Torrevieja

På gatan – På en gatuservering i Torrevieja

Visst har vi det fortfarande varmt här i Torrevieja även om det nu med +30 är svalare än tidigare. Så dagtid rör vi oss inte så mycket och söker oss skugga men visst blir det  kortare rundor på 4-5 km. Idag bestämde vi träff med vännerna Ami och Patrik och slog oss ganska snart ner i skuggan på en gatuservering. Alltså en restaurang/tapasbar/servering som just har sina bord och stolar på gatan. Och här blev vi sittandes i ett par timmar.

Vi är på väg för att möta Ami och Patrik och det blev ett fotostopp hos dessa vackra hibiskusar.

På gatan

och på en gatuservering kändes som en passade rubrik till dagens inlägg. Här i stan finns det gott om dessa gatuserveringar och för att liksom markera var gränsen mellan fordon och restaurangen går sätter man ofta upp blomlådor.

Torrevieja . Många restauranger av det mindre slaget har ofta sina bord och stolar på gatan- Ibland på båda sidor. På gatan, på båda sidor, har den här serveringen sina bord och stolar. Och ägaren kommer ut och tar upp beställningarna. Ofta här ingår en liten “tapa,” en munsbit när man beställer en dryck. Här fick vi spansk potatis och lökomelett; “tortilla”

Vad gäller tapas så ordnas i Torrevieja ett par gånger om året “tapasrundor”. Olika restauranger serverar sina specialiteter. Ofta är det är ett  pris  som gäller för en tapa och en dryck och förr var det 2.50 euro. Detta är också en t Välkomna med på en tapasrunda

Riktigt gott med spansk tortilla. (Omelett med potatis och lök)

Gatorna är ju smala och inte alltid dimensionerade för stora lastbilar. Här kom inte lastbilen fram eftersom ett par av parasollerna på serveringen var i vägen. Men rådlös är man inte.

Torrevieja . Här på gatan ska serveringar samsas med bilar och ibland även lastbilar- Så det kan bli trångt. Detta är ingen gågata utan trafiken, visserligen enkelriktad, ska ta sig fram på gatan. Men det är inte så ofta det kommer fordon av denna storlek. Chauffören klev ur bilen och tittade på parasollet  och en dam vid vårt grannbordet kom till hjälp.

Chauffören och en gäst på baren tar ner parasollet.

Trångt är det och knappt om utrymmet. Undrar just om restaurangens bord, stolar och blomlådor ska klara sig utan att bli påkörda. 

När parasollet är nerfällt gör den stora lastbilen ett försök att passera. Ska det gå?

Nu samsas både lastbilen och restaurangens gäster om utrymmet på gatan . Och det finns plats för alla. Gästerna sitter kvar på gatan vid sina bord och lastbilen kör sakta förbi. Milt sagt med små marginaler.

Extra tilldelning

Gatuserveringen där vi befinner oss har kinesiska ägare och han kommer så med lite chips och “varnar” för toppingen. Men maken och jag är vana vid viss hetta från våra år då vi bodde i Peking. Men Kina är ju ett väldigt stort land så de olika “köken” är många och så även styrkan på maten. Och längre söderut i Kina är maten generellt betydligt starkare än i norr.

Starka chips. 

Intet ont anande tog vi var sitt chips med en liten röd droppe. Och här kan en prata om “hett”. Mycket stark chili fanns det i denna lilla röda droppe.

Här nedan är det Ami som är fotograf  och gjorde en bildserie. Är säker på att  det går att läsa av mitt ansiktsuttryck vad jag tyckte.

 

Stort tack för en fin och rolig eftermiddag

30 svar på ”På gatan – På en gatuservering i Torrevieja”

 1. Det här med het mat är verkligen något som varierar. Själv tycker jag gärna det får vara ganska rejält med hetta i maten. För 15 år sedan besökte jag Indien för första gången och reste runt några veckor i Rajasthan med en infödd indier som reseledare. En dag vid middagen satt jag bredvid honom och eftersom han beställde något som inte fanns på menyn fick jag frågan om jag ville smaka på hans rätt och då fick jag också erfara vad kryddstark mat var…

  1. Japp! Då vet du precis. Jag gillar också “het mat” men det finns gränser- Har också testat stark mat i Asien och då talar vi STARK precis som den du fick testa. Ris, banan och gurka kan lindra men idag hade vi inget av det till hands.
   Erfarenheterna berikar

 2. Ett väldigt roligt inlägg på sitt sätt 😀 Ja, så det kan bli. FÖrstår att det brändes i munnen på dig! Trots att du är van vid stark mat! Då gäller det att ha lämplig vätska till hands…
  Otroligt hur de stora fordonen kan slinka förbi, chaufförerna är skickliga.

  Jag säger god kväll denna lördag och känner mig nöjd med dagen.
  Stor kram!

  1. Tack! Och just så här var det. Vi hade riktigt roligt.
   Och droppen på chipsen var jättestark i smaken och vi är ändå vana vid ganska stark mat.
   När det är stark mat ska man inte dricka vatten utan det är gurka, banan eller ris som gäller.Men inget hade vi så det fick ändå bli lite vatten. Men det hjälper inte
   Man fick de fälla ner ett par av restaurangens parasoller för att lastbilen skulle kunna köra förbi och sen åkte de upp igen-.
   Här njuter vi i den behagliga kvällen med +27 och sitter kvar länge på terrassen-
   Härligt att di haft en bra lördag. Vi också.
   Stor kram

 3. Hahaha! Den röda droppen var alltså inte sur utan “bara” het:-)
  Snacka om att sitta mitt i smeten på den serveringen. Har alltid beundrat lastbils- och busschaufförerna i Spanien. Det är ju verkligen ofta ett millimeterjobb dom får utföra på dessa gator. Typiskt spanskt. Här stänger man av gatorna för trafik under sommartid. Smartare…

  1. Jo, den röda droppen var het. Extremt! Bland det hetaste jag testat och jag har testat mycket.
   Jodå, vi satt mitt i smeten och lastbilen kunde passera när ett par parasoller fällts ner. Millimeterjobb var det verkligen.
   Ja, smartare i Stockholm med dessa “sommargator”. Absolut- Men vi hade mycket att titta på.

 4. Tack för att du bjuder så generöst på dig själv när du grimaserar och stoppar i dig den röda droppen! 🙂 Hett kan vara väldigt hett ibland. Jag beundrar alla de där stora fordonsförarna och deras enorma tålamod att snirkla sig förbi på de mest trånga ställen man kan tänka sig. Precis så är det här också.
  Skönt att ni nu bara har + 27 grader. Vi har lite mera helt plötsligt…men bara någon enda liten grad.
  Ha en skön kväll!
  Kram

  1. Detta var rejält starkt och jag tycker Amis dokumentation blev riktigt bra. Vi är ju vana vid stark mat men se detta var utöver det. Milt sagt.
   Och sen denna stora lastbil som skulle passera mellan blomlådor, bord, stolar, parasoller och gäster.
   Nu är det mer behagligt vad gäller temperatur och det känns bra. Några grader under +30 gör underverk.
   Tack, sitter på terrassen i sena kvällen och det är riktigt behagligt.
   Hoppas ni haft en bra dag.
   kram

 5. Det blev ju lite kul det här också. Det behöver förstås inte betyda att fordonsföraren är stor, menade bara att de är duktiga på att föra fram stora fordon. Men det fattade du säkert redan 🙂

 6. Oj det där var starkt förstår jag! Alltid så imponerad av att se de stora lastbilarna på de små gatorna genom byar och i bergen. Även i stora Torrevieja får de bevisligen också visa sin navigeringsförmåga.

  1. Japp! Det var rejält starkt. Stark mat är vi ganska vana vid men detta var tämligen koncentrerat, om man säger så. Bäst att helst stoppa in ris, gurka eller banan i munnen för att lindra.
   I Stockholm har man gjort om många gator till “sommargator” där det är förbjudet med biltrafik och bänkar, blommor och utökade serveringar finns. E god idé som fungerar.
   Här ska ju ibland serveringar på gatan samsas med trafiken och då kan ett och annat parasoll behöva att flyttas på.

  1. “Droppen” var extremt het men vi blev varnade innan. Var nog det starkaste “hetaste” jag upplevt. Då har vi ändå bott ett antal år i Kina och vistats en del i Asien-
   En fin och rolig eftermiddag blev det.
   kram

 7. Vilket drama det blev med den jättestora bilen på den smaka gatan. Ser enorm ut på dina bilder.
  Det där med riktigt het Nat, har jag aldrig fattat. Det finns ju så många goda kryddor, som smakar och förhöjer smaken på maten. Men när det bara bränner och all smak försvinner! Förstår inte det. Har det med matsmältning att göra?
  30 grader i skuggan, det har vi nästan blivit vana vid oxå. Men några 5 km promenader blir det inte då. En cykelrunda på någon mil funkar bra.
  Gissar att det fläktar mer hos er! Vid våra kuster “kan” man ju oxå röra sig mer I värmen, än vad man känner för här i inlandet.
  Ha det fint! Kram

  1. Bilen var verkligen jättestor och kan tänka mig att det inte är vanligt med denna typ av fordon på gatan bland bord, stolar, parasoller och blomlådor.
   Här tror jag att ägaren, en kines, ville skoja med oss. Han varnade också ordentligt innan. Men på många ställen i Indien och delar av främst södra Kina och även i Thailand så förekommer dessa rejält starka “smakförhöjare”. Nåja, det tycker ju inte vi.
   Vi tar pauser när vi går och då fungerar det ok. Vi har cyklar men höften vill inte och det är ganska backigt. Men förr har vi cyklat här väldigt mycket.
   Vissa dagar står det helt still till eftermiddagsbrisen kommer och sen är det stundtals väldigt fuktigt. Kan tänka mig att ni i inlandet har det rejält hett.
   Ha det bra du också.
   Kram

 8. Den där droppen kunde ni varit utan. Såg på en chiliätartävling på TV för ett tag sedan, fy, jag förstår inte hur man frivilligt utsätter sig för det. Bra fångat av Ami men stackars dig. ♡

  1. Visst kunde vi och vo blev varnade innan. Men kul att testa var det. Och det gjorde vi ytterst lite men, det räckte.
   Några extra skratt blev det också och Ami var snabb med kameran.

 9. Ja, att döma av ditt ansiktsuttryck, såg riktigt njutbart ut. 😀
  För övrigt så ni också ut att ha haft en riktigt mysig dag.

  1. Ansiktet speglade nog styrkan i det hela. Och “hett” var det.
   Och visst hade vi en trevlig eftermiddag.
   Önskar er en fin söndag.

 10. Vilken härlig bildserie! Av bilderna att döma så förstår jag att det var verkligen hett och starkt! Tror inte att det hade varit något för mig även om jag gillar när det är lite sting i maten. Det finns dock en gräns… Nåja, en härlig eftermiddag blev det i alla fall 😀

  Kram och god söndag!

  1. Ja, Ami var snabb här med kameran och det var en hel del sting i denna lilla sås. Inte direkt i chipsen. Ris, gurka elller banan är bra att svalka med men se det hade vi inget tillgängligt-
   Och en fin eftermiddag blev det.
   Önskar dig också en skön söndag.
   Kram

 11. “Tapasrundor” har jag läst om hos allas vår Ama, riktigt fint ju och framförallt: Gott!!
  Men en “Tapasrunda vill jag prova på någon gång när vi åker ner igen. 🙂

  Stark mat är något jag tycker om, fast det finns ju olika grader i helvetet har jag hört. 😉
  Alltför starkt kan man ju helst vara utan, bara att prova sig fram.

  Lastbilen där, oj oj oj, har arbetat lite med sådant här i fosterlandet en tid för många år sedan, riktigt så trångt var det inte här, hujeda mej.

  Ha en fin söndag Ditte.

  1. Tapasrundorna har vi tyckt varit trevliga och inte minst genom att då testa olika varianter och restauranger. Och trevligt också att gå ett gäng.
   Tänkte igår när jag skrev inlägget att vi då och då på rundorna haft sällskap med Ama och Anders.
   Vad gäller stark mat så tycker jag det kan smaka bra. Men här var det heta droppar på chips så det blev väl hett och det överallt.

   Även lastbilen bidrog till underhållningen och den kunde till sist passer. Bra gjort av föraren. Ja, då vet du ju hur det kan vara-
   Önskar dig också en fin söndag och en bra start på veckan.

 12. Haha, ja jisses vad starkt det var. Och trots att jag tog ett chips utan kryddan domnade halva läppen bort 🤣 Men ett gott skratt blev det. Och trevligt som alltid hade vi.
  Stor kram

  1. Verkligen! Hade inte varit med om denna hetta tidigare. Men vi är alla en erfarenhet rikare.
   Och din dokumentation blev väldans bra-
   Trevligt! Absolut! Och roligt!
   Stor kram

 13. Ett härligt inlägg! Bra med samarbetet där mellan lastbilschauffören och bargästen 🙂
  Ja, det ser ut som att droppen var i hetaste laget!
  Kram

  1. Tack! Vi hade en jättetrevlig em och gatulivet piggar upp. Det gjorde i och för sig även den “heta droppen” på chipsen-
   Kram

 14. Haha, attans att inte bli förvarnad ! Men jag tycker ändå att det kunde varit värre, frisyren är fortfarande synnerligen välkammad! Du borde fått krulligt hår som stod rakt upp av hettan, hihi
  VIlken luring!
  Kram

  1. Jodå, vi blev varnade för de starka dropparna. Men vi testade. Det var nästan så att mitt spikraka hår blev lockigt.
   Ami var snabb med kameran och jag skrattade gott åt minspelet.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *