Stockholm

Området runt en gammal kvarn- Helgalunden på Södermalm

I gårdagens inlägg   blev det äntligen av att jag tittade lite närmare på ett par områden som ligger helt nära där vi bor. Områden jag passerat i utkanten av men inte tagit någon närmare titt. Men så plötsligt blev det av. Efter att jag tittat runt i Tjurbergsparken och i det spännande kvarteret “Metern” gick jag så vidare ett par hundra meter. Och här ligger Helgalunden. Området på berget där det på 1600-talet låg en gammal kvarn.

Stockholm. Södermalm. Helt nära Tjutbergsparken och kvarteret Metern ligger området Helgalunden. Här fanns på 1600-talet en kvarn. Från  Tjurbergsparken och kvarteret Metern går jag vidare ett par hundrameter. Nu är det området bredvid, Helgalunden, jag ska titta närmare på. . 

Start och mål hemma vid den “röda pluppen”. Igår var det fokus på Tjurbergsparken och kvarteret Metern och idag är det Helgalunden som gäller.

Området Helgalunden

har också, precis som Tjurbergsparken, anor från 1600-talet. Här uppe på berget, där skolan nu ligger låg det då en kvarn som hette “Helgan”. Namnet “Helgan” kom till efter mjölnare Helge Helgesons död 1672.  Han var kyrkvärd i Katarina församling men blev anklagad för att ha förskingrat kyrkans fattigkassa. Hur det riktigt var med den saken vet man dock inte.  Men man vet att Helgalunden i varje fall inte fått sitt namn från något helgon.

Den här vita byggnaden var tidigare Katarina realskola och byggdes i början av 1930-talet. Men redan under åren 1660 -1820 var detta en skola, Katarina kyrkskola-  Och sedan 2009 är det “Internationella Engelska Gymnasiet som håller till här.

Kvarnen som fanns här uppe på det kala berget var i bruk till slutet av 1800-talet. Berget sluttade då ner mot några tobaksodlingar och här fanns också en del små stugor. Södermalm var då fortfarande en mer lantlig trakt och på många ställen fanns handelsträdgårdar.

Den här bilden är lånad från Stockholms stadsmuseum och visar hur det såg ut här i området innan kyrkan byggdes 1915. Och en av tobaksodlingarna är med- Stugan som syns finns även med på min bild här nedanför.

Stockholm. Södermalm. Helgalunden. I området runt Allhellgonakyrkan finns en av de gamla stugorna bevarad. I området vid Helgalunden och  bredvid Allhelgonakyrkan har man bevarat en av de gamla stugorna.  

Bebyggelsen i området

tog viss fart på 1920-talet och det genom stadsplaneringsarkitekten Per Olof Hallman. Detta var en man som hade nya tankar och som sökte sig bort från det storskaliga som präglat en del  av de stadsplaner som kom till i slutet av 1800-talet. Han var för moderna och sunda idéer och var inspirerad av medeltida städer med torg i mitten och oregelbundna gatunät.

Här vid Helgalunden tog han fasta på att husen, gårdarna och gatorna skulle passa in i terrängen. Och att gårdarna skulle vara öppna och ljusa var viktigt.

Allhelgonakyrkan och lunden

Sällskapet för främjande av kyrklig själavård var en förening som bildats 1893  och hade som huvudsaklig uppgift att skaffa medel för att bygga nya kyrkor. Församlingarna här på Södermalm var stora och man vill dela dem och anställa fler präster. Och behovet av nya kyrkor ökade. Efter mycket möda fick sällskapet in pengar och Allhelgonakyrkan började byggas under första världskriget. Invigningen var 1918. Själva utförandet är i trä och inspirerad av svenska landsortskyrkor från 1700-talet. Att den blev byggd i trä berodde på att det var billigast. Tanken var att kyrkan skulle stå här i 10 år och sedan monteras ner och ersättas med en stenkyrka. Men så blev det inte.

Stockholm. Sdermalm. En del av området runt Helgalunden och Allhelgonakyrkans södra fasad. En del av området runt Helgalunden och kyrkans södra fasad.

Parken; lunden, runt kyrkan blev anlagd i börja av 1920-talet och lönnarna sm planterades runt kyrkan har växt sig mäktiga.

Allhelgonakyrkan sedd från den norra sidan. Väl dold av träden även nu i slutet av oktober.  Man kan lungt påstå att kyrkan smälter in i naturen här uppe på berget.

Rakt framifrån syns kyrktornet tydligare.

Dags att bege mig hemåt och jag tar nu trapporna ner till Götgatan och  stadens brus.

Stockholm. Södermalm. Och att området runt Helgalunden ligger på en höjd syns här tydligt. Halvvägs ner för trapporna. Och att området Helgalunden ligger på en höjd syns tydligt här på bilden. Ännu en av Södermalms många höjder. 

Och nere på Götgatan väntar storstadens puls. Jag lämnar den ganska snabbt och tar mig hem till kajen- 

 

34 svar på ”Området runt en gammal kvarn- Helgalunden på Södermalm”

 1. Stockholm och Ditte gångbar ambassadör som sprider …
  Lilla stugan och stora kyrkan där – och allt det andra. Åren som gått …
  Det har sin tjusning!
  Fortsatt fin lördag!
  Stor kram

  1. Väldigt roligt att jag nu gjorde slag i saken och tittade upp här. Området ligger så nära men det har ändå inte blivit av att jag gått dit. Men nu så.
   En intressant historia fanns också att tillgå. Så nu har jag breddat mig.
   Önskar dig också en fortsatt fin lördag.
   Kram

 2. Oerhört vackra bilder av denna bebyggelse.
  Hägersten rullade jag ju runt i en del för några år sedan och slogs då av den fina arkitekturen från förr.

  Brukar ju inte besöka så många kyrkor men vackra är de ju att se på och när man väl går in så är de ju ganska fina där med.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Kul med dessa äldre områden som har bevarat sin historia. Jag bor så nära men har tidigare bara rört mig helt nära men inte på plats. Så nu ändtade jag på det.
   Finns ju en del av Stockholms förorter som också har sparat en hel del dit hör ju bl.a både Hägersetn, Enskede och Gröndal .
   Ha det fint du också.
   Önskar dig en bra helg

 3. Det är egentligen helt otroligt att man (läs: jag) vet så lite om Stockholm. Det är en himla tur att du kan fylla alla luckor, och det är många. Dagens inlägg var hur intressant som helst och med sååååå fina bilder:-)

  1. Tack! Roligt om jag kunde pigga upp dig. Vad gäller både Helgalunden och Tjurberget hade jag inte varit där tidigare trots att jag bor ca 1 km bort Dock passerat i utkanterna. Men inte mer. Jag har läst en del om områdena och nu blev det av att gå dit.
   Kul att du hände med från sjuksängen.
   Önskar dig god bättring.
   Många tankar

 4. Tack för enormt vackra bilder och intressant text. Tänk, att det finns så mycket att undersöka och så på nära håll, precis nära storstadens puls. Häftigt.
  Idag har varit en vacker dag och det är jag glad för.
  Har också varit ute, inte på språng, men på ekrarna. Sett lite kul.
  Trevlig lördag och stor kram!

  1. Tack! Jätteroligt att du följde med. Jag har passerat i utkanten av området och jag har läst en del om det men nu blev det äntligen av att gå upp hit.Just Söder har en hel del av dessa skatter som finns mitt i men som ändå är lite dolda.
   Här är det nu grått och det har regnat i omgångar men jag har varit ute i ett par varv bl.a till kyrkogården och passade sedan på att träffa en väninna för lunch. Så trevligt.
   Och skönt att du haft vackert väder och varit ute ett varv.
   Önskar dig en fin fortsatt lördag-
   Stor kram

 5. Så fint att det finns en hel del gammalt bevarat även om mycket annat är förändrat. Just blandade inslag ger ofta området en personlig charm.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Visst är det! Och jag är verkligen glad att det blev en tur hit upp. Ligger ju nära där vi bor så jag vet inte alls varför jag inte varit här tidigare. Men nu blev det av.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Helgalunden låter fint det med! ,-)
  Jaha det förskingrades då också, togs från behövande, roligt att läsa lite om det jag aldrig skulle ha vetat om ,-)
  Tobaksodlingar, hmn.
  Kul att man har bevarat en av de gamla stugorna! Tycker man skulle vara mer aktsam och bevara det gamla!
  Bra att de bevarade träkyrkan, det är ovanligt med trä, kanske det finns fler i norra Sverige. Den ser ovanlig ut, men mycket fin!
  Ja kyrkan smälter in väldigt fint, tjusiga lönnar. Gillar träd! ,-)
  Vackert när det är kuperat!
  Fina bilder ,-)
  Ha en finfin Söndag! KRAM Primrose ,-)

  1. Ännu ett speciellt område helt nära där vi bor. Roligt att det nu blev av att titta runt här. En av de gamla stugorna finns kvar. Bra så. Kyrkan var ju tänkt att stå här i 10 år och sedan plockas ner ersättas av en stenkyrka. Men träkyrkan är kvar.
   Ett fint område även det här.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 7. Ytterligare en plats som är uppkallad efter någon som kanske inte riktigt borde ha fått sin plats. Men å andra sidean är det ju historia och intressant är det ju. Hade inte namnet funnits kvar hade den förskingrande gubben kanske glömts bort.

  1. Ja, så är det. Funderade också i de banorna. Men här vet man inte om stölden begicks av honom.Men han blev anklagad för det. Han hade ju kvarnen här och det är ju ganska vanligt att en plats blir uppkallas efter den som bott där. Tänkte också på att en del svenska kungar, som inte direkt varit så vänliga sinnade, som också har platser och ibland städer uppkallade efter sig. (Och när jag tittade lite mer på detta verkar det även runt om i världen fungera på liknande sätt.) Alltså namn och anknytning. Även i negativa bemärkelser. Märkligt är det.
   Önskar dig en fin och skön söndag

 8. Det är ju så spännande med alla gömda pärlor till ställen. Du skriver att du rör dig några hundra meter och då har du kommit till ett nytt spännande kvarter och område. Här får man åka genom milsvida skogar utan att se någonting annat. Stora kontraster kan man säga. De som första gången åker hit från Ludvika säger att de gett upp hoppet om att någonsin få se bebyggelse igen innan de når Fredriksberg. Lite så är det…ska man hitta sevärdheter så får man åka långt. tur man kan följa med bloggkompisar på äventyr istället.
  Tack för guidningen , ses till skyltningen, nattikram

  1. Jag har vetat om både Helgalunden och Tjurbergsparken men inte varit där. Och jag passerar i närheten nästan varje dag. Vet inte alls varför men nu blev det av.Men nu så blev det av. Ja, mycket skog är det i dina trakter. Minns från den gången vi var i Säfsen. Men visst är det bra att vi delar med oss av det vi har. Tänk så mycket vi gemensamt kan se och få uppleva. Jag uppskattar verkligen att följa med dig ut.
   Ja, vi ses till skyltningen. Och kanske blir det även ett “Smakprov”.
   Kram

 9. Verkligen intressant allt detta Ditte! Älskar gamla foton och så roligt att det lilla huset finns kvar!
  Tack för ännu en lärorik promenad!
  Önskar dig en bra söndag!
  Kram

  1. Visst är det roligt med lite gammal historia så här mitt på Söder. Är så glad att jag nu tog mig en titt här. Har ju vetat att både Helgalunden med kyrkan och Tjurbergsparken funnits men det har inte blivit av att gå hit.
   Önskar dig också en fin söndag.
   kram

 10. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Stockholm och du men inte bara Stockholm, Du är en god ambassadör för alla platser du har besökt och är i. Fantastiskt. Tack för den här fina vandringen och guidningen Ditte!
  Trevlig söndag! <3

  1. Stockholm och jag tycker om varandra. Tror att tycke redan uppstod i viss utsträckning redan 1959 då jag lämnade Töreboda i Västergötland och flyttade till närbelägna Solna. Och många turer till stan blev det då.Senare gick jag på gymnasiet i Stockholm och började efter studentexamen 1968 jobba som guide i Stockholm, efter avklarad guidekurs. Så mycket lärde jag mig då.
   Roligt är att jag fortfarande hittar för mig nya platser. Men sedan har jag ju favoriterna också.
   Jättetrevligt att du gick med.
   Önskar er också en fin söndag.

 11. Jag tycker det är fint att så pass mycket av det gamla finns bevarat i alla fall och att inte allt strök med då när klarakvarteren jämnades med marken. Det låg ju lite i tidens anda att förstöra stadsbilden då…

  Fina bilder igen!

  Ha det gott 🙂

  1. Tackar!Vad gäller Klara var det ju mycket slum där men man hade ju kunnat röja upp och förbättrat en hel del.Men den attraktiva marken ville man åtför annat än bostäder. Tycker man på många ställen på Söder varit tämligen varsamma med det gamla och restaurerat. Mycket var ju eländigt här också.
   Fint att strosa runt och detta var ju för mig helt nya kvarter. Visste att de fanns men inte varit där
   Ha det fint ni också och trevlig söndag

  1. Vad roligt! Ja, inte begravning förstås, men att du varit här inne i kyrkan. Roligare förstås med sonens bröllop. Nu var den stängd så jag kunde inte titta in men får göra ett nytt försök.

 12. Att uppleva historia är väl skoj på alla vis, och att känna på stadens puls är kul dock utan corona…men nu är det som det är o vi får rätta oss oavsett man vill eller ej ..ha en fin söndag kram <3

  1. Jag rör mig tämligen fritt runt om men är noga med avstånd och att inte vara mitt “i smeten”. Finns så mycket roligt och intressant här på nära håll och orolig är jag inte. Men visst är det begränsande. Tycker överlag att folk här är respektfulla.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 13. Så roligt att kunna jämföra bild förr och nu. Förnuftigt att bevara gamla byggnader så vi inte blir helt historielösa. Det behövs konkreta bevis för vad som funnits och inte bara nertecknade historier. Kram

  1. Just så tänker jag också. Och jag rör mig gärna runt i dessa gamla miljöer. Historia av olika slag tycker jag om och det är ju den som präglat oss och vårt samhälle
   Mycket har ju rivits här också men en hel del finns kvar.
   Kram och trevlig söndag.

 14. Underbart, mer intressant från Södermalm.
  Vissa bitar känns igen, bl a kyrkan, men kände inte till mycket av området.
  Jag kan inte sluta förundras över all din kunskap och är så glad att du delar med dig av den.
  Önskar dig en skön söndag!

  1. Tack, Lena för fina ord.Södermalm och trakten i och runt Stockholm kan jag ganska bra. Har ju bott här länge och började jobba som guide 1968, efter avslutad studentexamen och fullgjord guidekurs. Länge sen, men jag har ju jobbat som guide en del under många år. Jag har passerat helt i närheten men inte gått upp till Helgalunden tidigare. Vet inte alls varför men det har inte blivit av. Men nu så.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Och var försiktig.

 15. Jag kan inte sluta att imponeras av vår vackra huvudstad….och du gör den verkligen rättvisa med dina bilder. Kul också att få se den gamla bilden men tobaksodling??? Va????
  Kram på’re

  1. Jo, här på Söder och även i andra delar av Stockholms utkanter, som ju nästan allt var utanför Gamla stan,fanns tobaksodlingar.Och alldeles där vi bor vid vattnet fanns en cigarrfabrik. Fanns flera av dem.
   Nu när jag inte direkt kan resa så blir det många resor men på annat sätt än tidigare. Ofta i historien och både Söder och hela stan har mycket av den varan.
   Jätteroligt att du går med.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *