Stockholm

På nöjeskontot under veckan – En bra blandning

En hel del har hänt på nöjeskontot under veckan. Ja, även lite på arbetskontot. Men det räknar jag också in på nöjeskontot.  Fredagen är redan här och en helg väntar. Men eftersom jag disponerar dagarna tämligen fritt så är det  liksom inte direkt någon skillnad på en dag  i veckan eller om det är helg. Något jag uppskattar. Och träffar vänner gör vi ju när andan faller på. Helt oavsett veckodag.

Stockholm. Stadsteaten/Kulturhuset. På nöjeskontot räknar jag in ett besök på "Soppteatern"På nöjeskontot i veckan räknar jag in besöket på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm.  Dags igen för “Soppteater”.

På nöjeskontot

har det under veckan kommit att samla sig en del. I tisdags blev det ett besök hos frissan och en skön promenad i  koloniområdena här hemma på Söder. Och när eftermiddagen kom tog jag med mig en kopp kaffe och slog mig ner en stund i eftermiddagssolen på balkongen. Lite vårkänsla var det.

Onsdagen kom och  var det dags för årets första “Soppteater” på Stadsteatern/Kulturhuset. “Soppteatern” har funnits sedan 1989 då den grundades av  skådespelaren Helge Skoog och är fortfarande igång. Här ser man en kortare föreställning på ca 60 minuter och namnet “soppteater” kommer sig av att det serveras soppa i samband med föreställningen. Föreställningarna varierar och vi har under hösten sett några av dem; bl.a. dans och musik med artisten Rennie Mirro,en föreställning med lite spänning i “Korten på bordet” som grundar sig på en bok med samma namn av Agatha Christie. Och ett par till. Denna gång var det “Och Ingrid Bergman log rart” – en föreställning som i sång och musik som tog besökarna genom i huvudsak svensk filmhistoria med fokus på sång musik.

(Covidpass och id -kort var obligatoriska för att komma in i salongen och kontrollerades noga)

Salongen är ganska liten och borden utspridda. Efter rådande rekommendationer är det också vara två vid varje bord. 

Soppan står på borden när man kommer och har en tallrik över sig så att den håller sig varm. Smör, bröd, kaffe och kaka finns också, liksom vatten. Annan dryck kan man köpa i baren. Och vi brukar slå till på ett glas vin. (Soppan denna dag var  en grön, passerad ärtsoppa, crème ninon)

Stockholm. Stadsteatern/Kulturhuset; På nöjeskontot i veckan - soppteaterPå nöjeskontot i veckan sopplunch med underhållning.

En flygel med pianisten  Jonas Öijevall och Sofia Nordström och Sofia Lindström som genom sång tar oss med på en tur genom i huvudsak svensk filmhistoria från 1930 talet och framåt där musiken varit viktig .

Fastnade extra för melodier som kom från Hasse&Tages filmer. Ja, många andra också. Roligt och underhållande tyckte vi. 

Från City till Gamla stan

Från Stadsteatern gav vi oss av mot Gamla stan.

Vi passerade Kungsträdgården där konstisbanan fortfarande var åkbar. Och det var ganska många som testade sin förmåga .

Vi passerade Stockholms ström via Norrbro. I bakgrunden skymtar Nationalmuseum och till höger Skeppsholmen. (Ett trevligt område för en skön promenad mitt i stan)

Så Gamla stan. Oj, så öde det var denna onsdag eftermiddag. Många butiker var stängda och likaså flera caféer och restauranger. I fönstren, på några av dem, satt lappar om att de skulle öppna igen när restriktionerna skulle  komma att bli mildare eller tas bort. (En del restauranger hade öppet från klockan 17 onsdag till söndag )

Stockholm. Gamla stan. Ett besök här räknar jag alltid in på nöjeskontot. Ett besök i Gamla stan räknar jag alltid in på mitt nöjeskonto. Och här väljer jag då gator och gränder dit inte så många andra söker sig. Men denna dag var det fritt fram över allt. 

I Gamla stan är historiens vingslag alltid närvarande och det finns mycket att titta på. Både i gränder, på innergårdar och på de små torgen.

Här Själagårdsgatan. Inte en själ här denna dag. Namnet på gatan kommer efter “Själagården”, ett sjukhem som fanns här på 1400-talet. 

Att stanna till och titta på många av de vackert utformade portaler och andra utsmyckningar  som finns på husen  och som berättar sin speciella historia gör jag gärna.

Här en utsmyckning på ett hus i Staffan Sasses gränd. En liten gränd som ligger in till vänster strax innan Köpmantorget.

Roliga jobb

Visserligen är jag pensionär och bestämmer över min tid men lite olika jobba har jag. Jobb sm jag helt klart för in på nöjeskontot. Resejobbet har ju till stor del varit vilande under 2021 men en hel del resejobb är i alla fall planerade för 2022. Håller tummarna att pandemin då ska ha klingat av. Annat på nöjeskontot i veckan är att jag blivit  erbjuden att sälja ett par bilder till en avdelning inom Stockholm stad. Jätteroligt att bli kontaktad och att bli “hittad”.

Ytterligare ett förslag till jobb kom igår. Även här blev jag kontaktad. Och det hela  handlar om att läsa in texter på svenska . Har lämnat röstprov där jag läser en kort text och det var knepigt att få till det “bra” utan bakgrundsljud. (Nej, ingen ljudbok eller liknande) Återkommer när jag vet mer.

34 svar på ”På nöjeskontot under veckan – En bra blandning”

 1. Vilken spännande och intressant vecka det har varit för din del. Stort grattis till att Stockholms stad var intresserad av dina bilder. Roligt och ärofyllt skulle jag vilja säga. Så en inläsningstext på det. Det låter spännande så jag hoppas att du återkommer i ämnet längre fram.
  Soppteater är ett trevligt och bra koncept tycker jag. Två flugor i en smäll och precis lagom lång föreställning. En promenad i Gamla stan kan liksom aldrig bli fel det heller. Nu håller jag en tumme för att dina arbetsrelaterade resor ska bli av också.

  Trevlig fredag!

  Kram

  1. Det blev en riktigt rolig vecka.Och helt överraskande att en avdelning inom Stockholms stad ville löpa ett par bilder. Återkommer till inläsningen när den är klar. Roligt det också. Och av en slump.
   Vi har ju under hösten sett några olika föreställningar på “soppteatern” och tycker konceptet är bra. Minns att jag var första gången 1989 när det var första året den var i gång. Och den har det blivit en delföreställningar.
   Hoppas också på att jobbresorna ska bli av . Men det beror ju på.
   Önskar dig en fin fredag från ett soligt Stockholm-

  1. Jag kan nog tänka mig skridskoåkning men då längfärds på en bra och tjock is. Seb vet jag inte vad ryggen tycker om det men det lär jag märka.
   Trevligt med en biltur eller två-
   Ha en bra helg!

 2. Du är fantastisk, så mycket kul och intressant du hittar på ,-)
  Soppteater har jag aldrig hört talas om, men kul idè! Soppan ser god ut,
  Det ser riktigt trevligt ut med alla små bord. Glad dukning. Bra att det är covid säkert.
  Fin underhållning som verkar intressant för oss ,-) som var med på 50 talet eller födda då. Hasse o Tage gillade man ju ,-)
  Härligt med konstisbana, här spolar de själva vilket är toppen, med det här vädret så smälter den ju flera gånger om.
  Gamla stan med sina hus olika färger och utsmyckningar, det är nöje att njuta där
  Vilken glädje att få sälja sina bilder, grattis ,-)
  Röstprov att läsa in, oj nyfiken blev jag nu. Då har du bra röst! Väntar nyfiket ,-)
  Vilken vecka, det händer mycket runt och med dig. Vilket låter kul.
  Ha det jättefint trevlig fredag! KRAM Primrose ,-)

  1. Jag bor ju nära det mesta så det är enkelt att ta sig iväg till olika sker.Konceptet med soppteater tycker jag är bra. Vet att jag var på den redan 1989 när den just startat. Och sedan har det blivit en del besök här.
   Och just avstånden mellan borden och att covidpass + leg krävdes tyckte jag var bra. Och visst är Hasse och Tage bra. Har sett de flesta av deras föreställningar och verkligen uppskattat dem.
   Jag blev verkligen glad över att någon hitta mina bilder och ville köpa ett par.
   Berättar mer om inläsningen när det är klart. Men det är inget långvarigt.
   Jag gillar ju när det händer saker så det blev en händelsefylld vecka. Och rolig.
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Så mycket spännande på gång.
  Intressant att du fortfarande anser att ett besök i Gamla stan hör till nöjena.
  Nu är vi sällan i huvudstaden, men faktum är,,, jag måste inte till den delen av Sthlm, då vi är på besök. Finns ju så mycket annat att upptäcka.
  Kul att soppteatern kan vara igång. Här tycker jag att “allt” är inställt just nu. Men det kommer väl bättre tider. En fin dag har det iaf varit denna fredag.
  Ha det fint! Kram

  1. Jadå! Gamla stan hamnar fortfarande högt upp på nöjes och kulturkontot. Gamla stan är ju det gamla Stockholm med all sin historia.Och det var ju detta som väldigt länge var just “staden”. Å andra sidan rör jag mig ju inte i turistområdena. Men jag rör mig gärna i både hela innerstadsområdet och även de yttre områdena. Men tycker att en del stadsdelar är ganska ocharmiga och inte direkt tillför så mycket.
   Men överlag har ju stan mycket av det. mesta och tid att se det jag vill har jag ju. Inte mycket jag inte sett. Har ju jobbat som guide i Stockholm periodvis så det har ju gett mig bra koll.
   Men kommer du hit för några dagar kan jag förstå att annat kan locka-
   Jätteroligt att soppteatern är i gång men det var noga med avstånd, covidpass och leg till dem.
   Visst kommer det andra tider. Vi har också fått föreställningar uppskjutna men går gärna när det nu fungerar.
   Fint här också men en vass vind så inget eftermiddagskaffe på balkongen.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Hoppar in och kollar läget hos dig!
  Prima läge med att bli hittad och få uppdrag! Så härligt Ditte och välförtjänt – du är ju ambassadör att räkna för din stad. Inläsningen blir jag nyfiken på 😀👋 Lycka till med allt!
  Ljuvliga bilder att njuta detaljer i 👍
  Soppteater gick jag ofta på när jag bodde i Skellefteå då på Västerbottensteatern. Ibland med vänner inbland själv.
  Önskar dig o B trevlig helg med kram åt er båda.

  1. Välkommen in på titt. Alltid roligt! Ja, tänk att bli hittad. Roligt! Återkommer om läsuppdraget men jag kan göra det bär jag vill och det är inte så omfattande heller. Men väldigt roligt.
   Soppteater är ganska lagom och hit kan man ju alltid gå på egen hand utan att liksom känna sig ensam. Ett bra koncept och en bra föreställning.
   Många tankar till dig och extra hälsningar från Bosse.
   Varm kram

 5. Å så kul för dig att bli headhuntad för lite spännande grejer! Stort lycka till!
  Själagårdsgatan gillar jag också, trädet är så fint! Och restaurangen helt ok där bredvid.

  1. Jätteroligt! Och det är ju inga mer omfattande saker för jag vill ju kunna disponera min tid. Och läsejobbet kan jag göra när som. Men det måste vara knäpp tyst runt om. Inga glassbilar eller så .
   Brända Tomten och kastanjen här är så fin och caféet också. Men denna dag var det öde i G.S. Tyvärr.

 6. Där har du ditt nöjeskonto ganska så fyllt 😀 vad kul!
  Ja, det gäller att hoppas på bättre tider eller att göra det bästa av det som finns.
  Vad härligt att få sälja bilder! Ja, du är duktig fotograf, inget snack om saken.
  I huvudstaden finns mycket varierat. Mitt nöjeskonto är lika med noll just nu men det kommer. Jag nöjer mig än så länge med högläsning ur bibeln en och annan söndag i kyrkan.

  Trevlig fredag, stor kram!

  1. Helt klart denna vecka och det ser ut att bli en fin och rolig helg också. Visst kommer det andra tider men jag försöker nu göra det jag kan och som verkar fungera. Skydda sig mot vare sig smitta eller bli sjuk är svårt men jag hoppas på att kunna vara hemma om jag blir sjuk. Ingen av de “våra” är smittade eller sjuka. Tur!
   Blev både glad och överraskad över att någon var intresserad av att köpa ett par bilder. Tur att jag hade dessa sparade i stor upplösning. Viktigt om de ska tryckas.
   Visst finns mycket varierat här i huvudstaden och jag är så glad för det.
   Visst kommer andra tider.
   Önskar dig så bra dagar som möjligt.
   Stor kram

 7. Jag tycker verkligen soppteatern verkar så trevlig. Och så roligt att Stockholm stad är intresserad av dina bilder 🤗
  Stor kram

  1. Jättetrevligt med “soppteater” och det är ju både gott och lättsamt och lagom tid op ca. en timme-
   Blev så överraskad över att någon var intresserad av bilder som jag hade tagit. Men också glad. Någon måtte ha sett dem på bloggen. Och kul för vi har ju likartade kameror. Samma “modell”. Den verkar hålla.
   Stor kram

 8. Vilken succévecka för dig! Så kul att Stockholms Stad har hittat dig och dina fina bilder. Otroligt kul att de vill använda dina bilder. Stort GRATTIS! Tänkte förresten på dig idag. På dig och dina mandarinänder. Såg en snarlik bild i Mitt i idag, och trodde först att Mitt i hade köpt din bild, eller att du hade skickat in den till tidningen. Men det var en annan kvinnlig fotograf. Å vid närmare “granskning” kunde jag konstatera att ditt foto på änderna var mycket bättre.
  Ja, man borde kanske skicka in lite bilder till olika tidningar. Hittade nämligen också en bild på den lilla skulpturen på pojken på bänken här i Täby som jag hade fotat. Han som hade försetts med mössa och halsduk. Ja, så var det också en annan kvinnlig fotograf som fick bilden publicerad. Från och med nu ska vi vara lite mera aktiva, eller vad sägs;-)

  1. Nöjeskontot hade fullt upp i veckan. Och varierat blev det också.
   Tack! Jätteroligt med bilderna och helt oväntat. Bra att jag sparat bilderna i riktigt hög upplösning. Har inte skickat in “mina mandarinänder” men är nöjd med mina bilder.
   Instämmer helt i att vi kan bli mer aktiva.
   Din bild på den lille pojken var jättebra och så var även den förra du hade med av honom. Minns den just därför.

  1. Mycket på nöjeskontot denna vecka. Och lite överraskande saker.
   Kul! Återkommer när allt är klart.
   Trevlig kväll.

 9. Va kul med så mycket roligt på gång! Å soppteater låter ju så trevligt, vet inte varför jag ännu inte har provat på det ? Men nu får det dröja tills jag hör bättre! Va kul att du fått dina bilder sålda, wow! Å underbara gamla stan, det såg tomt ut nu, hoppas det snart ändras till det bättre!
  Så spännande med ännu ett nytt jobb, kanske…ska bli spännande att höra mer!
  Tack för din omtanke i min blogg!
  Varm Kram!

  1. Det har varit en vecka där jag kunde föra en del till nöjeskontot. Soppteater var jag på mycket “förr” men nu tog det fart i höstas med väninnan Agneta som är rask med att skaffa oss biljetter. Tacksam för det. Föreställningarna varierar och en bra kombo med sopplunch till föreställningen.
   Förstår att du har riktigt ont och det ska du inte behöva ha. Men kanske har det värsta nu lagt sig i den vägen. Hoppas och håller tummarna.
   Inläsningen är rolig men det är knepigt att få till det tekniska. Det får inte vara något bakgrundsljud och det måste bli rätt vad gäller ljudinställningen så att det hörs bra. Kul med bilderna men det är ett par jag sålt och till modest pris. Men roligt at någon tyckte om dem.
   Önskar dig mindre ont.
   Varm kram

 10. Vilken trevlig vecka! Grattis till att Stockholms stad hittat dig och vill köpa bilder av dig! WOW!
  Spännande också med inläsningen! Heja dig!
  Soppteatern verkar som ett trevligt evenemang … det finns mycket kul i huvudstaden!
  Ha nu en fin helg!
  Kram

  1. Det blev en riktigt rolig vecka och på olika sätt. Vad gäller bilderna handlar det om ett par så det är absolut inga mängder.Och priset är mycket modest. Men kul är det.
   Inläsningen är ju något helt nytt och det knepigaste än så länge är att få ordning på tekniken och även att inga ljud alls hörs i bakgrunden. Tur jag är envis.
   Soppteatern är lagom med en timmes underhållning och är även helt ok. prismässigt. Och sopporna brukar vara goda.
   Här är det urtrist väder idag med just nu snöblandat regn och hårda vindar. Men kanske det blir bättre fram på eftermiddagen. Dock kändes det föga hoppfullt. Hade tänkt mig ut och räknat lite fåglar som Pula tipsade om och i varje fall mandarinänderna känner jag ju igen.
   Önskar dig också en bra helg.
   Kram

 11. En trevlig blandning i veckan alltså 🙂 Vi har gjort grön ärtsoppa här hemma för första gången och den blev verkligen jättegod! Måste nog laga en sån snart igen.

  Kul att du blir headhuntad både till jobb och till att sälja dina bilder! Ska bli spännande att höra vad det är du ska läsa in 🙂

  Ha en fin lördag!

  1. Här finns ju på nära håll en hel del att föra in på nöjeskontot och jag gör det gärna. Den gröna ärtsoppan hade lite lime i sig som förhöjde smaken. Har gjort soppan här hemma och då också haft i lite torr cava när jag serverat den. Gör den extra “skummig”.
   Återkommer till läsningen när den är klar. Intressant och roligt. Vad gäller bilderna blev jag glatt överraskad. Det är ett par det handlar om. Men kul ändå.
   Här är det ett urtrist väder idag så ut går jag inte om det inte blir trevligare fram på eftermiddagen. Snöblandat regn och rejäl blåst.
   Önskar dig en trevlig lördag och med bättre väder.

 12. Gillar idén med soppteater, trevligt.
  Jag har också några jobb som reseledare inplanerat, hoppas också att det blir av.
  Ringde just och gratulerade min käre kusin, som du ju träffat på en resa och minns. Han fyller 80 idag. Kan ju p g a pandemin inte åka till honom, tyvärr.
  Trevlig helg!

  1. Jag också. Vet att jag var här första gången 1989 det året de började och sedan har det gått i vågor. Men under hösten blev det flera föreställningar och nu har vi en del på gång under våren.
   Minns så väl din kusin. Väldigt trevlig och rolig. Förstår att du inte nu kan besöka honom men det måtte ju snart komma andra tider.
   Hoppas också att dina resejobb blir av. Men visst känns det ändå lite hoppfullt
   Önskar dig också en fin helg.

 13. Är det fortfarande så folktomt i Gamla stan, stackars butiksägare. Det låter som spännande extra jobb framöver.
  Ha en trevlig helg.

  1. Nej, det har varit betydligt mer människor i Gamla stan tidigare i januari. Kanske var detta ett undantag.Hoppas på det. Men många restauranger och butiker var inte öppna denna em.Vet att en del restauranger skulle öppna vid 17 tiden och de har öppet onsdag till söndag. Men en del var också stängda p.g. restriktionerna gick det att läsa på uppsatta lappar.
   Jätteroligt med både bilderna och inläsningen.
   Önskar dig också en trevlig helg.
   Vädermässigt känns det som om det blir mycket inomhusvistelse.

 14. En mycket intressant vecka vad jag kan förstå. Många små roligheter.
  Detta med soppteater verkar trevligt. Så mysigt det verkar att sitta där och bli underhållen och samtidigt få något gott inombords.
  Jaha, de har fortfarande isbana där i Kungsträdgården, så trevligt för de som har möjligheter att åka några varv.
  Jag håller verkligen med dig om Gamla Stan, det finns så mycket att upptäcka där och alltid kan man få syn på något som man kanske inte har tänkt på förut. Många fina gamla hus finns det där.
  Spännande med flera nya jobb som väntar. Du tar ju fina bilder så jag förstår dom.
  Hoppas att pandemin lättar så att dina rese arbeten blir av.
  Ha det bra.
  Kram!

  1. Det blev en del att föra upp på nöjeskontot och det är alltid trevligt.
   Den här föreställningen tror jag du nog tyckt mycket om. Musik från 30-talet och frpn i alla fall till början av 2000-talet. Musik från filmens värld. Så roligt att bl.a. höra Karl Gehards texter och även musik av Jules Sylvain. Vet att min mamma var så förtjust i båda. Och jag också.
   Isbanan är kvar ett tag till och flera testade sina färdigheter även om vädret inte var så roligt. Men inget regn i alla fall.
   Visst hoppas och önskar vi att pandemin ska lägga sig så att det blir mindre hotfullt att resa. Jag hoppas ju på ett resejobb till favoritenm ja en av dem, Höga kusten ska bli av. Ja, på de andra också.
   Visst var det roligt att ett par bilder jag tagit kan vandra vidare. Och roligt också med inläsningen. Men att få tekniken att fungera är knepigt.
   Ha det bra du också.
   Varm kram

 15. Men vilken bra vecka du har haft. Och såå spännande med nya uppdrag, och kul att dina foton blev så uppskattade. Lova att vi får smakbprov på din inläsning ifall du får uppdraget, alltid skoj att höra någon som man annars umgås med “bara” på nätet. Det skulle bli kaos om pandemieländet fortsätter även detta år, nu är måttet rågat hos så många så det skulle bli i det närmaste uppror. Samtidigt har vi ju inte haft strängare regler än vad som varit nödvändigt.
  Jag förstår din vurm för Gamla stan, byggnaderna, gränderna och atmosfären!
  Kram

  1. Ja, det tycker jag också. Lagom omväxlande.
   Uppdraget om inläsningen har jag men det är knepigt att få det tekniska att fungera. Inläsningen ska ske via en app och resultatet ska vidare. Och just ljudet är extremt viktigt. Men jag återkommer när det är klart.
   Blev förvånad över att ett par bilder jag tagit passade in. De hade hittat dem via bloggen. Men där är de “förminskade” inte så hög upplösning. Så för att de ska kunna användas måste de vara högupplästa- Alltså om de ska tryckas och inte visas digitalt.
   Visst hoppas och önskar vi att pandemiläget ska ge sig. Önskar så att det ska bli lite resejobb i sommar. Tänk om det kunde bli Valamo kloster och Helsingfors igen. Hoppas.
   Gamla stan gillar jag och tänk så mycket historia det finns här. Det var ju här Stockholm grundades.Detta var ju staden. Hoppas du vid tillfälle kommer hit så vi kan ta en sväng tillsammans.
   Kram
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *