Skyltar Stockholm

På väg och på gång i Skyltsöndag #314

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Skyltar jag sett när jag varit på väg och på gång i veckan.

På väg och på gång

är jag ofta. Och ibland när det handlar om förflyttning kan kommunala färdmedel få hjälpa till på vägen.

Solna. Solna strand. Vi är på väg och på gång ner till Bällstaviken för att promenera längs vattnet in till Stockholm Tunnelbanan vid Solna strand,tidigare Vretens industriområde. Och vi på väg och på gång ner till Bällstaviken, en del av Mälaren, för att promenera längs vattnet in till Stockholm. 

Rörigt var det just här. Men med en trevlig skylt så är den röran lätt ursäktad.

Vi följer vattnet en bit och passerar Huvudsta strand och Huvudsta gård och kommer fram till nästa strand, Karlbergs strand . Här stannar vi  till vid restaurang “Grodhavet.” En trevlig restaurang alldeles vid vattnet. (Och “Grodhavet”  Mälaren för ibland.)

Solna. Karlbergs strand. Vi är på väg och på gång mot Karlberg slott och stannar till vid restaurang Grodhavet. (Mälaren kallas ibland så)Karlbergs strand. På väg och på gång mot Karlberg slott stannar vi till vid restaurang Grodhavet. Har varit här en del både för mat och dryck. Men nu gick vi vidare.

Efter att ha strosat runt i parken och omgivningarna vid Karlbergs slott gick vi vidare mot Rörstrandsområdet där den gamla porslinsfabriken låg en gång i tiden och vidare upp till Rörstrandsgatan.

På Rörstrandsgatan  ligger många restauranger och en del av dem, bl.a. “Brödernas” skyltar med att de är hundvänliga. 

Vi kommer fram till den stora Filadelfiakyrkan som ligger på Rörstrandsgatan och alldeles här bredvid låg förr Rörstrands slott som då hette Stora Rörstrand.  Slottet har sin speciella historia  förutom att den vara fabrik för porslinstillverkning mellan 1726 och 1926.  Flygelbyggnaden till slottet revs i stort sett i slutet av 1920-talet när Filadelfiakyrkan blev uppförd. Men en av kyrkans väggar är sammanbyggd med resterna av det gamla slottet.

Stockholm. Rörstrandsgatan. På väg till vårt lunchställer passerade vi Filadelfiakyrkan som också är vaccincentral- Bra med dubbla funktioner. På väg till vårt lunchstopp passerade vi Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan som för närvarande också tjänstgör som vaccinationsställe. Bra med dubbla funktioner.

Hemma på Söder

Passerade i går “Londonviadukten” där det finns två busshållplatser och där mängder av olika bussar som ska österut mot Nacka och Värmdö stannar.  Nu kan man kanske ju undra varför ett område på Södermalm i Stockholm har detta namn. Ett namn som kom till mest av en slump.

I början av 1900-talet byggde man en bro här som skulle koppla samman kajen och hamnen nedanför med Folkungagatan med en viadukt. I samband med invigningen var ett par “kommunalgubbar” från London med och namnet fick bli just Londonviadukten. Så heter området än idag men har inte direkt någon anknytning till London.

Stockholm. Södermalm. Londinviadukten. Här är det alltid många bussar som är på väg och på gångHär vid Londonviadukten på östra Södermalm kan man verkligen säga att många bussar är på väg och på gång.  Detta är en av två hållplatser så lika många linjer stannar vid den andra.

Även till restaurang Thaiboat är det många som är på väg- En del kommer till fots och andra per båt. Perfekt med en egen brygga för restaurangbesökare.

Stockholm. Södermalm. Till restaurang Thaiboat är det alltid många som är på väg. Inzoomad bild från vår balkong. Hit till restaurang Thaiboat  är det alltid många som är på väg. Både till fots och finns det ledig båtplats så är de eftertraktade. 

I veckan så blev jag överraskad med en del grönt till balkongen. Det var dotter Helen som visste att jag pratat om rabarber och kryddor. Och hon är mycket för att verkställa saker och det gjorde hon. Två stora krukor kom. I den ena  rabarber “red champage”. Bara namnet tycker jag om och jag ser framför mig både paj och rabarberkräm och marmelad. I den andra krukan fanns gräslök, persilja och citrontimjan. och här ska jag nog även trycka mer lite dill.

På väg och på gång är även det gröna i krukorna. Och det är bloggvännen LillaSyster med bloggen mitt Skogsliden som gett inspiration

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

30 svar på ”På väg och på gång i Skyltsöndag #314”

 1. Snyggt skyltat hos dig som vanligt. Ett vänligt formulerat budskap gör helt klart att man ursäktar röran. Londonviadukten var ett kul och oväntat namn men intressant att få veta varför den heter så.

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Log gott åt detta trevlviga budskap. Och med en sådan skylt tar man gärna en tur över till andra sidan.
   Londonviadukten är vältrafikerad. Milt sagt. Vill till att hinna med att läsa busslinjerna-
   Önskar dig också en skön söndag. ‘
   Kram

   1. Egenodlat smakar ju klart bäst, kul att kunna inspirera och schysst av dottern att fixa. Det funkar bra att sätta ner dill som du köpt i kruka i matbutiken, den tar sig igen. Snyggt skyltat och tack för länken =) Ha en skön eftermiddag!

    1. Tack! Balkongen är ju liten men man får stapla på höjden. Blev så glad över de fina krukorna med innehåll. Och du inspirerar verkligen. Tack för tips om dill. Ska ordna det i morgon.
     Har haft en fin eftermiddag med en hel del nytt. Inte vad gäller odlingar men bra ändå.
     Önskar dig en fin kväll.

 2. Härligt inlägg och trevliga bilder till veckans skyltning! Kul med inspiration från LillaSyster! Lycka till med odlingarna! Londonviadukten låter spännande … kul namn!
  Ha en fin söndagseftermiddag/ kväll!
  Kram

  1. Tack! Och även du Anki har inspirerat mig mycket och inte minst lärt mig en hel del.
   Odlingarna ser bra ut och hoppas det förblir så. Vi har ju söderläge så jag får se till att vattna-
   Londonviadukten; Visst känns det udda i Stockholm. Mne det fanns ju en förklaring-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Härliga krukor med fint innehåll.
  Hoppas de ger mycket glädje framöver.
  Namnet på rabarbern verkligen tilltalande!
  Vi har en massa rabarber på innergården, har börjat visa sig.

  1. Jag blev så glad för krukorna med innehåll. Och allt ser ut att ta sig bra. Ska komplettera med dill i den kruka som har kryddor.
   Vad roligt att du har rabarber som du kan ta . Perfekt. Men antar att det dröjer lite innan den kan skördas. Å andra sidan kan nu njuta av den längre.
   Trevlig kväll.

 4. Så bra att kunna odla på balkongen. Mindre ogräsrensning än på friland! Och heller inget överflöd- vilket det ju ofta blir då man sår utomhus. Speciellt vad det gäller sallad. Restauranger/caféer som tar emot hundar, det tycker jag bara är trevligt. Man får ju förutsätta att det är väluppfostrade jyckar som går på lokal, Tack för fina bilder! Kram!

  1. Balkongen är ganska liten men min dotter visste att jag pratat om rabarber och kryddor så hon kom med två krukor. Jätteroligt och innehållet verkar trivas och ta sig. Sallad ska jag sätta i en separat mindre kruka. Men lite dill ska få kampera med de andra kryddorna. Skönt att slippa ogräset.
   Flera restauranger här på Söder välkomnar hundar med de förväntas inte socialisera med andra hundar utan vara vid ägarnas bord. Vad jag sett verkar det fungera bra.

  1. Många busar passerar här och lika många vid hållplatsen strax österut. Vill till att veta vilken buss man ska ta.
   Grodhavet är trevligt men denna gång blev det bara paus här-

 5. Tunnelbanan hos er ska jag ta och försöka lära mig nästa gång jag åker upp till er.
  Hade ett litet helsike förra gången minns jag men fram kom jag ju trots det.

  Ja, inspiration för grönska och odlingar har jag också fått hos “Lillasyster”, härligt minst sagt.

  Tillönskar dig en fin avslutning på helgen.

  1. Tror att du klarar det bra. Numer finns bra och tydliga kartor uppsatta och ofta finns också personal att fråga på perrongen. Men det kan ju vara lite knepigt att komma in i det.
   Nu är odlingarna i gång och det ser bra ut. balkongen är ganska liten så man får tänka till och kanske “bygga på höjden”.
   Önskar dig också en fin kväll och bra start på veckan.

 6. Grodhavets skylt med text är härlig och så personlig. Bra där:-)
  Det där med att välkomna hundar till restauranger har blivit mera vanligt de senaste åren. Tryggt för hundägarna och om hundarna är väluppfostrade så är det ett bra initiativ. Å om man inte gillar hundar eller är rädd för dom så kan man ju gå till nästa restaurang. Bra alltså att skylten informerar utanför.
  Filadelfiakyrkan har jag besökt många gånger. Den brukade ju arrangera Stjärnjul där Barbershopkören med kompisen Yvonne var med. Ingen Stjärnjul ifjol såklart. Konstigt nog (eller inte) är akustiken i kyrkan superb och bänkarna/möblerna är original. Lite kultig måste jag säga.
  Londonviadukten måste nog vara Stockholms mest trafikerade busshållplats. Kul att läsa hur namnet kom till.
  Helen vet precis vad hennes mamma gillar. Å hon var till och med så gullig att plantera växterna åt dig. Hon vet nog var hon ha sin mor – hahaha:-)
  En härlig skyltning:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Visst är den bra! Och stället gillar vi. Men nu blev det bara en paus här innan vi vandrade vidare. Detta med hundar på restaurang har ju Lokes haft i flera år och jag har sett på många ställen på Söder att man välkomnar hundar. Men de får ju “sköta sig”.
   Filadelfiakyrkan har haft många bra konserter och jag har också varit där en hel del. Just Stjärnjul minns jag också. Blev under många år en tradition. Har säkert hört Yvonnes kör sjunga där.
   Jag tror nog också att Londonviadukten är det mest buss täta stället i Stockholm. Lika många bussar stannar en kor bit ovanför.
   Helen känner mig och hon är väldigt handlingskraftig. Jag tar ju ibland tid på mig. Så snällt att allt var planterat och klart. Och det gröna trivs och tar sig.

 7. Snyggt skyltat på Grodhavet.
  Praktiskt för hundägare att kunna ta med sig hunden på restaurangen.
  Nu fick jag lära mig något nytt igen, Londonviadukten. 🙂 Så många linjer som passerar där, det är nästan så att de inte ryms på skylten. 😉
  Så roligt att du fått rabarber, gräslök, persilja och citrontimjan. Jag tror dock att kryddväxterna kommer att växa sig rätt stora. Kanske en till kruka för dillen? Men härligt och gott med egenodlat på balkongen.

  1. “Grodhavet” är ett trevligt ställe men nu blev det paus men ingen mat här. (Och visst är det ett roligt namn på Mälaren).
   Här i stan blir det nu mer och mer vanligt att hundar är välkomna. Men de får inte leka eller socialisera utan vara vid bordet hos sina ägare.
   Nej, alla linjer ryms inte här utan det finns en hållplats till ca 100 meter längre bort med lika många busslinjer.
   Tack, för tipset om en egen kruka för dillen. Den kan kanske dela med sallad. Jag blev väldigt glad att dottern kom med detta som en present. Jag har pratat om det men hon är handlingskraftig.
   Balkongen är ju inte så stor så jag får “bygga på höjden” med krukor.

 8. Fint skyltat och så fick jag se flera nya ställen , Grodhavets restaurang t.ex.
  Filadelfiakyrkan känner jag ju igen, ha rocks varit där på en julkonsert!
  Å tack för info om Londonviadukten, nog har man undrat varför hållplatsen heter så!
  Så snällt av dottern att komma med lite växtlighet till balkongen, och något man kan skörda också!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tackar! En liten resumé av veckans på väg blev det ju också. Grodhavet är trevligt och är ni ute i trakten så titta gärna in här-
   Filadelfiakyrkan har haft många fina konserter. Har varit här både vid deras julkonserter och vid andra tillfällen. Såg Jesus Christ här för länge sen.
   Växterna frodas och verkar trivas och jag blev så glad för att allt var planterat och klart. Har skördat lite persilja idag och citrontimjan.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Stor fantasirikedom i veckans skyltar, bra jobbat! “grodhavet” och hundrestaurangen slog an en sträng hos mig!Skylten vid busshållplatsen gör mig förtvivlat förvirrad!
  Kramen

  1. “Grodhavet” – är en trevlig restaurang och fint att slå sig ner här. Och en kul benämning på Mälaren. Och visst är det trevligt med restauranger där hundar är välkomna. Ser att det blir fler och fler. Roligt!
   Londonviadukten är nog Stockholms mest välfrekventerade busshållplats så det är enkelt att ta sig till Nacka, Gustafsberg och Värmdö- Men förvirrande tycker jag också det är med alla busslinjer här- Lika många finns vid nästa hållplats några 10-tal meter bort.
   Kram

 10. Ha ha, kände faktiskt till storyn bakom Londonviadukten. Man har många sätt att ta sig till Slussen därifrån. Trevlig promenad.

  1. Visst har man. Måtte nog vara stans mest bussfrekventerade hållplats. Och visst blev det en fin runda.

 11. Snyggt skyltat! Och tack för förklaringen av namnet “Londonviadukten”, har alltid funderat på det när jag passerat/stannat där. Sen har det fallit i glömska så jag har aldrig googlat på det.

  Trevligt med hundvänliga restauranger – det finns ju många andra också som allergiker kan välja.

  Avslutar med att instämma med skylten vid röran – ha en fortsatt fin dag! 🙂

  1. Tackar!Och en fin vecka var det där vi var på väg en hel del Att då träffa få trevliga skyltar piggar ju upp.Londonviadukten är vältrafikerad så det finns ett par hållplatser här. Bra så det inte blir trängsel bland bussarna- Ja, namnet är lite udda för att ligga här på Söder i Stockholm. Men en förklaring finns.
   Visst är det bra med restauranger där hundar är välkomna och har noterat att det blivit mer och mer vanligt. (Men hundarna får ju hålla sig stilla.)
   Önskar dig också en trevlig måndag.

 12. Fint skyltat som vanligt och mycket informativt.
  Londonviadukten var speciell. Kul med grönsaksodling på balkongen. Jag har inte kommit så långt än. Vädrets makter vill inte stå mig bi. Men jag har faktiskt petat ner några potatisar.
  Regn här hela dagen, men så är det bara.
  Glad måndag och stor kram!

  1. Tack! Mycket finns att se på våra rundor och de blir ju många under en vecka.
   Blev så glad när dotter Helen kom med krukorna där det var färdigplanterat. Och allt tar sig bra. Potatis har vi också i en hink och de brukar ta sig. Men så många blir det inte. hoppas dina tar sig.
   Mulet och lite regn här idag också men har varit ute en vända och det var riktigt skönt. Men hoppas på uppklarnande fram på eftermiddagen.
   Önskar dig en trevlig måndag.
   Stor kram

 13. Välkommen in med hunden är ju alltid kul för oss hundägare, fast vi är så vana att sitta utanför, så det blir det vi gör ändå.
  Thaiboat ser ut att vara från en annan del av världen. det är väl meningen, så mysigt och så fin bild från din balkong ,-)
  Så många linjer .-))) Har aldrig sett något liknande.
  Ha det gott KRAM Primrose ,-)

  1. Nu på många ställen är man välkommen in med hunden och det tycker jag är sympatiskt. Har ändrats en hel del.
   Thaiboat är så trevligt och verkligen klar inspiererad av Thailand- Många kommer hit så den är verkligen populär.
   Londonviadukten är vältrafikerad och lika många busslinjer finns vid nästa hållplats strax ovanför. Nacka, Värmdö och Gustavsberg är vältrafikerade .
   Ha det bra du också .
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *