Stockholm

På andra sidan Hammarbykanalen – Vi ser oss omkring

Vi bor på Södermalm i Stockholm, i Norra Hammarbyhamnen och alldeles på kajen vid Hammarbykanalen. Och på andra sidan vattnet ligger Södra Hammarbyhamnen eller Hammarby sjöstad. I vardagligt tal kallad bara “Sjöstan”. Promenaderna längs kajerna både på Södersidan och på “Sjöstadssidan”  blir många. Och framförallt på Sjöstadssidan är det mycket som händer i fråga om byggnation. Södersidan, på kajen, har inte direkt utrymme kvar för några nybyggen. Skönt tycker vi.

Hammabrbykanale Norra Hammarbyhamnen till höger och på andra sidan ligger "Sjöstan; Södra HammarbyhamnenHammarbykanalen. Norra Hammarbyhamnen till vänster och på andra sidan ligger södra Hammarbyhamnen/”Sjöstan” .

På andra sidan kanalen

har det hänt väldigt mycket den senaste tiden.  Vi har ju ett bar tag  nu följt byggandet av den nys skyskrapan här, Stockhlom New eller Stockholm 01.Spännande i sig och mycket som händer. Den ska bli 102 meter hög och med  27 våningar+ 1 – (En takterrass med bar och restaurang som kommer att vara öppen för allmänheten.)

Innan vi kommer över kanalen så stannar vi till på Skansbron som leder över till Sjöstadssidan. Och  det fjärde  röda huset  till vänster, på Södersidan, bor vi.

På väg över kanalen via Skansbron. Bra överblick över Hammarbykanalen som är en del av Östersjön. 

Här på andra sidan har skyskrapan Stockholm 01/ STockholm 01 fått nästan falla våningar på platsOch på andra sidan kanalen står vi plötsligt framför/nedanför skyskrapan som snart är klar. I alla fall till det yttre.

Hemifrån har vi också sett att ett nytt hus är på att byggas bredvid “skrapan” . Förut såg vi hela Globen men nu är det bara halva som sticker upp. Som en halv tennisboll.

Här på andra sidan såg vi också på nära håll nybygget alldeles till vänster  “skrapan”.  Även där är det bolaget “Skanska” som bygger.Vad det ska bli vet vi inte. Men tänkbart är ännu ett kontorshus.

Inzoomad vy från vår balkong kvällstid där  Globen och de två nya nya byggnaderna syns på håll.

Vi ser nu nu alltså bara halva Globen. Å andra sidan har vi sett hela i 15 år så vi vet hur den ser ut.

Vi fortsätter promenaden i Sjöstan,

längs kanalen, och kan blicka över till Södersidan. Båtarna längs kajen är husbåtar och hyr här sina kommunala platser. (Och det finns speciella krav för att båtarna ska få ligga här.)

Så småningom når vi Luma Bryggan (Lumaområdet var förr ett gammalt industriområde) och “Nya Carnegiebryggeriet”. Här slår vi oss ner en stund i skuggan med en god öl innan vi tar färjan över till Söder igen.

Trevligt “pitstop” här  innan vi åkte hem till Söder igen.

På andra sidan ser vi Södermalm och Sofia kyrka skymtar uppe i Vita bergenPå andra sidan vattnet skymtar Södermalm och i bakgrundenskymtar Sofia kyrka uppe i Vita Bergen.

Hammarby sjöstad är verkligen fint och perfekt att ha en båt nedanför sin lägenhet. (Här går Sickla kanal in.) Fina promenadområden. 

Färjan från Lumabryggan

lägger till vid Henriksdalsbyggan, i Henriksdalsområdet, I Nacka kommun, innan den når vår brygga på Södersidan, Barnängsbryggan. (Färjturerna här emellan är konstnadsfria och man kan ta med sig cykel. Det går också bra att ta färjan Emelie från dessa bryggor och ta sig in till City men då gäller en avgift. SL, Stockholm lokaltrafiks kort gäller inte. Prisuppgift och tidtabell finns här.

En del av Henriksdalsområdet . Även här finns en del båtplatser för de som bor i området.

Delar av Hammarbybacken skymtas i bakgrunden. Och snart ärv tillbaka hemma på Södersidan igen.

 

 

22 svar på ”På andra sidan Hammarbykanalen – Vi ser oss omkring”

 1. Kan tänka mig att det byggs mycket för behovet av bostäder är stort i Stockholm. Synd att ni bara ser halva Globen nu men vissa saker kan man inte påverka. Hoppas det byggs hyresrätter också för det tror jag är viktigt.

  Kram och ha en härlig fredag!

  1. Det är ju tyvärr inte bostäder som byggs här utan kontor och andra lokaler. Visst behövs det bostäder men folk ska ju ockås ha råd att bo i dem. Marken är dyr. Hyresrätterna som är nybyggda är få och med 13-15000 kr/månad för ren nybyggd tvåa så blir det mer förmånligt, totalt sett, att köpa en bostadsrätt som ofta har betydligt lägre månadskostnad
   Vad gäller Globen så får väl halva räcka att se.
   Önskar dig också en fin fredag.
   kram

  1. värmen gjorde att det blev bra att se sig om i närområdet. Men vattnet ger lite svalka och båtturerna också.
   Ha det fint du också. Kram

 2. Det låter ju trevligt med en takterrass och restaurang för allmänheten! Vilken utsikt det blir där uppifrån 🙂
  Stor kram

  1. Så fort den öppnar ska jag ta mig en titt, men det blir nog inte förrän senare i höst.
   Stor kram

 3. Jag säger det igen. Underbara omgivningar där borta hos er! Kalasläge.
  Och jag är så glad över att känna igen en del vyer.
  Man gör självklart det som är bäst i det väder som är. Prommis längs vatten och drickastopp är galant.
  Jag tog en extra cykeltur, med vind i håret, också skönt.
  Ha en fin kväll. Kram!

  1. Visst är det så! Och runt vattnen här händer mycket. Alltid skådespel på gång. Och visst känner du igen dig, men en del nytt har kommit till.
   Idag bytte jag ut hemmatrakterna mot skärgården. I stan var det stundtals +32.
   Funderade på en cykeltur men det kändes för varmt.
   kan tänka mig att du fick en fin tur med lite vind.
   Önskar dig också en fin kväll. Här gäller balkonghäng och nu 20.30 är det fortfarande + 25.
   Stor kram

  1. Jag tycker det är riktigt läckert! Men visst råder det delade meningar om det- Här i huset blir det ju ett näste för design och krativitet. Har varit så roligt och intressant att se det växa upp. Och takbaren på toppen, 28 våningar upp, öppen för allmänheten blir nog spektakulär.

 4. Kalasläge som Gerd säger! Det är ju som att bo permanent i ett semesterparadis:-) Sedan måste jag säga att Stockholm 01 har “vuxit” rejält sedan vi var där för drygt en månad sedan. Snabba ryck där. Den där takterrassen lär inte gå av för hackor. Ungefär samma “känsla” och utsikt som från skybaren Himlen uppe på Skrapan kan jag tänka mig.

  Sedan kan jag ju ändå tycka att det är aningen synd att du nu bara får se halva Globen och knappt det från din balkong. Minns ju alla dina fina bilder med hela Globen som du visat här.

  Bra, då blev det äntligen av – besöket på Nya Carnegiebryggeriet alltså. Minns att det stod på din to-do-list. Å visst har dom gudomlig öl!

  1. Visst har vi ett bra “spanläge” på många sätt. Det har varit så roligt att följa bygget på Stockholm New/01 och det går verkligen undan. Mycket har hänt sedan ni passerade. Snart är det bara takvåningen kvar. Hoppas vi hinner med att se när kranarna tas ner. Undrar så hur det år till. Folksamhuset har 24 våningar och Skatteskrapan tror jag har 26 men höjden blir liknande. Här på Stockholm o1/New ska baren ligga på 28 onde våningen. Så bra utsikt blir det.
   Ja, för vår del har Globen halverats. Men jag tror det stannar så. Får väl ta från gamla bilder att titta på. Men visst är det lite trist. Kunde har varit värre-
   Jadå, nu var Carnegiebryggeriet öppet och det passade fint med ett “pitstop” här. Och det gör vi gärna om. Väldans god öl.

  1. Vattnet är ju ständigt närvarande i området. Och här där de byggt de nya husen var det tidigare ett industriområde så “fulare” har det ju inte blivit. Men hoppas nu att det inte ska byggas så mycket mer här. Det är ju inga bostäder som byggs utan kontor av skilda slag.
   Kram och trevlig lördag.

 5. Det är läckert det där nya höga höghuset. Kul att dom kommer att ha en takvåning för allmänheten! Gissar att utsikten blir helt fenomenal (en inte alltför vågad gissning 😉 ).
  Synd att dom bygger för utsikten mot Globen. Där har du ju visat allsköns vackra belysningsgrejer beroende på evenemang…

  Ha en fin lördag!

  1. Vi tycker den nya “skrapan” är spännande och har ju följt bygget. Snabbt har det också gått. Och terrassen ska vi absolut besöka när den öppnar. Lite trist att vi nu “bara” ser halva Globen, men vi vet ju hur den ser ut. Och de hade ju kunnat bygga för hela. (Tror att vi även nu kommer att se belysningen när det är evenemang där.)
   Önskar er också en fin lördag.

 6. Stockholm, vår fina huudstad! Jag älskar promenaderna där. Men vad gör de… när jag tittar på de nya skraporna känns det nästan som jag är ordentligt berusad! Känns minst sagt svajigt! Men den där restaurangen där uppe ska jag besöka vid något tillfälle, tror jag nu i alla fall!

  1. Här finns många fina promenadvägar och oftast blir det mer naturvänliga sådana. Men vi måste ju se vad som byggs också- Denna “skrapa” är snart klar och visst är den spektakulär. Den syns i alla fall vida över nejden.Och baren/restaurangen ska jag också testa. Har jag nu följt bygget så vill jag se resultatet också. Även ovanifrån.

 7. Ta mig till den där restaurangen vid tillfälle så jag får lite överblick Ditte 🙂
  En tanke slår mig så jag måste fråga vem är byggherre, vem har ritat dessa projekt och finns det beställare som önskar kontor i detta läge?
  Världen är så stor så stor Lasse Lasse liten mycket större än du tror!
  Kan inte låta bli att se det i vinkel av behovet av bostäder att hyra, läget inom äldreomsorg och sjukvård mm ….
  Hur som spännande är det ju att se det växa och sedan f Storölja upp!
  Tack för turen 🙂
  Stor kram!Hälsa B!

  1. Visst ska vi ta en tur hit upp när det öppnar för allmänheten.Det är Skanska som bygger och det ska bli olika verksamheter här med tonvikt det kreativa. Spännande i sig! Och önskemål finns om ett centralt läge för dessa verksamheter. Ja, bostäder behövs verkligen men är väldigt dyra att hyra eftersom tomtmarken är så dyr i stan. Kostnad för att hyra en två på ca 55 m2 kan ligga på över 12 000/månad för en hyresrätt. Ofta mer. Och få har råd med dem. Håller helt med dig i tankarna ang. detta.
   Jättetrevligt att du gick med . Och tänk vilka samtal vi kunnat ha här under gång . Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *