlat det jag tänkt.
   Stor kram

 9. Varför gå över ån efter vatten när man har så många bra fotomotiv hemmavid. Smart att göra fotostopp när man ändå är ute och ser något intressant. En rad fina bilder, tack för att du visar en del av huvudstaden!
  Ha det gott!

  1. Nu var jag på andra sidan “ån” /kanalen men trevligt att se vårt område härifrån. Och jag var ju hemmavid trots att jag lämnat Södermalm.
   Och en liten skymt av Södermalm och mina kvarter fick du.
   Ha det gott du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.