Allmänt

Ordkedja – Selfie #16- Frågor och svar

Dags för en ny, rolig, omgång av “Selfie”. Nu #16. Och visst hänger jag på även denna vecka. Det är  bloggvännen Klimakteriehäxan som bjuder in. Det hela går ut på att besvara 12 nyckelord/frågor som i sin tur skapar en kedja. Varje svar ska börja på den sista bokstaven i föregående svar. Jag hade ganska bra flyt i början med både frågor och svar i veckans ordkedja men plötsligt blev det tvärstopp ibland och då vill till att tänka i andra banor. Å andra sidan finns det ofta flera lösningar. Den här veckan blev det även ett par “kreativa nödlösningar”. Kul att fundera är det. Helst vill jag också känna igen mig själv i svaren och det gör jag.

Roligt att läsa andra deltagares svar och ibland finns många likheter och ibland ganska få. Men det är också så att olikheterna berikar. Ett ord eller flera i svaren. Du bestämmer. Häng gärna på och lämna då gärna en kommentar hos Klimakteriehäxan (länk ovan) så att andra också kan ta del av just din SELFIE.

Stor eloge till Aina/Klimakteriehäxan som genom sina nyckelord får oss så engagerade.

En ordkedja – Nyckelord och svar

1. Varje morgon: Ger mig själv gott om tid

2. Konstverk jag inte glömmer: Damen med hermelinen (Målad av Leonardo da Vinci och finns på Czartorsky-museet i Krakow. Att jag särskilt minns den beror på att tavlan är så liten, 54x 39cm.)

I veckans ordkedja. Krakow. Konstverk på d som jag inte glömmer. Damen med hermelinen målad av Leonardo da Vinci-I veckans ordkedja;  Ett konstverk jag inte glömmer kom det här upp i huvudet.  Målat av Leonardo da Vinci  1489-90. Ett porträtt av Cecilia Gallerani som da Vinci målade när han var i tjänst hos hertigen Ludovico Sforza.

3. Favorit på kakfatet: Nöttoppar

4. Färdigmat: Röd currywook med räkor (röd cyrrypasta, chili, räkor, cashewnötter och grönsaker och inhandlad i vår närmsta Thaikiosk hemma på Söder i Stockholm)

5. Älsklingslåt: Raincoat” – (Famous blue raincoat med Leonard Cohen.En låt som jag har med mig från året jag bodde i N.Y. Men Leonard Cohen är  överlag en av mina favoriter. Har dock många. Lyssna gärna  på biten via länken)

6.Spel: TpTrivail Persuit

7. Så känner jag mig: Tacksam (oftast)

8. Beundrar: Min pappa

Allan Mann, min pappa har en plats i mitt hjärta , nu fick han även en plats i veckans ordkedja. I min selfie#16. Min pappa är verkligen en person jag beundrar och en plats i mitt hjärta har han alltid haft och nu fick han även en i veckans ordkedja.

9. Bokfavorit: Amerikansk jord (av Jeanine Cummings är en av många böcker jag gillar och som jag ganska nyligen läst)

10. Vårtecken: Det finns  många, men ett speciellt är när  körsbärsträden i Kungsträdgården blommar.

Vackra körsbärsträd i Kungsträdgården. Besök här den 7/4 förra året.

11. Sport jag gillar: Ridsport (inte favoritsporten men jag har ridit en del och är överlag ganska sportintresserad)

12. Färg som piggar upp: Turkos

30 svar på ”Ordkedja – Selfie #16- Frågor och svar”

 1. Ditt vårtecken är det absolut vackraste man kan tänka sig. TP gillar jag med. Man får inte bara veta saker om bloggaren i de här selfieavsnitten utan även konst och boktips. Det får mig att bli lite nyfiken på saker och ting som jag kanske inte funderat över annars. Kram

  1. Det finns ju så mycket som är fint nu till våren- Men just hemma i Stockholm har detta med de japanska körsbärsträdens blommor för mig i många år varit vår.
   Just det du skriver att man blir lite nyfiken på saker och ting som man inte tänkt så mycket på blir jag också. Intressant att fundera och att se vra tankarna hamnar-
   Kram och trevlig kväll.

 2. vi delar en del. våra pappor, ridsport, Leonard Cohen (som jag lyssnat på live) och nöttoppar. den där röda currywooken låter ju förödande god. och så vacker tavla

  1. Vad roligt! Och det var ju en hel del vi delade. Och kul att du också hört Leonard Cohen live. Jag också. I New York- En upplevelse utöver det “vanliga”-

 3. Turkos mycket vackert ,-) Körsbärsträden i i Kungsträdgården, underbart,-)
  En författare jag inte känner till, men ska kolla upp !
  Förstår att du beundrar din pappa!
  Thaikiosk, det vore något det ,-))
  En vacker liten tavla.Tycker jag jäktar varje morgon, ta tid , det ska jag försöka ha ,-)) Viktigt för resten av dagen ,-)
  Kul att titta in och läsa dina svar, tycker det är kul att svara ibland tar det tid, den här gången var det lättare för mig ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tycker att det blev en hel del av mig här även denna vecka. Och just om det gäller “färdigmat” köper jag den nog bara i vår “Thaikiosk”- Så mycket gott-
   Sedan jag slutade jobba, vid 61 år, så har jag tagit det väldigt lugnt på mornarna- Undantag förstås när jag jobbar som reseledare. Då kan jag få skynda på. Men det är inte så ofta.
   Tavlan var så liten, nästa som “Mona Lisa” och det är nog mest det jag minns- Och vilken konstnären var-
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. När körsbärsträden blommar i Kungsträdgården, ja då är det vår för mig- Hoppas kunna hinna hem och se detta-
   Tror det blev en hel del av mig även denna vecka.
   Kram!

 4. Håller helt med Gunnel – körsbärsblomningen i Kungsträdgården slår det mesta på svensk mark. Tänk att se blomningen i Kyoto och/eller Osaka. Enligt min japanska kompis så är det nåt helt annat än den i Kungsträdgården. Tor jag det, då den är så mycket större med betydligt fler träd.
  Sedan är Leonard Cohen även en favo här. Både min man och jag älskar hans texter och hans säregna röst.
  En riktigt bra selfie som du fick ihop:-)

  1. Tack! Körsbärsträdens blomning i Kungsan innebär för mig att det är vår. Och jag har på min lista en resa till Japan och se körsbärsblomningen där. Ja, mycket annat också förstås. Maken son har bott i Japan i olika omgångar och jag har sett fantastiska bilder och filmer fån den japanska körsbärsblomningen . Minns att den även i Peking var enastående och vi hade “körsbärsblomsfest”; Hanami tillsammans med japanska vänner-
   Kul att du och maken också gillar Leonard Cohen . Såg honom live när jag bodde i N.Y. 1979-Minnesvärt- Texterna och hans röst går in i hjärtat-

 5. Där var många svar som nickade åt. Självklart ligger din pappa högt på beundrarlistan, jag håller absolut med där.
  Turkos var min pappas älsklingsfärg.
  Leonard Cohen gillar jag skarpt.
  Got om tid vill jag också ha och tacksamheten är stor men just nu prövas den.

  Allt gott till dig och en fin Dittefläta var det!
  Varm kram!

  1. Roligt att du kände igen dig i flera av mina svar. Och det kändes som mycket av mig även denna vecka. Leonard Cohen gillar jag väldigt mycket och såg honom live i New York på ett mindre ställe 1979. Minnesvärt.
   Ja, pappa är en person som jag beundrar. Och inte minst hans mod och kämpande för människors och länders frihet.
   Allt gott till dig också.
   Varm kram

 6. Nöttoppar bakade jag ofta förr. Men numera ställer en eventuell nötöverkänsligjet till det
  Leonard Cohen är riktigt bra. Hans basröst lyssnar man till.
  Din pappa måste ha varit en hjälte på många sätt. Ser fram emot att läsa om honom.
  Selfie är absolut kul…både att göra och stt läsa.
  Ha det fint! Kram

  1. Min mamma bakade ofta nöttoppar, inte minst till jul. Och nu gör en av döttrarna dem då och då-
   Leonard Cohens röst och hans texter går rakt in i hjärtat. Såg honom “Live” i New York 1979 på ett mindre ställe och det är minnsevärt.
   Jag kan beundra min pappa på så många sätt för den sanne idealist han var. Friheten för ett land och ett folk var så viktigt för honom- Boken kommer under våren 2023 och den blir bra. Har läst delar av manuset och det gav många tankar och känslor. Det är en roman men där det historiska stämmer in.
   Och pappa var ju “väschötte” som blandades upp med det finska och norska. Ja, en del annat också.
   Visst är selfien rolig och givande och på många sätt.
   Kram

 7. Tack Ditte, sitter och lyssnar på Leonard nu, älskar låten, men hade inte namnet på tungan alls! Han har varit en av mina favoriter länge…
  Den målningen av da Vinci har jag inte sett tidigare. Kan en hermelin bli tam? Ja, det finns ju tama illrar så…
  Oh jag vill också ha en thaikiosk! Livet är orättvist ibland, haha!
  Din pappa är värd all beundran, och jag tror att du kanske också var en pappas flicka som barn?
  Turkos, en sån vacker färg, turkosblått hav, ja det får ju du se varje dag nu!
  Kramen

  1. Tack! Tror vi har många gemensamma nämnare.Minns att jag såg och hörde Leonard Cohen live på ett mindre ställe i New York 1979 och det minns jag än idag. En upplevelse.
   Vad gäller den lilla målningen med hermelinen hade jag hört talas om den innan. Men visste inte så mycket om den.Men hermelinen lär ha varit tam.
   Thaikiosken gillar vi och maten därifrån är helt nylagad och väldigt god. Å andra sidan har du så mycket annat.
   När jag växte upp var jag helt ointresserad av vad pappa sysslat med. Tyckte att det var historia och att vi levde här och nu.Ja, du vet som ungdomar kan tycka. Först senare i livet förstod jag vilken idealist han var. Har ju läst en del manus till boken som kommer och tänk dig en kille på 17 år från “vischan” i Västergötland som kommer med tåg till Haparanda och vidare till Kemi och Vinterkriget. Han skulle bli kusk men hästarna hade frusit ihjäl- Ja, han överlevde här och i Norge. Men skadad blev han och för att kämpa för det han trodde på. Människors och länders frihet. Och dne kampen fortsatte han till sin död. (Du ska få boken av mig när den kommer ut nästa vår.)
   Turkos är min färg- Ja, blått över lag.
   Varm kram

 8. Så roligt att läsa din selfie-fläta, och så fantastiskt att du set Leonard Cohen live!
  En thaikiosk skulle man vilja ha i närheten, maten du beskrev låter gott! Så fint att din pappa fick vara med i flätan denna vecka också.
  En underbar bild från Kungsan.
  Jag skrev nötkakor i min selfie, så där var vi lika, liksom färgen turkos, så kul , och TP är alltid roligt att spela, gillar det spelet väldigt mycket!
  Må så gott!
  KRAM

  1. Lite nödlösningar fick det bli men jag fick ihop flätan med en hel del av mig.
   Leonard Cohen gillar jag verkligen och jag minns så väl än idag när vi såg honom live på ett mindre ställe i N.Y. Hans texter och rösten fångar.
   Våren för mig i Stockholm är när körsbärsblommorna är i blom. Hoppas snart få se dem och att de finns kvar. DE har ju kort blomningstid.
   Kul att vi fick till flera likheter i våra ordflätor. Ser fram emot att läsa din selfie.
   Här är det regn och åska idag med finvädret ska återkomma i morgon.
   Nu väntar frissan så jag får väl ta på mig kragstövlarna och vada iväg.
   Önskar dig en bra onsdag.
   Kram

 9. De där blommande körsbärsträden … åhhh så vackra!
  Rolig och intressant selfie som vanligt – och svaren känns verkligen som du! Leonard Cohen är en av mina favoriter också. Jag har inte gjort någon selfie än – får se om jag orkar.
  Kram

  1. Tack!För mig är det vår i Stockholm när körsbärsträden blommar. Hoppas hinna hem till dem nu i vår också. DE har ju kort blomningstid.
   Vad roligt att du också gilla Leonard Cohen. Noterade att vi var fler som gjorde det.
   Ta det lugnt och gör bara det du känner för.Ha inga “måsten”.
   Blogga när orken finns och du har lust.
   många tankar till dig.
   Varm kram från ett idag regnigt och åskande Torrevieja. Men solen ska återkomma i morgon

 10. Ååå nöttoppar så gott – det gillar jag ju också, det “tråkiga” är bra att mala nötterna (tidsödande kanske är ett bättre ord) innan man kan baka dem. Men sen går det ju fort och smidigt. Den kakan bakades alltid till jul då jag var liten, både hemma och hos mormor, det är nog nästan så att jag kan receptet i huvudet =)
  Bilden på körsbärsträden är ju bara helt magisk, tänk att få stå under en blommande rosa himmel. Ha en fin onsdag!

  1. Jag gillar också nöttoppar och ärvde en mandelkvarn av min mamma-. Men jag har använt den men visst är det lite segt att mala. Även hemma hos oss bakades dessa speciellt till jul och av mamma och även min norska mormor.
   Vår för mig i Stockholm är det när jag stått under en rosa himmel av körsbärsblommor i Kungsträdgården. Hoppas jag hinner hinner hem även i år.
   Önskar dig också en fin onsdag. Här väntas heldagsregn och åska men solen ska vara tillbaka i morgon.

 11. Snyggt flätad selfie igen – nödlösningar är bra att ta till ibland 🙂

  Jag minns när jag såg Monalisa på Louvren första gången – vad besviken jag blev att tavlan var så liten! Jag hade förväntat mig ett betydligt större format.

  Körsbärsträden är så otroligt vackra! Synd att blomningstiden är ganska kort.

  Ha en fin dag trots fulmolnen som drar över himlen just nu och åskan som mullrar.

  1. Ibland kan nöden få rycka in men lite så kan det få vara ibland.
   Minns också Mona Lisa och det pyttiga formatet. Besviken blev jag också.
   För mig är det vår i Stockholm när körsbärsträden blommar. Och kanske hinner jag se dem även i år.
   Fulmolnen med regn och åska idag var helt onödiga. Men de blåser väl vidare hoppas vi-
   Ha den bra onsdag.

 12. Körsbärsträden i Kungsträdgården är verkligen ett vårtecken som heter duga. Synd bara att blomningstiden är lite kort men det är ju väldigt vackert för stunden.
  Vissa målningar förväntar jag mig skulle vara större. Mona Lisa är ju också en ganska så liten målning. Tänker på när jag såg “Nattvakten” i Amsterdam som ju är gigantisk.
  Önskar dig en fin onsdag!

  Kram

  1. Vår i Stockholm är för mig när körsbärsblommorna slår ut i Kungsträdgården. Men det är kort blomningstid. Men kanske hinner jag se dem.Tänkte också på Mona Lisa på Louvren som liten tavla. Hade tänkt mig den större. Minns också andra målningar bl.a Nattvakten som ju är jättestor. Verkliga kontraster.
   Regn och åska här idag. Men hoppas solen är tillbaka i morgon.Kram och trevlig onsdag

 13. Älskar din morgonrutin, jag gör samma! Att äta frukost långsamt och inte stressa iväg utan kunna njuta av en ny dags början, det är något jag verkligen uppskattar och de få dagar jag behöver ställa klockan sover jag väldigt dåligt, så tror det är oerhört hälsosamt för mig att ha de lugna mornarna. En gång har jag fått uppleva körsbärsblomningen i Sthlm, makalöst hänförande!

  1. Hej!
   Nu är jag hemma igen och ser mer tydligt din kommentar.Såg att du skrivit hos frissan men tycker det är lättare att svara på min MacBook.
   Morgonrutinerna med att starta lugnt är betydelsefull och fint att höra att det är viktigt för dig också.
   Jag sover också oftast sämre om jag ska iväg, något som kommit på lite äldre dar.
   Våren för mig är på plats när Körsbärsblomningen är i gång. Kanske hinner jag se den i år också. Hoppas.
   Ha det gott.

 14. Kollade körsbärsblomningen i går tisdag och mitt tips är att den är hundraprocentig på fredag – på dammens östra sida, det tar ju aldrig längre tid för dem på skuggsidan att slå ut.
  TP har jag spelat mycket fast nu var det länge sen. Och du får mig att inse, att jag också beundrar min pappa!!! Tack för en fin selfie, igen!

  1. Tack! Och tack för tipset ang. körsbärsblommorna. Vi är snart på väg hem så jag antar att jag kommer att kunna se blomningen i år också.Och när jag sett blomningen så är det vår i Stockholm för min del.
   Inser att det var ett tag sedan vi spelade TP men kul att spela i lag.
   Roligt att läsa att du också beundrade din pappa. Våra fäder har nog påverkat oss en hel del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *