Stockholm

På Söders höjder – Med Stigberget och Stigbergsgatan

I gårdagens inlägg tog jag er med på en promenad till  norra delen av Södermalm, till Fjällgatan och Sista styverns trappa. Och idag fortsätter jag rundan i området här uppe på Söders höjder. Vi fortsätter längs Stigberget, Stigbergsgatan, Mamsell Josabeths trappor via Vita Bergen, Sofia kyrka och hem till kajen vid Norra Hammarbyhamnen.

På Söders höjder. Ovanför Fjällgatan. På Söders höjder, ovanför Fjällgatan. Gör här en paus i den lilla Stigbergsparken som ligger precis när man kommer uppför   ”Sista Styverns Trappor”

Vägen från Sista Styverns trappor och hem till kajen. (Den röda markeringen) En liten omväg blev det via Vita bergen

På Söders höjder

Ja, är man här på Södermalm så är man uppe på en höjd.  Själva ordet ”malm” som finns i flera stadsdelar i Stockholm betecknade område utanför stadskärnan. Ordet kommer i sig från ”att mala” – mala sten. Ett ord som i sin tur härstammar från stenen på den ås som inlandsisen skapat Stockholmsåsen. (Ås=as på fornnordiska) Det ursprungliga namnet på Södermalm, Suthermalm, var också Åsön.

Längs Stigbergsgatan

finns fortfarande små enkla röda trähus bevarade. Men även om husen var enkla så ansåg man förr att det vara ”finare” att bo här än på den betydligt fattigare Fjällgatan. Viss förändring blev det här på Stigbergsgatan i början av 1900-talet . Naviagationsskolan och Shartaus handelsinstitut kom till och hit behövde man ju ta sig med bil. Tidigare fanns inga sådana behov. Nu revs också en del hus här för att ge plats för en bredare gata där just bilar kunde ta sig fram. Och i samband med det byggdes också nya och mer påkostade hus. Men ännu en bit in på 1930-talet saknade många hus här vattenledningar, avlopp, värme och elektriskt ljus. Isoleringen var dålig och det var dragigt inomhus.Idag är husen här moderniserade med tilläggsisolering, centralvärme, modderna kök och badrum. Men det finns ett undantag.

På Söders höjder finns i olika områden många gamla hus bevarade. Här hus på Stigbergsgatan Flera gamla hus finns bevarade i olika områden här uppe på Söders höjder. Här några av dem på Stigbergsgatan.

Föredömligt att hänga fågelmaten i träden så att inte råttorna äter upp den.

Undantaget från moderniseringen är huset här på Stigbergsgatan 21. Det hus som lutar mest, idag ett museum. Ja, det blev moderniserat men man återställde det i slutet av 1970-talet till det det skick som det hade i början av 1900-talet. Detta är ”Blockmakarens hus” och en filial till Stadsmuseet i Stockholm. Huset berättar om den tid som i sig inte är så långt borta men desto längre om man ser till hur samhällsutvecklingen gått framåt.  (Mer info. via länken)

Blockmakarens hus på Stigbergsgatan 21 är idag ett museum.

Mamsell Josabeths trappor

Där Stigbergsgatan västerut tar slut, vid Blockmakarens hus, går trätrappor ner till Renstiernas gata.. Men vem var då denna Madam som fått trappor uppkallade efter sig. Jag har gått här flera gånger men då inte funderat över vem hon var. Jo, mamsell Josabeth Sjöberg  levde hela sitt liv på Södermalm och i många olika bostäder. Hon målade akvareller och har i dem skildrat sina bostäder och utsikten från dem. Dessa finns att se på Stockholms stadsmuseum. (Öppet som vanligt vad gäller utställningarna. Men detta kan snabbt ändras så bra att titta in på hemsidan före ett ev. besök. Alla föredrag och liknande är inställda)

 

Många fina promenadområden erbjuds uppe på Söders höjder. Och Stigberget är en av dem. Att promenera tycker jag om och nu när en del begränsningar råder är det ändå skönt att ge sig ut en vända. Och här uppe på Söders höjder rör jag mig gärna. Men tiden kommer även att räcka till för att vidga vyerna till andra stadsdelar.

Jag tar trapporna och kommer ner till Renstiernas gata.

 

36 svar på ”På Söders höjder – Med Stigberget och Stigbergsgatan”

 1. Ser ut som härligt väder och mysiga ställen att promenera runt i nu, precis som du säger när det finns en del begränsningar. Önskar dig en fortsatt fin dag!

  1. Idag är det strålande sol och +12 så dagens andra promenad väntar. Jag promenerar ju alltid mycket och fint nu att kunna fortsätta att göra det. Bra så! Krafterna kan komma att behövas. Men folksamlingar kan en undvika förstås.
   Önskar er också en bra torsdag

 2. Vilken trevlig promenad. Och så många söta små hus!
  Ja, vi får vara glada att vi än så länge får röra oss fritt utomhus!
  Stor kram

  1. Att vara ute är ju befriande och bra både för hälsan och humöret. Kan tänka mig att de som är inne, inte får gå ut, tar till en hel del extra både mat och dryck för att pigga upp sig. Har avverkat 9 km idag och i strålande sol. Så skönt.
   Ha det så bra ni kan.
   Stor kram

 3. Tack för den trevliga avslutningen på promenaden. Nu när aktivitetsmöjligheterna är som de är är det i alla fall skönt att komma ut och promenera. Vi har fint väder men det har jag ingen större nytta av i dag!

  Kram och fortsatt trevlig torsdag!

  1. Vi har haft strålande väder och jag har verkligen tagit det till vara. Och så har många gjort har jag sett här längs vattnet idag. Kaffe är med i termosar och alla åldrar är ute. Tycker också man är suverän på att hålla avstånd. Sitter man på en bänk är det var sitt hörn. Tänker mycket på de med psykisk ohälsa där många gånger promenader är till stor hjälp- Så av hälsoskäl helt oavsett är det bra att vistas ute. (Inte dock i folksamlingar)
   Nej, för din del hoppas jag att det vackra vädret fortsätter så du och andra som jobbar har glädje av det i helgen.
   Önskar dig en fin torsdag. Vet att den blir lång i gruvan.
   Kram

 4. Väldigt roligt att gå med dej på Söers höjder. Ett område jag sällan
  besökte då jag bodde i Stockholm. Älskar de gamla gatunamnen!
  Ska ha mitt första läkarbesök via dator. Tur nog har min dotterdoter
  satt upp sin datorr. Det var ett vanligt check-up besök, men nu med
  viruset får man inte gå till läkaren. Desssutom har jag hossta och
  känner mej ovanligt trött, så kanske jag kan få en test kit. Vi får se.
  Åtminstone har jag ingen feber.

  1. Lika roligt Ruth att du går med mig. Och i tankarna är du på plats. Noterade även igår att jag talade med dig just här uppe på Stigbergsgatan och de gamla röda trähusen.
   Hoppas att det blir ett bra läkarbesök via datorn, känns ju inte så tillförlitligt, men nu kan du ju inte göra annat. INte alls bra med hostan och tröttheten men positivt att du inte har feber. Håller tummarna för det bästa.
   Många tankar till dig.

 5. Vilket fint avslut på vandringen! Bästa bilderna.
  Jag tänker mig alltid frisk och tror nog jag ska klara av mig och inte utsätta någon annan heller. Jag är varsam.
  Hörde annars på TVn att fyrtiotalisterna är olydiga, haha. Ja, jo, det känns ju som vi är starka gardet.
  Stor kram!

  1. Om vi 70+ är olydiga eller ej beror ju på vem man frågar. Jag har stort förtroende för virusexperten Johan Giesecke m.fl. som rekommenderar promenader och utevistelse. Men med varsamhet och att hålla avstånd.Och inte mår en frisk människa bättre av att stanna inne. Tänker på alla med psykisk ohälsa i de länder som nu är i karantän och som mår än sämre av att inte kunna komma ut.
   Såg mängder av människor idag här längs kajerna i alla åldrar som promenerade och satt i solen på bänkar. Väl utspridda men glada.
   Stor kram och trevlig kväll.

   1. Nej, det är klart att vi alla mår bra av att gå ut och röra på oss, det var inte så jag menade. Det behöver vi nu mer än nånsin. Självklart, jag har varit ute och såg många som promenerade, gick med stavar och cyklade längs Vänerns strand.
    Jag citerade bara vad socialminister Lena Hallengren sa om ”olydiga fyrtiotalister”. Nä, vi har väl gott vett.
    Varm kram!

    1. Jag hörde henne och förstod att det var så du menade. Kan tänka mig att många var ute också hos dig och promenerade längs Vänern och krafter behöver vi ha.Inte minst vi 40-talister och även de än äldre. Så vi går på…
     Varm kram

 6. Nöden har ju ingen lag sägs det och vad kan då vara bättre än att ta sig an närmiljön. Du vandrar ju där hursomhelst, men nu får många ta del av alla vackra vyer och fina gamla hus. Jag gick många gånger i Mamsell Josabeths trappor och liksom du undrade jag över hennes liv och öde. Intressant med hennes målningar och synd att de inte går att se just nu…men så småningom får vi hoppas? Tack återigen för att jag får följa med i mina gamla fotspår…Stockholm och speciellt söder är otroligt vackert!
  Jag fick en idé idag! Vi har ju missat Trandansen de senaste två åren och skulle ha missat den även nu i år…men Centralasien flög sin kos med alla andra inställda resor, så då kan vi åka (köra) ner till Tranorna i stället.
  Ha det gott och ta hand om dig! Ser fram emot mer från ”staden”.

  1. Nej, så är det. Och än så länge kan vi vara ute och det är jag gärna. Men jag håller avstånd och undviker folksamlingar. Idag på min runda var mängder av människor ute längs vattnet och var disciplinerade med avstånd. Även när man satt på bänkar satt man i var sin ända. Många hade kaffetermosar med sig och stämningen var väldigt god. Promenader kan stärka oss och det är inte att förakta.
   Jag ska faktiskt ta mig en vända ner till Stadsmuseet och jag tror det fortfarande är öppet för besök. Men med reducerat antal insläpp- Annars får det bli senare för visst vill jag gärna se mamsell Josabeths akvareller.
   Så bra om ni kan ta er en tur till tranorna. Och tar ni bilen så ska det ju inte vara några problem. Hoppas ni kan ta er iväg till Hormborgarsjön.
   Mer kommer från huvudstaden.
   Ha det så bra ni kan och var rädda om er.

 7. Tack ”söstra mi” för denna och övriga promander de senaste dagarna + inlägget om HOPP hoppade jag inte heller över utan hoppade in i och hoppfullt hoppingavande hoppas jag 🙂
  Tänkte att om jag kunnat ta en Stockholmstur som vi talade om så skulle jag hängt med, men avståndsfölje gör också gott.
  Jag är ute några timmar varje dag, idag blev det länge då sola verkligen gjorde Karlstad vid Vänern och Klarälven gott. Så glad att uppleva denna stad när jag nu är här på riktigt 🙂 även om tillståndet heter försiktig och inga sociala närheter i nuläget så tänker jag att det kommer tider efter denna också.
  Jag följer det aktuella läget och idag intog jag förmiddagskaffet på balkongen i sol som värmde såpass så jag fick öppna inglasningen och hörde fågelkvitter!
  Vårkram, hälsa B

  1. Så fint Tove att du är med här på mina promenader och hopp men på avstånd.Nog så viktigt i dessa tider. Så fint att du är ute och samlar krafter och ljus och att sola lyser på dig. Så skönt att på eftermiddagen sitta på balkongen och njuta. Och härligt att öppna inglasningen och ta in skön vårluft och vackert fågelkvitter.
   Jag följer också noga läget och så länge det är möjligt tar jag mig ett parpromenader och håller avstånd. Det blir inga folksamlingar heller.
   Ja, i morgon är det vårdagjämning. Tänk!
   Mr B hälsar till dig också.
   Varm kram

 8. Väldigt roligt att gå med dej på Söders höjder. Ett område jag sällan
  besökte då jag bodde i Stockholm. Var där, när jag var 19-23 år gammal,
  och då går man liksom inte på sight-seeing 🙂
  Älskar de gamla gatunamnen!

  1. Har tänkt på dig idag och hoppas att läkarkontakten blev bra. Så roligt att du är med här. Och den fina boken av Fogelström spm du sände mig. ”Stad i ord och bild” fyller ständigt på kunskapsförrådet. Och jag tittar och läser i den nästan varje dag. Tacksam!
   Nej, inte gick man på ”sightseeing” i 20-års åldern. Då var annat så mycket viktigare och roligare.
   Men nu har vi lite andra intressen. Visst?
   Ha det så bra du kan.Tankar till dig

 9. Det är alltid så härligt att följa med dig på dina promenader. Gårdagens promenad har jag gjort själv, men dagens vandring var ny för min del. Kan i alla fall inte minnas att jag varit där. Å en sak som du ju är så himla duktig på är ju att berätta om bakgrunden, nåt jag är urusel på. Så tack för det:-)

  PS. Ser att du också har fått en ny ”favorit” Johan Giesecke. Han är så himla cool, en Leif GW Persson ”kopia”, fast specialiserad på virus. Absolut älskar honom liksom Agnes Wold. Hon är så himla direkt och fräck! Bra att man bara klubbade igenom lagen för en eventuell stängning av skolor/förskolor. På den punkten var ju Giesecke, Wold och Tegnell helt överens. Giesecke sa ju på tv igår att om regeringen stänger skolorna så är det ett politisk beslut, och inte ett beslut som motiveras av smittrisken. Bra där Löfven & Co. DS.

  1. Tack! Och jättekul att du går med. Vet ju att du rört dig väldigt mycket där jag också ofta går. Och nu i dessa tider blir det ju en del repriser men en del nytt också. Och Stigberget/Stigbergsgatan har jag inte bloggat om tidigare. Jag grunnar ju ofta själv på olika saker och en hel del har jag ju läst på och tagit reda på i samband med guide/reseledarjobbet.
   Johan Giesecke gillas och visst påminner han i sitt slag om GW. Och jag gillar det. Även Agnes Wold har vi gemensamt här. Gillas högt! Visst är det bar att lagen klubbades igenom så att den delen är klar. Men så länge grundskolans elever kan vara i skolan är det ju bra. Vad gäller gymnasieeleverna så är ju många ute i grupp och rör sig runt. Inte ägnar de flesta 8h /dag till studier.
   Vi är väldigt överens i detta. Mne jag vet ju att det ser olika ut i allt tyckande.
   Fint att vi här i alla fall kan gå ut, givetvis med varsamhet. Och att röra sig är ju bra för orken och den kan vi ju behöva Tänkte också på de med psykisk ohälsa där promenader många gånger är väldigt viktiga i deras behandling.
   Idag såg jag många ute här längs vattnet och med stora avstånd. Många hade kaffetermosar med sig och njöt ute av det vackra vädret.

 10. Så kul att få fortsätta följa dej upp på söders höjder, och ett museum minsann,spännande med gamla hus.
  Jag har verkligen inte gått många km idag, bara till och från tvättstugan några gånger, hann inte med någon promenad eller joggingtur, men det kommer fler dagar!
  kram!

  1. Jag tar mig mina rundor dagligen och nu när mycket ligger i dvala så blir promenaderna längre.En del av det jag ser när jag är ute och går har jag bloggat om tidigare men en del är ”nytt”. Och att gå, få energi och upprätthålla orken är nog så viktigt. Krafterna kan man behöva.
   Förstår att du hade fullt upp med tvätten idag så kanske blev det lite armstyrka som tränades.
   Och visst kommer det fler dagar. Helt klart.
   Kram

 11. Blev inspirerad här, måste nog ta en Söderprommenad snart. Mysigt med gräsmattan och blommorna. Minns inte om jag gått den trappan, men jag knyckte din karta. Vad många inte förstår är hur överbefolkat och vilken slum det var där för hundra år sedan. Men nu är det bara mysigt.

  1. Söder är ju stort och har mycket historia på lut. Och visst var Söder, precis som Gamla stan, oehört fattigt och bedrövligt. Fogelström är ju suverän i sin efterforskning av hur det var. Och jag har med stort intressen läst det han skrivit både genom ”Stockholmsserien” och böcker där han har sina teckningar och annat från gamla Stockholm. Både intressant och spännande.
   Åsöberget och området runt Sofia Kyrka och Vita bergen, liksom här på på Stigberget är några. Även på västra Söder, ”bakom” Hornsgatan, och längs Monteliusvägen finns också en hel del gamla områden.
   Och visst är det idag mysiga kvarter med sin starka historia.

 12. Tack för ännu en välbehövlig promenad 🙂 Det är så himla fint på Söder med många historiska byggnader och platser.

  Ha det gott, och traska lite för mig med 🙂

  1. Här knallar vi på och det så länge och mycket vi kan. Väldigt många ute och rör sig men med avstånd och försiktighet. Och att i sig vistas ute är ju inte ”farligt” i sig. Nu passar vi på att ta oss runt och både på Söder och i andra delar av stan finns mycket att se. Mycket har vi sett tidigare men en del, för oss nya saker, dyker också upp. Och några extra steg blir det ju då också.
   Jadå, ska traska lite för dig också.
   Ha det så bra ni kan.

 13. Fantastiskt vackra bilder…stockholm är vackert som sjutton.

  Fint att man bevarar det gamla på detta vis, vi har något sådant här i GBG också men nog inte lika mycket som hos er…fast nu är jag ju inte 100% insatt i ämnet förstås.
  Hur det än är med det…tack för detta inlägg och rundvandringen.

  Ha de fint

  1. Tack! En hel del varierad bebyggelse finns här och mycket gammalt som idag är väl bevarat. Förr var Södermalm väldigt fattigt och eländigt, liksom gamla stan och mycket historia finns bevarad. Visst har Göteborg också sina gamla områden men kanske inte i samma utsträckning. Göteborg är en stad jag verkligen gillar men det lär nog dröja nu innan jag kan koma dit.
   Trevligt att du hängde med.
   Ha de så bra du kan.

 14. Så roligt att följa med på Söders höjder.
  Jag och mysingen gjorde många och långa promenader här för några år sedan,,. då på den tiden som jag kunde gå lite lättare och längre.
  Känner väl igen mig och kommer ihåg den vackra utsikten.
  Tittade också på ditt förra inlägg om Fjällgatan, Sista Styverns trappor.
  Har för mig att Stockholms minsta hus finns här någonstans och även Stockholms längsta gatunamn.
  Det finns så många och gamla hus där på Söder. Trähus som har stått i massor med år, otroligt.
  Sköt om dig och varm kram.

  1. Du är så välkommen med mig här. Och väldigt roligt att di känner igen dig. Vet ju att du och mysingen gått här mycket förr och allt gammalt som fanns då finns nog kvar. Nu får jag fundera på Stockholms minsta hus och det längsta gatunamnet. Men jag återkommer. Borde veta.
   Söder var ju förr en verkligt fattig stadsdel och har sin historia som både är hemsk och intressant på samma gång. livet här var svårt för många.
   Var rädd om dig du också-
   Stor kram

  1. Tack! Och i dessa tider när inte så många kanske kommer ut så kan det vara trevligt att vidga vyerna med lite stockholmspromenader.
   Ha det så bra du kan.Många tankar till dig.

  1. Tack! Från en guide till en annan…
   Och visst har Stockholm mycket av det mesta.
   Tänk! Kanske vi en dag kan promenera här tillsammans.
   Var rädd om dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *