Stockholm Utflykter

Omgiven av vatten

Njutbara dagar vill jag gärna ha och oftast är det är ju så att jag själv kan bestämma innehållet i dem. Jag tycker väldigt mycket om Stockholm och här finns mycket av det mesta och inom nåbara avstånd även utan bil. Båtar, där man kan använda sitt SL kort, tar en lätt runt. Ett exempel är Sjövägen där man kan ta en tur från Nybroviken (utanför Dramaten)  längs stadens östra kajer där båten stannar, vidare över till Biskoppsudden längst ute på Djurgården och därefter väntar Nacka strand och sedan Lidingö  som är slutstoppet.

Idag blev det ingen båttur men väl en promenad längs vår kaj för att sedan ta en buss ut till Nacka strand, en resa på nio minuter, och sedan känner man sig lite som i innerskärgården.

Sjövägens sträckning.

Att känna skärgårdskänsla, möta yngsta dottern Helen (en kvart yngre än sin syster) och äta lunch på restaurang J, alldeles på kajen i Nacka strand, alltid väldigt trevligt. Tre önskningar i ett som kunde uppfyllas. Precis som i ett “Kinderägg”.

Utsikten över Stockholms inlopp, från Helenfamiljens lägenhet högt uppe på berget i Nacka strand är vacker även om solen har paus. Fjäderholmarna ligger rakt ut och på andra sidan vattnet ligger Lidingö. 

Det är en bit ner till vattnet och idag valde vi att ta bergbanan. Men det finns även trappor. Längst ner skymtar  Carl Milles staty “Gud Fader på himmelsbågen” eller som den också heter “Gud Fader på Regnbågen”.

Statyn är 24 meter hög och syns vida omkring och är en fontän, ibland är vattnet avstängt och så var det idag. Statyn föreställer Gud som är i färd med att sätta stjärnorpå himlen och assisteras av en ängel. Statyn ritades av Carl Milles men färdigställdes  av hans assistent Marshall Fredricks och restes 1994. Från början var statyn tänkt att placeras utanför FN- byggnaden i New York. Regnbågsmotivet syftar på bågen som förenande kraft mellan olika ländes och var tänkt som ett fredsmonument. Men av bl.a. ekonomiska orsaker blev det inte en placering i New York.

Denna bild togs jag för ett par år sedan och här är fontänen i gång. Längst in ligger restaurang J, perfekt läge.  

Lunch skulle vi äta och man kan alltid välja dagens lunch där det finns olika alternativ eller från deras à la cartemeny. TYvärr var det inte direkt utesittarväder, men att sitta inne i den mysiga lokalen och ändå känns sig som om man satt på kajen är behagligt. Vi kom lite efter lunchrusningen och det var då gott om plats.

Mysig och maritim interiör.

Jag beställde en fisk och skaldjursgrytagryta på tomatbas med gott om härliga musslor, räkor i olika storlekar, lax och torskrygg. Den absolut bästa fiskgryta jag ätit. (Nej, inlägget är inte sponsrat. )

Fönsterbord med vatten och båtar utanför.

Jättemysigt att luncha här med yngsta dottern.

Blockhusudden på Djurgården ligger tvärs över vattnat, Kaknästornet syns i bakgrunden och en båt som går “Sjövägen” är på väg in mot Stockholm.

 

 

34 svar på ”Omgiven av vatten”

  1. Nacka strand och området där är ju så fint och bara några minuter från Slussen.
   J är alltid trevligt och med bra personal och service och det uppskattas. Fiskgrytan är nog den bästa jag ätit och så smakfull uppläggning.

   Vad gäller sponsring så har det funnits läsare som trott att det varit så vid en del tillfällen så därför skriver jag ibland ut att det inte är det. Men kanske det inte behövs i fortsättningen. (Många vet ju inte hur det ska vara med detta)

 1. Åh så vackert det är , och visst är det mysigt att äta med dottern dem har ju säkert längtat efter er. Ja sitta ute får vi oxå vänta med alla fall fram till 20 maj då vi är i Grekland 🙂 njut av kvällen kram fina du

  1. Jättetrevligt att ses och det är så fint ute där Helen bor i Nacka strand. Restaurang J är dessutom toppen. Så mysig!
   Men nu kan du börja nerräkningen tills ni är i Grekland och kan njuta av värmen och att sitta ute.
   Trevlig kväll!
   Kram!

 2. Vilka härliga bilder!
  Såg verkligen trevligt och mysigt ut med fönsterbord där på restaurang J!
  Fin utsikt hade ni också.
  Trevlig kväll!
  Kram!

  1. Vi hade en jättemysig dag och så god mat på restaurang J och miljön är så fin.
   Och lite skärgårdskänsla är det också och det gillas.
   önskar er också en trevlig kväll.
   Kram!

 3. En härlig utflykt … och en perfekt lunch med god mat och trevligt sällskap 🙂
  Vilken häftig staty! Stockholm är nästan en vit fläck på kartan – för stort och alldeles för mycket folk … men när jag läser ditt inlägg så får jag nästan lust för ett storstadsbesök 🙂

  1. Det blev en fin njutflykt till Nacka strand. Här ute skulle du tycka om att vara. LIte skärgårdsmiljö, men nära stan-
   Vad gäller Stockholm har jag många guldkorn i ärmen och där det är väldigt fint och lugnt. Jag tar dig gärna med och visar.
   Hoppas du tar dig en tur vid tillfälle. Välkommen!

    1. Önskar dig en fin fredag! Och Stockholm bjuder oss på strålande sol idag. Njutbart!
     Kram!

 4. Vilken mysig dagni haft. Och solen visade sig ju en del idag. resturang J verkar vara ett trevligt ställe värt ett besök.
  Imorgon ska vi till Teknis och titta på byggandet och på lördag blir det Quarnevalen.
  Trevlig fredag
  Kram

  1. DEt var så fint att ses igen och att äta en god lunch här på restaurang J är så trevligt.
   Vad trevligt med Teknis! Och karneval på lördag! Tack för den påminnelsen. Vll också gärna se den.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 5. Där i närheten jobbar min dotter så i sommar hoppas jag kunna smaka på den smakrika soppan! Läste just om Smaka på Stockholm -dagarna som startar 1 juni, synd att jag inte får uppleva de dagarna. Att få smaka på alla goda rätterna i mindre portioner, lite tapas aktigt! Kram

  1. Gör gärna ett besök på restaurang J i sommar. Väldigt trevligt och vi tar oss dit då och då.
   Även mysigt att sitta på deras uteservering med något gott. Vad gäller “Smaka på Stockholm” så kanske jag kan ta ett varv för dig också.
   SEn hoppas jag att vi ses!
   Kram!

  1. Verkligen! Och perfekt att ta båten hit för det blir ju en resa i resan. (Nu åkte jag dock buss, men båten brukar jag ta från Saltsjökvarn dit jag går längs vattnet.)
   Hälsningar från ett vårvackert STockholm och i alla fall +16 just nu.

  1. Idag är det vackert vårväder i Stockholm, så skönt. Bara att njuta.
   Fisk och skaldjursgrytan var väldigt god och det blev en jätttetrevlig lunch tillsammans med Helen.
   Lite skärgårdskänsla får man också här i Nacka strand.
   Kram!

 6. Restaurang J har jag aldrig ätit på, bara sett den när Fjäderholmsbåtarna har mellanlandat där. Men den där fiskgrytan såg verkligen underbart god ut! 🙂

  Ha en bra dag – vilken dag det nu kan vara… 😉

  1. Fjäderholmarna åker vi numer sällan till men det blir då och då ett besök här i Nacka strand och restaurang J. Alltid gott och med trevlig personal. Lite innerskärgårdskänsla får man också- Perfekt att ta båten hit också och med SL kort.
   Fiskgrytan var såååå god!
   Strålande sol och vackert vårväder denna fredag i Stockholm. Klart behagligt!
   Önskar er en fin dag.

 7. Bra information för oss som inte bor i Stockholm men emellanåt är där på besök.
  Den där fiskgrytan ser verkligen underbar ut.

  1. Att åka “sjövägen” är fint och man kan ju gå av och på som man vill. Och båten går ju oavsett väder, vilket inte alltid bussar
   och pendeltåg gör.
   Ett beslk i Nacka strand och på restaurang J rekommenderas och allra helst en vacker dag med sol.

 8. Hej Ditte!Hele
  Ja det är fint där i Nacka Strand. hade ju mitt jobbs kontor där ett tag. Restaurangen hände att vi var på.
  Kul att se omgivningarna. Statyn är fin!! Fanns väl inte då tror jag? ca år 1995-96…
  Kram P ♥

  1. Här i Nacka strand är det verkligen fint och man får en känsla av innerskärgård. Alltid roligt att se alla de stora fartygen och även mindre båtar passera. Båttrafiken är livlig och det är den just nu utanför hos oss också.
   Statyn restes 1994 och är ett signum just för Nacka strand.
   Kram och trevlig fredag från ett vackert och soligt Stockholm.
   Kram!

 9. Vilken fantastisk utsikt Helénfamiljen har från sin bostad.! Vilken bra dag det blev och mysigt att få luncha med dottern. Tyvärr tillåter vädret inte att man sitter ute vilket är synd men maten såg fantastiskt god ut och tilltalande ut.

  Önskar dig en härlig fredag!

  1. Helenfamiljen bor verkligen fint och utsikten där “håller” i alla väder.
   Det blev en så fin dag och mysigt att ses igen.
   Att sitta inne gick bra och vattnet hade vi alldeles utanför och kunde se båtar i olika storlekar passera.
   Min fiskgryta var väldigt god, den bästa jag ätit. Nästa gång kan vi nog sitta ute här på kajen och äta.
   Trevlig fredag.
   kram!

 10. Visst är Stockholm vackert! Ju mer jag lär känna staden, desto bättre tycker jag om den. Och vilken måltid det såg ut att vara – var den lika god som den såg ut att vara förstår jag att det smakade bra!

  1. Jag är väldigt förtjust i STockholm, men Sverige har många pärlor och det är så roligt med bloggvänner runt om i landet att få se nya trakter och veta mer om en trakt. Har ju i resejobbet varit en del nu i Värmland och Karlstad och är väldigt förtjust.
   Lunchen var verkligt god och miljön här är så fin och extra mysigt at luncha med dottern.

 11. Livets kinderägg är bra ,-)
  Härligt att luncha med dottern ,-)
  Vilka bilder du bjuder på, allt ser härligt ,-)
  Vilket liv du lever, en livsnjutare som tar tillvara livet ,-)
  Ha det fortsatt fint
  KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Tack! Jag försöker ta till vara dagarna och göra trevliga saker. Men jag har trevligt även här hemma i lägenheten och kan i alla fall soliga dagar njuta av en god bok och balkongliv med båtar som passerar nedanför. Och naturen har vi alldeles nära om man känner för en skogspromenad.
   Önskar dig en fin helg!
   Soliga vårkramar!

 12. Det såg verkligen gott och trevligt ut!
  Förstår att det är roligt att komma hem och träffa nära och kära ett tag igen!
  Stor kram….och idag var marknaden borta!
  Vi får ha ett “möte” sen om vad vi ska hitta på i fortsättningen 😉

  1. Det var så mysigt att ses och maten och miljön här är så fin.
   Blir ju lite tomt utan marknad, men vi får hitta på annat, blir bra det också. Du får provtesta lite olika…
   Stor kram från ett vårvackert Stockholm.

 13. Trevligt med fler passagerare i bilen på väg till flygplatsen! Och “guiden” såg också till att vi kom dit vi skulle. Tack! Det gick bra för oss också att komma igenom, förutom att min lilla fina marmeladburk från Rebate åkte i avfallshinken! Hur kan man göra så med en liten söt marmeladburk? Hahaha! Så nu är vi alla landade i Svedala och där fortsätter livet med all sköns inslag. Ha det gott! Kram!

  1. Stort tack för skjutsen! Och synd om den söta marmeladburken som fick ett drastiskt öde.
   Välkomna hem! Skönt att resan gick bra och att ni nu är lyckligt hemma.
   Hoppas nu på fina majdagar både hos er och hos oss. Många tankar till er från oss.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *