Stockholm

På nära håll – Ett pågående projekt som är viktigt

Riktigt god underhållning har vi  från vår balkong här hemma vid Hammarbykanalen på Södermalm i Stockholm. Underhållningen är visserligen säsongsbetonad och varierar men den pågår året om. Utsikten är god och det är alltid en viss rörelse, ofta med kontraster. Så på nära håll kan vi följa med vad som händer och det gjorde vi verkligen i helgen.

Lördag morgon och frukostutsikt  från balkongen. Lite kyligt med vass vind så en jacka kom snabbt på. 

På nära håll

från balkongen såg vi plötsligt att de vanliga “gångarna” stannade saktade in eller stannade  till vid kajkanten. Nu såg vi något vi inte sett för några minuter sedan. Vid kajkanten stod två personer iförda flytvästar och med en röd lina i händerna.

FRån balkongen kunde vi ändå på nära håll följa vad som skedde på kajen här i Norra HammarbyhamnenFrån balkongen, sex trappor upp, kändes det ändå som om vi var på nära håll och kunde följa vad som hände.

Genom zoomkamerans lins kunde jag på nära håll följa vad som skedde på kajen. Dags att hämta zoomkameran. Och genom linsen kunde jag då på nära håll se en dykarflagga på kajen vid en av husbåtarna.

Jag tittade närmare ner på kajen både genom kameran och utan. Fortfarande en lina ute i vattnet. Hade en fundering på att gå ner, men såg bra även lite från ovan.

Såg bubblor i vattnet och tänkte mig en dykare som kanske skulle komma upp med ett lik. Han kom upp men ensam. Bra så. Men vad letade han efter.

Helt ensam var inte dykaren, vilket jag först trodde.

Dags för zoomen att få jobba igen.

Med hjälp av zoomen så var jag med på nära håll. Dykaren kom upp med en cykel. Med hjälp av “zoomen” var jag med på nära håll och kunde se att det var en cykel som fick se dagens ljus.

Än mer på nära håll. Dykaren dök själv upp från Hammarbykanalens vattenÄn mer på nära håll. Dykaren själv dök upp ur kanalen.

Ett bottennapp. En cykel med cykelkorgen i behåll.

Här lyckades jag då till en rejält inzoomad bild. Men på vadå? Har förstorat bilden och det kan vara  någon sorts värmefläktar.  Någon som har en aning? (Har i kommentar fått förslag på värmefläkt…)

“Projekt  rena Mälaren”

Nu ville vi verkligen veta vad som pågick och vad man letade efter. Längs kajen såg vi också flera dykare och dykarflaggor så nyfiken förde oss ut. Och en promenad skulle vi ju ändå ta. Några små skyltar berättade att det var projekt “Rädda  Mälaren” som pågick. Jag vet att jag läst om detta tidigare och att man då haft fokus på vattnen runt Söder Mälarstrand. Läs gärna i länken om detta lovvärda idelela projekt som drivs av Fredrik Johansson.Projektets syfte är att få bort gifter från vattnen i Mälaren och Östersjön och väcka opinion för att vårda och bevara den vackra sjö och havsmiljö som finns. Idag är det ca 50 volontärer som jobbar både över och under vattenytan som är engagerade i projektet

Fram till slutet av februari har man från sommaren 2018 plockat upp 7 ton båtbatterier, 100 elsparkcyklar och 12 ton med övriga sopor som bildäck, toalettstolar, diskmaskiner och annat. Projektet har ett Instagramkonto @renamälaren där man kan följa deras lovvärda arbete.

Ytterligare två dykare har kommit upp.

Vi stannade på kajen en stund och såg på nära håll när jobbet blev avslutat. Sedan dags för  dagens promenad

På nära håll såg vi dykarna avsluta jobbet innan vi gick vidare.

28 svar på ”På nära håll – Ett pågående projekt som är viktigt”

 1. Vilket lovvärt projekt att rensa bort gammalt skräp som inte har i vattnet att göra. Sedan funderar jag på hur människor tänker när de väljer att dumpa saker i vattnet. Visst, det är inte synligt för blotta ögat men försvinner knappast… Bra med en zoomkamera så att du kunde hålla koll. Det såg nästan ut som den första dykaren tittade rakt på dig.

  Kram och god måndag!

  1. Visst är det ett bra projekt! Och många är engagerade och fler blir det. Förutom alla batterier och annat så ställer dessa elscootrar verkligen till. Och så trist att folk inte vill begripa var saker ska dumpas. Zoomkameran är bra och jag har en bra överblick här uppifrån. Glad att inget lik kom upp för det har vi upplevt här för många år sedan.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 2. Spännande! Jag förstår hur vissa saker kan råka hamna i vattnet men hur hamnar en diskmaskin där? Och toalettstolar?
  – Joho, porslin flyter!
  – Nähä!
  – Ska vi slå vad?!
  SPLASCH!

  Cyklarna är väl alla de som snos på lördagsnatten och sedan görs av med. Fy så trist, det är ju en fin cykel de hittat, i alla fall var den det en gång i tiden.

  Fint arbete gör de i alla fall!

  1. Visst är det ett lovvärt projekt! Verkligen! Och mycket bråte har de fått upp under årens lopp. Väldigt mycket längs Söder Mälarstrand, många elscootrar, och i den gamla “pirathamnen ” borta i Årstaviken. Jag väntad nästan att ett lik skulle dyka upp för det har vi sett dras upp här en gång för många år sedan. Men en del annat var det.Cykeln här kan nog bli fin när den görs i ordning.

   1. Lite kul när jag kollade där om dykarna, det finns ett företag som specialiserat sig på att plocka upp golfbollar ur dammarna vid golfbanorna. Sedan säljer de dem! Så himla bra!

    1. Det har jag också läst om och vet att det finns gott om dem i USA, främst Florida. En smart idé. Kanske ska ta upp min dykning igen. Har inte förnyat mitt certifikat på mängder av år. Kanske kan detta vara en idé för dig att satsa på. Gott om golfbanor har du ju i närheten. Och att dyka är kul!

 3. Mycket bra initiativ. Det behövs verkligen. Folk slänger det mesta i vattnet. Syns inte finns inte! Fy så folk bär sig åt! Nu gäller det att man tar efter på alla håll och ser till att sprida kunskap om vad som händer när vattnet är förorenat!
  Jag blir förbannad när jag tänker på det!
  Njut nu i fulla drag av den vackra våren!
  Kram

  1. Visst är detta ett lovvärt initiativ!Och de jobbar verkligen hårt. Så trist att man slänger saker i vattnet. Och sedan elscootrarna kom har ju mängder plockats upp. UNdrar hur miljöparitet tänker där. Man väsnans om annat men inte just detta. Och han som är trafikborgarråd i Stockholm är från MP och kör ofta runt på en elscooter men hoppas han tar hand om den.
   En vacker vårdag har vi haft och det ser lovande ut inför morgondagen.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Spännande med dykare, klart du blev nyfiken, jag visste inte vad det var så ropade på min man…..första sa han kassaskåp, men tog sen fram ett förstoringsglas och gissar att båda är värmefläktar,-)
  Fast kassaskåp lät ju mer spännande.
  BRA att städa i åar och sjöar, så mycket som slängs, tyvärr!
  Fyrisån har ju städats, .
  OJ så mycket som plockats upp! Skrämmande att folk bara hivar ner i vatten.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, verkligen! Och ett lovvärt arbetet gör de med att rensa. Vi tänkte att kanske ett lik skulle komma upp. För det gjorde det här för många år sedan. Dykare kom upp med det.
   Tack för förslaget. Värmefläkt kan det helt klart var. Hälsa maken och tacka. Kassaskåp tror jag aldrig dykarna hade fått upp för de är ju ofta tunga. Men mer spännande hade det ju varit.
   Bedrövligt att folk bara slänger i saker utan att tänka.
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Spännande och vad fint projekt att plocka upp skräp . Det är inte klokt vad människor slänger och skräpar ner i naturen.
  Men hu vad tungt att dyka upp med en hel cykel eller som du skrev, en toastol, en sådan är ju tung.

  Hoppas att ni har lika fint väder i Stockholm som vi har här.
  Må gott!

  Kramar

  1. Intressant var det att följa det hela men samtidigt så trist att projektet ens ska behövas. Men det gör det ju. För miljön är viktig. Och i Stockholm är det gott om platser där man kan dumpa större saker man inte ska ha kvar.Dykarna är jätteduktiga och gör detta på helt ideell basis. Jag trodde kansk eatt ett lik skulle komma upp. För det har vi sett för många år sedan. Men då blev det tursamt nog inte.
   Strålande väder här så vi njuter.
   Kram och ha det så gott du kan.

 6. Spännande att följa dykarna och se vad de gör för fynd. Jättebra att de plockar upp gammalt skräp och skrot som inte hör hemma i vattnet, Roligt att du dokumenterar och delar med dig av vad som händer hos dig 🙂
  Ha en fin måndagskväll!
  Kram

  1. Detta är ju ett väldigt gott ideellt initiativ och dykarna gör stor nytta. Jag var beredd på att ett lik skulle kommit upp, för det har vi sett här för många år sedan. Men hade det varit så hade det inte kommit med i bloggen.
   Trist att folk inte begriper att sjön inte ska ha all bråte. Men detta projektet; “Rensa Mälaren/Östersjön” är ju värt att spridas.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 7. Ah, det är ju inte klokt! Att folk, inte bara kan tänka tanken, utan verkställer sådana dumheter! Helt otroligt sanslöst. Nej, jag vet. Det har väl kastats en massa saker här i älva också. Usch, inte klokt. Men så kul att ha zoomkamera och komma nära, det saknar jag ibland. Jo, jag har kameror, men. Jag har också kikare, fast då ingen bild.
  Trevlig kväll. Stor kram!

  1. Tycker detta är ett så lovvärt initiativ. Men illa att det ens ska behövas. Kanske något för dykare att satsa på i Lidköping också. Och säkerligen behövligt på många platser. Zoomkameran är jättebra och används en hel del. Kikare har vi också men som sagt det blir inga bilder.
   Önskar dig också en fin kväll.
   En härligt skön dag har det varit.
   Stor kram

 8. Snacka om “dokumentärfilm” här! Mycket bra dokumentation av projektet “Rädda Mälaren”. Du borde nästan erbjuda dina bilder till projektledaren, för själva verkar de inte fota.
  Bilden på dykaren med det röda fjuniga skägget var en höjdare:-)
  Ändå blir jag ledsen när jag ser vad folk slänger i vattnet. En cykel är illa nog, men värmefläkt, batterier och oljetunnor är ju ännu värre. Miljöförstöring när den är som sämst skulle jag säga.

  PS. Ja, tänk om det hade varit ett lik dykaren hade fiskat upp. Då hade du verkligen kunnat sälja bilderna för en bra slant till bland annat Aftonbladet . DS.

  1. Tackar! Vi såg ju att något hände på kajen nedanför men inte vad. När vi såg dykarna tänkte vi att det kanske skulle komma upp ett lik. Det såg vi här för många år sedan. Men hade det kommit upp had ejag inte haft med en bild på bloggen. Jag lovar. Men visst kunde jag ha sålt den…
   Projektet är väldigt lovvärt och jag vet att de satsat mycket på Söder Mälarstrand där mycket bråte funnits i vattnet. Även i Årstaviken och den gamla “pirathamnen ” har mycket bråte plockats upp. Men visst är det tragiskt att folk bara kastar i skiten i vattnet. Här blev det inte så stora fynd. Tacksam för det.

 9. Vilken tur jag har som har er på balkongen med stor utsikt över hamnlivet, vardagslivet i Stockholm.
  Så bra att man rensar bort skräp som förorenar, vilket bra initiativ. Hejaheja!
  Sen förstår jag inte varför folk kastar saker i vattnet som de gör? Hjärnceller saknas helt enkelt, så måste det vara.
  Skönt ändå att det bara var saker och inte dödingar som dök upp ur djupet. Man kan ju förvänta sig precis vad som helst.
  Ni har verkligen inte tråkigt , allt händer i er omgivning.
  Tack Ditte, ha det bra båda två!

  1. Bra överblick har vi här uppe. Och det händer en hel del här längs kajen. Det här projektet är väldigt lovvärt men bedrövligt att det ens ska behövas. Havet och vattnen är ingen soptipp men det har somliga svårt att begripa- Hos oss var det ganska magert men jag vet att man längs Riddarfjärden och Strandvägen hittat betydligt mer. Kanske är det för att vi som bor här ändå har viss koll. Bra i så fall att vi kan verka avskräckande i det här fallet.
   Tråkigt har vi inte direkt men visst märker vi av begränsningarna. Å andra sidan jämför vi med bl.a. Spanien så är det mycket frihet ändå.
   Ha det bra ni också. Kan tänka mig att “vårbruket” är i gång.

 10. Men så passande och positivt “Rena Mälaren” när du är hemmavid och får bloggstoff från både från ovan och nedan 🙂
  Bilden av cykeln med bevarad cykelkorg är tjusig värre! Ren-t av läcker!
  Mer Dittemittisk kan det inte bli.
  Applåd och et leende fråm mig här i Solstan med kram!

  1. Jag tackar och bugar från balkongen. Vi grunnade vad det var som hände här nere på kajen. Och det var en hel del. Projektet med att “rensa Mälaren”Saltsjön ” är verkligen bra. Men väldigt trist att det ska behövas. Så ill att folk inte tänker på vad man slänger i sjön. Här var det inte så mycket “skit” de hittade och det är vi ju glada för. Värre har det varit på Söder Mälarstrand, på norra sidan av Söder, vid Riddarfjärden.
   Och visst är jag en del “mitt i”.
   Stor kram

 11. Vilket braigt projekt! Det som INTE är bra med det hela är att projektet behövs… Hur tänker folk som dumpar alla grejer i vattnet? Helt obegripligt om du frågar mig.

  Med visst utför volontärerna ett väldigt viktigt arbete – vardagshjältar 🙂

  1. Verkligen ett lovvärt projekt! Men så illa att det ska behövas. Här var det ganska lite som fanns och det är bra i sig. Värre är det på Söder Mälarstrand vid Riddarfjärden och i en del av Årstaviken mot Hornstull. Tänk att folk ska ha så svårt att begripa att vatten inte är en soptunna eller ett skrotupplag.
   Strålande sol här idag så jag skickar soliga hälsningar.
   Ha det så bra ni kan.

 12. Så glad att se hur man städar även sjöbotten, o även här i Sverige. Jag menar, man ser hemska bilder från söderhavsöar där det ligger plast och skrammel av allehanda slag och man förfäras, men här hos oss där vattnet är grumligare och kallare där kastas väl nästan lika mycket skrot o skräp i vattnet? Vi måste ju städa framför egen dörr innan vi klandrar andra…Jättefint initiativ. Och spännande också att stå och fota med storzoomen! Kram

  1. Visst är projektet med att “rensa Mälaren/Östersjön” lovvärt. Men trist att det ändå ska behövas. Tycker att folk borde begripa bätterän att kasta sin “skit” i sjön. Men uppenbarligen inte. Hos oss här i vattnet blev det ganska små fynd och det är bra. Värre längs Riddarfjärden och Söder Mälarstrand. Jag hade bra utsikt från balkongen och zoomkameran kom väl till pass.
   Kram

  1. Visst är det ett bra projekt. Verkligen lovvärt. Nu tror jag att de som stod nära varandra var de som jobbade med projektet och kanske behövde det. De som var åskådare var mer på avstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *