Stockholm

Osäkert – Absolut! Men vi hade tur med vädret och väldigt trevligt

Visserligen har vädret de senaste dagarna varit osäkert, men “friskt vågat är hälften vunnet”-  är ett uttryck som vi tog med oss i lördags.Förmiddagen såg ganska lovande ut  och det fanns också några blå inslag på himlen. Så  med stor optimism bestämde vi oss för en långpromenad. Och med tänkt avslutning på Boule & Beså tillsammans med vänner

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. Det ser osäkert ut vädermässigt. Men en del blått skymtar.Från balkongen såg det visserligen lite osäkert  ut vädermässigt. Men blå tendenser fanns på himlen så vi gav oss hoppfulla i väg. 

Dagens tänkta runda. Färjan från Barnängsbryggan, via Lumabryggan i Hammarby Sjöstad och vidare till Henriksdalskajen i den norra delen av Sjöstan. Sedan högervarv på Sicklahalvön, längs Svindersviken, vidare till Finnboda varv och längs vattnet till Boule & Berså. 

Visst var det osäkert

vädermässigt men här hemma på kajen märktes inget av det. Här var det som vanligt, “folkvandring”. För att få lite mer spänningsförhöjande moment i promenaden tog vi en runda som vi inte tagit tidigare. Från Henriksdalsbryggan i norra Sjöstan gick vi österut mot Svindersviken och följde den på västra sidan. (Svindersviken är en del av Östersjön) Svindersviken hette förr Gäddviken för att tillgången på gäddor här var stor. Namnet Ryssviken fanns också och  kom till för att ryska fartyg inte fick gå in till Stockholm ytan fick ankra upp här en bit utanför stan.

Svindersviken. Vi har tidigare promenerat på den andra sidan och följt vattnet från Nacka strand och hem till Södermalm . (En riktigt fin tur som finns här  i länken.) I den rosa byggnader har Dramaten och Kungliga operan tidigare haft sitt kostymförråd men det lär nu ha flyttat till Flemmingsberg, söder om Stockholm)

Vi har tagit oss en bit uppför och ser här en del av Svindersviken till höger.  Och på andra sidan ligger Svinderviks gård från 1700-talet och det trevliga caféet Svindersviks brygghus.

Vi stretar på uppför en bit för att sedan ta oss ner mot vattnet vid Finnboda. Det gamla varvsområdet som nu fått nytt liv i form av många nya bostäder.

Finnboda Varvsområde har fått nytt liv i och med att många bostäder kommit till. (Just dessa ligger några hundra meter från Östersjön.) I bakgrunden skymtar Danvikshem, ett äldreboende.

 Finnboda hamn

Om man tar “Sjövägen” SL:s pendelbåt som utgår från Nybroplan i City så har den en del stopp på sin tur till Ropsten på Lidingö. Och ett av dem är här i Finnboda hamn.  Sjövägen är populär och det är många som använder sig av denna båtbuss. Trevligt och smidigt är det och med lite inbyggd sightseeing. 

Stockholm. Nacka. Finnboda hamn. Osäkert med molnen. Ska regnet komma?Osäkert! Ska det bli regn? Vi tar trapporna ner till kajen, hamnen och vattnet och hoppas på att regnet uteblir. (På andra sidan vattnet ligger den norra delen av Kungliga Djurgården.  Kaknästornet, radio och tv tornet, skymtar till höger.Sedan några år stängt för besökare av säkerhetsskäl)

Finnboda var under mer än hundra år en av de största arbetsplatserna i Stokcholmstrakten. Och när varvet upphörde 1991 var det slutet på en lång industriepok. En industriepok som startade 1774 med ett beckbruk och från slutet av 1800-talet kom varvsverksamheten i gång- Här på varvet byggdes mer än 100 fartyg i olika varianter; ångfartyg, last och passagerarfartyg, pansarkryssare , isbrytare, segelfartyg, oljeplattformar och Waxholmsbåtar. Många var också de reparationer som blev utförda.

Finnboda har jag besökt flera gånger och det är intressant att se att man i den nya bebyggelsen också delvis bevarat en del av den ursprungliga känslan av att detta varit ett varv. Finnboda var en hamn, som blev till ett varv och sedan ett bostadsområde.

Spännande konstruktion och ett vattennära läge. Här är en del av husen byggda på pelare från det gamla varvet  Tyvärr norrläge på balkongerna men utsikten mot inloppet till Stockholm ger förstås viss kompensation .

Vidare till Saltsjökvarn och Boule & Berså

Vi lämnar Finnboda, fortsätter längs vattnet vattnet och drar oss mot Saltsjökvarn och senare Boule & Berså.

Stockholm. Finnboda och längs vattnet på väg mot stan. Vädret känns verkligen osäkert. Ska det bli störtregn?Vad gäller vädret så känns det här väldigt osäkert. Hotfulla moln och vi ser att det regnar in mot stan.

Vi möter Kanholmen, en av Sjövägens båtar på väg mot Finnboda hamn.

Vi närmar  “vår” brygga Saltsjökvarn och har fortfarande inte fått en droppe regn på oss- Tur!

Runt Saltsjökvarn håller en ny stadsdel i Stockholm på att växa fram. Fram till 1970-talet byggde man ut kvarnen på olika sätt och det är idag bostäder. Idag finns över 1000 bostadsrättslägenheter här runt området vid den gamla kvarnen- Delar av  kvarnen är sedan ett antal år tillbaka ett hotell Sturebadet Marina Tower.

Själva kvarndriften ansvarade Kungsörnen AB för och den upphörde 1989. Och i samband med det rev man en stor del av magasinsbyggnaderna. Men marken här var attraktiv och byggföretaget NCC köpte den liksom kvarnen och Danvikens hospital.

Stockholm. Saltsjökvarn. Visst såg det osäkert ut med de mörka molnen bakom körsbärsträden ut Vid Saltsjökvarn var körsbärsträden fortfarande i vacker blomning. Men visst såg det osäkert ut österut med de mörka molnen. 

Men söderut såg det helt klart mer lovande ut. Här var det mer blått som gällde.

Och på Boule & Berså mötte vi upp vännerna Susan och Jörgen-

Visserligen fortsatte molnen att stundtals vara hotfulla. Men de höll sig i schack och det blev en väldigt trevlig eftermiddag utan regn. 

Det blev senare på eftermiddagen också en skön stund hemma på balkongen.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. Skyskrapan Stockholm New. Osäkert? Nej, inte vädermässigt. Osäkert vädermässigt? Nej, inte ett dugg. Riktigt behagligt. Helt molnfritt och solen som speglar sig i skyskrapan på andra sidan kanalen. 

32 svar på ”Osäkert – Absolut! Men vi hade tur med vädret och väldigt trevligt”

  1. Det blev en bra dag och vi slapp regnet. Och extra roligt att vi bestämt träff med Susan & Jörgen på Boule & berså.
   Stor kram

   1. Det blev ju en blå och härlig dag. Wow tänk att kunna sitta och fiska från balkongen =)Jag tror inte att fisken bryr sig om att det är norrläge. Antar att det kostar en hel del att bo där “mitt o vattnet “. Idag blev det sommarvarmt efter åskovädret.

    1. Jadå, det blev så bra och vi slapp regnet. Vad gäller fisket här så man nog undvika det. DEt är här förbi alla stora kryssningsfartyg kommer och även flera av Finlandsbåtarna. Men läget är riktigt bra.
     Visst kostar det en del att bo här men lite mindre m2 hyra än inne i City är det. Nu går det ju smidigt att ta sig in just dit med pendelbåten; ca 2o minuter så det är ju helt ok.
     Varmt här också . Ingen åska men en del regn mellan varven.
     Trevlig kväll.

 1. Ni hade fler blåa glimtar i skyn än vi, bara att gratulera och hoppas det fortsätter.

  Varvsområdet där har ju fått sig ett uppsving helt klart efter att det inte längre fanns möjlighet att fortsätta med reparationer.
  Har en gammal bekant som arbetade där på 70-talet, har för mig det var där om jag inte minns fel, ska fråga nästa gång jag träffar honom.

  Min morfar arbetade ju på varven här i GBG på den tiden men även det är ju tyvärr nedlagt.
  Tillönskar dig en fin Måndagskväll Ditte.

  1. Vi var oroliga där ett tag men det var mest norr om stan och österut som det regnade. Och inte måttligt heller. Idag har det milt sagt varierat mellan sol och störtskurar.
   Visst har Finnboda nu fått ett uppsving men utan varvsindustrin.Finnboda varv sysselsatte ju många
   Vad intressant att din morfar arbetade på ett av varven i GBG. Vet ju att de också var väldigt stora arbetsgivare.
   Önskar dig också en bra måndag.

 2. Finnboda ser ut att ha blivit ett mycket trevligt bostadsområde tycker jag. Förvisso är väl norrläge på balkongerna inte det optimala men närheten till havet kompenserar säkert en hel del. Vilken trevlig eftermiddag ni fick och plats blev det i ert förlängda vardagsrum. Tur med vädret och då klagar man inte 😀

  Kram och glad måndag!

  1. Finnboda är ett fint område och med båten är det snabbt gjort att ta sig in till City. Bussar finns och det kommer så småningom en tunnelbana också.
   Vädret var rejält osäkert men vi slapp regnet so drog sig norr och österut.
   Fint att avsluta på B & B.
   Kram och trevlig fortsatt måndag

  1. Visst har det varit ostadigt idag men ganska varmt. Satt på balkongen mellan skurarna när det var sol och en längre runda blev det nu på em. Bar ner några tjocka jackor idag och tog upp några lättare. Så håller tummarna. En lätt dunjacka har fått stanna i klädkammaren för säkerhets skull-

 3. Mörka och hotfulla moln men riktigt snyggt blev det som bakgrund och kontrast till dom vackert blommande körsbärsträden. Skönt att ni ändå slapp regnet och fick en fin eftermiddag med goda vänner.
  Idag drog åskan förbi här hemma i Västerås. Faktiskt lite småmysigt. Speciellt en dag som denna när jag förbereder mig för nattjobb och chillar inomhus. Ha det gott!!

  1. Tack! Jag orkar tyvärr inte släpa med systemkameran (ryggen och axeln klagar) så kompaktkameran fick vara i tjänst som den brukar om vi ska gå längre sträckor. Kan se framför mig hur bilden med körsbärsblommorna och de mörka molnen skulle kunnat bli med just systemkameran.
   Vi hade verkligen tur för molnen höll sig ute på vattnet och mer norrut så inte en droppe regn föll på oss. Det blev en trevlig runda som vi inte tidigare tagit och fint att gå längs vattnet.Och bra avslut blev det med att möta upp vänner på Boule & Berså.
   Skönt att du kunde vila dig inför nattjobb för det är ju krävande i sig på många sätt. Önskar dig en lugn jobbnatt.
   Ha det fint du också-

 4. Vatten, vatten och lite vackra blommor. Helt underbart! Här har körsbärsträden just gått i blom. Zon 5- ja, vi har Norrlandszon här på höglandet, ligger alltid lite efter.
  Tack för vacker tur! Kram!

  1. Vi hade tur både med vädret och att det en fin runda. Vi har inte tagit det hår hållet tidigare. Och trevligt att avsluta med vänner på Boule & Berså.Fint att ni nu har körsbärsträden i blom så våren hos er varar ju lite längre. Och vi kan ju dela med oss av de blommor och den grönska vi har.
   Trevligt att du var med.
   Kram

 5. Vilka drömbilder:-) Så skönt att ni “lurade” vädret igår och klarade er från det hotande regnet. Vet inte vad vädret håller på med i år, men på bara några få kilometer kan vädret skilja sig totalt. Som idag till exempel. Bästisen som bor söder om stan hade mest regn, medan jag hade bara några enstaka droppar.

  Alltid kul att se det nya Finnboda! Jag känner bara till det gamla. Å inte skulle jag vilja bo med en jättestor balkong mot norr. Okej, “a room with a view” är helt okej, men inte utan sol. Enda fördelen här är väl utsikten och ingen insyn från grannarna…

  1. Tack! Himlen var stundtals hotfull och vi såg regnet norr om stan och österut. Men vi skonades. Tänk att det kan vara så stor skillnad på vädret. Vi hade synnerligen omväxlande väder fram till klockan 15 med rejäla skurar. Men rätt som det var under den här tiden sken solen och det var balkongläge-
   Mysko!
   Nej, många lägenheter har fin usikt här mot stockholms inlopp och över till Djurgården men norr är norr. Annars har man lyckats ganska bar med Finnboda, Kvarnholmen och Saltsjökvarn.Men många lägenheter har också nordväst eller nordostlägen och det är ju lite bättre- Eller med genomgående lägenheter. Men det varierar ju en hel del-
   Nacka strand och nyproduktionen där har ordnar det med liknande-

 6. Verkligen tur att ni slapp regnet!
  Väderleken är väldigt osäker annars. Jag lurpassar för att försöka komma ut mellan skurarna. Idag hade jag nog hela väderkartan och hela 19 grader. Kändes konstigt då jag frusit så länge. Men i morgon återgår det till 8 grader.
  De där sjönära bostadshusen ligger ju strålande till och det kostar säkert stor peng att bo där.
  Ha en god kväll.
  Stor kram!

  1. Vi hade verkligen tur hela lördagen. Visserligen såg det dramatiskt ut på himlen men regnet kom norr och öster om stan-
   Här har det varit en blandad väderkompott idag med spridda skurar fram till 15 men sol däremellan. En del balkonghäng mellan skurarna för det var ändå +15. Eftermiddagen och kvällen bjöd på sol- Här blir det varmt i morgon med ca +15 och det känns bra-
   En hel del nya bostäder har byggts och områdena här längs vattnet är populära- Smidigt också med pendelbåten tlll city. Eftersom det är bostadsrätter till största delen så bli den totala kostnaden (med lån) ungefär detsamma som för en hyresrätt i motsvarande storlek- Hyresrätter här i Stockholmsområdet är riktigt dyra. (Man får i snitt betala ca 13.500 kr för en trea på 70m2 i innerstan och i ytterområdena ca 8-10 000 kr/månad-. El tillkommer)
   Här blir det nu sängen med en bok och i morgon väntar nya trevligheter-
   Ha det fint!
   Stor kram

 7. Hola! Trevligt hade vi och tur med vädret! Befann oss på rätt sida vattnet. Har idag haft ett kvällsmöte via videolänk med en mindre ort i västra Sverige.. Där hade de haft 25 grader och vid 18.30 hade det sjunkit till 22. Stockholms 16 grader var inte så mycket att skryta med… 😉 Fick medge att de bodde på ”framsidan”. 😊 Vad gör man inte för att skapa en trevlig stämning på mötet. 😊 Man ligger ju aldrig på plussidan som stockholmare. Ibland drar jag ”värmlandskortet” – då blir allt ”görsköj” och ”töppenbra”. 😎 Och är det fortfarande stelt kan man krydda med ”riktigt hav kontra grodvatten”. 😉

  Kram ❤️

  1. Hola! Alltid uppiggande att ses! Och vi hade verkligen tur med vädret. Att du sedan kom över en bekväm soffgrupp “på lägre höjd” var ju också tur . Eller skicklighet? Förstod att västra Sverige i går hade kanonväder men vi får hoppas på idag- Och detta med att skapa en trevlig stämning på “Bästkusten” är ju viktigt. Bra där att du har ett “ess i leken” att ta fram.
   Kram och trevlig tisdag.

 8. Ännu en härlig promenad och ännu en träff med finfolket – trevligt! Skönt också att ni missade regnet, eller snarare att regnet missade er 🙂

  Ha en finfin dag!

  1. Vi hade verkligen tur med vädret och då hela dagen. Alltså inget regn för de kom norr om stan. Och alltid trevligt att träffa S &J och perfekt att ses på Boule & Berså. Dagen idag känns som en försommardag och det ska bli +20. Återstår att se men frukost på balkongen blev det.
   Önskar dig också en fin dag.

 9. Vilken tur med värdet o slapp regn en redig promenad alla fall o sen go fika det är man vård hi hi vackert med körsbärsträden Ditte 🙂 ha en fin tisdag kram

  1. Vi hade verkligen tur som slapp regnet och det blev en fin eftermiddag och kväll. Fint också att slå sig ner i trevliga omgivningar på Boule Och Berså med vänner.
   Önskar dig också en fin tisdag. Här är det ljuvligt försommarväder idag så en utedag väntar.
   Kram

  1. Det finns ju nu flera fina områden här längs Stockholms inlopp och man har byggt en hel del bostäder här i gamla Finnbodavarvet. Fina miljöer och närheten till vattnet.
   Kul att du var med.

 10. Underbart vackert och det fixar sig med paraply eller regnrock!
  Jag älskar ju att gå vid vatten och det har ni massor av ,-)
  Finnboda Varvsområde gillar jag, husen ser väldigt fina ut och inte står de nära heller, här byggs det otroligt nära, inte kul. Åh husen byggda på pelare ,-))) Otroligt fint!
  Körsbärsträd ja nu blommar det verkligen. Så fin promenad, och det ser bra ut vädermässigt.
  Ha det fint!
  KRAM Primrose ,-)

  1. Vi hade tur och hade varken packat med regnrockar eller paraply. Vi är också förtjusta i att ha vattnet och fint att ha det helt inpå.- Jag tycker man gjort det bra när man byggt Finnboda varv och även bevarat en hel del av det gamla från just varvet. Detta gör att det känns mer levande. Några hus är byggda på pelare från det gamla varvet men inte alla hus.
   Vi hade en fin runda och det blev ett bra slut också att träffa vänner på Boule & Berså.
   Ha det bra du också.
   kram

 11. De som bor där i Finnboda kan ju i princip doppa tårna i sjön från sin balkong eller sitt fönster, otroligt!
  Husen på bilden innan, på varvsområdet, såg hemtrevliga ut. Ja det är inte klokt så mycket det byggs i Stockholm.
  Och vilken tur ni hade med vädret, det har inte jag haft, men är överlycklig över mitt lyckade regnjacksinköp i höstas. Har kommit väl till pass!
  Kramen

  1. Jadå, det går nog bra för vattennära läge är det. Roligt också att man behållit en del från det gamla varvet när man byggt här. Det byggs mycket i Stockholm men när det sker med sparade grönområden och hänsyn till miljön så är det helt ok.
   Vi hade verkligen tur med vädret för norr om stan och österut regnade det rejält.
   Måste se till att skaffa bra regnkläder. Har inte blivit av sedan vi hade segelbåt.
   Du ligger klart före här.
   Kram

  1. Vi hade tur för det var gott om väldigt mörka moln med oss hela vägen. Och avslutet på Boule & Berså blev också lyckat. Här är vi ofta- Så mycsigt och perfekt läge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *