Spanien Torrevieja

På gång till grannbyn La Mata – I sällskap av strålande sol

Blåsten vi dragits med under förra veckan har dragit vidare.  Gårdagens klarblå himmel med tillhörande +21 grader lockade oss till en behaglig långpromenad. Och i strålande sol var vi alltså på gång, på väg till grannbyn La Mata som ligge på lagom promenadavstånd från Torrevieja. Lite beroende på vilken väg man väljer så är sträckan 4-5 km.

På gång mot La Mata serr man "Laguna de la Mata" en av saltsjöarna. På gång mot La Mata, en bit på väg, blickar vi västerut mot bergen och en av saltsjöarna, Laguna de la Mata.(Det finns också en “rosa” saltsjö i närheten av Torrevieja, Laguna Rosa” men den ser man inte här.)

 

På gång

var vi mot La Mata och och nästan i början av promenaden tycket jag mig se två välkända personer som klev ur en bil- Och visst var det Leffe och Ingrid. Så roligt att ses igen, även om det bara var som hastigast just nu.

Så roligt att ses igen! Nästan sju månader sedan vi sågs senast.

Att gå till La Mata innebär att det är en hel del uppför. Märks än mer påtagligt om man cyklar. Och så är det både dit och hem. Går inte att undvika backarna. Men man kan pausa ibland och titta både på hus, växter och andra som är ute och rör på sig. Varianterna på flerfamiljshus, villor, rad och parhus är stora. Och de flesta hus är vita, i alla fall om man lämnar centrum av Torrevieja. Många flerfamiljshus utanför citykärnan är i den mindre skalan och och ofta ett par tre våningar och oftast då utan hiss.

Många välvårdade flerfamiljshus med vackra trädgårdar kantar vägen där vi går.

Gott om grönska finns och palmerna kantar vägen och erbjuder skugga om så önskas.

Här har vi kommit fram till Vattenkvarnsparken. Mängder av pinjeträd breder ut sig och ger behaglig skugga. Extra skönt heta sommardagar. Men pinjeträden har också sina invånare, pinjelarverna/processionslarverna som speciellt i februari-mars kan ställa till det rejält för hundar. (Här har jag fått uppmaning om att det vore bra med en varning för de läskiga larverna.) Även människor kan reagera på dem. Men inte katter) Mer om dem i länken ovan. Ofta när vi går till La Mata passerar vi även “Aromparken” som särskild på våren har många vackra växter.

 På gång genom Vattenkvarnsparken och stannar till en stund. På gång genom Vattenkvarnsparken –

-och många fällor för processionslarverna  är uppsatta i träden. Fällorna ska hindra dem för att ta sig ner på marken.

När Vattenkvarnsparken

tar slut är det sanddynor och havet som kommer i blickfånget. Dagen till ära med extra sanddynor. Här längs stranden i La Mata ska det alltså gångvägen längs havet förstärkas och byggas om. Ett projekt som kommer att ta sin tid. Vissa sträckor av strandpromenaden är avstängda  så man får för ett tag klara sig utan havsutsikt och ta bakgatorna ett par kvarter.

Förstärkning av gångvägen in mot La Mata är på gång. Men det kommer att ta sin tid. Förstärkning av gångvägen är också på gång.

Men sedan går det att fortsätta längs havet och det gör vi gärna.

Verkligen ett strand och havsnära läge på dessa villor.

Gott om plats  denna 12 november på den kilometerlånga stranden. Och på stranden här i La  Mata blir det just aldrig trängsel. Inte ens i högsäsong.

Vi varit på gång ett bra tag  så att landa på en  “första – parkett – restaurang”  med  obruten havsutsikt lockade. Och det gjorde god mat och dryck också. Vi skulle ju gå hem också…

På gång att äta lunch i La Mata och i sällskap av obruten havsutsiktPå gång att äta lunch. Och utsikten ingår.

32 svar på ”På gång till grannbyn La Mata – I sällskap av strålande sol”

 1. Wow vilka fina vyer, underbara! Och fy, du skulle satt ut varningstext vid länken till de otäcka larverna, jag rös över hela kroppen! Dom ser faktiskt ännu vidrigare ut än fästingar, och det vill inte säga lite! Hur är det förresten på den fronten i Spanien? Finns fästingar där, o drabbar de i så fall både folk och fä?
  Vilken tur dock att det finns olika sätt att angripa larvproblemet, då är det ju värre med fästingar som man inte kan sanera bort…
  Lyckans er som har en så vacker sträcka att vandra när andan faller på! Onsdagskram

  1. Missade varningstexten! Förlåt! Dessa larver kan ställa till det rejält och bäst är ju om hundägarna inte går här när det är dags för larvernas processioner. Med fällorna gör lite nytta som tur är. Fästingar har jag inte sett till några här. Tror inte de finns.
   Skogarna här vid havet lyser med sin frånvaro men det finns tack och lov parker med både träd och fina växter. Men jag går ju gärna kång asträckor längsmed havet också. Har svårt att se mig mätt på det.
   Kram och trevlig onsdag

 2. Vilken härlig promenadväg med njutbara vyer. Inte blev det sämre av att ha den utsikten när man äter lunch. Ser att det fortfarande är några entusiaster som befinner sig på stranden. Den säsongen är verkligen lång hos er. Lite läskigt med larverna som kan vara farliga för såväl hundar som människor.

  Kram och god onsdag!

  1. Det blev en fin dag med en lång och behaglig promenad.Och en trevlig lunch vid havet. Skönt att vinden gett med sig och man slipper blåsa fram.
   Pinjelarverna är läskiga och säkrast är för hundägare att inte gå här när det är dags för deras processioner.
   Kram och trevlig fortsatt onsdag

 3. Ett perfekt väder för långpromenad, kan jag tycka. Kanske inte om solen är för varm och det inte finns någon skugga, jag tycker på huden.
  Men, 5 km går fort då det finns så mycket och vackert att titta på. Härliga hus med trädgårdar och havet.
  Vattenkvarnsparken, där var det otroligt fint.
  Fällorna för larverna, något sådant har jag inte hört talas om.
  Att sitta och äta med den utsikten förstår jag känns fint.
  Ha det fortsatt bra.
  Varm kram till dig.

  1. Gårdagen var en fantastisk dag vädermässigt. Och så skönt att vinden blåst vidare. Så här års kan vi välja om vi vill gå på sol eller skuggsidan, solen är låg men med en behaglig temperatur på +22 är det skönt att traska iväg. Gott om bänkar finns att vila på. Någon brådska har vi ju inte.
   Fällorna som finns för att fånga pinjelarverna gör nytta och här i parken finns de i många träd. Larverna kan vara dödliga för hundar, dock inte för katter. Varför vet jag inte riktigt.Eller har snarare glömt.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Stor kram

 4. Som av en händelse har jag tv:n på här i bakgrunden när jag läser ditt inlägg och programmet som visas heter “A place in the sun” . Det tillsammans med dina bilder och din text gör att jag blir alldeles matt 😉 här sitter jag och tycker synd om mig själv (äsch, det är inte så illa) men nog skulle jag gärna byta 2 plusgrader, töväder och slask mot 21 plusgrader och sol! Ja, om jag slipper de där otäcka larverna, håller med Paula där, det borde ha varit varningstext! 😀 fyttiattan vad äckligt!!!
  Ha nu en alldeles underbar kväll!

  1. Förlåt! Borde ha haft varningstext. Ska tänka på det en annan gång. Och har nu ändrat i texten så det finns en sådan.
   Vi har det fint här i vårt lilla hus och kan ju ta en tur när andan faller på. Sommartid är vi ju inte här. Alltför varmt och den svenska sommaren tycker jag om. Skickar genast lite av både sol och värmen-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Just nu sitter jag på terrassen och det är +22 när klockan är 18.30.

    1. Tack, det gör vi. Dessa dagar tar vi gärna till vara och har dem i minnet när de grå kommer. Vi har inte så många grå dagar men här tänker man sig ju sol- Men november finns här också- Så en del dagar är mer grå.

  1. Det blev en jättefin dag på alla sätt så en långpromenad lockade verkligen. Och att sitta vid havet och äta lunch med obruten havsutsikt är ju en njutning. Varmt var det också. Sitter just nu på terrassen och det är +22 grader och klockan är 18.30. Skönt!
   Ett besök på IKEA är trevligt och fint att passa på när det inte är helg.
   Bra med buss som går.
   Trevlig kväll

 5. Åååå tack för underbar sommarbilder! Klarblå himmel =) Här är bara grått, grått, dimma och novembermörker. Julrosen vill gärna växa under något träd lite i skymundan – det är nog för öppet och för mycket sol den större delen av året för att ha dem permanent vid graven. Jag har flera sorter under mitt stora äppelträd. Till våren planterar jag ut den nya. Fortsätt och njut av härliga promenader i dagsljus =) Kram

  1. Jag delar så gärna med mig. Och dessa soliga dagar, när det känns som en fin svensk sommar, tycker jag om.Aha, då förstår jag varför jag varje år får plantera en ny julros på graven. Det är en blomma jag tycker så mycket om. Här vid graven är det öppet. Visserligen finns en björk men den hjälper nog inte så mycket.
   Hoppas din julros fortsätter blomma när den i vår får komma ut.

 6. Nu borde jag ju inte ha klickat på länken med larverna. Fy f************n så äckliga dom är, å jag som blir hysterisk när jag ser småkryp. En himla tur att jag sitter framför skärmen och slapp se äcklen irl.
  Annars var det en jättefin sightseeingtur. Härliga gröna parker och ett fint flerfamiljshus, minus för avsaknad av hiss dock;-)
  Har en kompis som köpt lägenhet i La Mata. Han trivs förträffligt där.

  1. Visst är larverna äckliga. Och nu hade jag lagt till en varning. Fick förslag om det…Småkryp ogillas här också. Verkligen. Men jag har sett procesioner av dessa larver i.r.l. och skrek högt. Maken är ju kolugn i dessa sammanhang.
   Vi hade en jättefin dag och en rejäl runda blev det. Nästan en mil innan vi var hemma. Men med pauser.
   Ja, ska man bo i flerfamiljshus vill vi också ha hiss. Vi blir ju inte yngre. Och att hoppa upp och nerför trappor med ett brutet ben avstår jag från.
   La Mata gillar vi också. Kan helt klart tänka mig en lägenhet där vid stranden. Men får invänta en ev. vinst först.

 7. Tack för att vi fick följa med på din soliga fina promenad. Det var precis vad jag behövde, här blev det aldrig ljust idag, dessutom låg dimman som en grå vägg runt Linköping. En riktig novemberdag, när de är som värst. 😞

 8. Vilka vackra bilder! Inte undra på att flera i vår bekantskapskrets har köpt boende i just Torrevieja, kan det vara bra priser också?
  Ha det fortsatt skönt!
  Kram

  1. La Mata och området här är verkligen fint och det är en vacker promenad att gå hit. Om man gillar strandliv och bad så är den här riktigt bra. BLir aldrig trångt och många restauranger och barer finns längs den. Prisbilden i Torrevieja är bra både på hus, lägenheter, mat och restaurangbesök och det bidrar nog också till populariteten.Att man inte heller behöver bil är en annan fördel, liksom vädret och närheten till Alicantes flygplats. Därifrån går flygbussen till Torrevieja på 50 minuter.
   Idag är det mulet men en tur ut blir det.
   Hoppas du nu har hunnit fram till GC.
   Kram!
   Kram

 9. Tack Ditte för promenaden i strålande solsken längs den vackra kustremsan. Här är det fortfarande mörkt och utanför är det vått. Precis som det ska vara i november. Därför är det extrafint att få gå med er till La Mata. Intressanta larver, ska läsa mera om dem. Allt möjligt otyg finns det också i vår värld.
  La Mata, ja!
  Mycket trevlig promenad, nu blir det frukost på det här. 😉

  1. Det blev en skön vandring i vackert väder och mycket grönt finns det också längs vägen. Trevligt att du följde med. November är ju en mer grå månad men så är det. Men visst finns det saker och ting som lyser upp och man får hjälpa till själv så gott det går.
   Dessa processionslarver är läskiga men man försöker bromsa dem här i träden genom dessa fällor. Men klokast är nog att som hundägare inte gå här när larverna är på gång i februari- mars. Katter blir inte utsatta och det är ju bra så eftersom de oftast rör sig fritt.
   Önskar dig en fin torsdag.

 10. Underbara bilder från er promenad – ser riktigt somrigt ut med grönska, blått hav och blå himmel!
  De där processionslarverna är riktigt otrevliga … inte såå äckliga att titta på som vissa tycker, men obehagliga p.g.a. hur giftiga de är och vilka följder det kan få. Skönt att veta att de inte finns här i alla falll 🙂
  Tack för promenaden och ha en fin torsdag!
  Kram

  1. Tack! En fin promenad blev det. Och i avsaknad av skog och mark så blir det fint att se hav och lättare grönska. Jag hade glömt att varna för bilderna på larverna. Som du skriver så tycker jag den skada de gör är värst. Har förstått att fällorna i träden gör viss nytta och då är ju det bra.
   Trevligt att du gick med.
   Kram och trevlig torsdag.

 11. Härlig promenad! I går var det lite lugnare men i dag är det blåsigt igen och i skrivande stund 13 grader. FYYYYY! Måste snart bege mig ut i blåsten också.

  Härligt men era fina promenader!

  1. Visst är det så mycket skönare när det inte blåser. Vi fick en härlig dag och bra med motion också. Kyligt idag även här och mulet, just nu +16 men solen har rast.
   Trevlig torsdag

 12. Tack för långpromenaden! Vi brukar ju fuska och ta bussen till Cabo Cervera och på så vis undkomma backarna och få gå på platten 🙂 Duktigt av er att gå hela vägen OCH tillbaks också. A2 bussen stannar ju nästan hemma hos er.
  Dom där larverna är väldans läskiga! Jag har dock inte sett dom irl, men det gör mig faktiskt inte ett endaste dugg ska jag säga 🙂

  Ha en fin dag! Molnen ska lätta lite framåt em säger el tiempo 🙂

  1. Vackert väder var det och att promenera hit och hem blev bra. Blåsten har haft viss inverkan under förra veckan och gjort promenaderna något kortare så dags att ta igen lite. V cyklar ju ibland och då märks backarna än mer- både uppför och utför. Ibland blir det buss men ofta går vi fram och tillbaka. Larverna är läskiga och vi har vid ett par tillfällen sett dem tåga över stigen här i Vattenkvarnsparken. Tror dock att fällorna gör viss nytta. Som hundägare skulle jag inte, när de är i högsäsong, ta hit hunden. Inte ens kopplad.
   Kanske kan man hjälpa till att skingra molnen genom att blåsa på dem.
   Trevlig torsdag.

 13. Nu är det jättehärligt att gå till La Mata när den värsta hettan har lagt sig. Vi gick dit och hem bara för någon vecka sen.
  Så roligt att ni träffade Leffe och Karlsson 🙂
  Stor kram

  1. Visst är det! Och nu när vädret är svalare går vi gärna både hit och hem. Jättekul, att vi helt apropå stötte på Leffe och Karlsson. Stan är liten…
   Stor kram

 14. De är lite småläskiga de där larverna. Vi har sett dem en gång och det var just i La Mata. Så kul att ses sådär oplanerat, världen är allt bra liten ibland!

  1. Jätteroligt att ses! Och oväntat! Visst är världen liten ibland.
   Larverna har vi sett vid ett tillfälle när de kommer tågande och det är inga favoriter. Tror att fällorna som är uppsatta gör viss nytta men had ejag hund skulle jag inte gå här när larverna har vandringsperiod.
   Vi hörs och ses!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *