Utflykter

På väg med båt genom Stockholms innerskärgård

Fredagen bjöd på riktigt varmt väder i huvudstaden så varför inte passa på att ta en båttur genom Stockholms innerskärgård. Tanken övergick snabbt till handling och snart var jag på väg. Så från tanke till handling var det kort startsträcka. Och inom loppet av  40 minuter befann jag mig på Strömkajen i Stockholm och radade in mig i  en båtkö till en av Waxholmsbolagets båtar.

Vy från min plats i kön över delar av Gamla stan, Skeppsbron och Södermalm.

Snart på väg

men viss väntan blir det innan man kan gå ombord på båten. Och antalet personer som dessa fina dagar vill ta sig ut i skärgården är många. Här samsas turister av alla slag med stockholmare och alla med ett mål. Skärgården. Under tiden jag väntade vilade jag bl.a. ögonen jag på den jättestora charteryachten WD – “Were Dreams” – hela 52 meter lång. Nu låg den förtöjd strax utanför slottet. Men i torsdags eftermiddag såg jag den gå in i Mälaren genom Hammarbyslussen och igår förmiddag kom den tillbaka samma väg.

Charteryachten WD ligger förtöjd vid Skeppsbron.  Nästan utanför kungliga slottet.

Yachten WD är på väg in i Hammarbyslussen för att ta sig till Mälaren-Här är samma yacht på väg in i Hammarbyslussen för att ta sig in i “Grodhavet” – Mälaren. Det blev trångt i slussen så andra båtar fick vänta. Man tog bara en WD vid denna slussning. Observera följebåten.

Andra båtar fick vänta på slussningen. (Bild tagen från vår balkong)

Vår Waxholmsbåt kom och jag var raskt ombord och hittade en bra plats på skuggsidan och under tak. ( Man kallar båtarna för Waxholmsbåtar därför att rederiet heter Waxholmsbolaget, men de går till mängder av öar i Stockholms skärgård)

På väg ut från Stockholm passerade vi Nacka strand. På väg ut från Stockholm passerade vi Nacka strand.

Nacka strand är ett fint utflyktsmål i sig och man kan lätt ta sig hit från Nybrokajen i Stockholm. SL- kortet, Stockholms lokaltrafik, gäller. Mer om pendelbåtarna/Sjövägen och deras olika linjer hittar du här. Och att ta sig runt med båt är ju ett bra sätt att se mer av Stockholm med omgivningar.

I Nacka är det en del nybyggnationer på gång. Här bygger HSB verklige strandnära på Telegrafberget.

Båtar av olika slag är det gott om.

 

På turen genom innerskärgården

finns en hel del att titta på. Vacker och grönskande natur, båtar i olika varianter och så mängder av hus med verkligt sjönära läge.

Fin, gammal "snickarglädje " såg jag på väg ut genom innerskärgården. Och det finns många av dem. Fin gammal “snickarglädje och många andra hus såg jag på väg ut genom skärgården-  Här finns det många sådana.

En fyr som sett sina bästa dagar verkar omtyckt av traktens svanar.

Väl lummigt. Men sjönära är detta hus också. Dessutom minimal insyn från förbipasserande båtar.

Både högt läge och sjönära. Huset var relativt stort och ligger fint inbäddat bland träden. Heller inget gräs att klippa.

Flera riktigt stora hus finns runt om i hela skärgården. Detta från slutet av 1800- talet är rejält tilltaget och läget “gynnsamt”. I alla fall vad gäller närkontakt med vattnet.

Och resan fortsätter en bit till.

24 svar på ”På väg med båt genom Stockholms innerskärgård”

 1. Stockholms skärgård är verkligen vacker…nästa år ska jag dit en sväng är det tänkt fast det får bli på våren och inte sommaren…fast den är väl som vackrast på sommaren förstås.
  Längtar redan dit.

  Ha det jättefint nu.

  1. Vår och höst är också väldigt fint här och betydligt mer gott om plats. Vi har haft båt och seglat en del och höstskärgården är jag väldigt förtjust i. Även vintertid är skärgården här fin. Men annorlunda.
   Ha det fint du också.

 2. Härligt att få se och minnas tillbaka till de vackra vyer, där jag tillbringade 25 år av mitt liv…i Nacka och Värmdö. Kommer snart att passera ut genom skärgården, när vi startar vår hemfärd efter 90årsfirandet, hoppas på fint väder, men lite svalare än just nu. Vi har +32 i skrivande stund och inomhus, på nedre botten är vad som gäller.

  Ha det gott!

  1. Riktigt varmt är det och i mitt tycke alltför varmt. Orken tryter. Men fint med en tur ut i innerskärgåården. Mycket folk är det på båtarna, fullt förståeligt för viss svalka erbjuds till havs och här ute. Jag tänkt på dig igår när jag passerade Nacka och delar av Värmdö. Oj, +32 låter mycket….Hoppas på svalare.
   Ha det gott du också.

  1. Så skönt att på kort tid ge sig ut i skärgården när det är så hett. Men det är ju många som gör samma sak. Här har vi nu +32 så det blir en båttur även i kväll. Hoppas ni får till en mysig cykeltur och lite svalka vid älven.

 3. Oj oj vilken båt där denna Were Dreams, läste i länken att den kan ta 12 quests och 13 crew … se där ja tänker jag 🙂
  Härliga bilder som lät gör att en är med på sjön!
  + 42 i gassande sol på balkongen vilket betyder att jag är inomhus, med fläkten på fullt.
  men inte lika varmt som igår.
  Stor kram

  1. Det var skönt och lite svalkande här ute i skärgården. Men varmt ändå .Stora båtar finns det och en del som använder dem också. Och visst skulle jag gärna tacka ja till en tur med W D. Förstår att du har varmt och helst är inomhus med fläkten. Stor kram!

 4. Vilket perfekt initiativ att ta en båttur i det fina vädret. När det är så pass varmt så brukar det svalka lite i alla fall när man kommer ut på havet. Får man vackra vyer som bonus är det verkligen inte det sämsta!

  Kram och god lördagskväll!

  1. Ja, var rask här och eftersom vi bor så nära går det snabbt att bli startklar.En tur i skärgården är alltid trevlig. Och visst svalkade det skönt. Hittad också en perfekt plats i skuggan under tak på båten.
   Kram!

 5. Stockholms skärgård är verkligen helt oslagbar när den visar sig från sin bästa sida! Och det gör den ju väldigt ofta på sommaren 🙂

  Härliga bilder!
  Ha en fin kväll!

  1. Tack! Och visst är Stockholms skärgård en pärla. Jag vistas gärna här och det alla tider på året. Men visst är sommaren särskilt fin.
   Och en fin kväll har vi haft. Just i skärgården. Långt ute.
   Hoppas ni också haft en fin dag-

 6. Vatten, stan är fylld av vatten, var det visst nån som sjöng. Och så väl det stämmer! De nya husen i Nacka ser nästan ut att tippa över och ner i sjön! Ja herrejöss jag känner inte igen mig ett smack! Inte begriper jag varför man ska ha så överdimensionerade båtar heller, någon som har storhetsvansinne? tänk om alla hade så stora båtar då tog ju vattenytan slut…
  Kan inte låta bli att också tänka på sjövett när man ser alla båtar av olika slag. Har verkligen alla skeppare tagit sin examen och vet hur man kör på sjön? Det blir lätt råddigt där bland segelbåtar och motorbåtar och andra flytetyg.
  Men du gjorde helt rätt, så här varma dagar ska man vara på vatten! Själv kom jag inte längre än till Säfssjön men vackert så..Kram

  1. Visst är Stockholm fylld av vatten – som Robban Broberg sjöng. Vattnet är ständigt närvarande, Precis som du tyckte jag att de nya husen på Telegrafberget i Nacka så ut att luta väl mycket ut över vattnet. Jag tyckte rasrisken var påtaglig.
   Nej, dessa båtar/yachter känns klart opersonliga och ägs väl av de som har så mycket pengar att de inte vet var de ska göra av dem. Vad gäller kunskap på sjön är den många gånger obefintlig. Man tar fram en GPS och tror att den ska fungera. Så är det ju inte. Det finns ju inga direkta krav för att framföra en båt om det inte är ett skepp – Alltså en båt som är 12 x 4 meter. Märkligt, tycker jag. Men många olyckor sker också-
   Vi har ju seglat en del så att läsa sjökort är jag ganska bar på. Men många idag kan inte det.
   En fin tur till innerskärgården blev det och det svalkade skönt.
   kram!

 7. Det var snabba ryck från tanke till handling på bara 40 minuter. Helt suveräna bilder. Å visst tog din tur samma “rutt” som Viking Lines kryssningsfartyg. Tror att jag kände igen en och annan vy.

  Å det syns på dina bilder att det är semestertider, på till sjöss och på land.

  1. Jag är ganska rask av mig och gäller det Stockholms skärgård och där ligger en vessla i lä i fråga om hastighet.Jodå, det var liknande tur som Ålandsbåtarna/Finlandsbåtarna tar, Både Birka och Viking i varje fall mot Vaxholm. Så visst kände du igen dig här. Och att det är semestertider märks väl. Tur man är rutinerad i fråga om att hitta platser på båtar och annat…
   Men även innerskärgården tycker jag om även om den yttre naturmässigt lockar mig mer.
   En fin dag blev det.

 8. Skönt med svalka denna heta sommardag! Mycket vackert ni fick se.
  Vilka hus ,sommarstugor vid vattnet ser otroligt härligt ut ,-)
  Nybygget på Telegrafberget skulle vara så härligt, vilken utsikt! Sen bor ju ni kanonfint med otrolig utsikt ni också ,-)
  Härliga bilder!
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack!Så skönt med en tur på sjön. Och här svalkade det. Hittade perfekt plats i skuggan under tak.Stockholms skärgård är så fin och den är för oss lätt tillgänglig. Ja, dessa fina, gamla hus. Skulle gärna sitta här då och då på en udde.
   Kul att de bygger på Telegrafholmen men jag tycker det ser lite instabilt ut där uppe på berget. Men man vänjer sig nog.
   Ha det fint du också-
   Kram

 9. Mäh? Här hade jag ju kommenterat? Undrar just vart den kommentaren tog vägen…

  Nåja. Jag kan ju sammanfatta det med att Stockholms skärgård måste vara en av dom absolut vackraste platserna i världen!

  1. Jodå, men jag måste godkänna kommentarerna innan de publiceras och vi är nu långt ute i Stockholms skärgård och uppkopplingen är svajig.
   Och visst är det bedövande vackert här- Har haft en fantastiskt fin sommarkväll.

 10. Härligt! En fördel med att bo som du gör är att man kan göra så som du och ha kort mellan tanke och görande – i det här fallet att ta en båttur 🙂
  Jättefina bilder och trevligt att läsa!
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Tack!Det blev en skön dag till sjöss med svalkande vindar. Och Stockholms skärgård är väldigt fin . Lätt för oss att snabbt bestämma en tur. Trevligt att du var med.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *