Resor i Sverige

Öland – Ett besök tillsammans med Skyltsöndag #370

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och  tolkningen är som vanligt väldigt fri. Förra veckan kom skyltarna från ett vackert och grönskande Uppland. Och jag fortsätter denna vecka med fler “resande” skyltar och nu är det Öland som generöst lämnat ett bidrag. Jag var i veckan här på resejobb och givetvis fick några skyltar följa med hem-

Färjestaden Öland och hotell SkansenFärjestaden på Öland. En av infarterna till hotell Skansen, vår bas under dagarna vi var här. (Mer om hotellet och dess namn finns  här.)

Skyltresa på Öland med start på hotell Skansen

Öland och hotell Skansen välkomnar med en matte vid entrén. Öland och hotell Skansen välkomnar med en matta vid entrén.

Vackra grönskande omgivningar runt hotell Skansen. Hotellet i sig består av en huvudbyggnad och sedan några annex där det i ett av dem finns en SPA och relaxavdelning med inomhuspool.  En utomhuspool finns också i anslutning till huvudbyggnaden.

Hotell Skansen hade 2018-2019 världens största och tillgängliga kommersiella whiskysamling med 1179 sorter och hamnade i Guiness rekordbok. En kväll var det  en genomgång av just olika sorters whisky på hotellet och det var roligt att få veta mer.  För egen del är jag ingen whiskyfantast men har varit på några olika destillerier både på Irland och i Skottland. (I Sverige besökte jag för ett par år sedan Mackmyra och förra sommaren på en resa längs Höga kusten blev det ett besök på High Coast Whisky )

Här på hotell Skansen har man inget eget destilleri utan det är snarare en whiskybar med ett otroligt utbud och en intressant historia om hur det hela startade. För vår del var det ingen “allmän provsmakning” men några gjorde senare på kvällen ett besök här. senare på kvällen (Även vinkällaren på hotell Skansen är mycket välsorterad)

Här fick jag lära mig att Japan är stora  även när det kommer till whisky. Några sorter japansk whisky. Den japanska whiskyn har tagit mycket av inspirationen av framställningen från Skottland. Även stavningen. 

Solnedgång över Kalmarsund. Här ligger fartyget Kalmarsund VIII som fram till 1972, när Ölsndsbron invigdes,trafikerade Färjestaden till Kalmar som bil och passagerarfärja.

Skyltresan fortsätter

Öland. Bussen har stannat vid Paradisverkstaden i Färjestaden.Vår buss, Stockholmsbuss ,som sedan 2018 gått samman med Delfinbuss har parkerat vid Paradisverkstaden vid Färjestaden på Öland. Och det är här i byggnaden keramikerna arbetar. 

Dag två blev det en tur till Ölands södra udde, Capellagården och en tur på alvaret. 

Vi besökte naturum vid Ottenby och här finns mycket info.om allt som naturen bjuder på här.

Visst är det en vänlig skylt men med ett tydligt budskap. Hittade den vid Ölands södra udde.

Capellagården,den skola som Carl och Siv Malmsten grundade skola  ligger på Ölands västra sida, i den lilla byn Vickleby,ca. 10 km söder om Färjestaden. På 1930-talet lyckades Carl malmsten tigga till sig ett par byggnader här och 1957 öppnade han och hustrun skolan . Idag finns 26 byggnader inom området och många olika utbildningar inom möbel, design, keramik och trädgård.

Vi hörde skolans rektor Bodil Anjar berätta om Capellagården och tog oss med på en rundtur. Men man kan också ladda ner en “app” och gå på en egen rundvandring.

Här fastnade jag för dörren in till huvudbyggnaden. Tyvärr syns inte texten så bra men över porten står det skrivet Capellagården med guldbokstäver.

Här är det som sätts upp på anslagstavlan inom glas och ram.

Ett stopp i Borgholm och en promenad där blev det innan vi fram på sena eftermiddagen åter var i Färjestaden.

Sista skylten. Visst stämmer den

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

26 svar på ”Öland – Ett besök tillsammans med Skyltsöndag #370”

 1. Snygg och varierad skyltning som vanligt från dig och nu ifrån Öland, så kul! Flera kända skyltar. Den sista har en tänkvärd mening.
  Jag har varit många gånger på underbara Paradisverkstan, men nu är det många år sedan.

  Önskar dig en härlig söndag!
  Stor kram!

  1. Tack! Vad roligt att du känner igen dig på Paradisverkstaden. Och ett stopp här är alltid trevligt. Har vänner som har hus på Öland så när jag besökt dem har det också blivit några besök på Paradisverkstaden. Men det var ett tag sedan. Detta var dock första gången med en lokal guide där och det gav mycket.
   Strålande vackert i Stockholm men har inte varit så långt idag. Förbereder för resan till Bohuslän på tisdag. Mycket roligt som händer nu.
   Önskar dig en fin eftermiddag.
   Kram

 2. Capellagårdens fina dörr minns jag bra så tack för “återseendet”.
  Många fina skyltar, också med en viss gemensam nämnare med mitt inlägg idag, ser jag .
  Vilken lycka att ni har fint väder på den härliga Ölandsresan. Toppen!
  Ha en fin söndagsfortsättning!
  Kramar

  1. Visst är dörren inbjudande. Den liksom hela miljön på Capellagården. Väldigt roligt att skolan lever kvar och att så många söker sig hit. Och nu kommer också sommarkurserna i gång och även de är attraktiva.
   Jag är så glad över Ölandsresan och visst hade vi tur med vädret.
   Nu är det förberedelser inför nästa resa som går till Bohuslän på tisdag.
   Önskar dig också en fin eftermiddag och kväll.
   Kram

 3. Gillar skylten från Ottenby. Vi har varit där men det var många år sedan och då fanns nog inte den skylten. Vi tittade på fåglar i fågelkikare och var upp i fyren Långe Jan, många trappor var det. Vi bodde i Kalmar och åkte över och besökte Öland.
  Fin bild på solnedgången och fartyget Kalmarsund VIII.

  1. Visst är den fin! Men jag kan inte heller minnas att jag sett den tidigare. Nu tittade vi på fåglar och sälar i kikare och fick fin info av en guide från Naturum . Var också förr uppe i Långe Jan, men nu kan inte ryggen klara det. Tyvärr.
   Kalmar är också en fin stad och där blev det nu inget stopp. Fyra dagar totalt hade vi så det räckte fint med Öland och att se oss om där.
   Det var vackra solnedgångar varje kväll och bara att njuta av dem.

 4. Så fina blandade skyltar du bjuder på! Verkligen fint på Öland. Whisky är helt okey, men det är inte ofta jag dricker det. Har varit i Skottland på ett destilleri: Talisker, minns en spännande rundvisning.
  Solnedgången vid Kalmarsund ser fantastisk ut!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Tack!Och visst är det fint på Öland. Inte minst när solen gör en sällskap.
   Jag är ingen whiskyperson men det var roligt att få höra mer om samlingen här på hotell Skansen.
   Och intressant att de gör whisky trots avsaknad av eget destilleri,
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

  1. Tack! Ja, det var dessa dagar verkligen solen och vindarnas ö.
   Och sista skyltens budskap nappade jag genast på.

  1. Öland bjöd oss verkligen på mycket av det mesta och i en “god blandning”. Även solen var med oss.
   Fastnade vid sista skylten. Så sant.

 5. Helt underbart! Älskar den skyltningen. Att Japan tillverkade whiskey var helt nytt för mig. Men kan Sverige och Mackmyra så kan väl Japan också antar jag;-)
  Skansen på Öland har nästan samma logotyp som Skansen i Stockholm. Undrar om de har samma ägare. Capellagårdens loggo är riktigt, riktigt bra och stilig, snyggt!
  Den gamla, hederliga anslagstavlan i Vickleby gillas också. Den verkar vara unik, då den är inglasad. Förstår nästan varför – lapparna blir ju så fula när det har regnat.
  Vilket hjärtligt välkomnande till Bornholm. Å sista skylten är klockren.
  Tusen tack för din fina skyltning och länken:-)

  1. Tack! Ja, en del gott och blandat blev det. Jag hade heller ingen aning om att Japan var så stora vad gällde whisky, men nu vet jag. Vill gärna veta mer.
   Hotell Skansen i Färjestaden är helt privatägt och namnet kommer från den “skans” en befästningsstation, som förr fanns här.
   Capellagården hade mycket fint och inte minst miljön. Tänkte också på att anslagstavlan i Vickleby är inglasad. Den ligger alldeles vid Capellagården och i och med inglasningen håller den ju stilen.
   Fina dagar har vi haft och blivit varmt välkomnade på olika sätt.
   En väldig fin resa.

  1. Öland är så fint och vi har verkligen sett och upplevt mycket. Ett bra hotell gör ju också mycket.
   Kram

 6. Gillar verkligen första skylten, det är något speciellt med rost, fick med lite i min skyltsöndag också. Vilken grym dörr. Det ligger något i sista bilden (får vi hoppas)

  1. Jag också! Visst är det något speciellt rost. Gillar det. Kul att du också hade med det. Ska givetvis titta.
   Dörren här på Capellagården fastnade jag för. Enkel och väldigt speciell.
   Sista bildens budskap tog jag direkt.

 7. “Långe Jan” på Ölands södra udde, är nånting jag kommer ihåg från
  min geografiklass i folkskolan. Existerar den fortfarande?

  Vilken genomtrevlig resa du och dina medresande fick.
  Kul att vara med. Stilig buss, förresten. 🙂

  1. Jadå! Långe Jan är kvar och är fortfarande landets högsta fyr. Nu automatiserad men väldigt viktig för grynnorna här utanför i Kalmarsund är många.
   Resan blev väldigt lyckad och vi hade tur ed vädret.
   Nu förbereder jag nästa resa för i morgon ska jag på resejobb till Bohuslän.
   Du hade verkligen tyckt om att vara med och en fin och bekväm buss hade vi.

 8. En härlig skyltmix från Öland! Den där dörren är verkligen vacker! Skylten från Ölands södra udde är riktigt läcker – och absolut sanna ord på den sista skylten!
  Kram

  1. Tack! Dörren fastnade jag för och den passar verkligen fint in i miljön här på Capellagården. Hela resan blev lyckad och det var bara svårt att välja skyltar. Budskapet i sista skylten kändes helt rätt.
   kram

  1. Tackar! Nej då! Och jag gillar inte direkt whisky. Det var heller ingen avsmakning för vår del som grupp. . Men jag vet att några av gästerna efter middagen besökte whiskybaren och var väldigt nöjda.
   Ha det bra du också.

 9. Nu fick du mig att våldsamt längta tillbaka till Öland…och så spännande att läsa om den japanska whiskyn. Men visst var det dyr, och jag tror den kan vara på tok för söt för min smak. Men det hade varit spännande att testa.
  Skyltar var det ingen brist på, och du fick ihop en varierad skara. Förbudsskylten till trädgården förstår jag, här längs gatan vid Carl Larsson-gården har många hängt upp diverse tydliga budskap, bland annat om stora vakthundar (som gick över regnbågsbron för många år sedan men det vet ju turisterna inte)=…
  Och vänliga skylten vann ju klart som veckans bästa budskap.
  Kram

  1. Nej då skyltar var det ingen brist på, Vad gäller den japanska whiskyn var det roligt att få veta mer. Men dyr. Absolut.
   Här tyckte jag “förbudsskylten” var vänligt formulerad men vet ju inte om det hjälper.
   Och visst är sista vänliga skylten bra. Fastnade hos mig.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *