På Millesgården i Stockholm pågår sedan slutet av maj och fram till den 30 januari 2022 en stor utställning ock formgivaren och illustratören Stig Lindberg (1916- 1982.) Jag hade länge tänkt att ta mig hit för ett besök, men inte förrän i tisdags blev det av. Milllesgården ligger på Lidingö, en grannkommun till Stockholm. Och på 20 minuter tar man sig smidigt hit kommunalt från City.
Millesgården var från början ett konstnärshem som skulptören Carl Milles och hans fru Olga lät bygga i början av 1900-talet. Stora delar av konstnärshemmet finns kvar och även en konsthall med en museibutik. Och utanför huvudbyggnaden utbreder sig en stor, terrasserad skulpturpark. (Mer från den kommer i morgon)
Ska man gå/cykla till och från Lidingö är det den smala Lidingöbron som gäller. Här ska fotgängare och cyklister samsas. Men en ny bro är under uppbyggnad med mer gott pm plats. Motorfordon och Lidingöbanan, spårvagnen, använder bron till höger.
Här har vi kommit över Lidingöbron .Snett till höger skymtar den tämligen nybyggda Norra Djurgårdsstaden.
På Millesgården
ville vi dels se utställningen om formgivaren m.m. Stig Larsson, dels titta runt på andra utställningar och förstås också ta en runda i den fina skulpturparken. Millesgården ligger vackert på en höjd så det är ett par rejäla backar upp men å andra sidan bjuds man på en strålande utsikt både över innerstan och inloppet till Stockholm. (Promenaden hit från Ropsten tog oss ca 25 minuter.)
Vid Millesgården välkomnas vi på många olika språk.
Vi hade i förväg bokat biljetter och hade “slot tid” till klockan 13. Vi var lite tidiga men det var inte så många besökare här så vi var välkomna in.
Vid entrén på Millesgården fanns denna kruka med mönstret “Berså” ritat av Stig Lindberg.
Utställningslokalen är rymlig och här finns mer än 400 objekt, alltifrån porslin, textilier, tapeter, emaljarbeten, bord, skisser och industridesign och illustrationer samlade. Vad gäller illustrationer så har Stig Lindberg illustrerar Lennart Hellsings bok Krakel Spektakel och finns på en särskild avdelning.
Stig Lindberg har försett Sverige med bruksföremål och design sedan 1940-talet. Stor produktivitet, lust att experimentera och stor förmåga att se till funktion, utan att göra avkall på sin fantasi har bidragit till framgångarna.
Utställningen på Millesgården visar verkligen en stor bredd. Här kaffekoppar.
Prydnadsföremål och bruksföremål. Minns ni dessa bruna alster i stengods? Så populära på 1960 och 70-talet. Här finns den gröna 50-tas servisen Colorado. Finns i olika färger.
Detta är “Kadett” den första egendesignade servis som Stig Lindberg gjorde och det redan 1941. Och visst känns den modern. Eller snarare tidlös.
Stig Lindberg och Gustavsberg
Stig LIndberg förknippar man ofta med Gustavsbergs Porslinsfabrik. Här var han konstnärlig ledare under två perioder under åren 1937 -1980. Och häremellan var han huvudlärare i keramik på konstfack i Stockholm. här fick han också en professorstitel. Det var bredd på produktionen med bla. serviser, offentlig konst, bilder, skulpturer, glödlampor, lampor, möbler, tyger, tv-apparater och sanitetsgods.
Under Stig Lindbergs första tid på Gustavsberg kom han att bli en del av folkrörelsen “Konsumentföreningen” KF. Detta skapade ekonomiska förutsättningar för utveckling inom fabriken. KF köpte och startade flera företag bl.a. Luma som tillverkade just glödlampor, teve och radioapparater. Något som gav inspiration till både Lindberg och andra var tanken på “en vackrare vardag för alla”. Det som tillverkades skulle kunna köpas även av de som inte hade så mycket pengar.
Mer från utställningen
Variationen av Stig Lindbergs produktion som visas här på Millesgården är stor. Här exempel på knappar
Mer av Stig Lindberg.
Vas och/eller ljusstake? Beror helt på hur man placerar den. Hur smart som helst.
Emalj
I början av 1960-talet var det många konstnärer som ville experimentera med olika material. Man funderade på och hur konst i större format för offentlig utsmyckning skulle kunna te sig. Och just efterfrågan på offentlig konst ökade i samband med att bostadsbyggandet ökade. En viss procent av produktionskostnaden skulle gå till just till utsmyckning av bostadsområden.
Gustavsberg och porslinsfabriken tillverkade sedan lång tid tillbaka emaljerade badkar och detta kom Stig Lindberg att utveckla genom att ge dem färg. Så en ateljé kom till i porslinsfabriken för att utveckla tekniken.Här jobbade många konstnärer sida vid sida för att se vad man kunde få fram.Och resultatet av detta kan man idag se runt om på många platser i Sverige.
I konsthallen på Millesgården och med på utställningen finns detta verk i emalj av Stig Lindberg.
Emaljhörnan. Så härliga föremål. Ett blått och ett rött bord och ovanför dem mindre tavlor. Jag fastnade extra för de läckra , färgglada grillarna.
Textilier och Stig lLndverg
Astrid Sampe (1909- 2002) var ansvarig för textilkammaren på varuhuset NK mellan 1937 och 1971. Hon var uppvuxen i textilstaden Borås och kom att bli en stor drivkraft inom svensk textildesign. från 1940 till slutet av 1900-talet. Astrid Sampe var en pionjär inom industridesign och gjorde de första dataprogrammerade mönstren i samarbete med IBM. Färgstarka , grafiska och geometriska linjer kännetecknade hennes design.Detta var något helt nytt på 1940-talet då man höll sig till det mer modesta vad gällde mönster.
Stig Lindberg och Astrid Sampe var goda vänner och i slutet av 1940-talet kom de att samarbeta. Resultatet blev ett 40-tal färgstaka tygtryck och de första visades på en utställning på NK 1947. Astrid Sampe hade ett stort nätverk av formgivare och konstnärer som hjälpte henne att skapa nya mönster; till textilkammaren; bl.a Viola Gråsten, Lisbeth och Gocken Jobs och Tyra Lundgren.
Alldeles bredvid Millesgården ligger hotell Scandic Foresta, tidigare bara Foresta. NÄr hotellet var nybyggt 1957 inredde Astrid Sampe rummen och handfaten i badrummen var designande av Stig Lindberg.
Några av de textilier som Stig Lindberg och Astrid Sampe samarbetat kring.
Vad roligt att få följa med hit och se utställningen.Stig Lindberg är ju välkänd men jag visste inte att han var så mångsidig. Tack för fin guidning och fina bilder.
Vad roligt att du hittat hit och att du följde med på utställningen. Utställningen var riktigt rolig att se och en del känns igen men mycket nytt fick jag både veta och se.
Vilken nostalgitripp! Och fortfarande är Stig Lindberg lika aktuell. Hade ingen aning om att han hade så många strängar på sin lyra. Kul samarbete med Astrid Sampe och NK.
Just så kändes det. Mycket kände jag igen och mycket var helt nytt. Detta med emalj och textilier var ny kunskap för mig.
Jag är ett äkta Lindberg-fan. Såg utställningen i Gustafsberg för något år sedan, har servisen Birka som jag önskade mig när jag var i 20-årsåldern och inte hade en susning om design, egentligen, gick bara på min egen lust …
Ska ta mig till Millesgården också, oklart när dock.
Jag också! Såg också utställningen i Gustavsberg men utställningen här på Millesgården är mer all round och absolut värd ett besök. Vad roligt att du har servisen Birka. Och den är ju “evig,” precis som Stig Lindbergs andra alster. Tyvärr sålde jag en servis av Stig Lindberg som jag ärvde av mina föräldrar. Ångrar det verkligen. (Ärvde tre stycken så det var knepigt att bestämma vila två jag skulle ha kvar.) Har dock lita annat som han formgett.
Ett klart inbjudande museum. Sånt man känner igen! Kul att se bilder på grejer man känner igen! Kram!
Milllesgården är alltid trevligt att besöka men nu hade vi fokus på utställningen med/av Stig Lindberg. Statyerna har vi sett många gånger men de kan man se ofta. Kul att du också känner igen det som Stig Lindberg designat. Han är verkligen mångsidig.
Kram
Tack för den trevliga och intressanta utflykten! Stig Lindberg har gjort många snygga saker!
Ha en fin kväll!
Kram
Jätteroligt att du var med hit. Och visst är det mycket man känner igen och som har hängt med sedan 1940-talet. Jag tyckte det var extra roligt med emaljföremålen och de vackra tygerna. Ja, porslinet också.
Kram
Läckert! Stig Lindberg var långt före sin tid skulle jag säga. Hans serviser känns verkligen stilrena och moderna. Älskar även hans emaljalster. Så färgglada och ursnygga.
Sedan undrar jag när den nya Lidingöbron äntligen kommer bli klar. Man har ju hållit på i drygt två år utan någon större utveckling…
Visst var han! Inte kunde man datera den blå teservisen till 1940-talet. Känns som om Stig Lindberg och hans design är evig. Emaljen har jag inte sett tidigare och fastnade länge här. Både vid tavlorna, borden och grillarna.
Vad gäller Lidingöbron berättade väninnan Agneta som bor på Lidingö att det hänt “en del” under våren. Men säkert behövs ytterligare minst ett år. Den nuvarande är ju verkligen en utmaning.
Jodå tack, det är säkert en väldigt intressant utställning, av en begåvad och mångsidig formgivare! Skulle gärna se den och skall göra ett försök, om jag hinner!? Men du, tack i alla fall för titten, det tillförde en del!
Vi hade glädje av utställningen och den var mer omfattande, “bredare” än den jag så på Gustavsberg för ett par år sedan. Emaljarbetena och tygerna var jag inte så bekant med.
Nu fick du ett litet smakprov härifrån. Roligt att du var med.
Så många underbara föremål och hästarna är riktiga favoriter.
Visst har Stig Lindberg designat mycket och inom så olika områden. Mycket här på utställningen som jag blev förtjust i.Hästarna inte minst.
Pinsamt nog har jag aldrig varit ute på Millesgården, men det ligger ju kvar. Å så mycket fint Stig L har gjort! Har ju själv köpt muggar gjorda av honom på Coop, det första gången jag hörde talas om honom, så mycket fint han gjort!
Nu dags att rusa mot jobbet!
Ha det gott!
Kram
Du hinner ta dig hit. Och en vacker vår eller sommardag är det än vackrare med terrasserna och Milles skulpturer. Men nu var det fokus på tig Lindberg.
Vad roligt att du har muggar som han gjort. Jag har några saker men tyvärr sålde jag en servis som jag ärvde av mina föräldrar. Ärvde tre serviser och kunde ta två. Ett felaktigt beslut jag får leva med.
Hoppas du haft en bra dag. Önskar dig en bra jobbnatt.
Kram
Tack för rundvandringen! Verkligen informativ med rikligt av vackra bilder på hans konst, mycket som jag ej visste.
Såg att bloggvännen Musikanta också har varit på Millesgården och bloggar om det just idag.
Trevlig kväll.
Stor kram!
Ett lyckat besök blev det och perfekt med “slot tider”. Stig Lindberg har ju hängt med länge och hans design är ju evig. Fint också att strosa runt i skulpturparken. Fick “flash back” från den tiden då jag jobbade som guide i Stockholm och var ofta var här. Jätteroligt det också-
Kul att din bloggvän “Musikanta” ockås varit här.
Stor kram
Tack för att jag fick följa med på utställningen, populära och dyra saker idag.
Roligt att du var med. Och tänk att det Stig Lindberg formgivit fortfarande är lika aktuellt. Och idag till helt andra priser än det var.
Här fick jag lite mer kött på benen genom att läsa ditt mycket intressanta inlägg. Mirren med barnbarnet Clarissa, Kent och jag var ju där för några veckor sedan, som jag skrivit om i min blogg, och jag var oerhört imponerad av utställningen. Kul att jag fick reda på vad de vackra plattorna på fondväggen hade för ursprung. Du hade tydligen också fallit för Springarna.
Ingrid
Vad roligt att du också varit här och visst var det en intressant utställning. Såg för några år sedan i Gustavsberg en mindre utställning med Stig Lindberg som också var väldigt bra. Tänk att hans design är “evig”. Har några föremål som han formgivit och är så glad över dem. Hade också en servis som jag ärvde efter mina föräldrar men som jag tyvärr sålde. (Ärvde tre stora serviser och hade inte plats för alla. Men att denna såldes ångrar jag)
Jag var också så fascinerad av föremålen i emalj och av tygerna.
Nu ska jag titta in till dig-
Så mycket fint, gillar hans speciella hästar mycket, kände inte till textilierna. Jag är ju en 60-70talsdiggare så det mesta passar mig ypperligt och den blå kannan är tidlös medan jag inte tycker de bruna murriga är så snygga i en servis.
Absolut ett ställe att besöka om jag får chansen.
Kram och tack för titten
Visst finns det mycket fint här och som många har eller haft hemma. Jag kände inte heller till textilierna och inte det som var tillverkat i emalj. Men nu så. Det bruna minns jag så väl och hade några muggar och tallrikar som Stig Lindberg formgivit men gav bort det just för att jag inte gillade det bruna. Men på 70-talet var detta modernt så antar det var därför jag köpte dem.
Nu har du ju varit här och fått en titt, men kommer du till huvudstaden och utställningen pågår så är den absolut värd ett besök. Ja, hela Millesgården är det i och för sig.
Kram
Millesgården är alltid värd ett besök och har så fina och intressanta utställningar. Dessutom är miljön fantastisk. Denna hade jag väldigt gärna velat se!
Kram och god kväll!
Det var nu ett tag sedan jag var här men nu så. Och visst har de bra utställningar och som fint komplement även den vackra skulpturparken. Stig Lindbergs design är ju på något sätt evig.
Kanske hinner du se utställningen innan den upphör.
Kram
Vilken spännande utställning! Jag måste nog försöka ta mig hit (har faktiskt aldrig varit på Millesgården och länge tänkt åka dit) eftersom jag älskar Stig Lindbergs design. Så många fina saker att titta på!
Utställningen var verkligt bra och här fanns mycket av det mesta från Stig Lindbergs design. Och Millesgården bjuder ju även på den vackra statyparken och andra utställningar inne i Olga och Carl Milles hus. Mycket att se och uppleva.
Vilken rolig och varierad utställning! Fina föremål och fina bilder 🙂
Ha det gott!
Millesgården är alltid så trevligt att besöka och extra roligt nu med utställningen om och med Stig Lindberg. En fin dag blev det.
Ha det fint ni också.