Resor i Sverige

På Ulvön – En dag att minnas

Jag är nyss hemkommen från en fantastisk jobbresa längs delar av Höga kusten. En minnesvärd resa. Och det på alla sätt.  Dagligen har vi stött många olika höjdpunkter och även om jag resejobbat här i flera år så blir det många nya upplevelser. Även programmet får en del ändringar från det ena året till det andra. Men en dag på Ulvön vill vi inte missa och det gjorde vi inte heller. Här har jag nu varit flera år i rad och fina Ulvön har alltid bjudit på strålande sol. Men så icke denna dag.Hur som helst blev det en fin och minnesvärd dag.

I Docksta, ca. 4 mil söder om Örnsköldsvik, väntar vi på “Kusttrafiken” som ska ta oss ut till Ulvön. En resa på 90 minuter.  Mulet, lätt duggregn och en vindstyrka på ca. 14 m/sekund är vårt reseväder. En plats på däck var inte attraktiv.

På Ulvön

som egentligen är två öar, norra Ulvön och södra Ulvön, kommer många besökare för ett dagsbesök. Och vill man stanna här ute flera dagar finns flera olika övernattningsmöjligheter med varierad standard. En handelsbod finns och även ett gott urval av restauranger. Även gästhamnen är välbesökt och många fritidsbåtar söker sig hit till Ulvöhamn. Och det är också i Ulvöhamn, på norra Ulvön som Kusttrafikens båtar lägger till.  Trots att solen lyste med sin frånvaro så fick vi, precis som vanligt, en härlig dag här ute.

Kusttrafikens båt närmar sig och här på Ulvön ska vi tilbringa en stor del av dagen. Vår båt närmar sig  hamnen och här på Ulvön ska vi tillbringa en stor del av dagen.

Alldeles vid hamnen ligger Ulvö hotell  och här ska vi äta en skärgårdsbuffé. Här finns mycket av det mesta av sill, strömming, lax i mängder av varianter, räkor, kallskuter, sallader m.m. Allt lagat på plats och väldigt gott.

Efter en riktigt god lunch har vi några timmar till eget förfogande. Både Ulvö kapell från 1600-talet och det lilla museet som visar hur livet och tedde sig förr i världen är trevligt att besöka. Kanske blir det för en del en tur upp på Lotsberget. Hit kan man antingen ta sig från hamnen de 276 trappstegen upp eller välja att ta vägen. Här uppe har man en fin utsikt över både Ulvöarna och delar av  denna höga kust.

Kapellet på Ulvön

På Ulvön är det fint att också ta en titt inuti det gamla kapellet från 1600-talet. På Ulvön är det fint att ta en titt in i det  gamla, lilla kapellet från 1600- talet.

Detta är ett fiskarkapell som står här i sitt gamla skick. Kapellet är i trä och i en rödbrun färg. Inuti är det smyckat med mängder av väggmålningar. Och en av anledningarna till det är att gudstjänsterna var långa och att besökarna lättare skulle hålla sig vakna om det fanns något “roligt” att titta på.

Vad gäller klockstapeln hade den, liksom klockstaplar i andra fiskelägen, förutom de kyrkliga  också  andra funktioner. Man ringde i klockan för att kalla samman befolkningen till möten och för att varna för bränder och annan fara. KLockan var också startskottet för “skötrodden”. Alltså när fiskebåtarna skulle ut till sina fångstplatser. Ingen fick starta och ro ut tidigere för att då kunna få fördelar av valet av fiskeplats.

 

Exempel på målning i kyrkan. Och hela kyrkan är inuti  täckt med olika målningar.

Jag går vidare

och det blir en hel del stopp. Och även om jag varit här en hel del så fastnar jag ofta.

Öarna i Höga kustens skärgård är alla höga och det märks på olika sätt. Huset här ligger på en sluttning och robotgräsklipparen får jobba på ordentligt för att orka klippa i den tämligen branta uppförsbacken.

Rosor och än fler rosor. Säkert har dessa rosor varit med på bild förr. Men nu är det nytagna bilder som gäller.

Nere vid hamnen ligger fritidsbåtar sida vid sida med de segelbåtar som nyligen gått i mål och  tävlat i  “Ulvöregattan”.

Jag tar mig bort en bit från hamnen och sår mig ner på klipporna och blickar ut över havet. Ytterligare segelbåtar från tävlingen är på ingång. Och att sitta här är en “lisa för kropp och själ”. Här är det öppna landskap som gälleer

På Ulvön är man hela tiden nära havet och det njuter jag av. På Ulvön är man hela tiden nära havet. Här är det Bottenhavet .

Sjöräddningen har en station på Ulvön och är här på väg ut.

En dag går fort och fram på eftermiddagen är dags att ta båten tillbaka till fastlandet. Nu lite mindre vindstyrka i byarna. Men det blir ändå till att sitta inomhus.

En härlig dag på Ulvön är till ändå. Hej då! Vi ses igen.

Ulvön har jag besökt en hel del och då berättat  en del om dess historia och mycket annat. Mer att läsa finna här i länkarna.

Ulvöhamn och Ulvön – Pärlor i Bottenhavet.

Ulvön – Ett gammalt fiskeläge

Till Ulvön

En fin favorit i repris

34 svar på ”På Ulvön – En dag att minnas”

  1. Jag är väldigt förtjust i Ulvön och har varit här mycket både privat och i jobb under åren. Förstår att du också varit här en hel del och roligt är ju att allt är sig likt. I alla fall nästan.
   Hotellet är väldigt fint och där har vi tidigare bott ibland när vi övernattat. Väldigt god mat också.
   Rejäl vind var det, men helt ok. Lite synd att sitta inne men vinden var vass.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 1. Som fd öbo njuter jag av dina bilder, inget är som bilder med havsmotiv och öar för mig.
  En bekant frågade härom dagen om jag kunde tänka mig att åka med till höga kusten nästa sommar för en kräftskiva, det ser jag fram emot, hoppas det inte kommer något i vägen bara.

  Tack för fina bilder Ditte och ha en fin kväll.

  1. Vi är väldigt lika och det trots att jag har barndomen i Västergötlands inland. Men redan då var jag en hel del i Bohuslän och den norska kusten så dragningen till havet är påtaglig.
   Hoppas du får till det med resan till Höga kusten. Kanske också lite surströmming då.
   Alltid kul när du är med-
   Ha det gott.

 2. Vilken fin skärgård, och så fint du fångat segelbåten med fulla segel! Undrar vad de rosorna har fått för näring, maffiga var bara förnamnet.
  En lyckad resa är till ända, med många nya fina minnen.
  Kram från pörtet

  1. Skärgården här är så fin och här trivs jag så bra. Förr, när jag var här privat, så har vi övernattat men nu blir det en dagstur. DEt är ju så mycket vi vill se och uppleva här.
   Visst är rosorna maffiga. Såg ingen här så jag kunde inte fråga om näringen. Men kanske är jordmånen bra.
   Ja, en väldigt lyckad resa var det verkligen och jag lämnade 34 nöjda gäster på Cityterminalen. Jag fick så fina lovord att jag blev rörd…
   Kram

 3. Oj oj vilka rosor så vackert! Synd att det blåste så, men vädret rår man inte på. Jag tycker om när man har egentid om man är ute på resa. Ogillar när alla går i flock. Ingen får den tid den vill ha om man blir intresserad av något! trots vädret kan man se så härlig Ulvön är!
  Kramar

  1. Vi fick en jättefin dag här. Men alla andra år har det varit sol. Nu har jag ju här också upplevt mulet och blåst.Ny erfarenhet.
   Vi har alltid dagligen egen tid. Helt nödvändigt tycker jag också.
   Ulvön och flera av fiskelägena här påminner om Bohuslän, men det är gott om plats även under högsäsong.
   Till Ulvön går det en båt dagligen och det ger ju viss begränsning. Bra tycker jag.
   Kramar!

  1. Höga kusten med både Ulvön och fiskelägena är verkliga favoriter. Så mycket, i mitt tycke, vacker natur som erbjuds här. Och fascinerande att det är inlandsisen och landhöjningen som så fint bidragit.
   Och här längs Höga kusten blir det heller aldrig någon trängsel. Uppskattas också.

 4. Ser så fint ut!
  Om du är guide nästa år också, kan du höra lite reklam för resan. Ingrn omöjlighet för mej att ta mig till Stockholm och åka med.
  Kram

  1. Hela resan blev så lyckad. Alla 34 resenärer var väldigt nöjda och jag med dem. En fantastisk grupp. Fint minne för tyvärr kommer resebyrån inte att finnas kvar nästa år på detta sätt- Så detta blev på sätt och vis sista resan . Och den fick jag förmånen att göra. Tacksam!
   Detta är en privatägd resebyrå som funnits sedan 50-talet, men pandemin slog hårt.
   Men en resa till Höga kusten och med bra arrangemang hoppas jag du ska kunna göra.
   Lite fler inlägg kommer i veckan från resan.
   Kram

 5. Ulvön påminner om Vaxholm. Då menar jag inte “utseendet” utan mångfalden av det som finns. Det spelar ingen roll hur ofta man besökt Vaxholm, men upptäcker alltid något nytt. Det tycker jag är så himla kul, för då blir det aldrig tråkigt. Tänkte på en sak också. Min japanska kompis tog bussen till Vaxholm för att besöka kyrkan där. Kyrkan på Ulvön verkar vara öppet året runt. Kan säga att kyrkan i Vaxholm är alltid stängt, åtminstone när hon och jag ville besöka den.

  PS. Fanns årets surströmming till försäljning än? Om ja, köpte dina resenärer en burk eller 2. Gissar att du avstod;-) DS.

  1. Just den jämförelsen stämmer så bra. Men eftersom det bara går en båt ut per dag och en hem så blir antalet besökare begränsat Och det gillar jag- Ingen trängsel. Alla kyrkor vi stannat i närheten av här längs Höga kusten har varit öppna. Verkar vara en självklarhet. Och de större har personal som berättar om man vill.
   Trist med kyrkor som inte är öppna.
   Årets sura strömming såg vi inte men det fanns burkar att köpa från förra året. Nej, jag avstod. Men jag testade i år tre bitar.

 6. Många platser är så vackra att man njuter av dom oavsett väder, och Ulvön ser onekligen ut att vara just en sådan plats.
  Kapellet hade jag gärna besökt för att beskåda dess väggmålningar. Tänk att det stått där i runt 400 år och att väggmålningarna är så pass välbevarade.

  1. Visst är det så. Och jag tycker att det är så vackert på Höga kusten. Och fiskelägena här är så mycket lugnare än de på västkusten och inte alls turistiska. Skönt så. Kapellet är så rart och det är fint att sitta en stund och tänka sig tillbaka till 1600-talet.
   Så fin dag på Ulvön-

 7. Skrev en lång kommentar som försvann i rymden. Borde finnas en återtagningsknapp.
  Ulvön ja. Vacker plats där jag aldrig varit men känner igen namnet från surströmmigsburkarna.
  Trevlig och glad måndagskväll!
  Stor kram!

  1. Så trist! Har också upplevt det. Visst borde det finna en återtagningsknapp. Absolut.
   Ulvön är så fint och det blir aldrig trängsel eftersom det bara går en båt ut per dag. Och en hem- Är så förtjust i både Ulvön och hela Höga kusten. absolut en favorit.
   Hoppas du också haft en fin kväll.
   Stor kram

 8. Det ser verkligen ut att vara en idyll. Även om man varit där tidigare så är det mysigt att återse fina pärlor igen. Lite synd med vädret bara men det rår vi inte över och så länge det inte ösregnar hela tiden så får man vara nöjd.

  Kram och god kväll!

  1. Ja, det är det. Och eftersom det bara går en passagerarbåt hit per dag så blir det heller ingen trängsel. En del bor ju också kvar och en del finnas här- Men alltid gott om plats. Det är heller inte alls turistiskt på något sätt- Uppskattas också.
   Har alla andra år alltid haft fint väder så detta med en del blåst och molm var nytt.
   Önskar dig också en god kväll.
   Kram

 9. Vackert på höga kusten och ulvön är så mysig ,måste nästan åka dit med familjen snart ena dottern är ju född i övik 😍förstår att ni satt inne på färjan i den blåsten ,kram

  1. Detta är ju lite av dina trakter. Ulvön och de andra fina fiskelägena här är ju inte så turistiska som de i Bohuslän och det uppskattar jag. Inte ens nu i högsäsong.
   Hoppas ni ett år får till en tur. Elite hotell är bra spm bas och sedan göra turer härifrån.
   Kram

 10. Ulvön ,då tänker liksom Gerd på surströmming, men tack vare dina resor har jag ju fått se så mycket mer, spännande! Lite trist med blåst och mulet, men skönt att det gick att sitta inomhus på båten. Lunchen lät fantastisk!
  Ha det fint och välkommen hem!
  KRAM

  1. Tack!Förstår det och när det kommer till den sura strömmingen är di, BP och Paula med i tankarna. Men idag tillverkas i princip ingen sur strömming just här ut- Men det har gjort.
   Vädret blir ju som det blir och vi var supernöjda med vår tur hit. Har alltid tidigare haft strålande sol och suttit ute på båten så detta blev bra det också.
   Känns fint att vara hemma. Resan blev så lyckad och resenärerna väldigt nöjda. Har fått mail och sms idag som tack. Värmande!
   Kram

  1. Tack! Jag tror du skulle gilla både Ulvön och Höga kusten. Just området strax söder om Ö-vik är väldigt speciellt. Här har ju landhöjningen varit störst.
   Även öarna i skärgården här är “höga”.

 11. Vilken fin dag ni hade … vädret var ju inte det allra bästa, men annars verkar det som en riktig toppendag! Härliga bilder – såå roligt att få följa med!
  Välkommen hem igen!
  Kram

  1. Tack! Och tack! Det blev en riktigt lyckad dag på alla sätt och med så god mat på hotellet.
   Hela resan blev så bra och det var lite vemodigt att lämna alla gäster på Cityterminalen. Extra roligt var att alla hela resan var så positiva och glada. Gör så mycket. Så brukar det vara men det var speciellt.
   Känns bra att vara hemma igen och nu får nog både jag och ryggen vila oss i form.
   Kram

 12. Min kompis Nicklas vart kvar där i helgen eller dom blåste inne. Igår kom han förbi två dagar försent var han hemma, fick ta ledigt måndag och tisdag. Havet var inte snällt mot segeltävlingen fick jag berättat. Ulvön har riktigt vackert läge utmed kusten. Musieintendenten lärde jag känna jag var dit sist, han bor i Stockholm föresten. Han beskrev hur många guidningar han hade i helgen… Trevligt reportage om Ulvön. Igår kom min granne över och berättade om hur han åkte runt i Stocholm, tai båten osv, slussen vid dig och alla kanaler och ut till Sandhamn. Vaxholm, oxdjuret, Värmdö osv.

  1. Tack! Ulvön gillas. Förstod att det var rejäl vind för seglarna. Såg när målgången var och pratade med några som berättade att det var hårt. Himla trist för din kompis att bli kvar på Ulvön men ibland finns inga val- Inte till sjöss.
   Förstår att museiintendenten hade bråda dagar med många besök. Roligt.
   Kul med di granne som varit i mina trakter. Och du känner ju igen dig.
   Ha det fint och önskar dig en bra vecka.

 13. Så fint, har väntat på Ulvön som ser vacker ut trots att solen inte visade sig ,-)
  Gillar de gamla vackra husen. Bottehavet, tjusigt! Ulvö hotell, ser väldigt fint ut!
  Ett ställe man knappast tröttnar på!
  Det ser vackert ut ändå utan sol, så fin dag har ni haft! Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Vi hade en riktigt fin dag på Ulvön trots att solen inte direkt var med oss. men miljön är så ljuvlig.
   Tacksam över att även i år få komma hit.
   Roligt att du var med oss
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *