Utflykter

Överraskning i lantlig miljö.

I lördags hade de båda döttrarna förberett en överraskning för mig. Och jag blev också rejält överraskad. Dotter Helen som var chaufför hade listat ut hur vi bäst skulle ta oss genom stan norrut. Ett visst bryderi  i sig eftersom en del av stan var avstängt p.g.a. Stockholm maraton. Vi körde norrut och hämtade dotter Liv i Uppsala. Härifrån gick färden vidare mot sydväst längs smala vägar och i ett vackert grönskande Uppland.

Uppland. Mellan Uppsala och Enköping. På väg mot en överraskning. Hade ingen aning om vad.För egen del njöt jag av den vackra naturen och funderade också på dels vart vi var på väg och på min överraskning. Detta var för mig helt okända trakter.

Lantlig miljö och en överraskning

Vi körde den gamla vägen från Uppsala mot Enköping och rätt som det var fanns en skylt  där det stod Nysätra kyrka. (Närmaste större samhälle är Örsundsbro) Strax före skylten hade  vi sett kyrkan skymta mellan träden. Och på  andra sidan vägen såg vi  klockstapeln.

Klockstapeln, som ligger på en liten höjd är gjord i trä och på ett sätt som är typiskt för  klockstaplar i Uppland.De gamla klockorna var från 1700-talet men i mitten av 1800-talet kom det på plats en ny version av den stora klockan.

Jag visst fortfarande inte vad vi gjorde här men vi började med att gå en sväng på kyrkogården, njuta av de grönskande omgivningarna och även gå in i den gamla kyrkan.

Nysätra kyrka är från 1400-talet.

Eftersom jag tycker om historia var det intressant att både få veta mer om kyrkan och trakten. Men det var inte just kyrkan eller de gröna omgivningarna som var överraskningen. Jag var fortfarande helt ovetande. Alldeles bredvid kyrkan ligger två hus. Jag gissade på att det måtte varit tidigare skolhus. (Förr var det ju så att skolan ofta låg helt nära kyrkan och jag hade rätt i min gissning)

Kyrkan och de gamla skolhusen är omgivna av den stora Uppsalaslätten.

Afternoon tea

Jag undrar fortfarande vad som ska hända. Men det behöver jag inte göra länge till. Det visar sig att det ena skolhuset, det som är närmast i bild, dit ska vi. Här blir vi fint mottagna och välkomnade på trappen och bjudna att sätta oss till bords där “Afternoon tea”; inklusive allt var uppdukat. (Allt det ätbara var också lagat på plats här i köket på Kafé kyrkstugani Nysätra. Just namnet Kafé kyrkstugan finns lite varstans i Sverige.)

Vilken överraskning! Afternoon tea i Nysätra på Uppsalaslätten mellan Uppsala och Enköping. Vilken överraskning det blev. Och vilken härlig och rogivande miljö. Flera olika  rum med gamla tidsenliga möbler välkomnade.

Här var en hel del uppdukat vid vårt bord. Vacker och grönskande utsikt ingick.

En överraskning var det med afternoon tea så fint uppdukat här på landet på Kafe Kyrkstugan i Örsundsbro/Nysätra. Verkligen en överraskning med “Afternoon tea” här på landet-

Här serverades bl.a. två sorter av nybakade och fortfarande varma scones. Och till dem bl.a. lemon curd (gjord här och försvinnande god med inte söt) och marmelad.  Snitta med gurka och cream cheese, snittar på grovt bröd med en röra av skinka m.m. Här uppskattade  vi extra detta gamla porslin som i sig säkert har mycket att berätta från gamla tiders kafferep.

Fastnade extra för den här gamla träväggen- I rummet som skymtar till vänster fanns det för de som gillar det söta en uppsjö av småkakor, mjuka kakor i variation och en chokladtårta.

Här vid bordet, i denna lugna och fina miljön, satt vi länge och lät oss väl smaka.

Mätta och belåtna så blev det ett varv till runt kyrkan och de vackra omgivningarna innan vi körde vidare. Och ett par stopp till blev det på vägen hem till Stockholm via Uppsala. Så en överraskningarnas dag blev det. Stort tack till mina bästa döttrar.

 

34 svar på ”Överraskning i lantlig miljö.”

 1. Så trevlig överraskning och gott såg det ut.Dessutom så måste jag säga att inomhusmiljön verkligen var tilltalande. Något helt annat än alla dessa opersonliga kaffekedjor som ser helt likadana ut. Betydligt trevligare så här.
  Önskar dig en fortsatt fin nationaldag!

  Kram

  1. Döttrarna hade verkligen lyckats med att hitta denna pärla och just i trakter där jag heller inte vanligtvis rör mig.Så fin miljö både inomhus och ute.
   Och väldigt rar personal.
   Vad gäller de vanliga kaffekedjorna så undviker jag dem helst.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Tack! Jag blev så glad över deras fina omtänksamhet och att dessutom hitta detta ställe en bra bit från Stockholm och i så fin miljö. Värt så mycket.
   Döttrarna är verkligen omtänksamma.
   Hoppas du haft en fin dag.
   kram

 2. En fullständigt fin mor-döttrar-dag fick ni med ljuvliga omgivningar och så Afternoon-thea.
  Tack för att jag också fick komma med på ett hörn, allt ser så himla gott ut!
  Clotted cream hade de kanske inte?
  Gissar att det var färskosten som fick ersätta den.
  Den allra sista bilden är outstanding. Så ljuvlig, så somrig, så nordisk.
  Kramar!

  1. Det blev en väldigt lyckad dag och i så fina både yttre och inre omgivningar. Döttrarna hade verkligen ordnat det så bra. Roligt att vidga vyerna.
   Trevligt att du var med. Clotted cream kan ha funnits men jag är inte säker. Kan vara så att färskosten fick ersätta. Allt var så gott och lagat på plats.
   Just sista bilden visar känslan jag hade. Sommar!
   Kram

  1. Ja, på alla sätt. Och både den yttre och inre miljön tilltalade mig. Väldigt fint att spendera dagen med döttrarna. Överraskad blev jag verkligen.
   Trevlig kväll.

 3. En sådan trevlig överraskning.
  Det finns små pärlor lite varstans. Det gäller bara att känna till dem.
  Ha en trevlig annandag pingst! Kram

  1. Det var det. Och i för mig helt okända trakter mellan Uppsala och Enköping.Så vacker trakt och härlig grönska. Detta var verkligen en pärla. Och för egen del hade jag inte hittat hit.
   Tack! Har haft en inläsningsdag inför morgonens jobbresa till Öland men då och då hunnit ut på balkongen.
   Hoppas du haft en skön dag.
   Kram

 4. Åh afternoon tea är bland det bästa jag vet! Dessvärre något jag sällan kan njuta av (om jag inte gör det själv.. vilket jag inte gör), då det är svårt att få kombon både glutenfritt och vegetariskt. Men hittade en gång i London faktiskt och det var ljuvligt. Förstår du njöt ordentligt och med bästa sällskapet dessutom.

  1. Här hade det säkert gott att få till det om man bara meddelat innan- De gör allt på plats så flexibiliteten och kunskapen är stor.
   Väldigt gott och trevligt och inte minst miljön. Och att sedan spendera en hel dag med döttrarna är ju en ynnest.

 5. Vilken mysig heltrevlig dag de bjöd mamma på! Det där Afternoonteet blir jag lätt sugen på! Går ju bra att åka dit hemifrån mig också om inte slöheten tar över. Ska i alla fall notera stället. Plötsligt händer det som man säger! Ha det fortsatt fint! Kram!

  1. Det blev så lyckat och gott i en härlig miljö. Och en hel dag dessutom tillsammans med döttrarna. Bäst bara att ha koll på öppettiderna. Men stället rekommenderas.
   I morgon bär det av på jobbresa till Öland så det har blivit en hel del inläsning. Nu hoppas vi på bra väder.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 6. Härlig dag i fin sommargrönska.
  Förstår ni behövde lite extra promenerande efter allt det goda.
  Bra när äldre miljöer bevaras.
  Har idag varit på ett mycket trevlig fikaställe en bit utanför Umeå, inlägg kommer i bloggen.

  1. Väldigt roligt att komma till en trakt där jag inte varit. I vanliga fall äter jag inga direkta bakverk men här fanns en så bra blandning.
   Trevligt för dig med en trevlig utflykt och alltid roligt att vidga vyerna.
   Trevlig kväll.

 7. Mycket som var avstängt där hörde jag, lite så här också tydligen snart inför nån fotbollsgrej, man får hitta andra vägar.
  Gamla kyrkor är riktigt fina och har ju mycket historia med sig.
  Spännande och kul.

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Vi hade ju tur och behövde inte ta oss genom stan. Bra så denna dag.
   Och en lyckad och god dag blev det verkligen
   Önskar dig också en fin kväll.

 8. Vilken härlig miljö! Helt rätt för dig som ju gillar historia. Sedan är det alltid kul att se att Svenska Kyrkan försöker “hänga med” och öppnar för nya verksamheter som den här med lite “lyxigare” inriktning. Jättekul!

  PS. Å det var verkligen en “äkta” Afternoon tea, förutom scones alltså. Tänka på snittarna med gurka och cream cheese på typiskt vitt engelsk toastbröd. DS.

  1. Så religiös är jag ju inte men konceptet här tyckte jag verkligen om. Och miljön både utomhus och inne var så trevlig. Att sedan personalen både var kunnig och lagat/bakat allt på plats var extra roligt och inte minst gott.
   En verkligt lyckad dag och i en trakt som var helt ny för mig. En heldag tillsammans med döttrarna uppskattar jag ju också. Och så fint anken att de ville överraska . Och överraskad blev jag.
   Man kan bara äta sig mätt och det gjorde vi verkligen. Vad gäller tårtorna och de övriga bakverken, förutom småkakorna, så stod jag över. Men döttrarna meddelade att de smakade väldigt bra. Båda är ju bra på detta med att baka.

 9. Vilken trevlig överraskning, och njutbart att få spendera tid med båda döttrarna i denna härliga miljö! Mums med afternoon tea, varma scones, jo jag tackar jag!
  Hoppas din nationaldag varit fin, och ha en trevlig resa!
  Varm Kram

  1. Det blev en jättefin dag och överraskad blev jag verkligen. Detta var en trakt jag aldrig vart i tidigare.Så gott och i så fin miljö-
   Fint också med en dag tillsammans med döttrarna.
   Här blev det inget direkt firande utan mer förberedelser för resan till Öland.
   Men jag får fira vid något annat tillfälle.
   Såg att ni hade det så trevligt. (Helt i min smak)
   Kram

  1. Jag blev verkligen överraskad och detta är ju en trakt dit jag i vanliga fall inte alls kommer. En riktigt lyckad och väldigt god dag på alla sätt.

 10. Så härligt med afternoon tea bara så där!!! Låter som en underbar utflykt. Utgår från att du tog dig hem också – det var inte enkelt att röra sig i trafiken i lördags …

  1. Det blev en verkligt lyckad och “god dag”. Döttrarna överraskade mig verkligen. Så roligt att komma till en trakt som för mig var tämligen okänd.
   Jodå, jag blev skjutsad hem också och trafiken via Klara Strands leden flöt på bra fram på kvällskvisten.

 11. En välplanerad och väl utförd överraskningstur fick du allt av dina fina döttrar. Till och med fint väder hade de beställt! Miljön där var helt underbar, Gillade också den fina tapeten i rummet där ni satt. Var ni enda gästerna?
  Jag hoppas du lät dig väl smaka av det väl tilltagna fikabordet.
  Kram

  1. Det blev verkligen en lyckad och “god” dag på alla sätt. Extra roligt var miljön, både den inne och ute. Detta var trakter dör jag inte tidigare varit. Fler gäster var inbokade på em men dem såg vi inte.
   Kram och god morgon. Tidig sådan. Och nu väntar Öland.

  1. Det var så fint och omtänksamt och jag blev verkligen överraskad. Av allt. Och den vackra yttre miljön gjorde sitt.
   kram

  1. Jag är så glad över döttrarna och de har alltid gett mig så mycket glädje. Och vad gäller överraskningen blev jag så glad.
   Önskar dig en fin vecka.

  1. Tack!Här blev de mycket av det mesta och i så fina omgivningar. Blev så glad över döttrarnas omtanke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *