Stockholm

”På hemligt uppdrag” i Stockholm – En guidad tur. Del 1/2

Gårdagen bjöd oss stockholmare på ett vackert höstväder. Passade oss extra bra för vi skulle ut på hemligt uppdrag.  Vi hade anmält oss till en guidad tur i Stadsmuseets regi ; ”Bland spioner, C-byrån och en svensk tiger”.  Och visst kände vi oss förflyttade tillbaka i tiden.Till ett Stockholm under andra världskriget.  (Stadsmuseet är p.g.a. den ökade Covidsmittan stängt till 19/11 men stadsvandringarna  i deras regi fortsätter men med en begränsning på 15 deltagare.)

Stockholm. Karlaplan. Här ser det ut att vara flera som är på hemligt uppdrag. Karlaplan. Ser ut som om fler är ute på hemligt uppdrag.

På hemligt uppdrag

i andra världskrigets Stockholm. På vår guidade tur rör vi oss i stadsdelen Östermalm bland spioner, underrättelseverksamhet  och en hel del märkliga händelser. Många svenskar var milt sagt ”tyskvänligt sinnade” och som tur var fanns även motsatsen.  Många av dessa hemliga verksamheter ägde rum på Östermalm och här fanns också många av de utländska legationerna.

Vi startade i korsningen Östermalmsgatan/Skeppargatan och sedan blev det en del stopp under vägen vid några av byggnaderna som på olika sätt spelade en viktig roll under tiden 1939-45.

Vårt första stopp blev vid  det stora ”Grå huset” på Östermalmsgatan, f.d. Generalitetshuset.  Ett stort hus med två flyglar som uppfördes i etapper under åren 1912 – 1926. Byggnaden är i barockstil och utformad så att den skulle föra tankarna till 1600-talet och den svenska stormaktstiden.  Byggnaden har använts av militärstaben och som krigshögskola men är numer ett kontorshus. (Här finns bl.a. Åklagarmyndigheten)

F.d. Generalitetshuset , ”Grå huset” . (De båda flyglarna kom inte med på bild)

”En armé utan ledning är som en kropp utan själ” – Denna latinska sentens kom till  när byggnaden uppfördes  och då var Krigshögskola. Och det militära, med Krigshögskola och annan militär verksamhet fanns i byggnaden fram till 1981.

Här i huset

fanns också en general vid namn Olof Thörnell, svensk  överbefälhavare 1939- 44. Han skulle leda den svenska krigsmakten under andra världskriget.  Han var tämligen tyskvänlig och var med och firade Hitlers 50-års dag i Berlin. Detta gjorde han eftersom den  svenske statsministern Per -Albin Hansson inte var intresserad av att åka dit. (Och att Sverige delvis var tyskvänligt är/var ingen direkt hemlighet.) Tyskarna ville per tåg ta sig genom Sverige och de i beslutande ställning tillät detta ske.

Stockholm- Östermalm. Östermalmsgatan. F.d Generalitetshuset. Änglarna här är troligen inte ute på hemligt uppdrag. Mer som prydnad.   Statyn ”Änglar” av Carl Milles finns vid huvudentrén. Tror dock inte de varit här på hemligt uppdrag. Men byggnaden i övrigt har varit säte för en hel del av den varan.

Dokument som blev betydelsefulla

Karlavägen. Och visst finns det likheter med Katarina Bangata hemma på Söder och den allé som finns där. Och det är inte bara allén här som förenar utan Södermalm och Östermalm har båda sina rötter i att ha varit fattiga stadsdelar. 

Här på Karlavägen låg den polska legationen. Och när Tyskland den 1/9-1939 invaderade Polen så blev den judiska befolkningen synnerligen hårt drabbad. Här kom några svenska affärsmän att engagera sig starkt. En av dem var Sven Norman som då var chef för ASEA i Polen och chefen för Svenska Tändsticksaktiebolaget i Polen Carl Herslow. Dessa båda och några andra svenska affärsmän kom att kallas för Warszavasvenskarna och engagerade sig i den polska motståndsrörelsen.

Sven Norrman blev efter den tyska ockupationen stationerad i Stockholm men gjorde resor till Polen varannan eller var tredje månad. I Polen tog han sig in i flera judiska ghetton i Warszawa och lyckades i en dubbelbottnad resväska få med sig brev/dokument härifrån. Dokument där judarna i detalj beskrev livet i ghettona  Fasansfull läsning. Och detta som hände här hade världen varit ovetande om fram till nu maj 1942. Men det var många som inte alls trodde på att denna dokumentation och det blev i många länder censur. Man ansåg att detta var skräckpropaganda.

Dagens guide från Stadsmuseet berättade engagerat om olika händelser och människoöden här under andra världskriget.

Hemliga koder

Här i huset, vid Karlaplan, där Maximteatern nu har sina lokaler,  har en hel del spännande händelser inträffat. Och det handlar och kodning av chiffer .Tyskarna hade en chiffermaskin som automatiskt kunde varieras på ”miljoner” olika sätt. Hitler kände sig säker på att han hemliga meddelanden inte skulle kunna förstås av de allierade. Men se där gick han på en nit. För i Uppsala fanns en en professor i matematik, Arne Beurling och honom hade inte Hitler alls  räknat med-  Tyskarna slog den 22/6 1941 till mot Sovjetunionen som helt blev tagna på sängen. Men i Sverige Han knäckte nämligen Hitlers hemliga kod och man fick veta att det inte var risk för en invasion av Sverige.  Men det skulle bli många händelser här i huset.  Mer om detta  chifferknäckande finns att läsa  här.

Karlaplan. Maximteatern. Här i huset var den svenske matematikern Arne Beurling på hemligt uppdrag. Och uppdragen kom att bli många. Här i huset var den svenska matematikern från Uppsala, Arne Beurling, på hemligt uppdrag. Och uppdragen kom att bli många.  

Och det hemliga uppdraget fortsätter i morgon.

38 svar på ””På hemligt uppdrag” i Stockholm – En guidad tur. Del 1/2”

  1. ”Om detta må ni berätta” … boken av Stéphan Bruchfeld, om förintelsen 1933 -1945 kommer för mig när jag läser om dig ”på hemligt uppdrag” . Den sidan av saken vad som ägde rum i hemligheter som ju faktiskt blev till hjälp också. Det är så intressant att att tänka på vad som skedde bakom den svenska neutraliteten. Och hur det var att leva som människa denna tiden för världen i delar.
    Riktigt spännande Ditte att följa med på hemligt uppdrag! Tänkte den första bilden visade guiderna 🙂 Änglarna framför entrén där blir onekligen också spännande i sammanhangen! Ses imorgon!
    Stor kram och god onsdagsafton!

    1. Ja, den boken kom för mig också. Har läst den. Och vad gäller den svenska s.k. neutraliteten så fanns massor av tyskvänlighet. Nej, den första bilden var två deltagare som gick ”all in”. Jättekul tycker jag.
      Ja, vis ses i morgon.
      Och du! Jag kan tipsa om tre böcker som tar upp detta med kvinnorna och andra världskrigets Stockholm. ”Sekreterarklubben” av Jan Bergman och två böcker av Denise Rudberg ”Det första chiffret” och ”En andra allians”. Tror de alla tre finns på Storytel.
      Stor kram

    1. Vi hade verkligen tur med både väder och den guidade turen. Mycket intressant att lyssna till.
      Min pappa var verksam med en hel del olika uppdrag av speciell karaktär under andra världskriget både i Sverige, Norge, England, Skottland och Frankrike så det var extra roligt att få veta mer om verksamheterna i Stockholm.

  2. Intressant!
    Många var modiga och gjorde mycket, Att knäcka koden, jag ryser, så bra! Och att smuggla ut viktiga dokument, beskrivningar hur de hade det.
    Och tyvärr var många svenskar tyskvänliga under andra världskriget.
    Ska läsa mer om chifferknäckande!
    Ha det jättefint
    KRAM Primrose ,-)

    1. Det var verkligen både spännande och intressant här på vandringen.Fick veta en hel del jag inte riktigt kände till innan.Och visst är det sorligt med de svenskar som var tyskvänliga. Illa!
      Det finns två böcker jag kan tipsa dig om som tar upp kvinnors situation under den här tiden och just i Stockholm ”Sekreterarklubben” av Jan Bergman och ”Det första chiffret” av Denise Rudberg. Båda är riktigt bra och även lätta att läsa-
      Ha det fint du också.
      Kram

  3. Jag trodde innan att det var du som jobbade hemligt 😀 men detta uppdrag att delta var ju jätteintressant!
    Förstår att du kunde mycket av historien redan innan, men ändå roligt att höra någon annan berätta.
    Ja, du världen.
    Trevlig kväll!
    Stor kram!

    1. Nej, då! Inte alls.Men hemligt var det ju. I alla fall förr. En väldigt givande och intressant runda. Och en hel del här var nytt för mig.
      Önskar dig också en fin kväll.
      Kram

  4. Vilken spännande tur ni bokade in er på. Det betyder verkligen mycket att ha en bra guide för många hus bär på en intressant historia. Att känna sin egen stad är verkligen inte fel!

    Kram och god kväll!

    1. Här var det både byggnaderna och vad som hänt i dem som var verkligt intressant. Och även om jag kan en hel del om detta fick jag veta mycket jag inte visste. Har också läst ”Sekreterarklubben” av Jan Bergman och ett par böckerav Denise Rudberg (rikyigt bra…) ”En andra allians” och ”Det första chiffret” som just handlar om Stockholm under den här tiden och kvinnors roll i det hela.
      Önskar dig också en fin kväll.
      Kram

  5. Stadsmuseet är en av mina favoriter i Stockholm med deras stadsvandringar och den här var ju intressant. Generalitetshuset brukar kallas för gamla MSB och har för mig att det brukar vara kurser och konferenser där.
    Jag gillar bilden som du tog vid Karlaplan med de hattprydda herrarna. De passade verkligen in under er stadsvandring. 🙂

    1. Verkligen en intressant vandring. ”Grå huset” har jag besökt några gånger när det var militärt och då tillsammans med min pappa. Byggnaden förekommer ju en hel del även i Guillos böcker om Hamilton. Säkert är det idag både kurser och konferenser här för militären har ju lämnat och bor nu på Lidingövägen.
      Vandringen var verkligen intressant och jag fastnade mycket för de svenskar som från Polen smugglade ut dokument så att världen skulle få veta vad som pågick i Warszawas getton.För man kan ju inte i sammanhanget direkt påstå att Sverige var så neutralt.
      De hattprydda herrarna var med på vandringen och gick ”all in”. Jättekul-

  6. Jätteintressant! Tänker helt osökt på såväl Enigma och olika böcker jag har läst samt filmer jag sett om just den polska och franska motståndsrörelsen. För att inte nämna Jan Guillous serie Det stora århundradet och familjen Lauritsen. Ja, åsså var väl din pappa också i högsta grad inblandad i motståndet mot tyskarna om jag inte minns fel. Ser redan nu fram emot del 2 av din vandring:-)

    1. Det var verkligen intressant och jag fastnade både för chiffret och svensken Sven Norman som såg tappert såg till att världen fick veta vad judarna fick genomlida i ghettona i Warszawa. ”Grå huset” har jag besökt tillsammans med min pappa och vet ju att det också förekommer en hel del i Guillous böcker om Hamilton och även i andra böcker han skrivit. Jodå, pappa var mycket inblandad i mycket av det mesta. Och var en absolut motståndare till Tyskland och hade absolut inget till övers för de svenskar som var tyskvänliga.

  7. Vilken fantastisk rundvandring!
    Så bra att du tar upp tyskvänligheten i Sverige innan och under andra världskriget. Viktigt att inte glömma.
    Förvånar mig heller inte att mycket rörde sig på Östermalm på denna tid. Inte minst adel, militär och industriidkare var nazister.
    Nu ska jag läsa vidare!

    1. Det var verkligen en intressant vandring. Och jag fastnade helt klart för Sven Norman och de andra Warszawasvenskar som smugglade ut dokumenten om hur det var i de judiska ghettona och lät världen få veta. Och det s.k. neutrala Sverige var inte direkt så neutralt.
      Mycket modern historia här –

    1. Väldigt intressant. Och extra intressant var att får veta mer om de svenskar som såg till att världen fick veta vad som pågick i de judiska ghettona i Warszawa. För om detta visst man inget.Men allt var givande och ett stort stycke historia där jag väl kände till en del men en del var för mig ny kunskap.

  8. Oj så spännande, tack för att vi fick vara med på ett hörn!
    Å tänk att min yngste son och hans flickvän bor i kvarteret framför Maximteatern, i andra hand visserligen, Grevgatan är adressen.
    Ser fram emot del 2!
    HA det gott!
    Kram

    1. Det var det! Ja, då bor de verkligen i spännande kvarter. Det finns ett par böcker skrivna om just kvinnornas roll här i Stockholm under andra världskriget ”Sekreterarklubbeb” av Jan Bergman och ””Det första chiffret” av Denise Rudberg. Båda är bra.
      Kul att du gick med. Del två kommer idag.
      Kram

  9. Så intressant, så spännande och också minnesvärt. Det är inte särskilt längesedan ens..Du får vara med om mycket roligt du Ditte, även om historien som sådan inte är det till fullo.
    Det fanns många tyskvänliga här på ön också men det var innan man förstod vad som var på gång, sen blev det en rejäl kappvändning, tack och lov. Men det är sådant som ingen vill tala om längre men också på den tiden fanns en viss polarisering, familjemedlemmar som inte kunde tala med varandra osv. Precis som det är nu också på många ställen i världen.
    Tack för den här vandringen med förtecken av historia!

    1. Det var en givande vandring. En del kände jag till men en del var nytt. Detta med ”Warszawasvenskarna” kände jag bara flyktigt till.
      Jag för står att det fanns tyskvänliga på er ö också. De fanns lite varstans. Tyvärr.
      Väldigt trevligt att du gick med.

    1. Det var verkligen intressant. En del kände jag till men annat var nytt för mig. Blev tagen av historien om Warszawasvenskarna som smugglade ut dokument från ghettona och desan kunde berätta för världen vad som pågick. Att det sedan var många som inte trodde på det hela var givetvis hemskt.
      Kram

  10. Det här är både spännande, viktigt och intressant! Vilken bra idé med hemliga guidningar!
    Jag tror att Set Mattsson skrev om verksamheten på Karlavägen 4 i en av sina böcker. Spännande värre!
    Vilken trevlig vandring. Dessutom troligen en bra guide som kunde få upp intresset!
    Kramar

    1. Jag får utskick varje vecka från Stadsmuseet och vi bestämde oss för att hänga på. Verkligen intressant. En del visst jag men detta med ”Warszawasvenskarna” var i stort sett nytt. Tack för tipset om Set Mattsson ska genast titta efter den. Jan Bergman skrev en riktigt bra bok ”Sekreterarklubben” som tog upp kvinnors situation den här tiden. Även Denise Rudberg (som jag annars inte direkt gillat) har skrivit två böcker också om denna tid och med fokus på kvinnor. Den första ”Det första chiffret” och ”En andra allians”. Riktigt bra båda.
      Guiden var också riktigt bra och det gjorde sitt till.
      Kram

  11. Så spännande och intressant. Roligt och trevligt att få vara med.
    Förr om åren gick jag och Mysingen på många stadsvandringar. Vi har gått inne i Stockholm och Solna och det har varit trevligt och givande. Saknar dessa vandringar.
    Vackra bilder fick du också.
    Tack för detta. Mycket av denna information visste jag inte.
    Ha en trevlig dag.
    Varm kram!

    1. Vad roligt att du var med. Och visst är det fint att gå med på dessa stadsvandringar. Vi gör det då och då och har alltid uppskattat det. Roligt att du och Mysingen också varit iväg på dessa. Kan helt klart förstå att ni tyckt om dem. I Solna har jag nog hitintills missat vandringar men ska hålla utkik.
      En del av det vi fick veta kände jag till men det blev ändå en del nytt. Fascinerades mycket av ”Warszawasvenskarna”.
      Fortsättning kommer idag.
      Önskar dig också en fin dag.
      Stor kram

  12. Vilken intressant rundvandring du tar med oss bloggläsare med, stort tack för det! Vilken kul idé att haka på en guidad tur, det ger ju en extra dimension. Det är mycket man (jag) inte kan om historia, jag har alltid valt att läsa om den lilla människan och hennes tillvaro i historiska perspektiv istället för att intressera mig för politiska skeenden. Något som gör att min kunskap haltar betänkligt.
    Nu läser jag vidare…

    1. Tack! Det var en riktigt intressant och spännande tur och vi kände oss förflyttade tillbaka till ett Stockholm under andra världskriget. Jag brukar ju titta in då och då på Stadsmuseet men nu är det stängt men stadsvandringar i deras regi är pågående. Med färre deltagare. Håller med dig, den lilla människan intresserar mig också. Och här fick vi det också. Och när vi var på Norrmalmstorg så tänkte verkligen på dig.Vet ju att du jobbat här i många år.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *