Allmänt

Omväxling hemma – Böcker, bakning, god mat och dryck

Helgen försvann i rask takt. Ja, precis som alla dagar egentligen. Ingen direkt större skillnad mellan helg och vardag numer eftersom jag har förmånen att  i princip fritt disponera min tid. Men med rådande tillstånd, de yttre “Covid – tillstånden” och de mer kroppsliga som jag har, finns en del begränsar. Och det gäller att göra det bästa av det man har. Sen vad som är “det bästa” varierar ju från från person till person. I “mitt bästa” ingår de dagliga promenaderna, både längre och kortare och de känns alltid  som en god omväxling.  Även att läsa eller lyssna på en bok kvalar in här liksom god mat och dryck.

Några böcker jag fastnat för i höst. Tyccker om omväxling även när jag läser. "Där kräftorna sjunger", "Den tyska flickan" och "Familjen" fångades jag av på olika sätt. Tre böcker som jag fastnat för under hösten. Omväxling även här-

Omväxling

tycker jag om. Och det gäller även det jag läser. “Där kräftorna sjunger”fängslade mig. En berättelse om naturens starka krafter och att kämpa för att överleva. En berättelse om “Träskflickan” Kaya och hennes liv utanför en stad vid North Carolinas kust. Men vem är Kaya? Är det den obildade enstöringen eller är hon någon helt annan.

“Den tyska flickan”; här länkad till en recension som min bloggvän Annette, med bloggen “Just här just nu” skrivit. En bok som startar i Berlin och där den unga judiska flickan Hannah Rosenthals liv 1939 helt förändras. Här i boken vävs olika människors  gripande öden samman och där handlingen även äger rum i New York och  till stora delar i Havanna på Kuba. Boken är baserad på verkliga händelser ger en god blick även i livet på Kuba och att komma dit som en judisk familj.

“Familjen” är en reportagebok  om makt, brott och polisarbete i Göteborg. Väldigt aktuell, mycket skrämmande och mycket läsvärd. (Titeln länkad till Aftonbladets recension)

Jag har läst flera deckare men nämner här tre, i mitt tycke, välskrivna och fängslande böcker.  (Länkar titlarna till förlagen). “Skuggjägaren” av Camilla Grebe,“Bara ett barn” av Malin Persson Giolito och “Änkorna” av Pascal Engman.

Har du läst någon eller några av böckerna och var det någon du fastnade extra för?

Tre deckare som jag verkligen gillar. Deckare i sig men med omväxling. Tre deckare och även dessa ger god omväxling och en spännande läsupplevelse. Inte minst.

God mat och dryck

uppskattar vi och jag tycker ganska ofta det är roligt att laga mat. (Maken tar hand om disk och annat om jag lagar mat och lagar han mat tar han också hand om “köket”)  Vi har en bra fiskaffär i närheten Götas Fisk, på Götgatan och här handlar jag oftast fisk och skaldjur. Och ett särskilt gott öga har jag till butiken efter det att jag för några år sedan inne på ICA blev bestulen på en fisk som jag köpt här.

Fiskgryta hade jag tänkt till middag och ett besök i fiskaffären  blev det. Jag har samlat recept i många år och har mängder av recept från tidningen Allt om Mat som jag prenumererat på i många år. Recept som jag klippt ut och gjort kokböcker av. Och till dessa återvänder jag då och då. Nu gjorde jag en djupdykning bland fiskrecept och hittade “Byfjordens fisksoppa”. Jag tog lite mindre vätska och vips blev det hela en fiskgryta.

Att baka något som går snabbt och som passar bra till en fiskgryta. Varför inte frukostfrallor på 10 minuter. Och de passar ju när som. Lite kladdig deg men med hjälp av ett par mjölade skedar fick det bra att få ut dem på plåten.

Snabbgjorda frallor till soppan.

Byfjordens fisksoppa. En riktigt god omväxling i tillvaron. Mer omväxling i tillvaron. En riktigt god fiskgryta en grå höstkväll.

Kaffebröd kan vara gott ibland och då och då gör jag en mjuk pepparkaka en en form. Jag fick ett recept av en förälder när vi bodde i Peking och har då och då med gott resultat bakat denna. Men nu testade jag att i stället för en form lägga smeten i muffinsformar. Fungerade jättebra, men tiden i ugn får då bara vara ca. 15 minuter. 

Mjuk pepparkaka. Som omväxling la jag smeten i muffinsformar. Som omväxling gjorde jag inte den mjuka pepparkakan i form utan smeten fick bli till muffins.

Receptet. Men i muffinsformar blir tiden i ugn bara ca. 15 minuter. (Jag brukar också ha i lite lingon om jag har eller ett par msk lingonsylt. ) Stort tack till Helen W för receptet.

42 svar på ”Omväxling hemma – Böcker, bakning, god mat och dryck”

 1. Så många bra böcker du har läst och jag har läst flera av dem. Omväxling behövs även inom litteraturen och när det gäller maten är det inte fel med en lite guldkant på tillvaron. Dit hör definitivt en god fiskgryta. Nu var det ett tag sedan jag bakade muffins så det är kanske dags igen.

  Kram och god måndagskväll!

  1. Detta var ett litet urval. Just nu blir det en hel del läsande och lyssnade. Har en bok i lurarna när jag är ute och hemma en fysisk bok.Omväxlingen är begränsad men man får variera så gott det går.
   Detta var första gång jag gjorde pepparkaksmuffins men de blev bra. Hade i lite lingon också-
   Önskar dig en behaglig kväll.
   Kram

 2. Gryta hos dig också 🙂 Vi har riktigt ruggigt väder idag men trots det så ska vi äta vår gryta i morron, däremot har jag inte bakat nåt bröd till den så jag ska kika på ditt recept! Tack för ett trevligt och matnyttigt inlägg Ditte. Kram!

  1. Jadå! Vi har regn, blåst och ruggigt väder men det är hela +14 grader så en vända ut blev det.
   Det här brödet är snabbt bakat och riktigt gott. Men helst ska det ätas nybakt. Men kan nog lägga till och dra ifrån lite vad gäller ingredienserna. Gott blev det.
   Tack, för fina ord. Och omväxling behöver jag.
   Kram

  1. Nja,ibland blir det fart och flit här. Men böckerna är det alltid fart på. Att läsa eller lyssna. Har oftast en bok i lurarna när jag går och en “fysisk” hemma.
   Jag har läst de böcker Malin Persson Giolito hitintills skrivit och tycker hon skriver bra. Mycket “research” är det och hon vet vad hon skriver om. Skuggjägaren var den första bok jag läst av Camilla Grebe och den var förutom,i mitt tycke,e bra deckare, också en bok där kvinnors villkor på olika sätt togs upp.

 3. God litteratur, god mat ,god tryck och gott bak, visst förgyller det vardagen som är så begränsad i så mångt.
  Jag äter gärna lingonsylt på mjuk pepparkaka. Muffins går an! Frukostfrallorna ska testas.
  Den fiskgrytan menar jag mig ha minnen av då Elaine och jag besökt dig tillsammans? Jättegod och så trevligt vi hade det!
  Stor kram

  1. Jag vill gärna ha lite omväxling och det här blir en bra och god mix. Här var det papparkaksmuffins och de blev riktigt goda. Med lingon i. Men ska också testa som tillbehör.
   Ja, just det! Tror jag bjöd er på den. Och den återuppstår då och då. Och visst hade vi trevligt Har saknat så att vi inte kunde ses i somras. Men nästa så….
   Stor kram

 4. Beställt hem ingredienser denna veckan just för att baka mjuk pepparkaka.
  Gott göra som muffins också.
  Bakning är något jag ägnat mycket tid till genom åren, kanske lite mer när barnen var små.
  Kul med boktipsen. Alltid välkommet.
  “Den tyska flickan” lockar
  Ruskväder idag , bara en tur till sjukgymnasten.
  Behöver inte gå dit något mera, för tillfället i alla fall.

  1. Den här mjuka pepparkakan gör jag då och då men hade inte tidigare testat att göra den i muffinsformar. Men det blev också bra.
   Förr bakade jag också mycket mer men nu är det maken som oftast bakar matbrödet och ibland annat. Och ag gör det också. Roligt även i brödväg med omväxling.
   “Den tyska flickan” är så bra och jag rekommenderar även starkt “Där kräftorna sjunger”. Så bra.
   Skönt att du nu är klar hos sjukgymnasten. En stolpe passerad. Heja!
   Ruskväder här också med regn och blåst men det blev en runda på 4 km ändå.
   Trevlig kväll

 5. Hej Ditte!
  Sååå duktig du är…blev nu hungrig…Ser så himla gott ut.
  Böcker har jag inte läst på länge…men jag fick 2 böcker av min kära väninna sen arbetstiden Monica. Hennes man har liten butik med böcker som han öppnat i Östhammar tror jag det är. Jag har länge velat läsa Vindens Skugga av Carlos Ruiz Zafón men man bör läsa den först och jag fick nr 2 och 3.
  Dom heter Ängelns Lek och Himlens Fånge.
  Nu hittade dom just den första och fick den på posten i dag. Snälla och inte fick jag betala nåt.
  Författaren blev internationellt känd och boken översatt till 40 länder…Tyvärr dog han i somras i cancer bara 55 år gammal 🙁
  Ja nu måste jag alltså läsa.
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Jag gillar ju att både laga mat och baka. Ibland blir det mer bakning men det är oftast Bosse som bakar vårt matbröd. Och han gör det bra.
   Tack för dina boktips.Himla snällt att Monica skickade böckerna. Och som du skriver är det bästa att ta dem i ordning. Har hört talas om författaren men inte läst något av honom. Inte ännu.
   Jag har alltid en bok i lurarna när jag är ute och en fysisk bok att läsa hemma. Har avverkat många under våren, sommaren och nu i höst.
   Lycka till med läsningen.
   Kram

 6. Jag har läst en del av de böcker du rekommenderar. Bara ett barn läste jag ut idag. Den är verkligen bra, men jag måste vila ibland när jag läser om barn som far illa. Nu har jag laddat ner “Marvatten” av Ann Rosman. Älskar hennes böcker.
  Jag är helt värdelös på att baka, men hyfsad på att laga mat. Idag blev det sjömansbiff. Räcker till i morgon också.
  Fiskgryta som du visar är mumsig. Bra att ni kan få riktig fisk i Stockholm också.
  Sköt om er.
  Kramar till er båda!

  1. Jag minns att jag föreslog några av dessa böcker när du ställde frågan i din blogg.Och visst måste man vila sig ett tag när man läser om barn som far så illa. Ann Roosman har jag läst en del av men inte den bok du föreslår. Har nu antecknat den.
   Fisken är ju inte den färska ni får hos er men här i fiskbutiken är det bra för att vara i Stockholm. Och precis som du lagar jag gärna lite extra när jag ändå är i gång. Bosse bakar det mesta av matbrödet men jag kompletterar.
   Ha det så bra ni kan.
   Kramar!

 7. Ja du Ditte! Det gäller att ta vara på det som bjuds, att uppskatta livets goda och att själv sätta extra knorr…det är ingen annan som gör det! Tusen tack för lästips, jag tar till mig och det blir säkert en och annan av dem. Har under de senaste åren knappt hunnit läsa, enda lugna stunden har varit på långflyg. Nu är ju det historia och tiden framför datorn blir mindre och mindre. Har kanske skrivit det förut, men tar det igen.
  Har du läst Murakami? Om inte så har du underbara stunder framför dig. Om du vill ha något helt annat så rekommenderar jag Karin Smirnoff, en debutant som har rosats för sina skildringar om livet uppe i norr, rakt, ärligt och inte så lite brutalt.
  Tar till mig dina tips och tackar för dem…bakningen står jag dock över. Bakar matbröd, men “fikar” gör vi aldrig…så osvenskt, men sant.
  Fiskgrytan “luktar” underbart ända hit, för att inte tala om de ljuvliga småfrallorna, mmm.
  Ha det gott, vi hukar under storm, superhögt vattenstånd och vertikalt regn…vi tog det visst med oss…ovetandes.

  1. Jag försöker att få till vardagen med viss omväxling och visst saknar jag resor. Men nu är det som det är. Jag läser en hel del och har ofta en bok i lurarna när jag är ute. Om jag inte är i naturen…
   Vet att jag läst “Norwegian Wood” av Murakami men har nog nästan glömt av honom. Stort tack för påminnelsen. Karin Smirnoffs böcker har jag läst med stor glädje.
   Nu är det inte så att jag bakar så ofta eller mycket men det händer. Och då det som går snabbt.
   Har på både radio och tv sett att ni har storm och ett riktigt oväder. Hoppas det snart ger med sig.
   Rejäl blåst här också idag men bara runt 10m/sek men i byarna långt ner. Regn också.
   Ja, ni mått ha blidkat regnet så att det ville hänga med er hem.
   Många tankar till er.

 8. Ja, alltså det var ett helt otippat inlägg, och då menar jag inte böckerna;-) Den första och sedan dina tre deckare står på min lista. Väntar bara på att de ska komma ut som pocket.
  Men att du bakar – det var en överraskning. Du har kanske inspirerats av dottern Helen där, typ mor går i dotterns fotspår istället för tvärtom;-)
  Fiskgrytan/-soppan såg gudomligt god ut, och jag gissar att den smakade alldeles utmärkt. Just soppor är ju ett måste en ruggig höstdag.

  1. Ja, ibland händer det…Och jag gör ju lite annat som omväxling till promenaderna. Alla deckarna gillade jag- Var och en på sitt sätt. Och även de andra böckerna tillförde mycket.
   Det jag bakar går snabbt inga långjäsningar här inte.Men bakat så där lite grann har jag alltid gjort. (Brukar inte direkt berätta om det.) Nu när jag inte kan gå lika mycket som tidigare så vill jag ändå ha rolig omväxling. Och att äta och dricka gott är ju fortfarande inte begränsat. (Maken i sin tur står för det matbrödsbak som tar lång tid.Han är bra på det och tycker det är ganska avkopplande. Men han lagar också en del mat och tar hand om köket när jag donat klart.)
   Fiskgrytan är riktigt god och jag gör den då och då.Enkel dessutom. Rekommenderas.

 9. Mycket gott idag! Gillar särskilt receptet med noteringen om vad som använts istället. Ibland måste man ju tänka om, filmjölk är ju inte det vanligaste i butikerna runt om i världen.

  1. Jadå! God mat och dryck tycker vi om här. Receptet på pepparkakan fick jag av en förälder i Peking och det har nu hängt med mig i så där en 12 år. Men detta var första gången jag använde muffinsformar. Blev också riktigt bra.

  1. Tiden har jag ju och sen vill det till att variera den. Men det går ganska bra. Böcker gillas och de här har jag fastnat jag extra för.
   Fisksoppan är god och ganska enkel att laga. Perfekt med småfrallorna till.

 10. Oh Ditte nu blev jag grön av avund. Att aldrig kunna köpa färsk fisk är så trist! Jag får åka många mil för att komma över någon firre som inte är fryst och i ett fyrkantigt paket. Min granne som bott hela sitt liv på Möja i Stockholms skärgård innan hon flyttade hit för något år sedan är helt förtvivlad, hon längtar så efter fisk. När jag köper den frysta väljer jag gärna den med lite olika sorter som blir en god stomme till en fiskgryta. Din gryta såg fantastiskt god ut.
  Böckerna ja, kollade efter Familjen på biblan nu och det är 15 i kö, så jag tror jag lugnar mig med den! Hade dålig koll på den boken, men jag tror den är viktig att läsa för att få mer kött på benen hur strukturen ser ut i det vi kalla svenska maffian. Många föds ju in i dessa kretsar och det måste vara mycket svårt att ta sig ur…
  Deckare läser jag sällan, är så urdålig på att hitta den skyldiga, och alla personer, olika spår och ledtrådar är jag så himla kass på. Tack för alla fina tips/Kram från pörtet

  1. Jag förstår dig. Men du har andra fördelar, men kanske inte direkt fiskbetonade. Fisksoppan är riktigt god och med mindre vätska blir det en fiskgryta. Båda smakar bra. Förstår att din väninna från Möja saknar färsk fisk.
   “Familjen” kan du läsa när den blivit mindre åtråvärd på bibblan. Innehållet kommer ändå att vara aktuellt.
   Jag varvar både deckare och annan litteratur och har tagit emot många fina lästips med smakprov från dig.
   Här skiner solen idag och hoppas den gör det hela dagen. Ja, i alla fall ett bra tag. Känns ljust efter gårdagens oväder.
   Kram

 11. Oj, här var det både spännande boktips och god mat tips! Tusen tack för det,
  Jag har läst Malin Persson Giolitos bok “Bara ett barn”, såååå bra! De andra böckerna vill jag också läsa. Så vill jag göra din fisksoppa, snabba frallorna och pepparkaksmuffins, mums så gott!
  Å än en gång tack för tipset om “bortskänkes.se”, så skönt att slippa hyra släp och slänga den gamla dubbelsängen,som nu troligen kommer till nytta hos någon annan!
  Må så gott!
  Kram

  1. Är så glad att det fungerade med “Bortskänkes” för er också. Vi har testat några gånger och det har alltid fungerat bra. Hoppas de nya sängarna känns bra.
   Ja, omväxling vill det till när det nu är begränsningar. Och det i kombination med trist väder och att min rygg begränsar på annat sätt gör att jag får ordna variationen på annat sätt. Har ju liksom gott om tid. Gillar verkligen Malin Persson Giolitos böcker. Kan rekommendera även hennes andra.
   Fisksoppan är riktigt god och frallorna passade bra till.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

 12. Vad flitig du varit som fixat så mycket gott.
  Jag lyssnar just nu på Där kräftorna sjunger, bra bok. Jag har även läst Bara ett barn.
  Tack för fler tips.

  1. Jag har ju all tid i världen och med rådande begränsningar piggar det upp med lite omväxling. Visst är “Där kräftorna sjunger” fascinerande. Jag gillade den mycket. Kanske skulle du också tycka om “Den tyska flickan”. Riktigt bra den också.
   Och Malin Persson Giolito gillar jag som deckarförfattare.
   Var fängslad, på olika sätt, av de böcker jag tipsade om.

 13. Ett riktigt matnyttigt inlägg – så trevligt! Fiskgryta är riktigt gott! Brukar också göra muffins med pepparkakssmak och visst blir de jättegoda!
  Jag skulle baka , typ småfrallor, men då degen blev för lös så hällde jag upp den i en smord långpanna istället – det funkade bra det också , fastän några frallor blev det ju inte 🙂
  Den enda boken jag läst av dessa, är Där kräftorna sjunger – och den gillade jag mycket!
  önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  1. Som variation blev dte lite “matnyttigt” av det ät och läsbara slaget. Tack för tipset om att ta smeten till småfrallorna i en långpanna. bröd som bröd tänker jag. För degen blir lös.
   “Där kräftorna sjunger” fängslade mig verkligen. Kanske ger du dig på “Den tyska flickan” . Riktigt bra och fängslande den också.
   Sol här idag, just nu och det känns lovande.
   Kram och trevlig tisdag.

 14. Bakning får vara för vår del och när det kommer till matlagning så är det till 95% av gångerna Anders som lagar och jag som sanerar i köket 🙂

  Både muffinsen och grytan såg väldans smarriga ut 🙂

  Ha det gott i ett förhoppningsvis bättre väder!

  1. Jag bakar gärna men det får gå raskt så vanligast är att Bosse bakar det mesta vårt matbröd. Och det gör han verkligen bra. Matlagningen står nog jag n för till 70% men Bosse tar hand om kök och disk även efter mig. Jag tycker oftast om att laga mat och gör det gärna både här hemma och i Torrevieja. Dock inte i Torre om det är varmt för då blir det enklare varianter utan så mycket värme.
   Idag är det just nu riktigt font väder och vi har trevlighter inbokade så håller tummarna att det består. Men det är i alla fall just nu på fm +13. Alltid något.
   Trevlig tisdag.

 15. Jag samlar också på mig recept i massor, men tyvärr är jag inte så ordningssam som du så jag har dem i en bok. Pepparkaksmuffinsen måste passa perfekt nu när det snart är jul. Jag kan riktigt känna doften. Ha det bra.

  1. Jag tyckte det var roligt att göra receptböcker och pärmar och organiserade dem bra med register. Och jag använder dem. Har också en hel del kokböcker. Mycket finns ju idag på internet men jag tycker o att bläddra i en bok och se bilderna.
   Detta var första gången jag gjorde muffins av smeten med de blev både saftiga och goda. Lätt hänt annars att muffins i form blir torra.
   Ha det fint du också och jag önskar dig en trevlig tisdag.

 16. Tack för boktips!
  Ja, “Där kräftorna sjunger” har jag läst och den är riktigt bra. “Tyska flickan” läste jag för ett år sen, väldigt fängslande och lite otäck. Söker efter flera böcker nu. Sålänge läser jag “Knutbyflickan” av Linnéa Kuling. Hon är själv uppläsare. Här blir jag varse sanningar om sekten mer ingående ur barns perspektiv.
  Vilka goda frallor! Påminner om bönfrallorna fast med enklare ingredienser, mums.
  Stor kram!

  1. Hoppas du kan ha glädje av dem. Knutbyflickan har jag lyssnat på och det var författaren sim läste på Storytel. Ja, tro kan vara nog så knepigt och det visar ju verkligen hela Knutbyhärvan. Förfärligt! Jag har ofta två böcker på gång. En jag lyssnar på när jag är ute och går och en fysisk som jag läser hemma. Har testat läsplatta ett par gånger men det var inget for mig. Och än så länge ser jag ju bra men glasögon och då fungerar ju en bok.
   Frallorna är enkla och goda. Gör de ofta och de bör ätas nybakade. Gör de då och då till frukost och har i lite mer grovt mjöl. Vad gäller bönfrallorna faller de på att böner inte direkt är lyckade för min mage.
   Har varit på trevligt äventyr idag så frisk luft har vi fått och tur med vädret hade vi.
   Stor kram och trevlig kväll
   PS Fler boktips är Silvervägen av Stina Jackson, Inställd resa till Sabarmati av Maj Gull Axelsson och Glöm mig av Alex Schulman.

 17. Åh, hej här kom det tips för både kropp och själ. God mat och god läsning. Vad kan man mera begära. Jag ska testa både böcker och recept. Tack Ditte!
  säger Karin som precis just nu har en rödbetsgratäng i ugnen, nyplockad svamp i stekpannan och säkert lite till på det ännu till middagen som blir när maten blir klar.

  1. Ja, lite gott och bandat serverades idag.
   Så gott det låter med rödbetsgratäng och svamp. Verkligen. Smaklig måltid.

 18. det är skönt att komma ut, i den friska luften.
  Jag läser ju nu “Där kräftorna sjunger” som du tipsade om,-) Tack för tipset! ,-)
  frukost frallor på 10 minuter låter ju fint ,-) Lagom tid!
  Fiskgrytan ser jättegod ut , bra uppdelning på mat bak o disk!
  Pepparkaka är gott, så jag kommer att göra pepparkaks muffinsarna, det var längesen jag bakade nu!
  Mat är kul att göra.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Hoppas du tycker om boken. Jag fängslades av den men det kan ju vara olika vad man tycker. Frukostfrallorna gör jag lite nu och då och de smakar fint även utanför frukosten. Och de ska ju inte jäsa- så de går snabbt att få till.
   Fiskgrytan är god och inte heller den är krånglig att få till.
   Ibland blir det en del mat och bak och fin omväxling är det.
   Ha det fint du också. Och hoppas ni är friska.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *